گزارش
محمدرضا صادقي
گزارشي از مراسم اختتاميه در مرکز فقهي ائمه اطهار(ع) شهر قم
چهاردهمين جشنواره کتاب سال حوزه در مرکز فقهي ائمه اطهار(ع) شهر قم با حضور آيتالله رضا استادي، آيتالله اميني، آيتالله ميلاني، حجتالاسلام والمسلمين مهدي حقي، آيتالله سيدهاشم حسيني بوشهري، آيتالله سيدعلي عماد و جمعي از علما و پژوهشگران حوزه برگزار شد. در ابتداي اين همايش آيتالله استادي درباره نگارش کتاب و توليد علم به دور از کتابسازي تاکيد کرد و سپس حجتالاسلام والمسلمين مهدي طي سخناني اظهار کرد:«عالمان دين همواره نگهبانان دو گوهر قلم و کتاباند و آن ها را پاس خواهند داشت.» وي در ادامه درباره عملکرد و رسالت همايش کتاب سال حوزه گفت:«امسال 958 اثر براي شرکت در چهاردهمين کتاب سال حوزه ارايه شد که 638 عنوان در مرحله نخست داوري باقي ماندند. در مرحله دوم داوري، شوراي علمي همايش 12 اثر را به عنوان اثر برگزيده و 14 را اثر به عنوان اثر شايسته تقدير معرفي کرد.» دبير چهاردهمين همايش کتاب سال حوزه با اشاره به فعاليت چشمگير بانوان در دوره هاي پيشين همايش کتاب سال حوزه، بيان کرد:«دبيرخانه چهاردهمين همايش کتاب سال حوزه 41 اثر را از سوي بانوان را دريافت کرد اما اين نوشتارها به مرحله دوم داوري راه نيافتند. اميدواريم سال هاي آينده بانوان در عرصه نگارش مکتوبات اين خلاء را جبران کنند.»وي درباره معيارهاي داوري آثار ارسالي به اين همايش گفت:«داوران چهاردهمين همايش کتاب سال حوزه آثار را بر اساس چهار عامل «اهميت موضوع»، «اتقان علمي»، «اثربخشي و نوآوري» و «استفاده مناسب از منابع معتبر» قضاوت کردند.» در ادامه اين همايش آيتالله سيدعلي عماد، معاون پژوهشي حوزه هاي علميه پس از ارايه گزارشي درباره عملکرد حوزه هاي علميه در سال هاي اخير، گفت:«اکنون براي همگامسازي فعاليت حوزههاي علميه با علوم مختلف و بهروز در دنيا و ايران، به بازبيني و پيرايش عملکرد و فعاليت حوزهها در جامعه بايد پرداخت. «ستاد فناوريهاي نرم»، «فناوري اطلاعات»، «علوم شناختي» و «وايو اطلاعات» پديدههاي بزرگ در علم به شمار ميآيند که دور ماندن حوزههاي علميه از اين علوم، در آينده حوزهها را با مشکل توليد ادبيات روبهرو خواهد ساخت.»
وي افزود:«بايد از ظرفيتهاي حوزه براي بهرهگيري از ديپلماسي علم استفاده کرد. ديپلماسي علم با هدف تعاملات و اطلاعرساني نهاد علم ديني در جهان اسلام براي کمک به انقلاب اسلامي به کار گرفته ميشود.» در بخشي از اين نشست آيتالله سيدهاشم بوشهري حسيني، مدير حوزههاي علميه درباره رسالت روحانيت و فلسفه همايش کتاب سال حوزه اظهار کرد:«رسالتهاي اصلي روحانيت از يک سو، تفسير و تبيين مفاهيم و مباحث ديني است و از سوي ديگر، توليد علم و فرهنگسازي در جامعه به شمار ميآيد که در برخي مواقع، اين رسالت در قالب کتاب نمايان ميشود.»
وي همچنين درباره رسالت همايش کتاب سال حوزه گفت:«اين همايش ميکوشد تا جايگاه حوزويان در توليد علم را به عرصه نمايش بگذارد، نويسندگان آثار برتر را شناسايي و معرفي و ظرفيتها و آسيبهاي آثار حوزوي را برسي کند.» در بخش ديگري از اين همايش پس از معرفي و تجليل از «آيتالله ابراهيم اميني» و «آيتالله سيدعلي ميلاني» به عنوان شخصيتهاي علمي حوزه، از «سند اولويت هاي پژوهشي دانش فقه رونمايي» شد. همچنين در بخش پاياني چهاردهمين همايش کتاب سال حوزه صاحبان 12 اثر برگزيده و 14 اثر شايسته تقدير معرفي شدند و لوح سپاس خود را از آيتالله اميني، آيتالله ميلاني، حجتالاسلام والمسلمين مهدي حقي، آيتالله سيدهاشم حسيني بوشهري و آيتالله سيدعلي عماد دريافت کردند.
برگزيدگان چهاردهمين همايش کتاب سال حوزه
بر اساس داوريهاي صورت گرفته، از بين 950 اثر ارسال شده به دبيرخانه اين همايش، 12 اثر به عنوان آثار برگزيده و 14 نوشتار به عنوان آثار شايسته تقدير از سوي داوران همايش کتاب سال حوزه معرفي شدند.
در حوزه فلسفه و کلام کتاب «معرفت پيشين» نوشته حجتالاسلام والمسلمين سيدعلي طاهري خرمآبادي، کتاب «کمال نهايي انسان و راه تحصيل آن از ديدگاه فيلسوفان اسلامي» اثر حجتالاسلام والمسلمين مهدي عبدالهي و کتاب «فلسفه دين ديويد هيوم» به قلم محمد فتحعليخاني به عنوان آثار برگزيده انتخاب شدند.
بر اساس نظر داوران همايش، در حوزه علوم اجتماعي کتابهاي «غربشناسي علماي شيعه در تجربه ايران معاصر» و «منطق کارکردي و دفاع از دين» به ترتيب نوشته حجتالاسلام والمسلمين احمد راهدار و حجتالاسلام والمسلمين امانالله فصيحي عنوان آثار برگزيده را به دست آوردند.
در حوزه حقوق سياسي کتاب «شيعيان افغانستان» به قلم حجتالاسلام والمسلمين محمدحسين خلوصي و کتاب «حقوق زن و خانواده» به همت محمود حکمتنيا به عنوان آثار برگزيده معرفي شدند. همچنين از سوي هيات داوران اين همايش کتابهاي «تروريسم از منظر حقوق اسلام و اسناد بينالمللي» نوشته حجتالاسلام والمسلمين سيدحسين هاشمي و «فلسفه سياسي علامه طباطبايي و ايران معاصر» حجتالاسلام والمسلمين احمدرضا يزداني مقدم به عنوان آثار شايسته تقدير اعلام شدند.
در حوزه تکنولوژي آموزشي «درآمدي بر دانش مفردات قرآن» به قلم حجتالاسلام والمسلمين سيدمحمود طيبحسيني به عنوان اثر برگزيده شناخته شد و کتابهاي «منطق فهم حديث» و «پژوهشي تطبيقي در روايات تفسيري فريقين» به ترتيب به قلم حجتالاسلام والمسلمين سيدمحمدكاظم طباطبايي و حجتالاسلام والمسلمين مهدي رستمنژاد به عنوان آثار شايسته تقدير انتخاب شدند.
در حوزه تصحيح و تحقيق نيز کتاب «مرآة الكتب» نوشته حجتالاسلام والمسلمين علي صدراييخويي و کتاب «الدر المنثور من المأثور و غير المأثور» به قلم منصور ابراهيمي به عنوان آثار برگزيده دست يافتند. همچنين کتاب «المؤتَلَف من المختَلَف بين ائمة السلف (جلد 1 تا 4)» به عنوان اثر شايسته تقدير انتخاب شد.
در حوزه ترجمه کتاب «در پي فضيلت (تحقيقي در نظريه اخلاقي)» اثر مشترک حميد حواليشهرياري و محمدعلي شمالي به عنوان اثر برگزيده و کتابهاي «حقوق ديپلماتيك (رهيافت اسلامي)» و «فلسفه دين» با ترجمههاي به ترتيب حجتالاسلام والمسلمين سيدمصطفي ميرمحمدي عزيزي و حجتالاسلام والمسلمين عليرضا كرماني به عنوان اثر شايسته تقدير معرفي شدند.
در حوزه ادبيات و هنر از سوي داوران چهاردهمين همايش کتاب سال حوزه کتاب «بهتر بنويسيم» به قلم رضا بابايي اثر برگزيده شناخته شد و در حوزه تاريخ و سيره کتاب «الصحيح من مقتل سيدالشهداء و اصحابه (عليهم السلام)» اثر مشترک آيتالله محمد محمدي ريشهري، حجتالاسلام والمسلمين سيدروحالله سيدطبائي و حجتالاسلام والمسلمين سيدمحمود طباطبايينژاد به عنوان اثر شايسته تقدير نام گرفتند.
در حوزه فقه و اصول نيز کتاب «بررسي فقهي حقوق بشردوستانه» به همت حجتالاسلام والمسلمين عبدالرضا لطفي اثر شايسته تقدير اعلام شد و در حوزه علوم تربيتي و روانشناسي، پاياننامه «تبيين ابعاد برنامه درسي پنهان در نظام آموزشي جامعه المصطفي العالميه» به قلم حجتالاسلام والمسلمين علي همت بناري از سوي داوران همايش کتاب سال حوزه به عنوان اثر شايسته تقدير در حوزه علومتربيتي و روانشناسي انتخاب شد.
در حوزه کتب مرجع کتاب «اصطلاحنامه علوم حديث» به همت مركز اطلاعات و مدارك اسلامي دفتر تبليغات حوزه علميه قم عنوان اثر شايسته تقدير را کسب کرد و در حوزه اخلاق و عرفان از سوي داوران اين همايش کتاب «اخلاق ژنتيك از ديدگاه قرآن و اهل بيت(ع)» به قلم حجتالاسلام والمسلمين محمدرسول ايماني خوشخو و کتاب «سقط جنين از ديدگاه اخلاقي» نوشته حجتالاسلام والمسلمين عليرضا آلبويه به عنوان آثار شايسته تقدير شناخته شدند. در حوزه حديث، درايه و رجال نيز کتاب «اخباريگري (تاريخ و عقايد)» به همت حجتالاسلام والمسلمين ابراهيم بهشتي اثر شايسته تقدير در حوزه درايه و رجال نام گرفت.
يكشنبه 6 اسفند 1391 - 12:28