گزارش
نيما نوربخش
گزارشي از نظرات دو سينماگر در مورد سينماي دفاع مقدس
كارگردان سينما و تلويزيون تأكيد كرد: يكي از راههايي كه به واسطه آن ميتوان به سينماي دفاع مقدس رونق مجدد داد، وارد كردن بخش خصوصي به اين حوزه است.
جواد اردكاني، كارگردان سينما و تلويزيون در گفتوگو با خبرگزاري ايكنا درباره وضعيت سينماي دفاع مقدس در زمان حال، اظهار كرد: در حوزه فعاليتهاي فرهنگي با محوريت دفاع مقدس ما بايد يك قرارگاه فرهنگي با قدرت اجرايي بالا داشته باشيم تا به شكلي جدي از كارهايي كه با اين مضمون ساخته ميشود به صورت همه جانبه حمايت كند. در اين شرايط است كه ميتوانيم توقع داشته باشيم در اين ژانر كارهاي خوبي توليد شود.
وي افزود: خوشبختانه در دو سال اخير شاهد حركتهايي اميدوار كننده در سينماي دفاع مقدس هستيم كه توسط سپاه راهاندازي شده، اما هرگز از اين دست اقدامات نميتوان به عنوان يك قرارگاه فرهنگي نام برد، چون اين دسته اقدامات تحت لواي شركتهايي انجام ميشود كه عمدتا تحت تاثير رفيقبازي رايج انجام ميشود.
اين كارگردان ادامه داد: براي رونق سينماي دفاع مقدس نياز است كه حتما براي بخش خصوصي نيز ايجاد اطمينان شود، بدين معناكه تهيهكننده يا سرمايه گذار بخش خصوصي بداند كه صرف پول در اين عرصه به معناي ضرر نيست، حتي اين حوزه ميتواند درآمدزايي هم داشته باشد. جدا از سود مالي بايد منافع فرهنگي خاصي را براي بخش خصوصي در نظر گرفت تا آنان اين اميد را داشته باشند كه كارشان بازخورد خوبي در جشنوارهها و محافل سينمايي خواهد داشت.
اردكاني درباره نقش مخاطبان هم در رونق سينماي دفاع مقدس چنين گفت: زماني ميتوان از تماشاگر توقع داشت كه از فيلمهاي دفاع مقدسي حمايت كند كه در اين ژانر كارهاي خوبي نيز توليد شود، والا مگر ميتوان انتظار داشت كه تماشاگر هم از جيب خود هزينه كند هم اينكه كاري كه تماشا ميكند كيفيت لازم را نداشته باشد، بنابراين ما ابتدا بايد از راههاي مختلف كيفيت فيلمهاي دفاع مقدسي را بالا بريم سپس از تماشاگر توقع استقبال داشته باشيم.
وي در پايان خاطرنشان كرد: من نقش مديران فرهنگي را در رونق سينماي دفاع مقدس بيش از هر بخشي ميدانم، چون امكانات در اختيار آنان است و آنها هستند كه قادرند با در اختيار گذاشتن وسايل و سخت افزار سبب رشد كمي توليدات دفاع مقدسي شوند. اين نقش را هم بايد براي مدير سيما متصور بود هم مديران سينما، زيرا اين دو بخش بازوي سينماي دفاع مقدس هستند كه با كمك هم قادرند اين ژانر را شكوفا كنند.
محمد قهرماني، تهيهكننده سينما هم در بيان ارزيابي خود از وضعيت سينماي دفاع مقدس گفت: در سالهاي اخير كليت سينما وضعيت مناسبي ندارد، بنابراين طبيعي است كه در چنين شرايطي ژانر دفاع مقدس هم چنين باشد، حتي ميتوان گفت در وضعيت موجود سينماي دفاع مقدس عملا وجود ندارد، فقط در سال ممكن است چند كار ساخته شود كه آن نيز به صورت مهجور روانه پرده ميشود.
وي افزود: راه رهايي از اين نابساماني نيز در دستان مديران سينمايي است، چون آنها هستند كه با در اختيار داشتن امكانات و سرمايه قادرند موقعيتي فراهم آورند كه سينماي دفاع مقدس مجددا به روزهاي اوج برگردد؛ روزگاري كه در طول يكسال فيلمهاي مختلف جنگي ساخته و اكران ميشد، البته بايد توجه داشت كه سينماي دفاع مقدس را تنها نبايد به جنگ ايران و عراق خلاصه كرد، زيرا معناي دفاع مقدس وسيع است و ميتواند مبارزات فلسطينيان، مردم لبنان و ديگر مسلمانان آزاده جهان را هم در بر گيرد.
اين تهيهكننده با ذكر مثالي گفت: «فرشتگان قصاب» از جمله اين توليدات است كه به جنايان آمريكائيان و صهيونيستها در افغانستان ميپردازد. اين فيلم پنجشنبه 21 شهريور ماه از سيما پخش شد، اما نكته حائز اهميت اينجاست كه اين كار فرصت نمايش را در سينماها پيدا نكرد، چون وضعيت اكران به نحوي شده كه سينمادارها تنها در پي نمايش آثاري هستند كه منافع گيشه را تأمين ميكند، در چنين شرايطي طبيعي است كه فيلمهايي نظير «فرشتگان قصاب» فرصت نمايش پيدا نكنند. در اين زمان است كه مسئولان با حمايتهاي خود قادرند نقصانهاي به وجود آمده را پوشش دهند.
قهرماني با بيان اينكه تخصيص سرمايه به فيلمهاي سينمايي بايد شكلي عادلانه و كارشناسانه داشته باشد، گفت: خيلي خوشحالم كه حجتالله ايوبي رئيس سازمان سينمايي دستوري را به تمامي بخشهاي سرمايهگذار سينماي ابلاغ كرده كه فعلا سرمايهگذاري به روي پروژههاي فاخر را متوقف كنند، چون در بسيار از مواقع اين سرمايهگذاري بر پايه اصول انجام نشده بود، پس در ابتدا لازم است كه كيفيت كارها سنجيده شود، سپس امكانات براي ساختشان فراهم شود. در چنين شرايطي است كه فيلمهاي دفاع مقدسي هم قادرند رشد كنند.
مدير عامل اسبق مؤسسه هنري ـ رسانهاي شهيد آويني در بخش ديگري از سخنان خود يادآور شد: در اكثر شهرهاي بزرگ در پادگانها و شهركهاي نظامي سالنهاي نمايشي وجود دارد كه عمدتا از كيفيت خوبي براي نمايش آثار برخوردارند، پس ميتوان سياستهايي انديشيد كه هم اصول امنيتي رعايت شود، هم اينكه بتوان با نمايش فيلمهاي دفاع مقدسي امكان نمايش را براي اين دسته توليدات به شكل بهتري فراهم كرد.
دوشنبه 25 شهريور 1392 - 10:1