گزارش
داود خسروي
گزارشي از مراسم اختتاميه چهاردهمين جشنواره سراسري «تئاتر مقاومت»
مراسم اختتاميه چهاردهمين جشنواره سراسري «تئاتر مقاومت»، شب شنبه 6 مهر با حضور سردار محمدرضا نقدي، رئيس سازمان بسيج مستضعفين، علي مرادخاني، معاون هنري ارشاد، سردار جواد جباري؛ رئيس بنياد فرهنگي روايت و جمعي از اهالي تئاتر و فعالان عرصه تئاتر مقاومت، در تالار وحدت برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري ايكنا، علي مرادخاني، معاون هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در اين مراسم برگزاري چنين رويدادهاي فرهنگي و هنري را مرهون مجاهدت و جانفشاني جوانان جان بركف ايران اسلامي در طول انقلاب اسلامي و هشت سال دفاع مقدس دانست و گفت: چنين مجاهدت و سلحشوري موجب شد كه امروز ما بتوانيم در فضاي گرم و صميمي و سرشار از امنيت در اين محفل گردهم آييم و لذا از خداوند متعال مسئلت داريم كه به اين جمع توفيق روزافزون بدهد كه بتواند اينگونه جريانات و مباحث ارزشي را استمرار بخشد.
نگاهي صرفاً دولتي به برگزاري جشنواره و رويدادهاي فرهنگي و هنري نداشته باشيم
وي از زحمات و مرارتهاي مسئولان و هنرمندان كه در اين مسير سعي و كوشش وصفناپذيري كردند تشكر كرد و گفت: حمايتهاي نهادهاي انقلابي چون سازمان بسيج مستضعفين و اختصاص بودجهاي قابل توجه به منظور تأمين هزينههاي اين جشنواره ستودني است و همين جا بايد بگويم كه براي استمرار اين جريانات هنري و حركت پرشور هنرمندان در نيل به سوي هنر متعالي و ارزشي بايد برگزاري اينگونه فعاليتها و جشنوارهها را صرفاً دولتي نكنيم و تمام نهادها و سازمانهايي كه بضاعت و توان كافي براي حمايت از اينگونه رويدادهاي فرهنگي و هنري را دارند بايد پاي در ميدان گذارند.
مرادخاني تصريح كرد: سالها پيش از اين جشنواره «تئاتر مقاومت» با نام تئاتر دفاع مقدس برگزار ميشد كه تنها پرداخت به موضوعاتي حول محور دفاع مقدس و جنگ تحميلي هشتساله عراق عليه ايران داشت اما اينك اين جشنواره در مفهوم كليتري يعني مقاومت برگزار ميشود كه شكل آن را از حالت بومي خارج كرده و به پويشي جهاني تبديل شده است.
وي با اشاره به اينكه مفهوم مقاومت حتماً هم نبايد در مورد جنگ و دفاع نظامي باشد گفت: امروز با پيش آمدن مسائلي در دل جوامع گوناگون، مهمترين مسئلهاي كه مطرح است، مفهوم عدالت اجتماعي و نگاه جهانبينانه به طبقات فرادست و فرودست جامعه قلمداد ميشود كه به واسطه پياده شدن مفهوم عدالت همگان بايد از يك زندگي ايدهآل و مساوي از نظر بهرهمندي امكانات برخوردار باشند كه البته در عمل اينگونه نيست.
معاون هنري ارشاد تأكيد كرد: زيادهخواهي برخي موجب برهم خوردن اين تعادل و عدالت اجتماعي شده است كه البته پيامد آن ظلم و ستم دستهاي بر مردم ديگر است كه اين منجر به مقاومت دسته مظلوم بر طبقه ظالم شده و واژه عدالتخواهي و مقاومت در برابر زيادهخواهي معنا پيدا ميكند.
مرادخاني دفاع مقدس هشتساله مردم ايران را مصداق همين مسئله كه گروهي به قصد چپاول و غارت اين سرزمين اسلامي خواستار دستاندازي به آن بودند خواند و گفت: مقاومت و دفاع مقدس و جاويد مردم ايران نمونه بارز معنا شدن اين واژگان در طول جنگ تحميلي هشتساله بود كه به حق حبلالمتيني است كه اينك هنرمندان در جهاد فرهنگي و هنري خود ميتوانند براي خلق آثار بديع و ماندگار به آن چنگ زنند.
جشنواره تئاتر مقاومت ظرفيت بينالمللي شدن را داراست
وي با اشاره به گفته مسئولان برگزاري اين جشنواره مبني بر ارتقاي كمي و كيفي آثار آن گفت: اين جشنواره ظرفيت بينالمللي شدن را داراست و هنرمندان بايد به اين مسئله واقف شوند كه حال كه مقاومت نظامي به پايان رسيده است، مقاومت فرهنگي و هنري تازه در اول راه قرار دارد، چرا كه همواره حادثهاي رخ ميدهد و بعد راجع به آن بحث و بررسي ميشود و حال با گذشت چندساله از آن حادثه و مخاطرات پيامد آن، ميراث شفاهي و مكتوب گرانبهايي از آن دوران باقي مانده است كه ميتواند مورد توجه و عنايت هنرمندان قرار گيرد.
معاون هنري ارشاد برگزاري نشستهاي آسيب شناسي و تخصصي بعد از پايان جشنواره را خواستار شد و گفت: در قالب برگزاري اين نشستها ميتوان به نقاط ضعف و قوت برگزاري جشنواره، مسائل و موضوعات كه بايد در اولويت پرداخت قرار گيرند رسيد تا زمينه براي برگزاري بينالمللي اين جشنواره فراهم شود چرا كه مفهوم مقاومت و عدالت چيزي نيست كه منحصر به ما باشد و مطالبه همه آزاديخواهان در سراسر جهان است.
اين گزارش حاكي است پيش از سخنراني علي مرادخاني در اين مراسم، سردار محمدرضا نقدي، رئيس سازمان بسيج مستضعفين در سخناني با اشاره به پويا بودن فرهنگ مقاومت در روزگار كنوني جهان گفت: اگر روزگاري در اقصينقاط ايران پيامد هجوم ددمنشانه رژيم بعث عراق شاهد بيخانماني و از دست رفتن جمعي از مردم، جوانان، كودكان و زنان اين آب و خاك بوديم اكنون اين مسئله حاصل زيادهخواهي و كينهتوزي گروهي از مستكبران به سركردگي امريكا و رژيم صهيونيستي در فلسطين، لبنان، سوريه، افغانستان و پاكستان در حال وقوع است.
هنر نمايش، هنر خالق آفرينش است
وي هنرمندان به ويژه فعالان هنر نمايش را به دردمند بودن فراخواند و گفت: هنر نمايش به تأسي از خالق آفرينش كه بسياري از حقايق هستي را با همين هنر يعني به نمايش گذاشتن آن در پيشگاه بشر به او آموخت بايد تصويرگر آزاديخواهان و خواست آنها در جهان باشد.
رئيس سازمان بسيج مستضعفين تصريح كرد: بنگاههاي تبليغاتي غربي كه عاري از هر گونه احساس و بينش اعتقادي و الهي هستند تنها با به خدمت گرفتن هنرمنداني آن هم با تطميع و اعطاي جوايز پر زرق و برق خود سعي در اثبات حقانيت پوچ و توخالي سردمداران خود هستند و متأسفانه وجود دارند هنرمنداني كه شرافت هنري خود را تنها به جايزه ناچيز و پوچ ميفروشند.
وي با تشكر از برگزاركنندگان چهاردهمين دوره جشنواره «تئاتر مقاومت» گفت: اين دوستان مسئول با نوآوري و خلاقيت ميدانهاي تازهاي روي هنر نمايش گشودند كه نمونه بارز آن نمايش عظيم غدير با استقبال ميليوني مردم در سراسر كشور بود و همچنين اجراي نمايشهايي كه در اقصينقاط ميهن اسلامي و به ويژه در مناطق مرزي و جنگي برگزار شد.
هنرمندان سكوت را بشكنند و با خالق آثار هنري دنيا را بيدار كنند
وي در پايان تأكيد كرد: امروز اگرچه شاهد تجاوز و هجومي از سوي دشمن به سرحدات مرزي ايران عزيز اسلامي نيستيم اما خصومت دشمن پايان ناپذير است و جنگ و تجاوز شكل ديگري به خود گرفته و لذا بايد هنرمندان و به ويژه نويسندگان به جنبش و پويايي بيشتري درآيند و قلمها را به دست گرفته و سكوت را بشكنند و دنيا را با خلق هنر زيباي خود بيدار كنند.
پيش از سخنان سردار نقدي و در ابتداي اين مراسم، حسين مسافرآستانه، دبير جشنواره در سخنان كوتاهي از همراهي، همكاري و همدلي همه مسئولان به ويژه اداره كل هنرهاي نمايشي و معاونت هنري ارشاد و همچنين هنرمندان و گروههاي شركت كننده در اين جشنواره كه موجب پر رونق شدن اين رويداد و برگزاري هر چه كيفيتر آن شد تشكر و قدرداني كرد.
در اين مراسم از مقام هنري زندهياد محمود استادمحمد، هنرمند فقيد عرصه نويسندگي و كارگرداني تئاتر كه نمايشنامه «خونيان و خوزيان» وي در اين جشنواره نمايشنامهخواني شد تجليل به عمل آمد و لوح سپاس اين هنرمند نيز به دختر وي اهدا شد.
در ادامه مراسم اختتاميه با مروري بر زندگي دو تن از هنرمندان عرصه تئاتر انقلاب و دفاع مقدس يعني محمد جمالپور و سعيد تشكري با حضور سردار نقدي، علي مرادخاني، جواد جباري، محمود عزيزي و سردار افشار از آنها نيز قدرداني به عمل آمد و پس از آن فرهنگ دوجلدي نمايشهاي جنگ و دفاع مقدس گردآوري تقي اكبرزاده، رونمايي شد.
برگزيدگان جشنواره:
مسابقه نمايشنامه نويسي
در بخش مسابقه نمايشنامهنويسي اين جشنواره كه داوري آن را رحمت اميني، حميدرضا نعيمي و نصرالله قادري به عهده داشتند آراي هيئت داوران به اين شرح اعلام شد:
لوح تقدير و 5 ميليون ريال به ترتيب به سيروس همتي براي نمايشنامه «پولاد هرگز زنگ نميزند» و محسن عظيمي براي نمايشنامه «تو آن گل سرخ را ميخواستي فقط همين» اهدا شد.
رتبه سوم: علي ميرزاعمادي براي نمايشنامه «ماهگرفتگي»، لوح تقدير و جايزه 10 ميليون ريالي
رتبه دوم: رؤيا افشار براي نمايشنامه «هيچكس»، لوح تقدير و جايزه 15 ميليون ريالي
رتبه اول: مالك حدپور سراج براي نمايشنامه «بنبست هنرمند؛ پلاك 8»، لوح تقدير و جايزه 20 ميليون ريالي
مسابقه نمايشنامهخواني
در بخش مسابقه نمايشنامهخواني آراي هيئت داوران به شرح زير اعلام شد:
در نقشخواني زن،لوح تقدير و جايزه 5 ميليون ريالي اين بخش به عطيه غبيشاوي براي نمايش نازنين اهدا شد.
رتبه سوم: فاطمه خدابندهلو براي نقشخواني نمايش «تو فقط آن گل سرخ را ميخواستي فقط همين»، لوح تقدير و جايزه 8 ميليون ريالي
رتبه دوم: فروغ قجابگلو براي نقشخواني نمايش«خونيان و خوزيان» و شهره رعايتي براي نقشخواني نمايش «نازنين»، لوح تقدير و جايزه 10 ميليون ريالي
رتبه اول: مرجان بنيسعيد براي نقشخواني نمايش «خونيان و خوزيان»، لوح تقدير، تنديس جشنواره و جايزه 15 ميليون ريالي
در نقشخواني مرد، لوح تقدير و جايزه 5 ميليون ريالي به مسعود رحيمپور براي نمايش «نازنين» اهدا شد.
رتبه سوم: مالك حدپور سراج براي نقشخواني نمايش «خونيان و خوزيان»، لوح تقدير و جايزه 8 ميليون ريالي
رتبه دوم: مزارعي براي نقشخواني نمايش «دريا درياست»، لوح تقدير و جايزه 10 ميليون ريالي
رتبه اول: محمد رسائلي براي نقشخواني نمايش حياط خلوت، لوح تقدير، تنديس جشنواره و جايزه 15 ميليون ريالي
در رشته كارگرداني اين بخش جايزه رتبه سوم شامل لوح تقدير و 10 ميليون ريال به محسن عظيمي براي كارگرداني نمايش «تو فقط آن گل سرخ را ميخواستي فقط همين» تعلق گرفت.
جايزه دوم شامل لوح تقدير و 15 ميليون ريال به مژده ساعي اهدا شد اما اين بخش جشنواره نخست رتبه اول نداشت.
در رشته نمايشنامهنويسي اين بخش نيز جايزه رتبه سوم شامل 10 ميليون ريال به فرهاد ارشاد براي نمايش «دريا درياست» و محسن عظيمي براي نمايش «تو فقط آن گل سرخ را ميخواستي فقط همين» تعلق گرفت.
جايزه رتبه دوم شامل لوح تقدير و 15 ميليون ريال به بهاره كريمزاده براي نمايش «نازنين» اهدا شد و اين بخش از جشنواره نيز رتبه نخست نداشت.
مسابقه آثار صحنه
جوايز اين بخش با حضور علي مرادخاني معاون هنري ارشاد،مريم معترف، محمود عزيزي، قادر آشنا و فرشيد ابراهيميان و اسماعيل خلج به اين شرح اهدا شد:
موسيقي: در اين بخش با اهداي لوح تقدير و جايزه 5 ميليون ريالي از پري باراني براي ساخت موسيقي نمايش «شوق تلخ» تقدير شد.
رتبه سوم: عباس حيدري و حامد جوهرستاني براي نمايش «وداع»، لوح تقدير و جايزه 8 ميليون ريالي
رتبه دوم: بهنام رحيمي براي نمايش «من خيال تو نيستم»، لوح تقدير و جايزه 10 ميليون ريالي
رتبه اول: پرهام فرهنگ براي نمايش «پوتينها» ، لوح تقدير، تنديس جشنواره و جايزه 15 ميليون ريالي
طراحي صحنه: در اين بخش با اهداي لوح تقدير و جايزه 5 ميليون ريالي از شهاب افتخاري براي طراحي صحنه نمايش «باد كه مينويسد» تقدير شد.
رتبه سوم: سامان خليليان براي نمايش «تو هرگز نخواهي گشت»، لوح تقدير و جايزه 8 ميليون ريالي
رتبه دوم: عليرضا مهران براي نمايش «غروب روزهاي اول پاييز»، لوح تقدير و جايزه 10 ميليون ريالي
رتبه اول: مجتبي رستميفرد براي نمايش «پرسه در لابه لاي فريمهاي به هم چسبيده»، لوح تقدير، تنديس جشنواره و جايزه 15 ميليون ريالي
بازيگري زن: در اين بخش از نازنين فراهاني به خاطر بازي در نمايش «من كه خيال تو نيستم» و مريم جعفري براي بازي در نمايش «پوتينها» با اهداي لوح تقدير و جايزه 5 ميليون ريالي تقدير شد.
رتبه سوم: بهار ارجمند براي بازي در نمايش «من خيال تو نيستم» و شهره مكري براي بازي در نمايش «باد كه مينويسد» ، لوح تقدير و جايزه 10 ميليون ريالي
رتبه دوم: سعيد حامد براي بازي در نمايش «سال كبيسه عيسي» و پري باراني براي بازي در نمايش «شوق تلخ»، لوح تقدير و جايزه 15 ميليون ريالي
رتبه اول: سارا قليزاده براي بازي در نمايش «تو هرگز نخواهي گشت»، لوح تقدير، تنديس جشنواره و جايزه 20 ميليون ريالي
بازيگري مرد: در اين بخش به احمد مدهوري براي بازي در نمايش «بذار يه امشب بگذره»، سيدجواد يحيوي براي بازي در نمايش «من كه خيال تو نيستم» و حميد حبيبي فرد براي بازي در نمايش «غروب روزهاي اول پاييز» به رسم تقدير مبلغ 5 ميليون ريال و لوح تقدير اهدا شد.
رتبه سوم: حامد منافي براي بازي در نمايش «سال كبيسه عيسي» و عليرضا مهران براي بازي در نمايش «باد كه مينويسد» و «پوتينها»، لوح تقدير و جايزه 10 ميليون ريالي
رتبه دوم: اميركربلاييزاده و مهدي فريضه براي بازي در نمايش «من كه خيال تو نيستم»، لوح تقدير و جايزه 15 ميليون ريالي
رتبه اول: سروش طاهري براي بازي در نمايش «بذار يه امشب بگذره»، لوح تقدير، تنديس جشنواره و جايزه 20 ميليون ريالي
نمايشنامه:
رتبه سوم: حميد شريفزاده براي نگارش نمايشنامه «من كه خيال تو نيستم»، لوح تقدير و جايز 10 ميليون ريالي
رتبه دوم: كاوه مهدوي براي نگارش نمايشنامه «پوتينها»، لوح تقدير و جايزه 15 ميليون ريالي
رتبه اول: نادر ساعيور براي نگارش نمايشنامه «سال كبيسه عيسي»، لوح تقدير، تنديس جشنواره و جايزه 20 ميليون ريالي
كارگرداني:
رتبه سوم: حميد شريف زاده براي كارگرداني نمايش «من كه خيال تو نيستم»، لوح تقدير و جايزه 10 ميليون ريالي
رتبه دوم: مريم فتحي و علي برجي براي كارگرداني «بذار يه امشب بگذره»، لوح تقدير و جايزه 15 ميليون ريالي
رتبه اول: عليرضا مهران براي كارگرداني«غروب روزهاي اول پاييز»، لوح تقدير، تنديس جشنواره و جايزه 20 ميليون ريالي
همچنين در اين بخش از سامان خليليان كارگردان نمايش «تو هرگز نخواهي كشت» و شهره مكري كارگردان نمايش «باد كه مينويسد» با لوح تقدير و جايزه 5 ميليون ريالي تقدير شد.
دوشنبه 8 مهر 1392 - 9:4