گزارش
آرش معظمي
مراسم پاياني دوازدهمين جايزه كتاب شهيد حبيب غني پور، دوشنبه 14 اسفند با حضور اهالي ادبيات، خانواده شهدا و جمعي از اهالي محله و مسجد جواد الائمه در تالار سوره حوزه هنري برگزار شد.
در اين مراسم افرادي همچون محسن مومني شريف، امير حسين فردي، محمد ناصري، حسين ياري (بازيگر سينما و تلويزيون)، مجتبي رحماندوست (نماينده مجلس) و جمع كثيري از اهالي ادبيات و رسانه حضور داشتند.
در ابتداي اين مراسم و پس از پخش مستندي درباره شهيد غنيپور و مسجد جوادالائمه (ع)، اميرحسين فردي، موسس اين جشنواره به سخنراني پرداخت.
وي در ابتدا اظهار داشت: ماجرا براي ما تمام نشده است. حبيب و حبيبها رفتهاند، ولي ماجراي آنها باقي است. آنها وظيفه خود را نجام دادهاند و انشاالله ما هم بتوانيم وظيفه خودمان را انجام دهيم.
فردي ادامه داد: ما 35 سال است که با اين ماجرا آميختهايم، اما هنوز وقتي با اين جشنواره و نام شهيد غنيپور روبرو ميشويم، انگار اولينبار است که او را ميبينيم. بغضمان ميگيرد و چشمان تر ميشود و گمان من اين است که تا آخر عمرمان نيز همينگونه خواهد بود.
وي افزود: شهيد غنيپور يک نويسنده بالقوه بود که استعداد او نشکفته ماند. جشن امروز ما هم به نام و ياد اوست. محفل امروز ما هم اگر چه در سالن مجهز حوزه هنري برپا ميشود، اما جرياني است متعلق به مسجد و بيپيرايه و مخلص. شايد ارزش مادي چنداني نداشته باشد، اما ارزش معنوي آن بسيار بالاست.
مدير مرکز آفرينشهاي ادبي حوزه هنري ادامه داد: ما اگر وابسته به جايي مثل حوزه هنري و يا ... بوديم تا الان اعلام شده بود. بايد بار ديگر اذعان کنم که اين جريان ادبي کاملا مستقل است و متعلق به مسجد جوادالائمه (ع) و نام شهيد غنيپور است. البته خيليها به ما لطف دارند، اما جشنواره ما مستقل است چون خود ما مستقليم.
فردي ادامه داد: گاهي در رسانهها مطرح ميشود که خوب است اين جشنواره به همه سلايق پاسخ دهد و همه کتابها با همه ديدگاهها را ببيند، اما من اعلام ميکنم که جشنواره ما جشنواره يک شهيد است که جان فداي آن کرده است. ما نميتوانيم خارج از اين موضوع به چيزي اهميت بدهيم. ما اثري را انتخاب ميکنيم که مطابق با جهانبيني ماست که بسيار هم وسيع است و انساني. ما چه بخواهيم و چه نخواهيم وابسته به جريان ادبيات پايداري هستيم.
نويسنده رمان «اسماعيل» در ادامه با اشاره به خاطرهاي از روستاي زادگاه خود گفت: وقتي چهار سوي کشور ما را آتش فرا گرفته بود و همه درصدد نابوديمان برآمده بودند، يک نويسنده بايد چطور بنويسد و به چه فکر کند؟ آيا بايد از گل و بلبل بگويد و يا متني را بنويسد که انگيزهاي براي مقاومت ايجاد ميکند؟ آيا بايد چيزي نوشت که زانوها را بلرزاند و يا بايد از شهيد غنيپورها نوشت.
وي در پايان تاکيد کرد: ما به دنبال ادبياتي هستيم که نويستدهاش حس کند، پيرامون او را آتش فرا گرفته است و بايد براي خاموشي آن کاري کرد. تلقي ما از ادبيات مقاوم چنين چيزي است. البته جشنواره شهيد غنيپور هم جشنواره بستهاي نيست و آثار بسيار سالمي هر ساله در آن ديده ميشود و جاي ميگيرد.
در ادامه محمد ناصري دبير اين جشنواره به سخنراني پرداخت.
وي در ابتداي سخنان خود با اشاره به اينکه اين تشکيلات و جايزه ادبي کاملا هيئتي است، گفت: اين جريان سه دهه قبل با پايمردي و خلوص آقاي فردي پايهگذاري شد. اعضاي شوراي نويسندگان مسجد جوادالائمه (ع) و جشنواره نيز پيش از آنکه به نويسنده بودن اذعان داشته باشند به دوست و رفيق بودن تکيه دارند. در هشت سال دفاع مقدس در کنار هم بودند، در همين مسجد باهم جماعت ميبستند و بعدها هم هر کدام در شاخههاي مختلفي قلم زدند. اين يعني ما يک خانوادهايم که شناسنامه دارد.
دبير جشنواره شهيد غنيپور ادامه داد: بين ما برادران مسجد جوادالائمه، يوسفي بود به نام شهيد غنيپور که از قرآن ياد گرفتيم به او حسادت نکنيم و پاي رفاقت با او بايستيم. من بايد اعلام کنم که در اين جمع علائق و سلايق زيادي وجود دارد، اما قبل از هر چيز روحيه برادري و اخوت براي ما اهميت دارد. گاهي برخي در رسانهها دوست دارند صحبت از خط کشي در ادبيات و ... داشته باشند، اما در حرکت ادبي ما اين حرفها ابدا وجود نداشته و نخواهد داشت.
ناصري افزود: خدا را شاکرم که در 30 سال گذشته اين جايزه نه تشکيلات سازماني به خود گرفته است و نه کسي در آن رئيس و مرئوس است. نه کسي دستمزدي ميدهد و نه کسي کارمند فرد ديگري است. شوراي نويسندگان مسجد جوادالائمه تنها با دلها کار دارد. شايد هر کسي سليقهاي داشته باشد اما کتاب برگزيده ما کتاب برگزيده مسجد است و طبيعتا اين برايمان روشن ميکند که ماجرا چييست.
دبير دوازدهمين دوره جشنواره شهيد غنيپور ادامه داد: امسال جشنوارههاي زيادي تعطيل شدند؛ چون مبناي کاريشان بودجه بود. ما ولي از همان روز نخست ليواني داشتيم که هر کسي در آن مبلغي قرار ميداد که مايه کار صندوق جشنواره شود و امروز هم همان برکت و پول براي صندوق جشنواره باقي مانده است و اين يعني ما و جشنوارهمان نگاهي به بودجه نداريم.
ناصري همچنين گفت: اگر تا به امروز کسي به جشنواره ما که منتسب به مسجد و شهيد است کمکي کرده است، اجرش پيش خدا محفوظ است، اما ما براي جذب کمک به سراغ نهادي نرفتهايم و نخواهيم رفت و اعتقادي هم به اين کار نداريم. جايزه ما بر اساس موجوديمان اهدا ميشود و جالب اينکه همه برندگان ما اين را ميدانند و برايشان نماد مسجد مهمتر از مبلغ جايزه است و اين يعني جايزه ما نماد مسجدي بودن ماست.
وي در پايان تاکيد کرد: ممنونم که به ما کمک مالي نشد. موجودي ما آنقدر بود که جوايزمان را کفاف دهد و ما بر اساس آن عمل کرديم. ما به دنبال کسي نيستيم و دوست داريم کسي هم دنبال ما نيايد، چون مسجد نماد همه ماست. جشنواره ما در واقع هيچگاه با بودجهاي شروع نشده است که بخواهد با بودجهاي کارش را تمام کند.
در پايان مراسم برگزيدگان دوازدهمين دوره جايزه كتاب شهيد حبيب غني پور معرفي شدند و هداياي خود را از دستان پدران شهيدان مسجد جواد الائمه دريافت كردند كه اسامي برگزيدگان در بخش هاي مختلف به شرح زير است:
بخش كودك با موضوع آزاد
هيئت داوران در اين بخش دو اثر «روزي كه مانيا پادشاه شد» نوشته عذرا جوزداني را به دليل زبان مناسب، لحن گيرا و فضاي خيالانگيز كودكانه و «جلد پنجاهم از مجموعه كتابهاي نارنجي» نوشته فروزنده خداجو را به دليل تازگي درونمايه، فضاي خيال انگيز، زبان مناسب و لحن گيرا به عنوان شايسته تقدير معرفي شدند.
هيئت داوران اين بخش همچنين مجموعه «يك اسم و چند قصه» نوشته جمعي از نويسندگان با دبيري شكوه قاسم نيا را به عنوان كتاب برگزيده انتخاب كرد.
بخش نوجوان با موضوع آزاد
هيات داوران در اين بخش از جشنواره ادبي شهيد غنيپور رمان «فصل پنجم سكوت» نوشته محمد رضا بايرامي را به دليل نگاه متفاوت درباره مبارزات منجر به پيروزي انقلاب اسلامي شايسته تقدير معرفي كرد و كتاب «گردان قاطرچيها» نوشته داوود اميريان را به دليل بهرهگيري مناسب و باور پذير از عنصر طنز در روايت از هشت سال دفاع مقدس به عنوان كتاب برگزيده معرفي كرد.
بخش رمان و داستان بلند با موضوع انقلاب اسلامي
هيات داوران در اين بخش رمان «رُنج» نوشته محمد محمودي نورآبادي را به دليل روايت پركشش و هيجان انگيز داستاني به عنوان اثر شايسته تقدير معرفي كرد اما هيچ اثر را شايسته عنوان كتاب سال ندانست.
بخش خاطره با موضوع دفاع مقدس و انقلاب اسلامي
هيات داوران در اين بخش از جشنواره كتاب «نورالدين پسر ايران» نوشته معصومه سپهري را به دليل تلفيق هنرمندانه يافتههاي اين كتاب و تدوين زيباي اثر به عنوان كتاب شايسته تقدير معرفي كرد و كتاب «پايي كه جا ماند» نوشته سيد ناصر حسيني پور را به دليل فضا سازي و شخصيت پردازي مناسب و بيان هنرمندانه ويژگيهاي راوي در كتاب به عنوان كتاب برگزيده معرفي كرد.
بخش زندگينامه داستاني با موضوع انقلاب اسلامي و دفاع مقدس
در اين بخش هيات داوران كتاب «خواب خون» نوشته محمد عزيزي را به دليل جامعيت و فضا سازي مناسب از زندگي شهيد فهميده به عنوان اثر شايسته تقدير معرفي كرد ولي از سوي آنها هيچ كتابي شايسته عنوان كتاب برگزيده شناخته نشد.
بخش مجموعه داستان با موضوع آزاد
در اين بخش و براساس نظر هيات داوران مجموعه داستان «فقط عاشق زبان عاشق را ميفهمد» نوشته قاسمعلي فراست به دليل يكدستي محتوايي اثر و قالب و چهارچوب داستاني محكم شايسته تقدير شناخته شد ولي هيچ اثري به عنوان كتاب برگزيده معرفي نشد.
بخش رمان با موضوع آزاد
هيات داوران در اين بخش هيچ اثري را شايسته تقدير معرفي نكرد ولي رمان «دشتهاي سوزان» نوشته صادق كرميار را به دليل زبان مناسب، لحن گيرا و خلق فضاي صميمي در بيان روايتي پركشش از عشاير خوزستان به عنوان كتاب برگزيده معرفي كرد.
در پايان مراسم از پدران شهداي مسجد جواد الائمه نيز تقدير و تجليل به عمل آمد و همچنين پريسا چيذري خبرنگار خبرگزاري فارس به پاس تلاش ها و اطلاع رساني اش براي اين جشنواره مردمي مورد تقدير واقع شد.
چهارشنبه 16 اسفند 1391 - 9:39