گزارش
نيما نوربخش
گزارشي از نشست خبري سيامين جشنواره بينالمللي فيلم كوتاه تهران
در بخش «چراغ راه» سيامين جشنواره بينالمللي فيلم كوتاه تهران، فيلمسازاني شركت كردهاند كه آثارشان با رويكرد نامگذاري سال 1392 از سوي مقام معظم رهبري به عنوان سال حماسه سياسي و حماسه اقتصادي و سال 1391 با عنوان توليد ملي حمايت از كار و سرمايه ايراني است كه در نيمه دوم سال 91 توليد شدهاند.
به گزارش خبرگزاري ايكنا، نشست خبري سيامين جشنواره بينالمللي فيلم كوتاه تهران با حضور هاشم ميرزاخاني رئيس هيئت مديره و مديرعامل انجمن سينماي جوانان ايران و دبير اين جشنواره يکشنبه هفتم مهرماه، در محل انجمن برگزار شد.
در ابتداي اين جلسه، مژگان زرگر معاون جشنوارهها و امور بينالملل و بازرگاني و مدير روابط عمومي جشنواره اعلام كرد: اين نشست اولين نشست خبري جشنواره فيلم تهران است كه ضمن معرفي رسمي هيئت انتخاب بخشهاي ملي و بينالملل، پوستر و تيزر جشنواره رونمايي خواهد شد و دبير جشنواره گزارشي از نحوه برگزاري و برنامههاي درنظر گرفته شده براي سيامين دوره ارائه ميكند و با توجه به گستردگي برگزاري اين دوره از جشنواره در نشست آتي معرفي هيئتهاي داوري در بخشهاي ملي، بينالملل و جهان اسلام و آسيا و برنامههاي ويژه اعلام ميشوند.
پس از سخنان زرگر، هاشم ميرزاخاني دبير سيامين جشنواره بينالمللي فيلم كوتاه تهران نيز در سخناني، گفت: از ابتداي ورودم به سينماي جوان به عنوان مجموعهاي كه با جوانان سراسر كشور در ارتباط است فيلم كوتاه را سينماي فرهيختگان اطلاق كرديم و سينماي جوان را محل همدلي و همراهي نسل جوان با سينماي حرفهاي خوانديم.
وي افزود: امروز، همه سينماي جوان را به خوشنامي ميشناسند و افتخار فيلمسازان حوزه سينماي حرفهاي است كه از سينماي كوتاه وارد سينماي حرفهاي شدهاند و يا حتي در سينماي كوتاه ماندهاند و به آن وفا دارند.
ميرزاخاني با بيان اين نكته اين دوره از جشنواره نقطه عطفي در جشنواره بينالمللي فيلم كوتاه تهران است، ادامه داد: از اختتاميه جشنواره 29 ستاد اجرايي اين دوره از جشنواره تشكيل شد و برنامههاي متنوع و مدوني را براي اين دوره طراحي كرد كه اميدواريم جشن سي سالگي جشنواره را باشكوه و به يادماندني كند.
بخشهاي مختلف جشنواره
دبير سيامين جشنواره گفت: شروع فعاليت رسمي جشنواره سيام همزمان با چاپ فراخوان از اسفندماه سال 91 بود لذا علاقهمندان ميتوانستند براي چهارمين سال متمادي بصورت الكترونيكي ثبتنام كرده و پس از دريافت كد ثبتنام از طريق اين كد پيگير آثار خود باشند.
ميرزاخاني ضمن معرفي بخشهاي مختلف جشنواره گفت: بر اساس آييننامه جشنواره همانند سال گذشته در دو بخش ملي و بينالملل برگزار ميشود كه در بخش ملي آثار راه يافته به بخش مسابقه علاوه بر داوري در بخش ملي بر اساس موضوع قابل داوري در سه زير مجموعه «چراغ راه»، «چشمانداز سرزمين زيباي ما» و «پرتوي ايمان» هستند.
در بخش «چراغ راه»، فيلمسازاني شركت كردهاند كه آثارشان با رويكرد نامگذاري سال 1392 از سوي مقام معظم رهبري به عنوان سال حماسه سياسي و حماسه اقتصادي و سال 1391 با عنوان توليد ملي حمايت از كار و سرمايه ايراني است كه در نيمه دوم سال 91 توليد شدهاند.
وي در تكميل توضيح فوق اضافه كرد: در بخش «پرتوي ايمان» اين جشنواره فيلمسازاني شركت كردهاند كه آثارشان با تعريف اين بخش يعني ـ آثاري كه در آن ثمرات ايمان و فرجام پر اميد دينداران و رهروان راه فضيلت ترسيم شده و ضمن ايجاد فضاي معنوي به مفاهيم ديني بپردازند ـ همخوان باشد.
در بخش «چشمانداز سرزمين زيباي ما» جشنواره متقاضياني شركت كردهاند كه آثارشان ضمن ارائه تصويري زيباشناسانه از ايران، ظرفيتهاي موجود در رنگينكمان فرهنگي، تمدني، تاريخي و جغرافيايي اقصي نقاط كشور را ترسيم كند.
مشخصات بخش بينالملل
ميرزاخاني اعلام كرد: در اين دوره از جشنواره 19 تنديس در بخشهاي بهترين فيلمهاي مستند، داستاني، تجربي و پويانمايي، بهترين فيلمنامه، تحقيق و پژوهش، تصوير، صدا، تدوين، بهترين مجري طرح، بهترين فيلم جشنواره، بهترين استعداد جوان به متوليدن 1370 به بالا در سه زير مجموعه مستند، داستاني و پويانمايي تعلق ميگيرد.
مدير عامل انجمن سينماي جوانان ايران در تشريح بخش بينالملل جشنواره افزود: در بخش بين الملل داوران دو گروه خواهند بود كه يك گروه به داوري آثار بينالملل در چهار زير مجموعه مستند، داستاني، تجربي و پويانمايي و گروه دوم داوران به داوري آثار بخش آسيا و جهان اسلام ميپردازند.
هاشم ميرزاخاني گفت: بخش مسابقه آسيا به منظور تقويت روابط فرهنگي ميان كشورهاي قاره آسيا در حوزه فيلم كوتاه در نظر گرفته شده است كه كشورهاي هند، كره جنوبي، چين، هنگ كنگ، تايلند، ژاپن، سنگاپور، لبنان، مالزي، اندونزي، امارات متحده عربي، عراق، اردن، سوريه و ارمنستان 15 كشور آسيايي هستند كه با 218 فيلم، آثارشان را براي شركت درجشنواره ارسال كردهاند.
در بخش ديگري از مراسم سعيد ربيعي معاون آموزشي _ فرهنگي انجمن سينماي جوانان ايران با تشريح بخش مسابقه «جهان اسلام» و با تعريف آثاري كه با رويكرد هنري نسبت به اصول راستين اسلام و بر اساس مفاهيم همانند عدالت، راستي و كمال، نقش آيينها در زندگي امروزي و اعتقادات معنوي در ايجاد ارتباطات انساني و همچنين با آروزي ساختن جهاني بهتر اختصاص دارد، گفت: تركيه، مصر، قرقيزستان، تونس، لبنان، مالزي، مراكش، امارات متحده عربي، اندونزي، فلسطين،عراق، اردن، بنگلادش، قطر، بوسني و هرزگوين پانزده كشور مسلمان هستند كه با 121 فيلم، آثارشان را براي شركت در جشنواره و اين بخش ارسال كردهاند كه به گفته ميرزاخاني، به بهترين فيلم با اين موضوع تنديس جشنواره و جايزه نقدي از سوي هيئت داوران اهدا خواهد شد.
ربيعي در بخش جوايز مسابقه بينالملل گفت: به منظور تغيير در رويكرد ارزيابي آثار در بخش بينالملل از صرف انتخاب بهترين اثر مستند، داستاني، تجربي و انيميشن در سيامين دوره جشنواره سه جايزه با عنوان بهترين تدوين، بهترين تصوير و بهترين فيلمنامه نيز در نظر گرفته شد كه موجب استقبال خوب هنرمندان عرصه فيلم كوتاه از سراسر جهان شد.
پرديس سينمايي ملت، ميزبان جشنواره سيام
وي با بيان اينكه ارسال 4494 فيلم از ايران و 109 كشور جهان ركوردي جديد در تعداد كشورهاي شركتكننده به يك جشنواره بينالمللي در داخل ايران است افزود: استقبال فيلمسازان داخلي و خارجي از اين جشنواره آن را به عنوان جشن بزرگ خلاقيتها و همدليهاي فيلمسازان و سينماگران جهان ارتقاع داده است.
پس از سخنان ربيعي، دبير سيامين جشنواره بينالمللي فيلم كوتاه تهران در ادامه به تشريح مكانهاي برگزاري جشنواره پرداخت. وي بيان كرد: براي اولين بار در سال 90 مجموعه سينما آزادي در اختيار انجمن بود كه تحول بزرگي در برگزاري جشنوارههاي فيلم كوتاه بود و در سال 91 به منظور بهتر شدن امكان نمايش و در اختيار داشتن سالن با ظرفيتهاي بيشتر پرديس سينمايي ملت در اختيار جشنواره بود و با توجه به تجربه خوبي كه در آن دوره به دست آمده در اين دوره نيز پرديس سينمايي ملت به منظور نمايش آثار در نظر گرفته شد.
وي در ادامه گفت: به منظور بهرهمندي تمام عزيزان علاقهمند به فيلم كوتاه با توافق انجام شده با مديران محترم كل فرهنگ و ارشاد اسلامي 30 استان كشور و دفاتر انجمن، جشنواره همزمان در سراسر كشور برگزار ميشود كه دفاتر انجمن در اين استانها به عنوان ستاد اجرايي جشنواره مديران كل را همراهي ميكنند. در ضمن با توجه به اتمام جشنواره در روز 28 مهر ماه و برگشت فيلمسازان استانهاي ديگر به شهرهايشان و همچنين آمادگي سرپرستان دفاتر مقرر شد اين دوره جشنواره دو روز بعد از تهران در شهرستانها كار خود را آغاز كند.
ميرزاخاني در پايان خاطرنشان كرد: مراسم افتتاحيه جشنواره عصر 22 مهر ماه در سالن شماره 3 پرديس سينمايي ملت و مراسم پاياني و اهداي جوايز نيز عصر روز 28 مهرماه يكشنبه، در تالار وحدت برگزار خواهد شد.
ميرزاخاني در ادامه اين نشست اعلام كرد: در سال جاري از هيئت محترم انتخاب خواستيم تا با نگاه دقيق و در نظر گرفتن سطح جشنواره بهترين آثار توليد شده در سال جاري را براي نمايش انتخاب كنند و با توجه به كيفيت، كميت را فراموش كرده لذا يكي از سالنهاي سينما به نمايش فيلمهاي مسابقه ملي و سالن ديگر به نمايش فيلمهاي بخش بينالملل اختصاص داده شد تا فيلمسازان فرصت استفاده از كل برنامههاي جشنواره را داشته باشند.
به گفته ميرزاخاني در اين دوره از جشنواره 49 فيلمساز از ايران به رقابت با 137 فيلمساز خارجي خواهند پرداخت كه در بخش پويانمايي 11 اثر، در بخش تجربي 9 اثر، در بخش مستند 10 اثر و در بخش داستاني 19 اثر حضور دارند كه اميدواريم افتخاراتي را نصيب كشور كنند.
يادآور ميشود در اين مراسم از پوستر جشنواره كه توسط مسعود نجابتي طراحي شده بود، رونمايي شد. همچنين از تيزر جشنواره كه توسط هنرمند فيلمساز فيلم كوتاه آرش رصافي ساخته شده با تغيير نريشن و با صداي استاد متقالچي صداگذاري شده بود رونمايي شد.
دوشنبه 8 مهر 1392 - 8:59