كتاب
اكرم اماني
- زندگي مهارت ميخواهد (پاسخ به سوالات مهارتهاي زندگي دانش آموزان)
- ابراهيم زرقاني، عليرضا زرقاني
- معاونت فرهنگي، پژوهشي و آموزش اداره کل تبليغات اسلامي مازندران، چاپ اول 1390
- شابک: 0- 09-5356- 600-978
خداوند متعال همزمان با خلقت بي بديل انسان، روحيه کنجکاوي، حقيقت جويي و پرسشگري را نيز در کالبد جان او دميد تا با طرح پرسشهاي حقيقت طلبانه و خردمندانه، زمينه ساز دستيابي او به حقيقت گردد. پرسشگري از اهميت خاصي برخوردار ميباشد و راه حصول به دانش و بينش الهي، طرح پرسشهاي مهم زندگي است . . .
جامعهي جوان ما از نسل شاداب و بانشاطي برخوردار است که در پرتو نگاه و انديشهي نو، آيندهي اميدوارتري را جستجو ميکند. اين نسل که با حجم زيادي از پرسشها و شبههها مواجه است آرزوهاي خويش را در گرفتن پاسخي قانع کننده ميداند. پرسشگري نسل نو يک افتخار و برازندگي است و آنان را در يافتن حقيقت تشنهتر ميسازد . . .
طرح گفتمان ديني جوان که از سال 1385 به همت سازمان تبليغات اسلامي شکل گرفت پاسخي به اين نيازها و آغازي براي اين حرکت اصيل ميباشد. چرا که وظيفه و مسئوليت تهيه و مدارک نيازهاي فکري و رفع شبهات اعتقادي جوانان فقط محدود به انديشمندان و عالمان اسلامي نميشود، بلکه براي همهي مراکز علمي، فرهنگي و آموزشي و نيز دستگاههاي تبليغي و رسانهاي مسئوليت آور است.
اداره کل تبليغات اسلامي مازندران با برگزاري گفتمانهاي ديني جوان در سطح مدارس شهرهاي مختلف استان و نيز انتشار نشريهي گفتمان ديني نسبت به پاسخ دادن به حجم بالاي سوالات دانش آموزان در حد توان خود اقدام نموده است که با اقبال خوب دانش آموزان نيز مواجه شده است.
با توجه به تعدد سوالات جديد دانش آموزان، دبيرخانه بر آن شد تا کتاب سؤالات گفتمان را با حدود پانزده هزار سوال دانش آموزان در دوازده موضوع و براساس فراواني سؤالات دانش آموزان دسته بندي نمايد و جهت دستيابي فوري استادان گفتمان و آمادگي قبلي آنها در جلسات گفتمان ديني اقدام به چاپ کتاب سؤالات نمايد.
کتاب گفتمان 4 با عنوان «زندگي مهارت ميخواهد» پاسخ سؤالات مهارتهاي زندگي دانش آموزان در جلسات گفتمانها با کوشش تهيه کنندگان و در حد بضاعت انجام و نتيجهي آن به جناب آقاي دکتر يدالله پور استاد دانشگاه ارائه که پس از تأييد و تصحيح آن جناب کتاب پيش رو منتشر شده است.
پس از مقدمهاي کوتاه درباره چگونگي جمع آوري سؤالات، کتاب فوق با هشتاد سؤال دانش آموزان دربارهي مهارتهاي زندگي تهيه و تنظيم شده است. سؤالاتي از قبيل:
1- خوشبختي چيست و چه کسي را خوشبخت ميگويند؟
2- چگونه ميتوان بر استرس خود غلبه کرد؟
3- چگونه موقع درس خواندن تمرکز داشته باشيم؟
4- براي آنکه اعتماد به نفس داشته باشيم چه کنيم؟
5- چه کنيم که يک زندگي متعادل داشته باشيم؟
6- مبناي اساسي براي قوي کردن ايمان و حس کردن حضور خدا و امامان چيست؟
7- انواع مهارتهاي حل مشکلات را توضيح دهيد؟
8- چند توصيه براي بهبود بهداشت روان ارائه دهيد؟
9- در انتخاب دوست خوب چه نکاتي را بايد رعايت کنيم؟
10- چه کنيم تا در نوجواني دچار گناه و معصيت نشويم؟
در پاسخ به اين سؤال که چه کنيم تا در نوجواني دچار گناه و معصيت نشويم؟ اينگونه پاسخ داده شده است که: براي مبارزه با گناه و هواهاي نفساني رعايت چند نکته لازم است: الف) کوچک نشمردن هيچ گناهي هرچند به نظر صغيره باشد.
ب) عزم جدي و آهنين بر ترک معصيت و مراقبت جدي و دائمي نسبت به تمام افعال خود.
ج) تعهد دادن به خدا مبني بر ترک معصيت و همچنين از او استعانت جستن.
د) هرگاه فکر گناه و وسوسه آن به ذهن آمد بلافاصله آن را از لوح ذهن خارج کردن و توجه خود را به خدا و امور شريفه مشغول داشتن.
و) خود را همواره در محضر حق تعالي دانستن و او را به يقين در همه حال مراقب و بيناي به افعال خود نگريستن.
ز) استمداد از خداوند و دعا و نيايش.
ح) جايگزين سازي اعمال و عادات نيکو.
ط) توجه به چهره کريه و زشتي واقعي گناه.
ي) تقويت اراده از راههاي معقول و مشروع نظير روزه داري در ايام خاص.
ل) مطالعه پيرامون زندگي پارسايان و زاهدان و مطالعهي کتب اخلاقي و . . .
يا اينکه در پاسخ به سؤال «علل عدم انگيزه در اخلاقيات و مسائل ديني چيست؟» چنين آمده است که: در يک نگاه کلي ميتوان عواملي را که باعث عدم توجه به مباحث اخلاقي و ارزشها و آموزههاي متعالي ميشود به چهار دسته تقسيم نمود: الف) عدم آگاهي درست، دقيق و عميق نسبت به باورها و انديشهي ديني.
ب) عوامل طبيعي و تکويني.
ج) ضعف عملکردها و فقدان مديريت کارآمد داخلي.
د) تهاجم فرهنگي دشمنان خارجي.
دربارهي سختگيري پدر و مادر چه بايد کرد که وضع بدتر نشود؟ نيز چنين گفتهاند که: پدر و مادر از نظر عاطفه و محبت نسبت به فرزندان با هيچ کس قابل مقايسه نيستند اما در برخي موارد با عدم آگاهي در رفتار و روابط با فرزندان مواجهند يعني نحوهي رفتار با فرزندان را در سنين مختلف مراعات نميکنند از اين جهت برخي از رفتارهاي پدر و مادر اگرچه از سر دلسوزي است اما خوشايند فرزندان نيست. اما نکته قابل توجه و مهم آن است که فرزندان موظفند که نسبت به پدر و مادر محبت، فرمانبري و اطاعت داشته باشند و هيچ گاه نسبت به آنان بداخلاقي و بدرفتاري ننمايند و يقين بدانند که پدر و مادر اگر نسبت به فرزندان سختگيري هم ميکنند از سر محبت است نه از سر دشمني . . .
بهترين روش اين است که فرزند با والدين خود درددل و ضمن بيان خواستههاي به حق خود، سخنان و خواستههاي به جاي آنها را نيز ستيزه و به تفاهم برسند.
سؤالات ديگري که دانش آموزان پرسيدند و در اين کتاب جمع آوري شده عبارتند از:
1) آيا تقليد کورکورانه و بدون تعقل مطلوب است؟
2) چگونه علاقهي خود را به ديگري ابراز کنيم؟
3) براي تبليغ درست چه راههايي را پيشنهاد ميکنيد؟
4) روش صحيح درس خواندن را براي ما توضيح دهيد؟
5) ما نوجوانان در مقابل دين خود چه وظيفهاي داريم؟
6) چه کنيم که خداوند آرزوهاي ما را برآورده کند؟
7) چگونه بر هواي نفس خود غلبه کنيم؟
8) کسي که ميل به نماز خواندن دارد ولي نميخواند حکمش چيست؟
9) چگونه ميتوان اعتماد به نفس را تقويت کرد؟
10) چگونه ميتوان بر آدم پرستي غلبه کرد؟
همانطور که از سؤالات پيداست اغلب سؤالهاي دانش آموزان در زمينه اعتقادي و نحوهي درست زندگي کردن ميباشد.
يكشنبه 3 دی 1391 - 12:55