گفتگو
بابك راكخواه
جلسات عمومي قرآن كريم از اهميت بسيار بالايي در ميان اقشار مختلف جامعه برخوردار هستند و قدمت بالايي دارند و معمولا به صورت خودجوش فعاليت ميكنند. اين جلسات با توجه به اينكه از استقبال عمومي خوبي برخوردارند بايستي با توجه به هجمهها، ساماندهي شوند و سمت و سوي هدفمند را انتخاب كنند. تقويت كيفي اين محافل و جلسات يك نگرش ارزشمند و پوياست و همچنين صلاحيتةاي علمي و حرفهاي مربيان و مديران جلسات عمومي قرآن كريم بسيار مهم است.
در رابطه با اين موضوع كه چگونه ميتوان بر جلسات عمومي و غير رسمي قرآن كريم نظارت داشت و آنها را تقويت كرد با حسين بهبودي، مدير امور مؤسسات و استانهاي سازمان دارالقرآن الكريم به گفتگو نشستيم كه در پي ميآيد.
حسين بهبودي در رابطه با اين كه مؤسسات قرآني چگونه ميتوانند به جلسات عمومي و غير رسمي قرآن بازرسي و نظارت داشته باشند، گفت: فعاليتهاي قرآني از سالهاي گذشته در كشور ما جاري و ساري بوده و اين دست از فعاليتها غير وابسته به دولتها و حكومتها به ظهور ميرسد و پس از پيروزي انقلاب اسلامي اين جلسات كه متكي به مردم هستند، ملزم به رعايت چارچوبهايي شدند و بايد متناسب و همسو با آرمانهاي نظام اسلامي حركت كنند.
وي آموزشهاي غير رسمي قرآن را از عوامل مؤثر در طراحي و انتخاب فعاليتهاي آموزشي و روش تدريس قرآن عنوان كرد و افزود: با توجه به اقبال عمومي به قرآن و با توجه هجمهها و وظيفه جلسات براي مقابله در برابر آنها بايد اين جلسات قرآني ساماندهي شوند، سمت و سوي هدفمند را انتخاب كنند و بايد فعاليت اين جلسات به گونهاي باشد كه افقي كه مد نظر مسئولان است را تأمين كنند
فعاليت جلسات عمومي قرآن در حد رفع تكليف نباشد
بهبودي نقش مؤسسات و مديران متخصص قرآني را از عوامل تأثيرگذار در جهتدهي عملكرد و فعاليتهاي قرآني غير رسمي در جامعه دانست و عنوان كرد: نبايد فعاليت جلسات عمومي قرآن در حد رفع تكليف باشد و اين براي جامعه اسلامي كفايت نميكند و با توجه به اين كه چارچوب نظام اسلامي منطبق با قرآن است، نظام و مسئولان و سياستگذاران قرآني بايد اهدافي را براي جلسات قرآني تعيين كنند كه در چشمانداز نظام هم تعيين شده باشد.
وي در رابطه با نقش نهادهاي متولي امور قرآني در ساماندهي جلسات غير رسمي قرآن تصريح كرد: ساماندهي جلسات عمومي قرآن درعين اين كه بايد توسط مردم باشد از سوي نهادهاي دولتي هم بايد مورد نظارت قرار گيرد و نهادهاي دولتي نبايد در جزئيات برگزاري جلسات دخالت كنند و با توجه به اين كه جلسات همچنان بايد مردمي باشد فقط نيازمند نظارت هستند و اگر مؤسسات در كنار برنامهها و دورههاي خود جلسات خانگي و عمومي قرآن را راه اندازي كنند بايد از امتيازاتي برخوردار شوند.
مدير امور مؤسسات و استانهاي سازمان دارالقرآن در مورد اين كه آيا واگذاري امور اجرايي قرآني جلسات غير رسمي ميتواند در رشد و ارتقاي سطح قرآني جامعه تأثير گذار باشد، بيان كرد: مؤسسات قرآني چون شخصيت منسجمتري دارند و مورد نظارت هستند راحتتر در چارچوب قرار ميگيرند و جلسات قرآني تعريف خاص خود را دارند و فعاليتهاي رسمي را نميتوان به آنها واگذار كرد، چون از نظر حقوقي شخصيت ثبت نشده دارند و هيچ نهادي نميتواند آموزش كاركنان خود را به آنها بسپارد. مدير امور مؤسسات و استانهاي سازمان دارالقرآن:
توجه به اقبال عمومي به قرآن و با توجه هجمهها و وظيفه جلسات براي مقابله در برابر آنها بايد اين جلسات قرآني ساماندهي شوند، سمت و سوي هدفمند را انتخاب كنند و بايد فعاليت اين جلسات به گونهاي باشد كه افقي كه مد نظر مسئولان است را تأمين كنند
اساتيد جلسات عمومي با توجه به تجربيات شخصي خود به صورت جزيرهاي عمل ميكنند
وي در ادامه اظهار كرد: جلسات عمومي مأموريت خاص خود را دارند و تاكنون نيز خوب عمل كردهاند و معمولاً اساتيد جلسات عمومي با توجه تجربيات شخصي خود به صورت جزيرهاي عمل ميكنند و اگر به مرور زمان اين جو به وجود آيد كه جلسات هدف مشخصي را تعقيب كنند قطعاً رسيدن به اهداف محقق خواهد شد.
بهبودي در رابطه با اين كه چگونه ميتوان از سليقهاي عمل كردن هر يك از جلسات عمومي قرآن جلوگيري كرد، افزود: اگر مؤسسات تحت پوشش نظام هدفمند شكل گيرند از سليقهاي عمل كردن آنها جلوگيري ميشود و بايد ساز و كاري مشابه آنچه در مورد هيئات وجود دارد انديشيده شود و البته در حال حاضر نيز كه به صورت مستقل عمل ميكنند، نظارتي به آنها وجود دارد.
وي ضمن ارائه راهكاري براي هماهنگي و ساماندهي فعاليتهاي قرآني و توانمند سازي جلسات عمومي و غير رسمي قرآن خاطرنشان كرد: وقتي فعاليت جلسات تخصصي شود بايد منشوري تعريف شود كه جلسات عمومي قرآن در چارچوب كلي تعريف شده حركت كنند كه آسيب آن متوجه نظام و دولت نشود و صاحب نظران در اين رابطه بايد تمهيداتي را بيانديشند.
سهشنبه 26 دی 1391 - 13:56