گزارش
داود خسروي
گزارشي از مراسم رونمايي مجموعه شعر «جامهدران» سروده سعيد بيابانکي
مراسم رونمايي و امضاي مجموعه شعر «جامهدران» سروده سعيد بيابانکي عصر روز پنجشنبه 25 آبان در محل کافه کراسه برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري مهر، در ابتداي اين مراسم بهروز ياسمي در سخناني با اشاره به اينکه اين اشعار زاييده پايگاه ذهني و روحي شاعر در موضوع ائمه اطهار(ع) است، اظهار کرد: «توجه به ائمه اطهار(ع) در درون مردم ايران نهادينه شده است و اين اشعار نيز نشان ميدهد که اين موضوع در لايههاي نهان ذهن شاعر اين مجموعه نيز وجود دارد.
يک شاعر ميتواند در هر مجموعه شعرش و به بهانهاي يک شعر آييني نيز بياورد اما وقتي اين تعلقات و علاقهها به شکل يک کتاب مستقل منتشر ميشود معنياش آن است که شاعر به آن موضوع تعلق خاطر ويژهاي دارد.»
ياسمي ادامه داد: «از رودکي به بعد همه شاعران ايراني در آثارشان شعري در باره ائمه داشتهاند و تقريبا شاعر کلاسيک پارسيگوي نداريم که چنين نکرده باشد اما وقتي با يک مجموعه شعر با اين مضمون روبرو ميشويم معنياش آن است که شاعر به نوعي تکليف خود را با مخاطب روشن کرده است و اين براي او وظيفهاي هم ايجاد ميکند.»
اين استاد دانشگاه افزود: «شاعر اين مجموعه سعي کرده خود را ميان دو طيف مخاطب قرار دهد؛ اول مخاطبي که پايگاهش حسينيهها و هيئتها هستند و دوم مخاطبي که به شيوهاي خاص و روشنفکرانه به مقوله آيين و دين و در شعر مينگرد.
بيابانکي در اشعار آيينياش ميان اين دو طيف مخاطب راه ميرود و به خاطر همين در سرايش اشعارش نميتواند کاملا دست به دامن هر کدام از اين گروهها شود. او از اين به بعد براي خارج شدن از اين قالب هيجاني در شعرش کار سختي را پيش رو دارد.»
ياسمي ادامه داد: «اگر قرار است که بيابانکي از برخي عبارت و اصطلاحات و مضامين بعضا کم جان براي سرايش اين اشعار استفاده ببرد، بايد از او انتظار داشت پس از اين اين مساله را تکرار نکند و از سوي ديگر روابط زباني را نيز بايد بيش از اين مورد توجه قرار دهد.»
در ادامه اين مراسم اسماعيلي اميني نيز در سخناني با اشاره به اينکه وقتي صحبت از شعر مذهبي ميشود بايد ديد که هدف از سرايش اين اشعار چيست، اظهار کرد: «برخي از اين اشعار را براي مراسمها ميسراييم و برخي را هم براي مخاطب. به نظر من هر شعري خودش ميگويد که براي چه منظوري سروده شده است.»
اميني ادامه داد: «برخي اشعار آييني کاربردي هستند و خيلي با عالم شعر ارتباط ويژهاي ندارند برخي ديگر از اشعار هم مناسبتي هستند و به خاطر مناسبات مردمي سروده ميشوند که البته من چندان با آن موافق نيستم. اشعار بيابانکي نه مناسبتي است و نه براي اثبات ديانت او به کار ميرود. اين اشعار بخشي از طبيعت شاعرانه اوست و حال و هوا و سابقه همه شعرهاي او را دارد.»
نويسنده کتاب «لبخند سعدي» افزود: «در شعر مذهبي با موضوع عجين بودن با سنت مواجهيم و بخش مهمي از سنت هم براي ما موضوع و محتواست. شايد بشود در داستانهاي اساطيري دخل و تصرفي کرد و با تغيير آن شعر گفت اما در شعر مذهبي با اتفاقاتي روبروييم که نميشود در آن دست برد.»
زندگينامه سعيد بيابانکي
سعيد بيابانکي متولد سال 1347 در اصفهان مي باشد، او تحصيلات خود را در رشته مهندسي کامپيوتر در دانشگاه اصفهان گذرانده و داراي دو فرزند و ساکن اصفهان است. وي از سال 1364 به صورت جدي به شعر پرداخته است.
وي با نشرياتي از جمله جام جم، همشهري و فصل نامه شعر حوزه هنري همکاري دارد. از جمله آثار بيابانکي مي توان به کتاب شعر به نام هاي رد پايي بر برف (سال 69 انتشارات حوزه هنري)، نيمي از خورشيد (سال 76 انتشارات همسايه در قم)، نه تورنجي نه اناري (سال 82 انتشارات نقش مانا اصفهان) و ... اشاره کرد. او در زمينه شعر کودک نيز پنج کتاب دارد.
بيابانکي اولين معلم خود را سرايدار دوران مدرسه خود مي داند که شاعر بوده و استعداد ايشان را شناخته و به او در اين وادي کمک نموده است. بيابانکي بيشتر شعر کلاسيک بالاخص غزل، رباعي و... سروده و کمتر به شعر سپيد پرداخته است، ترانه هاي او نيز اجرا و پخش شده است و تسلط خوبي هم در شعر طنز دارد.
يكشنبه 28 آبان 1391 - 10:37