گزارش
آرش معظمي
آيين افتتاحيه دومين کنگره جهاني کارگزاران مسلمان روابط عمومي با پيام رييس جمهور و با حضور رييس مرکز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي و رييس کميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي در تالار وحدت برگزار شد.
اين کنگره که با شرکت 800 نفر از رهبران، انديشمندان، نخبگان، مديران و کارشناسان صاحب نام در حوزه ارتباطات و روابط عمومي کشورهاي اسلامي با شعار «روابط عمومي اسلامي، مسئوليت پذيري، کارآمدي و اخلاقمداري» برپا شده است، با قرائت متن پيام محمود احمدينژاد رئيس جمهور، کار خود را آغاز کرد.
متن پيام رئيس جمهور به اين کنگره به شرح زير است:
اللهم عجل لوليک الفرج و العافيه و النصر و اجلعنا من خير انصاره و اعوانه و المستشهدين بين يديه
حضور انديشمندان، نخبگان، مديران و تلاشگران صاحب نام عرصه روابط عمومي در اين کنگره جهاني را ارج نهاده، اميدوارم اين گردهمايي ارزنده که مزين به گنجينهاي از تجارب علمي و عملي در حوزههاي مختلف هنر و صنعت روابط عمومي است، بتواند با ارايه راهکارهاي مفيد و ايدههاي ارزشمند، بستر مناسبي براي ارتقاي جايگاه و افزايش سطح دانش کارگزاران اين عرصه حرکت آفرين و آگاهي بخش فراهم آورد.
مجموعه نفيس تعاليم اسلامي،در حوزههاي مختلف، راهگشاي افقهاي نويني است که خرد انسان، همواره در پي کشف ژرفاي بي بديل آن بوده و با اتکا به پشتوانههاي محکم اين دين رحمت، در برابر جهالتها و نابخرديهايي که اساس انسانيت را نشانه رفته انأ، پرتوافکني ميکند.
اگرچه همه کساني که به توحيد، عدالت و پاکي ايمان داشته و در پي سعادت و پيشرفت انسانها هستند، وظيفه دارند با غور در سرچشمه زلال تعاليم الهي به پالايش و زدودن غبار جهل بپردازند اما به يقين متوليان روابط ميان انسانها که ميراث داران بهترين ارزشهاي بشري هستند، در انجام اين رسالت، وظيفهاي خطير بر عهده دارند.
با عنايت به موج بيداري حق طلبان در مقابل توطئههاي روزافزون دشمنان اسلام که با استفاده از ابزارهاي مختلف اطلاع رساني و توسل به سنگين ترين جنگهاي رواني رسانهاي به صف آرايي در برابر معتقدان به حاکميت الله و مشتاقان اهتراز پرچم نبوت خاتم الانبيا (ص) ايستاده اند و مناسبات جهاني را در جهت منافع خود هدايت ميکنند، اهتمام به اعتلاي همبستگيهاي ديني و فراهم آوردن شبکهاي شاخص با هدف حفظ و تقويت «گفتمان اسلامي در عرصه اطلاع رساني» حرکتي قابل ستايش و تحسين است.
بي ترديد، کارگزاران مسلمان روابط عمومي ميتوانند با تأسي به فرهنگ اسلام ناب محمدي (ص) و با تکيه بر فضايل انساني و دايره اخلاق گرايي، پيشتاز اتحاد، بين امت اسلام و تمامي ملتهاي موحد و عدالت خواه باشند و با تقويت آرمان خواهي و نشان دادن قلههاي آرماني، روند شکل گيري و انسجام جبهه ملتهاي آزاده را در مقابل قدرتهاي به ظاهر بزرگ، تسريع نموده و اقتدار پوچ آنها را در هم شکنند.
اينجانب از دست اندرکاران برگزاري اين کنگره جهاني تقدير و تشکر مينمايم و يقين دارم که اين اقدام شايسته، با ايجاد فرصت مناسب براي تعامل هرچه بيشتر نخبگان مسلمان روابط عمومي و استفاده بهينه از ظرفيتهاي موجود، در راستاي همبستگي ملل و جوامع اسلامي، ميتواند در تحقق آرمان مديريت مشترک جهاني نقش آفريني نمايد.پيروزي نهايي همه آزادي خواهان و عدالت طلبان جهان را در مسير تحقق صلح و عدالت توحيدي، از پروردگار مهربان مسئلت دارم.
در آيين افتتاحيه اين کنگره مهدي باقريان دبير اين کنگره ضمن خيرمقدم به ارائه گزارش درباره فعاليت هاي انجام شده پرداخت و گفت: از ويژگي هاي اين کنگره اين است که براي اولين بار فراخوان مقاله داده شد و حدود 150 مقاله در اين کنگره شرکت کردند.
کاظم جلالي، نماينده شاهرود و رئيس مرکز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي در اين مراسم گفت: در جهان امروز کشورهايي که داعيه دموکراسي دارند، بيشترين رفتارهاي ديکتاتورمآبانه را دارند. بعد از فروپاشي شوروي، اين نظريه مطرح شد که آن مکتبي که ميتواند حاکم بر جهان باشد، مکتب ليبرال دموکراسي است. اين موضوع در زمان رياست جمهوري بوش در آمريکا قوت بيشتري به خود گرفت که ما به عنوان پيشتاز ليبرال دموکراسي، در جهان رسالت داريم و همه کشورها بايد پشت سر ما حرکت کنند.
وي افزود: دومين نظريهاي که بعد از فروپاشي شوروي و خلع قدرت مطرح شد اين بود که کشورهايي که داراي قدرت بالا هستند، نه با محوريت آمريکا که با محوريت خودشان، پيش بروند و منافعشان را تامين کنند، اما در اين ميان نگاه سومي هم وجود داشت و آن نگاه، مديريت همه جانبهگرايانه جهاني بود. به اين معني که اگر کشوري در داخل و اداره امور داخلياش دموکراسي دارد، چرا دموکراسي را در بعد جهاني و گستردهتر در نظر نگيرد. و اساسا چرا جهان با اصول دموکراسي و خواست مردم جهان اداره نشود؟
اين نماينده مجلس در ادامه گفت: امروز پيشتاز نظريه همهجانبهگرايانه در دنيا، اسلام است. بر همين اساس هم راهبردهاي توطئهگرايانه عليه اسلام شکل گرفت. شکلگيري جريان طالبانيسم در راستاي چنين طرحي بود. اما با وجود همه توطئهها، نظريه اسلامگرايانه شکل و شدت گرفت. يکي از نمودهاي اين موضوع، تقويت مبارزات عليه رژيم اشغالگر قدس بود و امروز شاهديم که جريان مقاومت در خاورميانه شکل گرفته و پيام خود را صادر کرده است.
جلالي گفت: ما بايد در دنياي اسلام از رکني به نام ديپلماسي عمومي به خوبي استفاده کنيم. ديپلماسي عمومي يعني استفاده از ظرفيتهاي مردمي و مختلف مثل احزاب سياسي، سنديکاها و سازمانها. در اين ميان روابط عموميها هم ميتوانند بخشي از اين ديپلماسي عمومي باشند. ما هم ميتوانيم به عنوان پارلمان کشورهاي اسلامي به اين موضوع کمک کنيم.
در ادامه اين مراسم علامه محمد امين شهيدي نايب رئيس مجلس وحدت پاکستان گفت: رسانهها در عصر کنوني موثرترين نقش را دارند و ميتوانند جهان را به گل و گلزار يا جهنم تبديل کند. چيزي که فعلا از رسانهها ميبينيم، جنگ افکار و نظريات است. رسانه باعث شده است، ملتها از يکديگر دور شوند و تعاليم نوربخش اسلام و افکار اهل بيت (ع) انزوا يابند.
وي افزود: انسان امروز بدون ابزار مدرن، الکترونيک، اينترنت و ... نميتواند زندگي کند بنابراين بايد به دنبال آن باشيم که اين ابزار را در خدمت تفکرات و تعاليم اسلامي به کار ببريم. مديا و رسانه در حال حاضر در دست غرب است. چون رسانه در دست غرب است، طبيعي است که از آن براي پيشبرد منافع خودش بهره ميبرد. انحراف افکار عمومي از مسائل اصلي و ضروري به مسائل فرعي و غيرضروري، کاري است که غربيها با رسانههايشان انجام ميدهند.
نايب رئيس مجلس وحدت پاکستان همچنين گفت: بيخبر کردن انسان از خود او، دور کردنش از فطرت و سرگرم کردنش به کارهايي که خلاف فطرت انساني اوست، از ديگر فعاليتهايي است که رسانههاي غرب در دستور کار دارند. در همين راستا سعي ميشود اسلام، به عنوان ديني خشن معرفي شود. براي رسيدن به اين هدف هم کارهاي عجيب و غريب و البته موثري انجام ميدهند. در اين راستا ميتوان به ايجاد القاعده، طالبان و گروههاي خشن در کشوهايي چون عراق، پاکستان و افغانستان اشاره کرد. اين گروهها توسط خود غربيها ايجاد شدهاند و از طريق رسانههايشان برجسته و بزرگ شدهاند و هر وقت هم که غربيها بخواهند، اين گروهها را براي اهدافشان علم ميکنند.
شهيدي ادامه داد: جنگهاي فرقهاي و طايفهاي يکي ديگر از مسائلي است که به کمک رسانهها در حال انجام است. ما در کشورهاي اسلامي مشترکات زيادي داريم که ميتوانند عامل وحدت باشند و قابليت اين را دارند که پايه ساخت جامعه ايدهآل اسلامي شوند، اما فعاليتهاي رسانههاي غربي باعث ميشود که اين عوامل وحدت ديده نشده و عوامل تفرقهانگيز در مرکز توجه قرار بگيرند.
وي گفت: هوشياري در مقابل فعاليت رسانهاي غربيها، اهميت زيادي دارد. اگر دقت کرده باشيد، در غوغاي فيلم توهينآميز نسبت به پيامبر اکرم (ص)، بانگ اعتراضات از همه جاي جهان شنيده شد. غربيها فيلم توهينآميز را به خوبي تبليغ کردند و هنگامي هم که زمان پوشش خبري اعتراضات مسلمانان رسيد، جنبههاي خشونتآميز و اتفاقاتي را منعکس و منتشر کردند که نشاندهنده و القاکننده وحشيگري و خشونت مسلمانان بود.
در اين مراسم نيز از بانيان کنگره و صاحبان مقالات برگزيده و حسن کافي، مدير عامل مهديه تهران و رييس انجمن مهديه هاي سراسر کشور تجليل به عمل آمد.
حسن کافي با اشاره به اقدام برادرش مرحوم حجت الاسلام کافي در تاسيس مهديه تهران گفت: مهديه تهران نمونه موفق استفاده از رسانه منبر جهت جذب جوانان به مهدويت است.
وي با اشاره به تاسيس مجمع مهديه هاي سراسر کشور گفت: بر موفقيت ترکيب رسانه منبر و رسانه هاي نوين تاکيد کرد و گفت: تا به حال دويست مهديه در کشور و ده ها مهديه در سراسر جهان با مهديه تهران هماهنگ هستند و مي توانند با هم امور را پيش ببرند.
همچنين نشان ويژه اين کنگره به محمدباقر قاليباف، شهردار تهران اهدا شد که نامدار صداقت مديرکل روابط عمومي شهردار تهران به نمايندگي از وي اين نشان را دريافت کرد.
گفتني است در پايان اين مراسم از تمبر يادبود دومين کنگره جهاني کارگزاران مسلمان روابط عمومي توسط عزيزي و جلالي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و مديرکل روابط عمومي پست رونمايي شد.
اختتاميه
آئين اختتاميه در دومين روز اين کنگره بين المللي يکشنبه 19 آذر در تالار وحدت تهران برگزار شد.
در ابتداي اين مراسم حجت الاسلام يوسف واعظي وزير مشاور رئيس جمهور افغانستان در سخناني با اشاره به اينکه اين کنگره با وجود وسعت و عظمت در برگزاري خود آن طور که شايسته و بايسته بود در رسانه هاي جمعي ايران انعکاس نيافت اظهار کرد: من در يک کشور جنگ زده زندگي مي کنم. اما همين کشور 40 شبکه خصوصي تلويزيوني و 100 شبکه راديويي و صدها نشريه فعاليت مي کنند و اگر کنگره اي به مراتب کوچکتر از اين در آنجا تشکيل مي شد همه لحظه به لحظه درباره آن گزارش مخابره مي کردند و تمامي شبکه هاي تلويزيوني براي پوشش آن صف مي کشيدند.
وي افزود: چنين کنگره اي بايد محفل و محلي براي مسابقه دادن رسانه ها در انعکاس نظات مطرح شده در آن باشد اما متاسفانه در ايران رسانه ها چندان علاقه اي به انعکاس آن نشان ندادند.
در ادامه اين مراسم حسين بشير دبير کنگره در سخناني با اشاره به شرکت نکردن مسئولان در اين کنگره گفت: محروميت روابط عمومي ها در ايران از نبود همين حضور مشخص مي شود و به نظر من بد نبود سميناري هم براي مديران دولتي شاغل در بخش هاي غير از روابط عمومي برگزار مي شد تا صداي فعالان اين بخش به گوششان برسد.
وي در ادامه به انتقاد از انعکاس نامناسب برگزاري اين کنگره از سوي رسانه ها پرداخت و گفت: نمي دانم چرا روابط عمومي موضوعي نيست خبرگزاري ها و روزنامه ها و رسانه ملي درباره اش مطلب منتشر کنند و انتقادات وارده در اين زمينه کاملا پذيرفتني است.
بشير همچنين با اشاره به ماجراي انتشار فيلم موهن به ساحت پيامبر اکرم(ص) گفت: وظيفه روابط عمومي ها در چنين مواردي تنها اعتراض نيست. آنها بايد چهره متعالي اسلام را تبيين کنند و در کنار آن شناخت صحيح نسبت به اسلام هم از بعد اسلامي و هم از بعد دروني و بيروني براي ساير جوامع ايجاد کنند.
بشير همچنين خواستار ايجاد شبکه مجازي براي روابط عمومي هاي اسلامي و نيز تشکيل اتحاديه روابط عمومي هاي مسلمان وتبيين منشور اخلاقي براي آنها شد و گفت: اميدوارم در کنار بيداري اسلامي شاهد بيداري فرهنگي و ارتباطي اسلامي نيز در جهان باشيم و روز به روز حمايت کشورهاي اسلامي بيشتري را از توسعه حوزه ارتباطات ببينيم.
در ادامه اين مراسم اختتاميه آئين تجليل از مقام علي اکبر فرهنگي از اساتيد صاحب نام در حوزه ارتباطات و روابط عمومي برگزار شد.
در اين مراسم باقر ساروخاني محقق و استاد دانشگاه در حوزه مديريت و ارتباطات در سخناني فرهنگي را انساني به تمامي معنا خودساخته عنوان کرد و گفت: فرهنگي روستازاده اي است که توانسته تئوري هاي گردش نخبگان را در کشور عملياتي کند و عصر تازه اي را در موضوع روابط عمومي و ارتباطات در ايران بگشايد.
ساروخاني همچنين گفت: فرهنگي به اندازه اي براي کار کردن انگيزه داشت که ما هميشه او را به آرامش و استراحت براي حفظ جانش دعوت مي کرديم.
وي در ادامه فرهنگي را تجسم عملي روابط عمومي مسلمان معرفي کرد و افزود: يکي از اصول فعاليت فرهنگي از روز نخست بازگشت به خويشتن خويش اسلامي و ملي خود بوده و من او را مظهر بازگشت ما به اصالت فرهنگي مان مي دانم.
علي سميعي ديگر استاد حوزه ارتباطات نيز در اين مراسم و در سخنان کوتاه به تجليل از خدمات فرهنگي در ايجاد کرسِي هاي تدريس رشته علوم ارتباطات در دانشگاه هاي مختلف کشور پرداخت.
علي اکبر فرهنگي نيز در اين مراسم در سخنان کوتاهي اظهار کرد: آنچه انجام داده ام همواره چيزي بوده که دوست داشتم انجام داده باشم و براي اين موضوع از خداوند شاکرم. در پايان اين مراسم نيز لوح و تمبر يادبود فرهنگي از سوي اين کنگره به وي اهدا شد.
در پايان برگزيدگان اين كنگره به شرح ذيل معرفي شدند: اين کنگره از مديران کل روابط عمومي هاي وزارت نفت ، بانک توسعه تعاون، موسسه مالي و اعتباري صالحين (بانک آينده)، شرکت منابع آب و نيروي ايران، سازمان فني و حرفه اي کشور، سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي، مرکز اطلاع رساني و روابط عمومي دانشگاه آزاد اسلامي، سازمان هواپيمايي کشوري "هما"، سازمان دامپزشکي کشور، بانک شهر، بانک قوامين ، بانک تجارت، بانک مهر اقتصاد، بانک سپه تجليل کرد.
در بخش استاني نيز مديران کل روابط عمومي شهرداري رشت، دانشگاه علوم کشاورزي و منابع طبيعي گرگان، شهرداري هاي اهواز و اراک و شرکت آب و فاضلاب تهران تجليل شدند.
در بخش بين الملل نيز مدير کل روابط عمومي سازمان اوقاف و امور خيريه به خاطر برگزاري 29 دوره مسابقات بين المللي قرآن کريم و مدير کل سازمان بورس و اوراق بهادار به خاطر اجراي طرح بنيادين روابط عمومي و مدير کل روابط عمومي پست بانک ايران به خاطر مسئوليت اجتماعي حاصل جايزه سازمان ملل تجليل شدند.
همچنين اداره کل روابط عمومي و امور بين الملل شرکت بازرگاني پتروشيمي به خاطر اجراي طرح مقابله با تحريم در اين مراسم مورد تجليل قرار گرفت.
لازم به ذکر است آيت الله محسن اراکي دبيرکل مجمع تقريب مذاهب اسلامي، دکتر علي اکبر ولايتي مشاور عالي بين الملل مقام معظم رهبري، جان لئپولد شويبروک رييس سازمان بين المللي مشاوره ارتباطات(icco)، دکتر عبدالله عسکري استاديار ارشد دانشکده روزنامه نگاري سليمان دميرل دانشگاه آلماتي، دکتر غلامحسن تقي نتاج استاديار دانشگاه امام حسين(ع)، دکتر جميله احمد رييس دانشکده ارتباطات دانشگاه سينز مالزي، تيري ميسان تحليل گر مشهور فرانسوي و نويسنده کتاب دروغ بزرگ، سعيد مستشار مديرکل روابط عمومي سازمان بورس و اوراق بهادار، طوبي حاسدمير عضو هيات علمي دانشکده ارتباطات دانشگاه غازي ترکيه، احمد يحيايي ايله اي مدرس ارتباطات، منور سلطان مازوم دار نائب رئيس انجمن روابط عمومي هند، دکتر علي اکبر جلالي استاد ممتاز دانشگاه علم و صنعت ايران و پدر علم فناوري اطلاعات ايران، دکتر غلامعلي افروز استاد ممتاز دانشگاه تهران، دکتر عماد العلوي حمروني کارشناس ارشد مسائل روز مسلمانان اروپا و شمال آفريقا، محمد حمدان عدنان استاد دانشگاه سباح مالزي، مليسا کارتر کارگردان تازه مسلمان هاليوود، همراه بهرام حيدري کارگردان سابق هاليوود، شفيق بصري مدرس دانشگاه پارامادينا، دکتر انايگول تورژان دانشيار دانشکده راديو و تلويزيون و روابط عمومي دانشگاه اوراسيا،دکتر علي اکبر فرهنگي پدر مديريت رسانه ايران در اين کنگره دو روزه به سخنراني و ارائه مقاله پرداختند.
سهشنبه 21 آذر 1391 - 9:20