گفتگو
بابك راكخواه
تعيين شاخصها براي سطحبندي مؤسسات قرآني بايد به نوعي پيشبيني شود كه مؤسسات راغب به ارتقاي خود باشند و در رأس آنها بايد به پژوهشهاي قرآني به عنوان شاخص اصلي ارتقاي صلاحيت حرفهاي مؤسسات توجه خاصي مبذول كرد. سطحبندي مؤسسات قرآني غير از بخشهاي اجرايي و مديريتي، تأثير خاصي بر بخشهاي ديگر نخواهد داشت و مهمترين نكته در سطحبندي مؤسسات قرآني اين است كه مديران نگرشي دقيق و منطقي در تشخيص سطوح داشته باشند. همچنين بحث سطحبندي مؤسسات قرآني نيازمند تدوين راهكاري براي افزايش توان مديران است، زيرا اگر مديران قرآني متخصص باشند، فعاليت مؤسسات به صورت صحيح پيش ميرود، در غير اين صورت، فعاليتها انسجام نخواهد داشت. در همين زمينه گفتگوي كوتاهي با حسين بهبودي انجام داديم كه در پي ميآيد.
حسين بهبودي، مدير امور مؤسسات و استانهاي سازمان دارالقرآن الكريم با اشاره به دلايل سطحبندي مؤسسات قرآني، گفت: ارتقاء كيفي فعاليت آموزشي مؤسسات قرآني ـ مردمي، مهمترين دليل سطحبندي مؤسسات قرآني است، البته در صورتي كه مؤسسات متناسب با توان خود تلاش كنند كه به شاخصهها و سطح مورد نظر دسترسي پيدا كنند.
توجه به پژوهشهاي قرآني به عنوان شاخص ارتقاي صلاحيت حرفهاي مؤسسات
وي اظهار كرد: تعيين شاخصها براي سطحبندي مؤسسات قرآني به نوعي پيشبيني شود كه مؤسسات راغب به ارتقاء خود و دستيابي به اين سطوح باشند كه در رأس آنها بايد به پژوهشهاي قرآني بهعنوان شاخص اصلي ارتقاء صلاحيت حرفهاي مؤسسات توجه خاصي مبذول كرد؛ طبيعتاً شاخصههايي مثل سوابق مديران و اعضاي مؤسسات در حوزه فعاليتهاي قرآني، تحصيلات قرآني آنها نيز در سطوح مختلف و برگزاري آزمونهاي ورودي كه نشاندهنده توان مديريتي اعضاي مؤسسه است از جمله شاخصههايي است كه در سطحبندي مؤسسات قرآني بايد در نظر گرفته شود.
بهبودي با اشاره به نقش مديران و فعاليتهاي پژوهشي در سطحبندي مؤسسات قرآني، بيان كرد: حوزه پژوهش در همه عرصهها از موضوعاتي است كه مغفول مانده است و معمولاً نهادهاي دولتي و بخشهاي حاكميتي خيلي سخت حاضر ميشود كه هزينههاي مربوط به تحقيقات و پژوهشها در عرصههاي مختلف بپردازند و در حوزه قرآن نيز همينطور است.
توانايي انجام فعاليتهاي پژوهشي در تعداد محدودي از مؤسسات قرآني
وي با بيان اين كه سطحبندي مؤسسات قرآني از عوامل تأثيرگذار در بهكارگيري بهينه روشهاي آموزشي است، تصريح كرد: معمولاً انجام فعاليتهاي پژوهشي درآمدزا نيست و به همين دليل تعداد محدود و معدودي از فعاليتهاي پژوهش ميتوانند هزينههاي خود را از بخش غير دولتي و مردمي تأمين كنند.
مدير امور مؤسسات و استانهاي سازمان دارالقرآن الكريم در ادامه افزود: حوزه پژوهش از آن دسته حوزههايي است كه حتماً نيازمند حمايت است و از اين جهت با توجه به بضاعت مؤسسات، اين مراكز عمدتاً به سراغ فعاليتهاي پژوهشي مؤثر و مورد نياز جامعه نميروند.
وي گفت: معمولاً مؤسسات قرآني، قدرت و توانايي انجام فعاليتهاي پژوهشي سطح بالا را ندارند؛ در حال حاضر مجموعهها و مؤسساتي كه توانستهاند ارتباط خود را با نهادهاي دولتي برقرار كنند و هزينهها را به طريق مقتضي تأمين كنند، فعاليت پژوهشي دارند و اين مراكز در حوزه سطحبندي كاملاً شناخته شده هستند و ميدانيم كه چند مؤسسه در كشور قدرت كارهاي پژوهشي را در سطوح مختلف دارند.
بهبودي با اشاره به ضرورت و چالشهاي سطحبندي مؤسسات قرآني، عنوان كرد: در اجراي سطحبندي مؤسسات قرآني، چالش وجود ندارد و مؤسساتي كه تحت نظارت سازمان تبليغات اسلامي هستند، سطحبندي شدهاند و مشكلي در اين رابطه ندارند؛ با توجه به ضرورت و اهميتي كه سطحبندي مؤسسات قرآني دارد، بايد اين امر در مورد تمام مؤسسات قرآني مورد پيگيري قرار گيرد.
توجه به رزومه و عملكرد مؤسسات در اجراي طرح سطحبندي
وي گفت: با عنايت به اينكه تمام مؤسسات قرآني تحت نظارت سازمان تبليغات اسلامي نيستند، اين امر در واقع بهعنوان يك چالش جدي در سطحبندي مؤسسات قرآني محسوب ميشود، لذا از جمله اهداف سطحبندي مؤسسات قرآني اين بود كه وقتي مرجعي به عنوان مرجع ذيصلاح ميخواهد انجام فعاليتهاي تخصصي را به يكي از مؤسسات قرآني بسپارد، ميتواند به رزومه و عملكرد مؤسسه كه در قالب سطحبندي متجلي ميشود، مراجعه كند و سپس با استفاده و بهرهگيري از سطح و توان مؤسسه، پروژه آموزشي و تحقيقاتي خود را به مؤسسهاي كه توانايي انجام اين كار دارد، بسپارد
بهبودي همچنين با اشاره به تأثير سطحبندي مؤسسات قرآني بر فضاسازي قرآن در جامعه، افزود: در واقع وقتي مجموعه يا مركزي ميخواهد انجام فعاليتهاي تحقيقاتي را به مؤسسهاي واگذار كند، نميتواند از مؤسسه درجه سه توقع داشته باشد كه اين كار را انجام دهد، لذا در رابطه با مؤسساتي كه تحت نظارت سازمان تبليغات اسلامي هستند، اين سطحبندي و طبقهبندي انجام شده است.
وي ضمن تأكيد بر تأثير سطحبندي مؤسسات قرآني بر روند شناسايي مراكز قرآني، بيان كرد: با سطحبندي مؤسسات قرآني، بسياري از اربابرجوع و سازمانهاي دولتي و مردمي وقتي ميخواهند به مؤسسهاي مراجعه كنند، ميتوانند شناختي كلي در رابطه با نحوه عملكرد مؤسسه داشته باشند و اگر مؤسسه را صالح ديدند، كار را به آن مركز ارجاع دهند.
مدير امور مؤسسات و استانهاي سازمان دارالقرآن الكريم در پايان خاطرنشان كرد: اگر سطحبنديها در رابطه با مؤسساتي كه تحت نظارت سازمان تبليغات اسلامي نيستند نيز صورت پذيرد، مراكز قرآني با يكديگر به تفاهم برسند و معيارهاي خود را تطبيق دهند، مؤسسات قرآني، امكان طبقهبندي پيدا ميكنند و براي ارباب رجوع هم مشخص ميشود كه چند مؤسسه با چه ويژگيهايي در كشور وجود دارند.
دوشنبه 29 مهر 1392 - 9:22