گزارش
نيما نوربخش
گزارشي از نشست «راهبردهاي جشنواره قرآني آيات» :
معاون مطالعات و برنامهريزي راهبردي دبيرخانه شوراي توسعه فرهنگ قرآني در نشست «راهبردهاي جشنواره قرآني آيات» ضرورت شكلگيري اين جشنواره را نتيجه بحران توليد آثار هنري كه مطابق با شأن جمهوري اسلامي ايران باشد، عنوان كرد.
به گزارش خبرگزاري ايكنا، نشست «راهبردهاي جشنواره قرآني آيات»، ششم مردادماه، با حضور رضا سلامتپناه، معاون مطالعات و برنامهريزي راهبردي دبيرخانه شوراي توسعه فرهنگ قرآني و محمدمهدي عزيززاده، دبير جشنواره قرآني آيات در سالن شماره يك نشستهاي تخصصي و در ساعت 22 برگزار شد.
در ابتداي اين نشست محمدمهدي عزيززاده، دبير جشنواره قرآني آيات با تأكيد بر اينكه رويكرد هنري معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد دو سال است كه به شكل جدي پيگيري ميشود، گفت: در نهايت تصميم گرفته شد، منظومهاي از جشنوارههاي قرآني در رشتههاي مختلف هنري برگزار شود تا فاصله جامعه هنري از قرآن كمتر و منتهي به دستاوردهاي قرآني و هنري فاخر شود.
وي در ادامه به بيان ويژگيها و جزئيات دورههاي اول و دوم جشنواره قرآني آيات پرداخت و افزود: در دور اول 16 جشنواره طراحي شد و 16 هزار اثر قابل رقابت و قابل ارزيابي به دبيرخانه رسيد، در اين دوره در سطح 15 استان شاهد برگزاري جشنواره قرآني آيات بوديم، همچنين در دور دوم نيز تعداد رشتههاي جشنواره به 22 رشته رسيد و 32 هزار اثر نيز به دبيرخانه ارسال شد و بيش از 30 كشور هم حضور داشتند.
عزيززاده تصريح كرد: اتفاقي كه در دور سوم خواهد افتاد، تغيير شكل برگزاري جشنواره است. در اين دوره جشنواره به صورت استاني برگزار نميشود، بلكه به صورت متمركز و در تهران اجرا خواهد شد.
در اين دوره دو بخش ملي و بينالمللي برگزار ميشود و برگزيدگان بخش ملي وارد رقابت در بخش بينالمللي ميشوند، در اين دوره نيز تعداد رشتههاي جشنواره به 32 رشته رسيده است.
دبير جشنواره قرآني آيات اظهار كرد: اتفاقات ويژهاي در اين دوره به وقوع خواهد پيوست كه ميتوان به برگزاري متمركز جشنواره، ارتقاء چشمگير سطح جوايز و توجه ويژه به محيط آكادميك و دانشگاهي براي حضور در جشنواره اشاره كرد، همچنين در دوره سوم بخش بينالمللي به طور جدي رشد كرده است و شوراها و انجمنهاي علمي و تخصصي 32 رشته جشنواره كار داوري و ارزيابي آثار را انجام خواهند داد.
وي با اشاره به اينكه جشنواره قرآني آيات قرار است زمينهساز توليد آثار فاخر هنري قرآني شود، گفت: براي ارائه آثار برگزيده در طول سال برنامههاي ويژهاي داريم تا به وسيله آن آثاري كه برگزيده شدهاند را در ايام مختلف سال در معرض نمايش و بازديد عموم مردم قرار دهيم.
در ادامه اين نشست رضا سلامتپناه، معاون مطالعات و برنامهريزي راهبردي دبيرخانه شوراي توسعه فرهنگ قرآني به بحث در مورد مبناي معرفتي جشنواره قرآني آيات پرداخت و خاطرنشان كرد: از مباحث مهم هنرپژوهي معاصر مسئله بسيار دقيق هنر ديني است، هنر ديني مسئلهاي است كه ايسمهاي هنر را چندين قرن درگير خود كرده است و در پي پاسخي به اين مقوله بودهاند كه چيستي آن را بشناسند.
وي گفت: براي ملاك ديني بودن يك هنر ممكن است بگوييم به كار بردن موضوعات ديني يا همان «تم» موجب شكلگيري هنر ديني است و مقبولترين نظر نيز همين است، برخي معتقدند محصولات هنر ديندار نتيجهاش هنر ديني است، برخي ديگر نيز ميگويند خلق اثر ديني بنا بر سفارش نهادهاي ديني نتيجهاي همان هنر ديني ميشود. اينكه هنر ديني چيست يك مقوله پر سر و صدا و پر مسئله در عالم فلسفه هنر است.
معاون مطالعات و برنامهريزي راهبردي دبيرخانه شوراي توسعه فرهنگ قرآني خاطرنشان كرد: مسئله هنر ديني مسئله روز هنر است و ما در روزهاي بعد از انقلاب اسلامي نتوانستهايم محصولات و ادبيات در شأن انقلاب اسلامي پديد آوريم.
هنر قرآني يك گام جلوتر از هنر ديني است و اصيلتر از آن است، ضرورت شكلگيري جشنواره قرآني آيات نيز نتيجه بحران توليد آثار هنري كه مطابق با شأن جمهوري اسلامي ايران باشد، است، ورود نهادهاي سياستگذار و فعال دولتي در اين عرصه را كمرنگ ديدهايم و اين بحران توليد ادبيات و آثار هنري قرآني موجب شكلگيري جشنواره قرآني آيات شده است.
وي با اشاره به امكان به كارگيري هنر اسلامي براي تمدنسازي اسلامي، خاطرنشان كرد: در فضايي كه در 10 سال اخير در كشور ايجاد شده، قضيه تمدنسازي اسلامي و تمدن مطلوب قرآني به عنوان راهبرد اساسي نظام جمهوري اسلامي ايران است. اگر تمدن مطلوب قرآني را يكي از راهبردهاي نظام جمهوري اسلامي بدانيم، بايد براي اين تمدن جمال و جلال قائل باشيم
سرمايه تمدن مطلوب قرآن، علوم انساني قرآنبنيان است، اين فضا، فضاي مطلوب است كه براي رسيدن به آن سعي كرديم اين جشنوارهها شكل بگيرد.
سلامتپناه در ادامه با انتقاد از رويكرد دانشگاهها به طور اعم و دانشگاههاي قرآني به طور اخص نسبت به هنر قرآن و هنر اسلامي گفت: متاسفانه دانشگاههاي در زمينه توليد ادبيات هنر اسلامي به طور اعم و دانشگاههاي قرآن و علوم حديث به طور اخص چندين سال از اين ادبيات عقب هستند. اين موضوع دغدغه دانشگاهها نيست و بسياري از عقبماندگيهاي فكري ما به اين عقبه باز ميگردد.
معاون مطالعات و برنامهريزي راهبردي دبيرخانه شوراي توسعه فرهنگ قرآني با تأكيد بر اينكه در زمينه توليد هنر ديني و قرآني و نيز تمدنسازي حوزههاي علميه از دانشگاهها جلوتر هستند، گفت: جشنواره قرآني آيات براي اين شكل گرفت كه ادبيات متناسب با هنر قرآن كه جنبه جمالگرايانه تمدن مطلوب قرآني است، ايجاد شود و آن را مهم جلوه دهد.
وي افزود: هدف ديگر اين است كه نخبگان، فلاسفه هنر و اساتيد بيشتر از پيش به اين مقوله بپردازند. گام بعد از آن هم توليد آثار قرآني فاخر است به گونهاي كه هنر تفسيري از مضامين قرآن باشد و اين قدم بعدي براي نشر و گسترش مضامين قرآني در سطح اجتماع است.
در ادامه محمدمهدي عزيززاده، دبير جشنواره قرآني آيات با اشاره به اينكه در دور سوم جشنواره قرآني آيات به دنبال برگزاري نشستهاي تخصصي بين هنرمندان و جامعه قرآني هستيم، خاطرنشان كرد: امسال با توجه به تمركز جشنواره در تهران بسياري از مراسم و برنامههاي افتتاحيه و اختتاميه را نخواهيم داشت كه اين امر باعث صرفه جويي بسيار زيادي در زمان و هزينه خواهد شد.
دبير جشنواره قرآني آيات در مورد زمانبندي برگزاري اين جشنواره نيز گفت: برنامه زمانبندي كه براي دور سوم در نظر گرفتهايم، قطعي است و مانند سال گذشته شاهد تمديد و يا تأخير در برگزاري اختتاميه نخواهيم بود. آخرين فرصت براي دريافت آثار تا 30 آبانماه در نظر گرفته شده و اختتاميه نيز در 19 بهمنماه برگزار خواهد شد.
عزيززاده گفت: يكي از فلسفههاي برگزاري اختتاميه جشنوراه در بهمنماه اين است كه در كنار جشنوارههايي كه در دهه فجر برگزار ميشود، يك جشنواره قرآني نيز نمود پيدا كند.
حجم افرادي كه در مراسم اختتاميه تجللي ميشوند نزديك به 200 نفر است و به دليل تعداد زياد اين افراد در حال بررسي نحوه برگزاري اين مراسم هستيم.
دبير جشنواره قرآني آيات در پايان با تأكيد بر اينكه در برگزاري جشنواره قرآني آيات ما نبايد برگزار كننده صرف باشيم، گفت: بايد جشنواره قرآني آيات مجموعهاي از ظرفيتها را به سمت افق جشنواره هدايت كند و براي همين هم خبرنگاران در جشنواره قرآني آيات داراي جايگاه و رسالت خاص خودشان هستند. خبرنگاران ميتوانند در اين جشنواره رويكرد حساس كردن جامعه هنري نسبت به جشنواره قرآني آيات را بر عهده داشته باشند.
يكشنبه 13 مرداد 1392 - 11:45