كتاب
ضياء آراسته
روينيكبختي-گزيده مثنوي جام جم اوحدي مراغهاي/گزيده داستانهاي منظوم فارسي /9
به كوشش : يوسفعلي ميرشكاك
چاپ و شمارگان : اول 91- 1500 نسخه
ناشر : شركت سهامي كتابهاي جيبي وابسته به موسسه انتشارات اميركبير
اوحدي مراغهاي ،آثار اوحدي ، گزيده مثنوي جام جم ،مناجات ، در آداب التماس ، در نعت رسول ( ص ) ، ضراعت در صورت قسم ، در ستايش خرد ،در تسبيح فلك ، در طامات ، در غزل ،سوال از حقيقت كائنات ، در مضمون اين كتاب در قسمت كتاب ،در جلوات حال شخص بعد از ولادت ، در خواص نفس قدسي ، در كيفيت معاش جمهور ،در معاش اهل دنيا ، در نصيحت ملوك به عدل ،حكايت ،در باب ظلمه و ظلم ،در منع تبختر و طيش ، در منع اسراف ، در تناكح و توالد ، در حالات زنان بد ، در تربيت اولاد ، حكايت ،در شفقت بر زيردستان ،حكايت ،در مذمت بخل و بخيلان ،در بيرونقي شعر و كساد آن ، در شرايط دوستي ،در صفت فتوت و مردي ،در فتوت داران به دروغ ، در تحريص بر محافظت فرزندان از شر ناپاكان ،در حال پيشه كاران راست كردار ، در كسب علم و شرف علما ،در صفت طلب علم در حال قضات و قضا ،در آداب وعظ ، در راستي ، در حكمت ،در حضور دل و احياي نفس ،در بيوفايي جهان و خرسندي به حكم قضا ، در معاش و احوال آخرت ،در مرتبه عقل و جان ،در معني دل ، در حقيقت اجابت دعا ،در معارج ارواح و ابدان و عذاب ايشان و دعا و ختم كتاب مباحث اصلي كتاب حاضر را تشكيل ميدهند.
شركت سهامي كتابهاي جيبي در پيشگفتار خود بيان ميكند كه بيگمان جايگاه واقعي انسان را دانايي و انديشهاش مشخص ميسازد. اين ناشر ميافزايد هر قدر كه دانش و تعريف انسان از خود ، هستي و هستيبخش دقيق و كامل باشد و بتواند سلوكي روشمند و منشي درپيوسته بامدار هستي ،براي خود استوار كند ،توانسته آيينه جان را در برابر تابش خورشيد حقيقت وجود پيراستهتر و شفافتر سازد و شعاع بيشتري از حقيقت را بازتاب دهد و اين جايگاه جز براي دانايان و انديشهوران نيست.
ناشر كتاب حاضر بيان ميكند كه از ميان گنجنامههاي سترگ پارسي گويان وسخن سرايان ايران زمين ،بيگمان منظومههاي داستاني به جا مانده از آن بزرگان جايگاهي بلند و ژرفايي خيرهكننده دارند. شركت سهامي كتابهاي جيبي منظومه سرايان ايراني را از گروه مصلحان پاك نهادي ميداند كه رود خيرخواهي و رستگاري ملت خود را در فصلها و بخشها و كتاب هايي جاري كردهاند كه هنوز هم ميتواند درست زيستن را به مشتاقان بياموزد و تفاوت ميان اهريمن خوبي وفرشتهساني را به نمايش بگذارد. شركت سهامي كتابهاي جيبي در پايان يادآور ميشود كه موسسه انتشارات اميركبير با انگيزه آشنايي هرچه بيشتر خوانندگان ارجمند با اين يادگارهاي ارزشمند و با هدف درسآموزي و سيراب شدن آنها از جويبارهاي زندگي بخش سخن و انديشه بزرگان ايران زمين ،گزيدهاي از چند منظومه درخشان ادبيات كشور ايران اسلامي را با عنوان گزيده داستانهاي منظوم فارسي به بازار كتاب و كتابخواني تقديم ميكند.
نويسنده كتاب در آغاز بحث خود به نقل از مرحوم سعيد نفيسي درباره اوحدي بيان ميكند كه :« اوحدي در اصفهان ولادت يافته و چنان مي نمايد كه آغاز عمر خود را تا حدود نوزدهسالگي در اصفهان گذرانده است . از آثار وي برميآيد كه پس از آن سفرهايي چند كرده ،چنان كه در اشعار خود از مسجد بصره ،بغداد ،دارالسلام بغداد ،دمشق ،سلطانيه ، طاق كسري ،عراق ،فرات فقم ،كربلا ،كوفه ، نجف و همدان ذكري كرده است و اين ميرساند كه به نواحي مغرب ايران و عراق و شايد سوريه و شايد عربستان رفته باشد. » يوسفعلي ميرشكاك قول مرحوم نفيسي را در باب نشو و نماي اوحدي در اصفهان از آنجا تاييد شده ميداند كه اشعاري به لهجه اصفهاني در ديوان اوحدي يافت ميشود و نشان ميدهد كه اين لهجه به اصطلاح ،زبان مادري وي بوده است. ميرشكاك ادامه ميدهد كه سكونت يافتن اوحدي در مراغه نه تنها پايتخت ايلخانيان ،بلكه يكي از مراكز مهم علمي و ادبي ايران بشمار ميرفته و احتمالا ً رصدخانهاي كه خواجه نصير طوسي و همكارانش در آنجا ساخته بودند تا مدتها پس از درگذشت هلاكوخان مغول نيز برپا بوده و احتمالا ً تا اواخر عهد ايلخاني ، مراغه از مركزيت نيفتاده كه نبيره خواجه نصير طوسي ، وجيه الدين يوسف در آن شهر از اوحدي خواستار سرودن منظومهاي عاشقانه شده است.
اوحدي مراغهاي در قصيدهاي ميسرايد:
پيري به من رسيد لقب نور و چهره نور
و آن نور عرضه كرد بر اين چشم پر از آب
سرش به حال من نظر لطف برگماشت
كز وي مرا معاينه شد سر صد كتاب
برداشت اين نقاب و مرا ديده باز كرد
و آنگاه خود ز ديده من رفت در نقاب
تا راه دل به حضرت او برد اوحدي
آسوده شد ز زحمت تقليد شيخ و شاب
روينيكبختي- گزيده مثنوي جام جم اوحدي مراغهاي/ گزيده داستانهاي منظوم فارسي / 9 در چاپ نخست خود با قيمت 49000 ريال توسط شركت سهامي كتابهاي جيبي وابسته به موسسه انتشارات اميركبير انتشار يافته است.
شنبه 30 شهريور 1392 - 9:39