گزارش
نيما نوربخش
گزارشي از برنامه اجراي مجالس تعزيه ويژه شبهاي قدر
حجتالاسلام و المسلمين رحيم جعفري، مدير دفتر تعزيه اداره كل هنرهاي نمايشي در گفتوگو با خبرگزاري ايكنا گفت: مجالس تعزيهاي از شب ميلاد امامحسن مجتبي(ع) در محوطه باز تئاتر شهر در حال برگزاري است كه اجراي آنها با موضوعات گوناگون تا 23 رمضان ادامه خواهد داشت.
وي گفت: علاقهمندان به تماشاي نمايشهاي آئيني در محوطه باز تئاتر شهر شاهد برگزاري مجالس تعزيه «جنگ بربرها»، «فتح خيبر»، «فتاح و اسوقدوس» و «شام القمه» بودند و مخاطبان تا 21 رمضان مجالس تعزيه ديگري را شاهد خواهند بود.
مدير دفتر تعزيه افزود: همچنين دو مجلس تعزيه ديگر به نامهاي «حمزه سيدالشهداء(ع)» و «خاتم بخشي» نيز در شبهاي 22 و 23 رمضان برگزار خواهند شد.
تمامي اين مجالس تعزيه مربوط به استان تهران ميشوند و گروههاي تعزيهخواني همچون «شب دهم» و «قمر بني هاشم» در آن مشاركت دارند.
جعفري در پاسخ به اين پرسش كه چرا از گروههاي مطرح تعزيهخوان شهرستاني در اجراي اين طرح استفاده نشده است گفت: البته تعدادي از تعزيهخوانان در هر يك از گروهها از پيشكسوتان شهرستاني اين هنر محسوب ميشوند اما به دليل آنكه گروههاي مطرح شهرستاني در شهر خود اجراي تعزيه داشتند و همچنين به دليل قرار داشتن در ماه رمضان رفت و آمد آنها با مشكل مواجه ميشد لذا از آنها براي شركت در اين طرح دعوت به عمل نيامد.
حجتالاسلام جعفري افزود: با توجه به اغناي ذائقه متنوع مخاطبان، مركز هنرهاي نمايشي مانند چند سال اخير سعي كرد تا با كار كارشناسانه آثار مختلفي را در ايام ماه مبارك و مناسبت هاي ويژه آن چون ليالي قدر و سالروز شهادت مولاي متقيان حضرت علي(ع) براي علاقه مندان به هنرهاي نمايشي ساماندهي كند.
وي ادامه داد: در همين راستا و براي تحقق اين مهم، دفتر تعزيه مركز هنرهاي نمايشي با دعوت و همكاري از گروه هاي سرشناس تعزيه كشور چون «شب دهم» و «قمر بني هاشم» سعي كرد تا آثار ممتازي را در اين گونه نمايشي و آييني براي مخاطبان تهيه كند و در ايام ويژه ماه مبارك رمضان امسال آن آثار را به روزه داران و عزاداران خاندان عصمت و طهارت ارائه كند.
مدير دفتر تعزيه مركز هنرهاي نمايشي درباره تعزيه هاي توليد شده اين دفتر براي اجرا در ايام شهادت مولي متقيان حضرت علي (ع) خاطرنشان كرد: در اين ايام شاهد اجراي عمومي چهار مجلس تعزيه بعد از نماز مغرب و عشاء و در ساعت ۲۱ در فضاي باز مقابل مجموعه تئاترشهر خواهيم بود.
وي افزود: مجالس تعزيه «عمر بن عبدود»، «جوانمرد قصاب»، «شهادت حضرت علي(ع)» و «مالك اشتر» آثار منتخبي هستند كه تا دهم مرداد ماه بعد از نماز اذان مغرب و عشاء براي روزه داران و سوگواران حضرت علي (ع) اجرا مي شوند.
حجت الاسلام جعفري از تداوم اجراي مجالس تعزيه تا جمعه (۱۱ مرداد ماه مقارن با ۲۳ ماه رمضان) خبر داد و گفت: در ادامه برنامه اجراي مجالس تعزيه، شاهد اجراي دو مجلس تعزيه «حمزه سيدالشهداء(ع)» و «خاتم بخشي» در شبهاي ۲۲ و ۲۳ رمضان خواهيم بود.
از ماه رمضان سال هاي گذشته تا به امروز هنرمندان تئاتر همواره اجراي مجالس تعزيه در شبهاي قدر را اقدامي مثبت ارزيابي کردند گزيده اي از اظهار نظر اهالي تئاتر را از نظر مي گذرانيم:
مسعود دلخواه نويسنده وکارگردان تئاتر اجراي مجالس تعزيه در شبهاي قدر را يک حرکت مثبت دانست و گفت: «...تعزيه به عنوان هنري مردمي و فرهنگساز ميتواند با مردم رابطه خوبي برقرار کند و نبايد اجراي آن مختص جشنوارههاي هنري باشد.
مخاطب جشنوارههاي هنري به طور معمول افرادي خاص هستند و افراد عادي با جشنواره تئاتري ارتباط لازم را برقرار نميکنند. اين ايده خوبي است که اجراي تعزيه را به مکان و زماني خاص محدود نکنيم زيرا اجراي نمايشهاي تعزيه در مناسبتهاي مختلف، ميتواند تاثير لازم و مثبتي را در عميق کردن رابطه مردم با عرصه هنرهاي نمايشي داشته باشد.»
وي ادامه داد: «به استثناء نمايشهاي تعزيه که با مضامين سوگواري هستند نمايشهاي سنتي را نيز ميتوان در طول سال براي حفظ نمايشهاي سنتي در مناسبتهاي مختلف اجرا کرد.
براي ايجاد ارتباط هر چه گستردهتر ميان مخاطبان و نمايشهاي سنتي بايد اين نوع نمايشها در طول سال در محيطهاي مختلف اجرا شوند تا مردم بتوانند ارتباطي بيشتر را با اين نوع نمايشها برقرار کنند.»
دکتر محمد باقر قهرماني، استاد دانشگاه نيز با اشاره به اهميت شبهاي قدر در ميان مردم گفت: «با توجه به ايام شبهاي قدر غالب مردم، علاقمند به تماشاي نمايشهاي مذهبي به خصوص تعزيه هستند و سالنهاي نمايشي نيز کمتر نمايشهايي با اين مضامين در سالن هاي اجرايي خود دارند، بنابراين اجراي اين نمايشها موجب تقويت هر چه بيشتر مسائل مذهبي در ميان مردم ميشود.»
چيستا يثربي نويسنده و کارگردان تئاتر درباره اجراي مجالس تعزيه در شبهاي قدر گفت: «...تعزيه هنري مستقل، تاثير گذار و ناب است که اثر و جادويي خاص بر قلب مخاطب دارد که با وارد شدن به دنياي هنر ميتواند بسيار موثرتر از قبل عمل کند.»
کوروش نريماني کارگردان تئاتر هم با اظهار نظر در خصوص برپايي مجالس تعزيه خاطر نشان کرد: «اجراي نمايشهاي تعزيه در محوطه باز يک مجموعه فرهنگي براي عموم مردم بدون آنکه آنها دعوت به حضور در آن مکان شده باشند بسيار جذاب و تاثيرگذار است.
اگر اين نوع اجراها با توجه به تنوعي که دارند در طول سال و در اعياد و شادماني هم اجرا شود ميتواند تاثيرات مطلوبي در پي داشته باشد.»
اين کارگردان بيان کرد: «تاکنون اجراي نمايشهاي تعزيه به شکلي ناقص و غير کارشناسانه اجرا ميشده و به اشتباه نمايش تعزيه را در سالن اجرا ميکردند در حالي که روح اصلي اجراي نمايش تعزيه در فضاي باز است و اين گونه نمايشها بايد در يک فضاي باز براي عموم مردم اجرا شوند.»
دوشنبه 7 مرداد 1392 - 12:34