گزارش
نيما نوربخش
گزارشي از مراسم اختتاميه هفتمين جشنواره بين المللي فيلم پروين اعتصامي
وزير ارشاد در آيين اختتاميه جشنواره فيلم پروين اعتصامي گفت: وي شاعري است كه با بهره گيري از عواطف و احساسات و نگاه انساني توانسته آثار ارزشمندي به جا بگذارد و علاوه بر شاعران، براي همه هنرمندان حتي فيلمسازان اين دوره هم ميتواند منبع الهام باشد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، آيين پاياني هفتمين جشنواره ملي و سومين جشنواره بينالمللي فيلم پروين اعتصامي شب چهارم اسفندماه با حضور وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و ديگر مقامات سينمايي به همراه جمع كثيري از هنرمندان در تالار ايوان شمس برگزار شد.
در ابتداي اين مراسم پس از تلاوت آياتي چند از كلام الله مجيد ژاله صادقيان در سخناني كوتاه اظهار كرد كه اين رويداد سينمايي پس از هفت دوره برگزاري به چنان جايگاهي رسيده كه امروز تمام اهالي سينما روي آن حسابي ويژه باز ميكنند.
بعد از اين مقدمه كوتاه مازيار رضاخاني دبير جشنواره هم تصريح كرد: «در اين دوره هيئت انتخاب بيش از 800 فيلم را بازبيني كردند و در نهايت 101 فيلم به بخش مسابقه راه يافتند. در اين ميان از تلاشهاي بهمن حبشي، منبتي و پدر بزرگوار جشنواره پروين محمدرضا اصلاني ممنون هستم كه اگر ياري آنان نبود اين رويداد با اين كيفيت برگزار نميشد.»
تفکرات پروين الهام بخش فيلمسازان
وي ادامه داد: «در اين ميان بايد اين نكته را متذكر شوم كه فشارهاي مالي بر جشنواره امسال به شدت زياد بود و اگر حمايت سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران نبود، برگزاري اين دوره از جشنواره براي ما مقدور نميشد.
در ضمن بايد از همياري هم جانبه سيدمحمد حسيني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي هم سپاسگزاري كنم كه حيات اين رويداد سينمايي منوط به ياريهاي وي است.»
پس از سخنان دبير جشنواره، وزير ارشاد هم در بياناتي تصريح كرد: «اين رويداد سينمايي به نام يكي از چهرههاي فاخر ايران زمين مزين است پس بايد به اختصار درباره اين انسان فرهيخته سخن گوييم.
بيش از 71 سال از درگذشت پروين اعتصامي ميگذرد، اما در ميان ايرانيان جايگاه والايي دارد، او شاعري بود كه با بهره گيري از عواطف و احساسات و نگاه انساني توانسته آثار ارزشمندي به جا گذارد و علاوه بر شاعران، براي همه هنرمندان حتي فيلمسازان اين دوره هم منبع الهام باشد و از زبان همه موجوادات اعم از جماد و نبات و حيوان و انسان سخن گفته است و با صد افسونگري و رنگ آميزي توانسته همگان را مجذوب آثار خويش كند و پيام ارزشمند و انساني خود را انتقال دهد. پروين اعتصامي شاعري است كه از بي عدالتيها رنج ميبرد و انسانها را از رياكاري، آز و طمع بر حذر ميدارد.»
تقدير از بانوان جانباز
پس از سخنان وزير با پخش فيلمي كوتاه از سيدمحمد ترابي و كاظم دزفوليان توسط سيد محمد حسيني وزير ارشاد، محمد قاضيزاده مدير كل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي استان تهران، محمدرضا جعفري جلوه قائم مقام رييس صدا و سيما، حسن نيكبخت روابط عمومي بنياد حفظ آثار و ارزشهاي دفاع مقدس و نرگس معدنيپور سرپرست امور زنان شهرداري تهران تقدير شد.
در اين مراسم، آيين تقدير ديگري نيز برگزار شد. آن هم تجليل از بانوان جانباز و ايثارگر؛ دولت خليلوند، مژده اونباشي، فهيمه مراد پور، زينب اميري مقدم، معصومه آباد بود كه با ايثار و جانفشاني خود در هشت سال دفاع مقدس افتخارآفريني كردند. در ضمن جايزه ويژه هيئت داوران اين دوره از جشنواره فيلم پروين به 5 بانوي ايثارگر و موفقي كه سوژه فيلمهاي راه يافته به بخش مسابقه جشنواره بودند، اهدا شد.
تجليل از مرتضي احمدي
ديگر بخش اختتاميه اين جشنواره اجراي موسيقي توسط گروه موسيقي بيدل به سرپرستي و خوانندگي حسام الدين سراج بود كه اجرا شد. سپس از مرتضي احمدي هنرمند پيشكسوت راديو، تئاتر و تلويزيون به پاس دوران درخشان فعاليت و جايگاه درخشاني كه در كارنامه هنري و فرهنگي ايران به جا گذاشته تجليل به عمل آمد.
احمدي در مراسم تقدير خود كه توسط وزير ارشاد و داود رشيدي انجام شد، گفت: «71 سال است كه براي هنر اين مملكت كار ميكنم و هيچ گاه سعي نكردهام كه شادي را به عنوان شاخصه اصلي كارهايم فراموش نكنم.
در اين ميان دوستي از من پرسيد كه چرا پشتت خميده شده است و قوز كردهاي؟ من در جواب گفتم: 71 سال است در برابر مردم تعظيم كردهام، ميخواهي خميده نشوم؟ حالا هم ميگويم دست و پاي شما مردم خوبم را ميبوسم.»
پس از سخنان احمدي و تشويق بيامان حضار داود رشيدي هم در تجليل از مقام احمدي بيان كرد: «استاد مرتضي احمدي را در يك جمله نميتوان به درستي تعريف كرد، چراكه در عرصههاي هنري مختلفي مانند دوبله، گويندگي راديو، تئاتر، تلويزيون و سينما حضوري موفق داشتهاند. اين استاد از پيشكسوتان و اساتيد پيش پرده خواني است، شناخت او از فرهنگ فولكلور ايران به خصوص تهران منحصر به فرد است.»
در بخش ديگري از اين مراسم به روال دورههاي پيش از 60 نفر از چهرههاي فرهنگي و هنري درباره انتخاب بهترين زن بازيگر نسل دوم و سوم نظر سنجي انجام شده بود كه با اتكا به اين آرا ليلا حاتمي، نگار جواهريان و ترانه عليدوستي به عنوان نفرات برگزيده معرفي شدند.
در پايان اين مراسم برگزيدگان معرفي شدند.
نظرات يک مستند ساز:
سعيد نعمتبخش، فيلمساز مستند در حاشيه برگزاري آيين پاياني هفتمين جشنواره فيلم پروين اعتصامي در گفتوگو با خبرگزاري ايكنا با بيان اينكه اين رويداد سينمايي توانسته جرياني جديد در سينما ايجاد كند، گفت: «در كشور ما جشنوارههاي زيادي برگزار ميشود كه هركدام به موضوعي خاص توجه دارند. جشنوارههايي چون دفاع مقدس، فيلم كوتاه تهران، سينما حقيقت و ... از اين دست هستند؛ اما تا به حال رويدادي در سينما شاهد نبوديم كه در آن به موضوعي چون پروين اعتصامي توجه شود، زيرا در اين رويداد محور داستان زني (اعتصامي) است كه انديشههايش نام وي را در تاريخ فرهنگ ايران ابدي كرده است.»
وي افزود: «البته جشنوارههايي در سينما هستند كه به صورت تخصصي به موضوع زن توجه دارند كه از مهمترين آنها ميتوان به «كوثر» و «پروانههاي ايثار» اشاره كرد، اما جشنواره پروين در خود ويژگيهايي دارد كه آن را از ديگر رويدادهاي سينمايي متمايز ميكند.
آن هم ويژگي ادبي شخصيت پروين است كه به بركت آن جشنواره نگاهي ويژه تر به موضوعات فرهنگي دارد. اين علاقهمندي نيز تنها در ايران نيست كه مشاهده ميشود، بلكه ديگر كشورهاي فارسي زبان هم به اين شخصيت ارادت فراوان دارند.»
اين فيلمساز در پاسخ به اين سوال كه مضمون در اين جشنواره تا چه حد مرتبط با الگوهاي اسلامي است گفت: «نگاه به زن در اين رويداد كاملا منطبق بر باورهاي ديني و اسلامي است. در ضمن در اين رويداد با بخش «پيامبر (ص)» سعي كرده نگاهي بهتر و مناسبتر به اين گونه موضوعات بياندازد.
وليكن نكتهاي كه در اكثر آثار اين دوره به خوبي مشخص بود، الگويسازي درست از زن ايراني در اين جشنواره بود. اين گفته زماني بهتر درك ميشود كه با فيلمهاي خارجي مقايسه شود تا بهتر بتوانيم به برتريهاي زن ايراني پي ببريم.»
نعمتبخش در پاسخ به اين سوال كه كيفيت كارهاي به نمايش در آمده در جشنواره پروين اعتصامي چگونه بوده؟ گفت: «اين رويداد محلي است كه بيشتر فيلمسازان جوان در آن حضور دارند و بخش عمدهاي از آنها نيز بانوان هستند.
اما اين خصيصه دليلي بر ضعف كارها نيست، بلكه سبب شده كه كارها از پايايي خاص در موضوعات بهره ببرند. به ويژه اينكه در بخشهايي چون بانوي قهرمان ايراني و پيامبر اعظم (ص) شاهد بوديم كه نگاهي متفاوت به آنچه كه تا به حال عرضه شده بود ارائه ميكردند.»
وي درباره كيفيت برگزاري مراسم اختتاميه گفت: «تقدير از بزرگاني كه در اين مراسم انجام شد، حركتي بسيار ارزش است كه بايد ادامه پيدا كند. در ضمن تجليل از 5 بانوي جانباز هم كه با رشادت و ايثار خود در هشت سال دفاع مقدس، درخشيدند نيز جاي قدرداني دارد.
البته كمي بابت كوچك بودن سالن مشكلهايي براي حاضران پيش آمد كه در سال آينده حتما بايد براي آن راه حلي انديشيده شود. نكته ديگر هم اجراي زيباي استاد سراج بود كه حاضران را به وجد آورد.»
اين مستندساز در بخش ديگري از اين گفتوگو با بيان اينكه بخش بينالملل آن چنان كه بايد كارهاي با كيفيت نداشت، گفت: «من سينماي ايران را در پرداختن به موضوعات مد نظر جشنواره موفقتر از بخش بينالملل ميدانم، چون فيلمسازان ايراني آگاهانه در اين زمينه فيلمسازي كرده بودند، اما اين ويژگي در آثار خارجي وجود نداشت و تنها كارها بر حسب ارتباطهاي دوري با موضوع براي پخش در اين رويداد انتخاب شده بودند. اتفاقي كه ميتوانست با دقت بهتر در انتخاب، مناسبتر برگزار شود.»
كارگردان مستند «ياسر» ادامه داد: «من تركيب هيئت داوران را پسنديدم، چون افرادي كه در آن حضور داشتند، جز چهرههاي تاثيرگذار سينماي ايران هستند، البته درباره نفرات برگزيده در هر جشنوارهاي اختلاف سليقه وجود دارد، اما آنچه مشخص است اين اختلاف تنها مربوط به برداشتهاي شخصي بود و در آن هيچ غرضورزي شخصي وجود نداشت. اين نكته را تنها به صورت شعار مطرح نميكنم، چون كار دوستان خودم هم در جشنواره هيچ جايزهاي كسب نكرد ولي من به هيچ وجه تعجب نكرد، زيرا كارهاي برگزيده به واقع لايق تجليل بودند.»
وي در پايان خاطرنشان كرد: «اين رويداد امسال نيز همانند شش دوره گذشته نفرات برگزيدهاي داشت كه كارهاي خوبي را ارائه كرده بودند، وليكن نبايد اين نفرات تا سال بعد به فراموشي سپرده شوند، بلكه جشنواره بايد موقعيتي را براي اين فيلمسازان فراهم آورد تا بتوانند كارهاي فاخرتر و بزرگتري را توليد كنند.
خواستهاي كه تنها با حمايتهاي مادي بخش دولتي يا موسسات قابل انجام است. اين كاار را نيز بايد جشنواره انجام دهد. جدا از اين دبير با ثبات اين جشنواره هم سبب شده كه كمتر خطاها در اين رويداد تكرار شود. اتفاقي كه (ثبات مديريت) اميدواريم در ديگر جشنوارهاي سينمايي به ويزه فستيوال فجر هم روي دهد.»
برگزيدگان جشنواره:
بخش نيلوفر زرين
بهترين فيلم داستاني؛ فيلم «صبا» به كارگرداني رقيه توكلي
بهترين فيلم مستند؛ فيلم «21 آگهي استخدام» به كارگرداني فرحناز شريفي
بهترين فيلم تجربي؛ ديپلم افتخار اين بخش به فيلم «صندلي زمان» ساخته عسل اهدا شد.
بهترين فيلم پويانمايي؛ فيلم «بخش زايمان» به كارگرداني بهنام دلداده
بهترين پژوهشگر زن؛ رخساره قائم مقامي براي فيلم «تنهايي پرهياهو»
بهترين انيماتور زن؛ مريم خليل زاده و مريم چرم چي براي فيلم «كبوتر سفيد كنار آينه» جايزه اين بخش را دريافت كردند.
سهيلا گلستاني براي فيلم «صبا» جايزه بهترين بازيگر زن را دريافت كرد.
بهترين كارگرداني زن به سهيلا گلستاني براي فيلم «بازگشت» رسيد.
عنوان بهترين فيلمنامهنويس به رقيه توكلي براي فيلم «صبا» اهدا شد.
بهترين تدوينگر زن؛ عاطفه خادم الرضا براي فيلم «زندگي بداهه»
بخش ويژه
«تهران، مترو، زنان» از بهاره بهارفر جايزه ويژه را دريافت كرد.
«كمان راست» از علي پورطالبي
بخش نگاه نو
بخش نگاه نو؛ «چيدن سپيده دم» از تيمور قادري
بخش بانوي قهرمان ايراني
بخش بانوي قهرمان ايراني؛ «زندگي پاي چوبه دار» به كارگرداني مهدي گنجي
بخش پروين اعتصامي
بخش پروين اعتصامي؛ «مشاهير ـ پروين اعتصامي» از اهورا شهبازي جايزه اين بخش را به خود اختصاص داد.
بخش پيامبر اعظم (ص)
«محمد (ص) پيام آور رحمت و مهرباني» از محمود سلطان پور جايزه اين بخش را دريافت كرد.
سهشنبه 8 اسفند 1391 - 9:55