گزارش
علي الله سليمي
مراسم اختتاميه سومين جشنواره بينالمللي فرهنگي -هنري خليج فارس در تالار شهيد آويني بندرعباس با حضور سيدمحمد حسيني، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، همايون اميرزاده، دبير سومين جشنواره بينالمللي فرهنگي -هنري خليج فارس و ابراهيم عزيزي، استاندار هرمزگان برگزار شد.
سيد محمد حسيني، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در اين مراسم گفت:«اين ميراث ارزشمند و گرانبها سال به سال با اجراي برنامههاي متنوع فرهنگي و هنري، شکوه بيشتري يافته است که نقطه آغازين اين حرکت ارزشمند، مصوبه هيات دولت در سومين سفر به استان هرمزگان مبني بر تشکيل دبيرخانه دائمي و برگزاري هرساله جشنواره خليج فارس بود.»
وي ادامه داد:«امسال در ابتکاري قابل توجه برنامههاي جشنواره خليج فارس به شکل موضوعي به سراسر کشور گسترش يافت و شاهد مشارکت چشمگير همه هنرمندان استانهاي کشور در جشنوارههاي موضوعي با عناوين مختلف بوديم. برگزارکنندگان جشنواره سعي کردند که همه گروههاي هنري و اهل فکر و انديشه را در اين وادي وارد کنند و هنرمندان نيز به سهم خود با ارايه آثاري ماندگار با زبان فرهنگ و هنر در صيانت از اين ميراث جاودانه کوشيدند.»
حسيني اظهار کرد:«اگر چه نظام سلطه با برخي شيطنتها و از اهداف منفعتطلبانه به دنبال مشروعيتبخشي به حضور خود با دادن آدرس غلط و تشويش اذهان عمومي و تحريف تاريخ کهن اين سرزمين است، اما همه شواهد تاريخي اعم از کتب، نقشهها، سفرنامهها و يافتههاي باستانشناسي نشان ميدهد نام اين منطقه «بحر فارس» يا «خليج فارس» بوده است.»
وي بيان کرد:«از دوران داريوش اول وجود ناوگان منظم دريايي ايران و نام درياي پارس وجود داشته است در حالي که سابقه کشور بسياري از مدعيان امروز حتي به يکصد سال هم نميرسد، اما به مدد بهرهگيري از ظرفيتهاي انرژي، نام خود را مطرح کردهاند در حالي که خليج فارس يا درياي پارس سابقهاش به دوران ماد و حکومت هخامنشي ميرسد. به تعبير ديگر بسياري از محققان و تاريخنگاران بر اين عقيدهاند که بر خلاف تصور اوليه که نقطه آغاز تمدن را بينالنهرين ميدانستند، خليج فارس نقطه آغازين شکلگيري تمدن بشري بوده است و يافتههاي باستانشناسي منطقه جيرفت شاهد اين مساله است.»
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي عنوان کرد:«نام خليج فارس و جزاير آن در تمام موزههاي جهان از چين تا آمريکا در قالب کتاب، نقشه و يافتههاي باستانشناسي ذکر شده است. حتي نقشهاي وجود دارد مربوط به زماني که اين تصور در جهان حاکم بوده که زمين داراي سطحي صاف است و کروي نيست، که در آن نيز به نام درياي پارس اشاره شده است.» وي در ادامه از اقدام نيما صفا درگيري، پژوهشگر جوان هرمزگاني که با جمعآوري احاديث پيامبر بزرگ اسلام (ص) هويت و حقانيت خليج فارس را اثبات کرده است، قدرداني کرد و گفت:«طبق اين احاديث پيامبر اسلام سه بار نام بحر فارسي را مورد تاکيد قرار داده که اين نشانگر مورد توجه بودن نام خليج فارس در صدر اسلام است.»
حسيني نسل جوان ايراني را موظف به هوشيار بودن دانست و از جوانان خواست که در مقابل هر نوع تحريفي از کيان سرزمين ملي خود دفاع کنند. وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در پايان از اقدامات دبيرخانه دائمي جشنواره بينالمللي خليج فارس، حمايتهاي استاندار هرمزگان و ميزباني شايسته اين استان در جشنواره و همچنين استانهاي برگزار کننده جشنوارههاي موضوعي قدرداني کرد. سپس همايون اميرزاده، دبير سومين جشنواره بينالمللي فرهنگي -هنري خليج فارس به قرائت بيانيه جشنواره پرداخت و گفت:«آب که موج ميزند، غيرت و مردانگي مردمان پارس را فرياد ميزند که همواره آزادي جزر و مدش را مديون دليري آنها ميخواند.
خليج فارس نه فقط يک نام که تنها هويت همه نامهاي ايرانيان است.»
وي افزود:«خليج فارس را همه مدعيان نام جعلي ديگر هم بارها و بارها فراموش کردهاند و يک سطر در ميان به نام حقيقياش خواندهاند و مايه تمسخر ديگران شدهاند. از اين منظر، خليج فارس يک عنوان در نقشههاي محيطي نيست. حتي يک اسطوره ساز و اسطوره گونه هم نيست بلکه امتزاج مقدس آب و خاکي است که تمامي ويژگيهاي بلند و کامل اسطوره را با حقيت آفتابي خود در بر گرفته است. به عبارت ديگر نقطهاي در آفرينش است که ميتواند بهدرستي داشتههاي ساکنان سرافراز خود را در موج موج آب لاجوردياش و لحظه لحظه تنفس خاک ريشه در روشنايياش به استواري نشان دهد.»
وي ادامه داد:«بدين اعتبار خليج فارس نه يک مفهوم مکاني ساکن، بلکه يک حقيقت جاري و نماد گويايي است که وسيع زلالش حتي از فرسنگها فاصله هم، در تاريخ فرهنگي و جغرافياي هويتي ايرانيان يکتاپرست و موحد ميدرخشد. خليج فارس حيثيتي است با ارزشتر از جان و اين مهم را خونفشاني سربازان فداکاري نظير اسحاق داراب، موسي درويشي، اسحاق عامري سياهويي، اسدالله رييسي هنگامي، رييس علي دلواري، امامقليخان، غلامعلي بايندُر و نامهاي بسياري از اين دست، ثبت در تاريخ نمودهاند.»
اميرزاده اظهار کرد:«اين حماسه که دو برادر همزمان يکي در کرانه خزر و ديگري در ساحل اروندکنار استعمارگري روس و انگليس را بر نتابيدند و مردانه خون بر خاک وطن فشاندند. امروز هم دلاوران و فرماندهان بسياري مانند عطايي، اخگر و رزم جو بايندروار حماسه آفرينان معاصرند.»
وي افزود:«به گواهي تاريخ سراسر سربلند و نجابت سرزمين ايران، مردمان اين کهن بوم همواره در عين درد و دريغ، در سايه سار مولفههاي اصيل درخشان انساني و پيوندهاي مقدس آيين آسماني و الهي خود و نيز محوريت تفکر و انديشه در منظومه عدالت و نوع دوستي و مهرورزي؛ ايثارگرانه و پاک به معرفي و اعتلاي فرهنگ و ارزشهاي زندگي ساز خود ايستادهاند.
در اين ميان، يکي از ديرينه دارترين اين مولفهها، عشق و ايمان به خاک و آبي است که بستر زيستن و بوم تمدني قوم ايران را فراهم نموده است. آب و خاکي که از مرز تعاريف جغرافيايي فراتر رفته و نه تنها منشوري روشن براي تاريخ، بلکه تفسيري بيزبان از تماميت فرهنگي و هويت ملي ايرانيان قرار ميگيرد.»
دبير جشنواره در ادامه گفت:«اکنون مجموعه گرانسنگ جشنواره بينالمللي فرهنگي و هنري خليج فارس که به همت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در گامي فراملي و حرکتي نوين بنيان گرفته، ترجماني امين و موثر و زباني گويا که از وراي انديشه خلاقيت و ذوق ايراني ميتواند فرهنگ عزتمند اسلاميمان را به شايستگي به تاليف بايستد.»
وي بيان کرد:«با اين عنايت اينجانب جشنواره فرهنگي _ هنري خليج فارس را نه تنها اتفاق و فرصتي خجسته براي بازتعريف و نمايش و همايش فرهنگ و هنر ايران معاصر دانسته بلکه فرصت برگزارياش را فرصتي براي پيوند و الفتي تازه ميان تمام ايرانيان توانمند غيور و آگاه به مدد انفاس نخبگان هنرور و گزيدگان فرهنگ مدارش ميشمارم بهويِژه اينکه بيش از پيش، ايران و ايراني، نيازمند پيوستگيهاي دورنمرزي و ارتباطات عزتمند برونمرزي است.
اميد آن دارم اين جشنواره که با تمام اعتبار و توفيق موثزي و با تلاش و اهتمام ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامي استانها و دبيران جشنوارههاي موضوعي و دربرگيري 32موضوع مهم فرهنگي هنري علمي و پژوهشي کودک و نوجوان، براي سومين سال متوالي محکم قدم برداشته بتواند به پشتوانه خرد جمعي مجموعه وزين فرهنگ و ارشاد اسلامي و مشارکت استاندار معزز کشور ماندگارتر و جاودانهتر از هميشه به راه خويش ادامه دهد.»
اميرزاده عنوان کرد:«خدا را شاکريم که در اين دوره با يک جهش 50 درصدي نسبت به دو دوره قبل با فراگيري ملي و بين المللي جشنواره را برگزاري ميکنيم. دريافت 25 هزار اثر از شرکتکنندگان 32 جشنواره موضوعي که 68 درصد آن را جوانان و نوجوانان تشکيل دادهاند گواه بر حضور جشنواره در متن فرهنگ و هنر کشور است.»
وي اظهار کرد:«اميد داريم اين حرکت عظيم موجب حسن عاقبت براي برگزارکنندگاناش گيرد و در دوره چهارم که از همين امروز اعلام ميشود مطالبات بهحق دستاندرکاران نظير تصويب نشان عالي خليج فارس، برنامهريزي هفتههاي فرهنگ و هنر خليج فارس در داخل و خارج کشور، اعطاي بورس تحصيلي به برگزيدگان و توليدکنندگان آثار توليدي فاخر جشنواره خليج فارس تبديل و ارتقاي دبيرخانه دائمي جشنواره به بنياد فرهنگي و هنري خليج فارس به حقيقت بپوند.»
دبير سومين جشنواره بينالمللي فرهنگي -هنري خليج فارس در پايان ابراز کرد:«چه شکوهي ميتواند عزيزتر از بيقراري دلهاي مشتاق به اتحاد و پيشرفت ايران و اعتلاي ايمان و اعتقاد ساکنانش باشد؟ بگذاريد در صحن اين رويداد، چشمانمان را به افقهاي روشن خليج هميشه فارس بگشاييم و باور کنيم که نيرويي بس شگفتانگيز است، دستهايي که به هم پيوسته است.»
در ادامه از برگزيدگان اين جشنواره در بخشهاي مختلف به شرح زير قدر داني شد.
برگزيدگان بخش هنرمندان فعال خليج فارس
حسين احمدينسب، نقاش، داريوش ارجمند، بازيگر سينما و تلويزيون، سيروس کهورينژاد، بازيگر سينما و تئاتر، روزبه ياريپور، فعال فضاي مجازي، اسد نقشبندي، عکاس، انوشيروان ارجمند، هنرمند پيشکسوت و محمود عزيزي، هنرمند پيشکسوت از جمله هنرمنداني هستند که در اين بخش تجليل شدند.
برگزيدگان جشنوارههاي موضوعي
همچنين هنرمنداني مانند پيمان پارس مهر، منتخب جشنواره خوشنويسي قزوين
عليجان سليماني، منتخب جشنواره متون ادبي در جنوب کرمان
مريم سليمزاده، منتخب جشنواره پژوهشهاي زيست محيطي
محمد ترکمان، منتخب جشنواره شعر ترکي در استان آذربايجان غربي
فرهاد عظيمان، منتخب جشنواره پويانمايي اردبيل
مجتبي عطارزاده، منتخب بهترين پژوهشهاي خليج فارس گذشته و آينده
مسلم نعمتي، منتخب جشنواره کاريکاتور استان مرکزي
عباسعلي صميمي، منتخب جشنواره عکس خليج فارس
محمدرضا مهآبادي و ميثم شايگان، منتخب جشنواره بازيهاي رايانهاي در تهران
محمد انوربيجازهاي، منتخب جشنواره آواها و نواهاي خليج فارس
ميثم خالوندي، منتخب جشنواره طراحي و گرافيک در استان خراسان جنوبي
نفيسه محمدياني، منتخب جشنواره طراحي و گرافيک از استان خراسان جنوبي
علي حکيميان، منتخب جشنواره هنرهاي تجسمي در استان يزد
در بخش برگزيدگان جشنوارههاي موضوعي انتخاب شدند.
در اين مراسم از خانواده شهداي خليج فارس تجليل شد. خانواده شهيد اسحاق عامري سياهواي، خانواده شهيد احسان دارا، خانواده شهيد اسدالله هنگامي، خانواده شهيد علي کهوري نژاد از جمله خانوادههاي شهدايي بودند که لوح تقدير و تنديس خليج فارس به آنها اهدا شد.
همچنين لوح تقدير و تنديس جشنواره به سردار دريادار دوم علي عظمايي از شهرستان بندر لنگه، سردار دريادار دوم علي رزم جو از استان بوشهر، اميردريادار علي اکبر اخگر، فرمانده ناوگان هميشه روشن جوشن نيز اهدا شد. در پايان اين مراسم از فعالان صدا و سيماي مرکز استان هرمزگان نيز تجليل شد.
يكشنبه 15 ارديبهشت 1392 - 11:40