گزارش
آرش معظمي
مراسم رونمايي از کتاب «ياد سرمستان» ترجمه و تلخيصي از محمدحسين رجبي دواني، محقق و نويسنده حوزه تاريخ اسلام، عصر روزدوشنبه 20 آذر ماه با حضور حجتالاسلام سيدهادي سيدوکيلي، عضو هياتعلمي دانشکده قرآن و حديث قم، عبدالمجيد قرايي از شاعران اهلبيت(ع) و جمعي از اهالي قلم در کتابخانه 13 آبان شهر ري برگزار شد.
رجبي در اين مراسم با اشاره به اين که انتشارات اميرکبير از او درخواست کرده است 10 مقتل از مقاتل معروف و معتبر مربوط به سيدالشهدا(ع) را طي دو سال بازنويسي و ترجمه کند، گفت: من توانستم طي اين دو سال، فقط دو مقتل را ترجمه کنم.
مولف و محقق تاريخ اسلام اظهار داشت: نخستين مقتلي که ترجمه کردم، «لهوف» سيدبنطاووس با عنوان «طواف عشق» بود. با توجه به اينکه اين کتاب بارها ترجمه شده بود اما چون هدف، ارايه اصل مقاتل براي جوانان و رهجويان امام حسين(ع) بود سعي کردم با قلمي روان آن را بازنويسي و ترجمه کنم.
اين تحليلگر تاريخ اسلام درباره رويکرد ترجمه و تلخيص اين مقاتل و سبک کارياش بيان کرد: در ترجمه و بازنويسي مقاتلي که بر عهده دارم از ذکر موارد غيرضروري از جمله اشعار و رجزهايي که کاربردي براي خواننده ندارد، خودداري کردم چرا که بنا بر تلخيص بود.
وي درباره کتاب «ياد سرمستان» گفت: اين کتاب، ترجمه کتاب «الفتوح» ابن اعثم کوفي است. «الفتوح» از منابع مهم و درجه يک به شمار ميرود و با وجود اينکه اهل فن، مراجعات زيادي به آن دارند اما ترجمه فارسي از آن وجود نداشت و فقط يک ترجمه آزاد متعلق به قرن ششم در اختيار بود که وقتي آن را با زبان آن زمان تطبيق دادم متوجه شدم هرچند اين اثر زيباييهاي خاص خود را دارد اما مترجم مواردي را از به آن اضافه کرده و در حقيقت در متن اين ترجمه دخل و تصرف شده است.
رجبي دواني اظهار کرد: کتاب ابناعثم کوفي داراي موارد اختصاصي است که متاسفانه به لحاظ ترجمه مورد غفلت قرار گرفته و تنها سندي که درباره وصيت امام حسين(ع) به محمد حنفيه در اختيار داريم در اين کتاب ذکر شده است و ساير منابع از مقتل خوارزمي و بحارالانوار به استناد همين منبع، مطلب خود را آوردهاند. همچنين از هيچ امام معصومي حديثي مبني بر وصيت امام حسين(ع) نداريم.
وي عنوان کرد: ميخواهم اثري اختصاصي درباره قيام سيدالشهداء(ع) تأليف کنم که شايد تاکنون با اين شيوه و با اين نگاه، کاري صورت نگرفته باشد و در واقع با اين کار به ساحت مقدس حضرت سيدالشهدا(ع) خدمت کوچکي بکنم.
سيدهادي سيدوکيلي از استادان دانشگاه علوم و قرآن نيز در اين مراسم گفت: نويسنده کتاب «ياد سرمستان» را ميتوان مصداق «فرزند زمان خويش» قلمداد کرد و دکتر رجبيدواني با اين اثر يکي از بينظيرترين کارهاي خود را ارايه کرده است.
وي گفت: تاريخ را بايد همگاني کنيم با مطالعه و تحقيق و جهاد فرهنگي ميتوان اين کار را کرد. ما به احياي آثار گذشتگانمان نيازمنديم.
در پايان اين آيين با حضور جمعي از استادان حوزه آثار اسلامي لوحي به محمد حسين رجبيدواني اهدا و از اثر وي رونمايي شد.
کتاب «ياد سرمستان» به تازگي با شمارگان سه هزار نسخه از سوي انتشارات اميرکبير به چاپ رسيده است.
چهارشنبه 22 آذر 1391 - 10:20