كتاب
ضياء آراسته
شرح پريشاني / گزيده مثنويهاي وحشي بافقي – گزيده داستانهاي منظوم فارسي-6
به كوشش : يوسفعلي ميرشكاك
چاپ و شمارگان : اول 91-1500 نسخه
ناشر : شركت سهامي كتابهاي جيبي وابسته به موسسه انتشارات اميركبير
پيشگفتار ناشر ، درباره وحشي بافقي و مثنويهاي آن ، خلد برين ،حكايت ، ناظر و منظور ، مناجات ،در ستايش عليعليه السلام ، آغاز داستان ، خبريافتن منظور از رفتن ناظر ،فرهاد و شيرين ، در ستايش رسول اكرم ( ص ) ، در ستايش اميرالمومنين( ع )، در بيان چگونگي عشق ،حكايت ،گفتار در ستايش عشق ،گفتار در اختلاف طبع ، آغاز داستان ، گفتار در آوردن خادمان ،فرهاد را به نزد شيرين ،گفتار اندر دلربايي شيرين از فرهاد و همچنين فرهنگ لغات بخشهاي اصلي كتاب حاضر را تشكيل ميدهند. شركت سهامي كتابهاي جيبي در پيشگفتار خود بيان ميكند كه بيگمان جايگاه واقعي انسان را دانايي و انديشهاش مشخص ميسازد. اين ناشر ميافزايد هر قدر كه دانش و تعريف انسان از خود ، هستي و هستيبخش دقيق و كامل باشد و بتواند سلوكي روشمند و منشي درپيوسته بامدار هستي ،براي خود استوار كند ،توانسته آيينه جان را در برابر تابش خورشيد حقيقت وجود پيراستهتر و شفافتر سازد و شعاع بيشتري از حقيقت را بازتاب دهد و اين جايگاه جز براي دانايان و انديشهوران نيست.
ناشر كتاب حاضر بيان ميكند كه از ميان گنجنامههاي سترگ پارسي گويان وسخن سرايان ايران زمين ،بيگمان منظومههاي داستاني به جا مانده از آن بزرگان جايگاهي بلند و ژرفايي خيرهكننده دارند. شركت سهامي كتابهاي جيبي منظومه سرايان ايراني را از گروه مصلحان پاك نهادي ميداند كه رود خيرخواهي و رستگاري ملت خود را در فصلها و بخشها و كتاب هايي جاري كردهاند كه هنوز هم ميتواند درست زيستن را به مشتاقان بياموزد و تفاوت ميان اهريمن خوبي وفرشتهساني را به نمايش بگذارد. شركت سهامي كتابهاي جيبي در پايان يادآور ميشود كه موسسه انتشارات اميركبير با انگيزه آشنايي هرچه بيشتر خوانندگان ارجمند با اين يادگارهاي ارزشمند و با هدف درسآموزي و سيراب شدن آنها از جويبارهاي زندگي بخش سخن و انديشه بزرگان ايران زمين ،گزيدهاي از چند منظومه درخشان ادبيات كشور ايران اسلامي را با عنوان گزيده داستانهاي منظوم فارسي به بازار كتاب و كتابخواني تقديم ميكند. نويسنده كتاب درباره وحشي بافقي بيان ميكند كه وحشي را مبدع شيوهاي بعنوان « واسوخت » دانستهاند زيرا به احتمال بسيار زياد ، نخستين شاعري است كه به خود جرات داده بر خلاف سنت سخنسرايي در برابر جفاي معشوق به جاي عرض وفاداري به صراحت تمام معشوق را تهديد كرده كه در پي ياري ديگر خواهد رفت. نويسنده اين وجه را كه در بسياري از آثار وحشي به چشم ميخورد را از نتايج وقوعگويي ميداند.
يوسفعلي ميرشكاك كليات وحشي را متجاوز از نه هزار بيت و شامل قصيده ،تركيب و ترجيع ،غزل ، قطعه ، رباعي و مثنوي ميداند كه قصيدههاي او در ستايش شاه تهماسب ،غياثالدين محمد ميرميران ،شاه خليلالله ، بكتاش بيگ افشار ، اعتمادالدوله عبدالله خان پسر ميرزا سليمان وزير و بزرگان دين است . ميرشكاك يادآور ميشود كه تركيبها و ترجيعهاي او خاصه مربع و مسدس آنها همه از نظمهاي بسيار دلپذير و عهد صفوي است. ساقي نامه طولاني او كه بصورت ترجيع بند سروده در نوع خود كمنظير است. وي وحشي بافقي را بيترديد يكي از شاعران مبرز دوران صفوي ميداند كه به ويژه به سبب سبك خاص خود در سخنوري اهميت دارد و ارزش او در آنست كه مضمونها و نكتههاي شاعرانه دقيق و همچنين احساسها و عاطفههاي رقيق و نازكخياليها و نازكدليها خود را كه بدانها شهرت يافته ، با زباني ساده ،نزديك به زبان تخاطب بيان ميكند و گاه چنان است كه گويي سخن روزانه خود را باز ميگويد.يوسفعلي ميرشكاك مقدمه فرهاد وشيرين وحشي و مناجات وي در آغاز داستان را از مشهورترين نمونههاي شعر فارسي ميداند.
الهي سينهاي ده آتشافروز
در آن سينه دلي وان دل همه سوز
هر آن دل را كه سوزي نيست دل نيست
دل افسرده غير از آب و گل نيست
دلم پر شعله گردان سينه پر دود
زبانم كن به گفتن آتش آلود
كرامت كن دروني درد پرورد
دلي در وي ، درون درد و برون درد
به سوزي ده كلامم را روايي
كز آن گرمي كند آتش گدايي
دلم را داغ عشقي بر جبين نه
زبانم را بياني آتشين ده
سخن كز سوز دل ، تابي ندارد
چكد گر آب ازو ، آبي ندارد
شرح پريشاني / گزيده مثنويهاي وحشي بافقي – گزيده داستانهاي منظوم فارسي-6 در چاپ نخست خود با قيمت 35000 ريال توسط شركت سهامي كتابهاي جيبي وابسته به موسسه انتشارات اميركبير به چاپ رسيده است.
شنبه 6 مهر 1392 - 9:0