گزارش
نيما نوربخش
گزارشي از همايش «شعبده هاليوود» و شکايت ايران از فيلم آرگو
همايش "شعبده هاليوود" در حالي در تهران برگزار شد که وزير ارشاد گفت: اگر در زمان فراعنه ساحران را جمع مي کردند تا طناب را مار کنند امروز صهيونيستها از ابزار سينما استفاده ميکنند.
به گزارش خبرگزاري مهر، در همايش "شعبده هاليوود" که شب 21 اسفندماه در سينما فلسطين برگزار شد سيدمحمد حسيني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: «هر ايراني در هر جاي دنيا که باشد زماني که چهره غير واقعي از ايران اسلامي نشان داده شود، واکنش نشان داده و اين علاقه را دارد که از ايران حمايت کند. هاليوود تنها بحث ايرانهراسي را دنبال نکرده و به دنبال اسلامستيزي نيز هست که ساخت فيلمهايي از جمله "آرگو" گواه اين مساله است.»
وي با اشاره به اينکه کنفرانس هاليووديسم هر سال در ايران برگزار مي شود و در آن مهماناني از اروپا و امريکا حضور پيدا مي کنند که به راحتي ميتوان مسايلي درباره ايرانهراسي را از زبان آنها شنيد، ادامه داد: «آرگو تنها يک فيلم نيست بلکه يک واکنش بزرگ و يک جريان مستمر را نشان مي دهد که مي طلبد دست به دست هم دهيم و در برابر آن مقاومت کنيم. آنها از سينما استفاده مي کنند تا به اهداف خود دست پيدا کنند.»
حسيني با خشنودي از انتخاب نام "شعبده هاليوود" براي اين همايش توضيح داد: «اگر در زمان فراعنه مصر، ساحران را جمع کرده تا طناب را تبديل به يک مار کنند، امروز ديگر نيازي به ساحره وجود نداشته و از سينما، هنر و رسانه بهره گرفته ميشود تا انسان را مرعوب خود کنند.
امروز هر کس در برابر قدرتهاي بزرگ قرار گيرد از ابزار هنر براي مبارزه با او استفاده خواهند کرد و در اين ميان چه کشوري مستقلتر از ايران اسلامي تا فيلمهايي را برعليه آن بسازند.»
وي ادامه داد: «ما هم بايد در اين عرصه بيشتر از گذشته تلاش کنيم و اين اولويت ماست. عصبانيت غرب اين است که واقعيت انقلاب ايران را قبول کردهاند اما بيشتر از آن از اين نگران هستند که پيام انقلاب اسلامي روز به روز به تمام دنيا ارسال مي شود و همه بر اين باورند که اگر ايران توانسته است خود را از استکبار نجات دهند، آنها نيز مي توانند.»
وزير ارشاد با اشاره به نقاط ضعف آمريکا گفت: «کشتار آمريکا در عراق، افغانستان و فلسطين مسايلي است که مي توان فيلم هاي خوبي از آن ساخت. البته در جشنواره فيلم فجر امسال فيلم هاي مختلفي در اين زمينه حضور داشت که با موفقيت همراه بود.»
وي با اشاره به فرمايشات مقام معظم رهبري درباره سينما، گفت: «با توجه به فرمايشات مقام معظم رهبري بحثهايي چون فلسطين، انقلاب، دفاع مقدس را بايد در دستور کار خود قرار دهيم. نبايد اجازه دهيم که آمريکا از طريق سينما نقاط قوت ما را به عنوان نقطه ضعف ايران به دنيا نشان دهند. کاري که در فيلم "آرگو" به خوبي انجام شده و چهره مردم ايران را به عنوان افرادي ضد صلح، دوستي و افرادي بي منطق نشان داده است.»
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي ادامه داد: «در رابطه با اتفاق تاريخي 13 آبان همه دنيا مي دانند که جوانان برومند و روشنفکر و قشر دانشجوي ايراني سفارت آمريکا را اشغال کردند، اما در هاليوود چيز ديگري به نمايش درآمده است. ما بايد چنين شيوه اي را از بين برده و با ساخت فيلم هاي مختلف وقايع تاريخي را به درستي به دنيا نشان دهيم.»
وي در پايان با اشاره به اينکه وقتي رئيس جمهور امريکا جايزه صلح نوبل را دريافت مي کند، انتظار داشتيم تا فيلمي مانند "آرگو" در اسکار جايزه دريافت کند، گفت: «مقام معظم رهبري در بخشي از سخنان خود اشاره داشته اند که اگر آزادي بيان در هاليوود وجود دارد، آيا فيلم هاي ضد صهيونيستي که در ايران توليد مي شود نيز مجال معرفي در مجامع بين المللي را دارد.»
در ادامه مراسم مستند کوتاهي با نام "شش روز در پرنسس گيت" به نمايش گذاشته شد که در رابطه با حمله به سفارت ايران در کشور انگلستان بوده که در اين جريان دو تن از ديپلمات هاي ايراني به شهادت ميرسند.
اين مستند به تهيهکنندگي پژمان لشگريپور ساخته شده بود و در آن غلامعلي افروز سفير وقت ايران در لندن ماجراي گروگانگيري سفارت ايران را تشريح کرد.
همچنين نادر طالب زاده نيز بخشي از مصاحبه خود با کيوين برت و تعدادي از نويسندگان امريکايي ضد صهيونيسم در رابطه با اين همايش به نمايش گذاشت. در اين مصاحبه ها بيشتر بررسي فيلم سينمايي "آرگو" پرداخته شده بود.
در اين مراسم سيداحمد ميرعلايي مديرعامل بنياد سينمايي فارابي، غلامرضا منتظمي دبير کنفرانس جهاني هاليووديسم نيز حضور داشتند.
همچنين در اين همايش حامد زماني قطعات تيتراژ برنامه تلويزيوني "ديروز امروز فردا" و "پرواز" را اجرا کرد. رونمايي از محصولات مرکز ديدبان به 10 زبان از ديگر بخشهاي مراسم بود.
و اما يکي از جذابترين بخشهاي همايش حضور مردي جوان با پوشش و گريم بن افلک کارگردان "آرگو" روي سن بود.
در اين همايش نامهاي خطاب به وکيل فرانسوي خوانده شد که متن کامل آن بدين شرح است:
سرکار خانم ناوي پيلاي، کميسارياي عالي شوراي حقوق بشر
به استحضار ميرساند ما به عنوان شهروندان ايران و به نمايندگي از جامعه هنرمندان و مردم ايران با شما سخن ميگوييم. طي سه دهه اخير روند توليد فيلمهاي توليد شده در هاليوود توسط شرکت هاي آن در ساليان اخير، فرهنگ و تمدن کشور و ملت من - ايران- را هدف قرار دادهاند و با تمام توان قصد تحريف آن را دارند.
علاوه بر آن، مردم دنيا با اين تصويرسازي موهن، ديد نادرستي نسبت به کشور من پيدا کردهاند. آکادمي اُسکار با انتخاب فيلمهاي مخالف با ساختار فرهنگي کشور ايران در حال تغيير ذهنيت مخاطبان بدين سمت است که ايران يک کشور غيرمتمدن است؛ در حالي که تمدن اين کشور قدمت 7000 ساله دارد. ايران و تمدن ايراني، نه فقط به عنوان سرزمين و پيشينه من، که به عنوان بخش عظيمي از سرمايه فرهنگي جهانيان باعث مباهات و سربلندي تمامي بشريت است.
بنابراين، انتخاب فيلم ضد ايراني «آرگو» در سال 2013 يک حملهي تبليغاتي عليه ملت من از يک سو و تمامي بشردوستان عالم از سوي ديگر است که با اولين سطور منشور ملل متحد، بند(3) از مادهي 1 آن، کنوانسيون حفاظت از ميراث فرهنگي معنوي و بسياري از اسناد بين المللي ديگر مغاير است.
خانم رئيس !
ما مردم ايران و جامعه هنرمندان اعتراض رسمي خود را عليه اين نقض فاحش حقوق فرهنگي بشر اعلام داشته و از کميسارياي عالي حقوق بشر ميخواهيم که در موارد اعمال نفوذ بفرمايد:
نسبت به توقف اين روند دروغ پردازي و سياه نمايي موضعي قاطع اتخاذ نمايد به رسالت انساني خود در راستاي صيانت از حقوق بشر عمل نموده و روند توليد فيلم هايي با مضامين دروغ که مانع از حق دسترسي به اطلاعات صحيح مي شود را متوقف نمايد.
به پروپاگانداي هاليوود خاتمه دهد و اعتراض رسمي مردم ايران را به آنان اعلام نمايد.
از سويي ديگر نشست خبري ايزابل کوتانپير وکيل فرانسوي و متخصص حقوق بينالملل با موضوع شکايت از هاليوود به دليل ساخت "آرگو" ظهر روز 23 اسفند ماه با حضور غلامرضا منتظمي، مشاور بينالمللي سازمان سينمايي ايران و برخي از اهالي رسانه در سالن اجتماعات خبرگزاري فارس برگزار شد.
ايزابل کوتان پير در ابتداي صحبتهاي خود گفت: «صهيونيستها ميخواهند اراده خود را بر جهان مسلط کنند که يکي از راهکارهاي آنها نيز استفاده از هاليوود است. به نظر من هاليوود يک سلاح کشتار جمعي است که صهيونيستها به وسيله آن مي خواهند جهان را کنترل کرده و بر آن مسلط شوند.»
وي با اشاره به اينکه بيشتر کارهاي هاليوود ناشي از نفوذ صهيونيستها است، افزود: «صهيونيستها مسلمانان را دشمن خود ميدانند. از همين رو اسلامهراسي در کارهاي آنها موج ميزند. بدينترتيب شاهد فيلمهاي بسياري هستيم که آنها مسلمانان را هم رديف تروريستها قرار مي دهند. حال فاجعهبارتر از همه اينها اينجاست که صهيونيستها گرچه در ابتدا مسلمانان را تروريست ميخواندند اما در فعاليتهاي اخير خود اين حلقه را کوچکتر کرده و ايرانيها را مورد هدف قرار دادهاند.»
اين وکيل فرانسوي که پيش از اين پرونده "روژه گارودي" را بر عهده داشته است هدف از ترکيب صهيونيست و امپرياليسم را بازماندن کشورهاي مستقل از ادامه حيات خواند و افزود: «آنها مي خواهند ايران را مجرم قرار دهند و کاري کنند که درجهت منافع خود حرکت کنند.»
کوتان پير با بيان اينکه من در کنار ملت بزرگ ايران هستم تا از حقوق واقعي آنها دفاع کنم، در ادامه صحبتهاي خود به فيلم هايي اشاره کرد که تا به امروز برضد ايران ساخته شده است.
وي از فيلمهاي "اورشليم"، "شمارش معکوس"، "ديکتاتور"، "غير قابل تصور"،"300" و "راه شب" نام برد و تمامي اين فيلمها را از جمله کارهاي هاليوودي خواند که قصد تخريب ايران در آنها وجود دارد.
اين متخصص حقوق بين الملل در ادامه صحبتهاي خود اظهار کرد: «آرگو از آن رو که شوي سياسي است سر و صداي زيادي به پا کرده و وقتي به آن شکل جايزه مي گيرد شما متوجه مي شويد که چه انگيزه سياسي پشت آن وجود دارد آن هم فيلمي که به لحاظ هنري قابليت فني بالايي ندارد. حال وظيفه ما است که دروغ پردازي ها و تحريفات آنها را براي مردم روشن کنيم.»
اين وکيل فرانسوي در ادامه اشاره اي هم به تاريخ انقلاب ايران داشت و در اينباره گفت: «حادثهاي هم که در اوايل انقلاب ايران اتفاق افتاد آنقدر هم قديمي نيست که بخواهيم تاريخ را بشکافيم و کاملا دم دست است. اما با اين همه آنها مي خواهند بگويند فيلمشان بر اساس واقعيت ساخته شده است و بدين شکل قصد فريب افکار مردم ايران و ساير جهان را دارند.»
کوتانپير با اشاره به اينکه اين يک جنگ رسانه اي است و بايد در آن با قدرت وارد شويم تا بتوانيم به موفقيت دست پيدا کنيم، بيان کرد: «ما با اين کار مي خواهيم حرکتي انجام دهيم که صهيونيستها ديگر نتوانند فيلم هاي تخريبي به اين شکل بسازند.»
وي در مورد اينکه چقدر به هدفمان نزديک هستيم، گفت: «دقيقا نمي توان گفت که ميتوانيم به هدفمان برسيم يا نه اما دست کم با اين کار افکار عمومي به آگاهي در مورد تحريفات اين فيلم دست پيدا مي کنند و طي کردن پروسه قانوني پرونده شکايت از آرگو اين امتياز را دارد که دروغپردازي ها برملا مي شود.»
اين متخصص حقوق بين الملل در مورد شايعاتي که مبني بر مسلمان شدن او درست کردهاند نيز گفت: «من مسلمان نشدهام و همان کاتوليک هستم. اگرچه چندان به احکام کاتوليک عمل نمي کنم. البته طبيعي است که آنها من را حتي وکيلي تروريست بخوانند و بخواهند مرا تخريب کنند.»
کوتان پير همچنين در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبني بر اينکه براي پيشبرد اين پرونده تا چه اندازه با تاريخ انقلاب ايران و سفارت آمريکا آشنا هستيد با اشاره به اينکه من مورخ نيستم و شاهد اتفاقات تسخير سفارت نبودهام، اظهار کرد: «اما در مقام يک وکيل در اين زمينه مطالعه و تحقيقاتي داشتهام و اطلاعات اوليهاي به وسيله فيلم، کتاب و مقاله به دست آورده ام و در ادامه راه اين پرونده نيز با بررسي دقيقتر بر تاريخ مسلط مي شوم تا بتوانم با قدرت به کار خود ادامه دهم.»
وي در پاسخ به ديگر پرسش مهر که منبع تحقيقات شما چيست؟ منبع تحقيقات خود را دولت ايران خواند و در پايان صحبتهايش گفت: «اولين مرحله اين است که ميخواهيم تمامي افکار جهان را درمورد فيلم آرگو و اين پرونده آگاه کنيم تا ذهن آنها نسبت به فيلم ياد شده و انديشه صهيونيستها روشن شود.»
اما در ابتداي اين نشست غلامرضا منتظمي مشاور بين المللي سازمان سينمايي ايران با اشاره به اينکه ايزابل کوتان پير به خاطر عدالتخواهي و آزاديطلبي شخصي اش اين پرونده را قبول کرده است گفت: «اين وکيل فرانسوي درمورد پذيرش وکالت اين پرونده جسارت به خرج داده است چراکه صهيونيستها رحم ندارند و هر کس برعليه آنها فعلي انجام دهد درهاي جهنم را به روي او باز مي کنند.»
منتظمي در پايان صحبتهاي خود در مورد چگونگي حضور ايزابل کوتان پير در اين پرونده اظهار کرد: «سازمان سينمايي کشور از او به صورت رسمي دعوت کرد و او نيز پذيرفت که اتفاقا انعکاس خوبي هم در ساير رسانه هاي جهان داشته است.»
اليزابت ايزابل کاتنپير وکيل فرانسوي که مسئوليت دفاع از ايران در برابر ايرانستيزان هاليوود در دادگاههاي بينالمللي را برعهده گرفته است در گفتگويي با خبرنگار مهر گفت: «درباره هزينهاي که ايران براي پرونده شکايت از هاليوود به خاطر توليد و پخش فيلم "آرگو" در نظر گرفته نميتوانم صحبتي کنم چون من يک وکيل هستم. ولي قطعا بودجه هزينه شده توسط ايران کمتر از ميزان توليد فيلم ضد ايراني"آرگو" است.»
وي درباره اينکه آيا اين شکايت ميتواند نتيجهاي هم داشته باشد يا خير؟ نيز به مهر اظهار کرد: «يک وکيل در آغاز پرونده نميتواند نظر قطعي دهد مبني بر اين که ميتواند پيروز شود يا خير. اما حرکتي که ايران جهت وارد شدن به فرآيند شکايت از هاليوود آغاز کرده ، حرکتي ارزشمند است و ميتواند نظر افکار عمومي جهان را به خود جلب کند و متعاقب آن بحثهايي در اين رابطه درميگيرد و نشستها و کنفرانس هاي خبري برگزار خواهد شد که مجموع اين حرکتها مي تواند کنجکاوي مردم جهان را برانگيزد تا واقعيت ها و دروغ پردازي عليه ايران را تشخيص داده و درباره آنها فکر کنند.»
کاتنپير در پاسخ به پرسش خبرنگار مهر درباره چگونگي پيشرفت اين پرونده در مقابل موانع و سنگاندازيهاي بينالمللي گفت: «شکايت از هاليوود توسط ايران تنها راه حلي است که به نظر ما مي رسد و از آنجا که حرکت هاليوود يک حرکت تبليغاتي است، اقدام ما نيز در مقابل آن حرکتي تبليغاتي خواهد بود. با توجه به اين که هاليوود فضايي را طراحي کرده که در آن تصويري دروغين از ايران ارائه مي کند، ما نمي خواهيم هاليوود در اين عرصه يک ديالوگگوي يک طرفه باشد، بنابراين ما در مقابل حرکت هاليوود مقابله ميکنيم.»
وکيل سابق روژه گارودي درباره مصداق نتايج پرونده شکايت ايران از هاليوود و سازندگان "آرگو" تصريح کرد: «شايد هدف اساسي ما در اين پرونده اين نباشد که به دنبال دريافت خسارت از هاليوود باشيم، بلکه ما مي توانيم با اقدامات خود جلوي شرکتهاي توزيع اين فيلم را بگيريم و آنها را به چالش کشيده و وادار به عذرخواهي کنيم تا به اين حقيقت معترف شوند که اين فيلم دروغي بيش نيست.»
وي ادامه داد: «در تصويري که فيلم "غيرقابل تصور" از ايران ارائه مي دهد، ايران متهم است که هزينه اي به افرادي در آمريکا مي دهد تا در 3 نقطه از آمريکا بمب اتمي کار بگذارند.
اين دروغ را مي توان به چالش کشيد چون ايران بمب اتمي ندارد و نداشتن بمب اتمي جزو اصول ايران است، همچنان که رهبر انقلاب ايران آن را به لحاظ مذهبي ممنوع ميدانند و دنبال آن نيستند. ولي متاسفانه در فيلم "شمارش معکوس" شاهد چنين تصوير غلطي از ايران هستيم.»
کاتن پير درباره تاثير شکايت ايران از هاليوود عنوان کرد: «مطمئنا اين پرونده بر صنعت فيلمسازي جهان تاثيري ندارد ولي در مورد فيلم "آرگو" موثر است. بدين معني که ما مي توانيم توليدکننده و توزيع کنندگان اين فيلم را به محکمه دادگاه بکشيم. ما نمي توانيم کل هاليوود را هدف قرار دهيم چون يک سيستم است ولي مي توانيم اجزاي آن را به چالش بکشيم.
اگرچه نظر من اين است که هاليوود به سبب تخريب اذهان و انحراف آن يک سلاح کشتار جمعي است. به طور مثال ما مي توانيم کمپاني هايي نظير وارنر را هدف قرار دهيم و به ميز محاکمه بکشيم.»
اين وکيل فرانسوي بهترين نتيجه پرونده شکايت ايران از هاليوود را فرهنگسازي دانست و عنوان کرد: «با توجه به جنجالهايي که ضد ايران شکل گرفته است، با اين حرکت ميتوانيم در جهت آگاهسازي اذهان عمومي فرهنگسازي کنيم. در مرحله بعدي تلاشم اين است که به يک عذرخواهي از هاليوود برسم و جلوي ادامه اکران فيلم را بگيرم.»
يكشنبه 27 اسفند 1391 - 9:56