گزارش
آرش معظمي
مراسم افتتاحيه بيستمين دوره هفته کتاب جمهوري اسلامي ايران و تجليل از خادمان نشر صبح شنبه 20 آبان با حضور وزير ارشاد و جمعي از مسئولان اين وزارتخانه در سالن سينمايي وزارت ارشاد برگزار شد.
سيدمحمد حسيني در اين مراسم اظهار کرد: هفته کتاب فرصت خوبي است تا مشکلات سختافزاري و نرمافزاري موجود در حوزه نشر مطرح و براي آنها راهکارهايي ارايه شود.
وي ضمن قدرداني از تمام نهادها و ارگانهاي فعال در هفته کتاب جمهوري اسلامي ايران، افزود: براي هر روز از ايام هفته کتاب شعار و پيامي انتخاب شده است که بهيقين ميتواند زمينهساز ايجاد تحول در حوزه نشر و ترويج فرهنگ مطالعه باشد.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي عنوان کرد: نظام جمهوري اسلامي ايران برخلاف برخي کشورها، همواره ارتقاي سطح فکر و دانش مردم را يک اصل قطعي و مسلم ميداند. برپايي نمايشگاه بينالمللي کتاب تهران، برگزاري نمايشگاههاي کتاب استاني، برپايي جشنوارههاي مختلف در حوزه کتاب مانند جايزه جلال آل احمد، جايزه پروين اعتصامي، کتاب سال، رونمايي از کتابها، برگزاري مراسم قدرداني از نويسندگان و معرفي آثار آنها بيانگر اهميت اين نظام نسبت به افزايش سطح آگاهيهاي مردم است.
حسيني اظهار کرد: برپايي مراسم بزرگداشت شخصيتهاي برجسته کشور در طول سال از ديگر اقدامهاي فرهنگي نظام جمهوري اسلامي ايران به شمار ميآيد که فضا را براي معرفي آنها و آثارشان به عنوان يک الگو به افرادي که ميخواهند در عرصه فرهنگي گام بردارند، فراهم ميکند.
وي در ادامه سخنانش گفت: در مراسم بزرگداشت شخصيتهاي علمي و فرهيخته کشور علاوه بر تمجيد و نکوداشت، به بحث و بررسي درباره راز و رمز موفقيت آنها پرداخته ميشود و اغلب، آثارشان در قالب نرمافزار در اختيار علاقهمندان قرار ميگيرند که اميدوارم تمام اين اقدامها، شوق به مطالعه را در ميان عموم مردم بيشتر کنند.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي بيان کرد: امروز به عنوان نخستين روز از هفته کتاب جمهوري اسلامي ايران به شعار «قرآن، ولايتمداري و فرهنگ عاشورايي» مزين شده است. نميتوانيم از کتاب سخن بگوييم اما حرف از قرآن کريم نزنيم. بنابراين، همواره بايد به اين موضوع که قرآن، کتاب زندگي است، توجه شود.
حسيني افزود: با توجه به تاکيدات مقام معظم رهبري در حوزه کتاب، تاکنون اقدامهاي خوبي در ميزان توليد و فروش کتاب و همچنين ميزان دسترسي افراد به کتاب صورت گرفته است.
وي بيان کرد: جهان اسلام در حوزه کتاب نسبت به کشورهاي همسايه وضعيت خوبي دارد اما نبايد به اين شرايط بسنده کرد بلکه بايد با هدف رشد آگاهي در کشور فعاليتهاي بيشتري انجام شود.
سرپرست معاونت امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در اين آيين ضمن قدرداني از وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي به دليل حمايتهاي همه جانبه براي برپايي هرچه باشکوهتر بيستمين دوره هفته کتاب گفت: دين مبين اسلام و آيين آسماني ما پرچمدار کتاب و کتابداري است.
علي اسماعيلي در اين مراسم از دستاندرکاران برپايي بيستمين دوره هفته کتاب جمهوري اسلامي ايران تشکر و اظهار کرد: برنامههاي اين دوره از هفته کتاب نيز مانند سالهاي گذشته در ستاد هفته کتاب تدوين و تصويب شد. نتايج مجموع جلسههاي اعضاي اين ستاد، ارايه بيش از يکهزار و 500 عنوان برنامه است که در طول ايام هفته کتاب شاهد برگزاري آنها خواهيم بود.
وي ادامه داد: برپايي 100 نمايشگاه کتاب در 100 کارخانه سراسر کشور، تجليل از خادمان نشر در دو بخش علمي و فني، احياي سنت اهداي کتاب، تجهيز دو فروشگاه کتاب و کتابفروشي در نجف اشرف، برگزاري نشستهاي تخصصي با هدف مبارزه با هتک حرمت به پيامبر اکرم(ص) و برپايي نوزدهمين کتاب سال دانشجويي از جمله برنامههاي اين دوره از هفته کتاب به شمار ميآيند.
سرپرست معاونت امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي افزود: از ديگر برنامههاي بيستمين دوره هفته کتاب ميتوان به برپايي يازدهمين دوره جشنواره کتاب و رسانه برتر، افتتاح يکهزار نمايشگاه کتاب در يکهزار مسجد، برگزاري 50 هزار نمايشگاه کتاب در 50 هزار مدرسه سراسر کشور و برپايي نشست همانديشي با بيش از 150 خبرنگار حوزه کتاب اشاره کرد.
اسماعيلي با بيان اينکه قرآن کريم سرآغاز همه کتابهاست، عنوان کرد: کتاب يادگار و ميراثي ماندگار و همچنين عنصري رشد آفرين در زندگي بشر محسوب ميشود. فرهنگ ديني ما نيز مبتني بر ارزش و بينش کتاب است.
وي افزود: نقش حساس و سازنده کتاب در پويشهاي تکامل فردي و اجتماعي ناشي از اهميت فرهنگ مکتوب در جهان است. جريان کتاب و کتابخواني حرکتي پيوسته و پويايي به شمار ميرود که بايد همواره در تکاپو باشد. امروز وقت آن رسيده است که تمام موانع موجود در حوزه کتاب را برطرف و با ارادهاي قاطع به احياي امر کتابخواني قيام کنيم.
سرپرست معاونت امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي عنوان کرد: اکنون وظيفه ماست که به عنوان وارثان فرهنگ پويا و تمدن اسلامي براي بهرهبرداري از آثار مکتوب و ترويج اين فرهنگ گام برداريم. واجب است تا همه در حوزه ترويج کتابخواني با هدف در دسترس بودن کتاب براي همه و در همه جا بسيج شوند.
سخنران بعدي اين نشست حجتالاسلام احمد احمدي بود، وي اظهار کرد: همواره در ترجمه قرآن کريم ميکوشم تا معاني آن را با متن اصلي مطابقت دهم و سعي ميکنم ظرافتهاي اين کتاب آسماني رعايت شوند. متاسفانه در اغلب ترجمههاي قرآن کريم قوانين اعراب و ساختار جمله رعايت نميشود که اين امر به شدت مرا ميآزارد.
مترجم برگزيده کشور ادامه داد: يک مترجم بايد ساختار مطلب مبدا را خوب بفهمد. کسي که ترجمه ميکند بايد با تمام ظرافتهاي متن اصلي آشنا و بر آن واقف باشد. بهگونهاي که مخاطب متوجه موضوع شود.
احمدي افزود: در بسياري موارد گاهي براي اينکه بتوانم معني يک عبارت را به درستي درک کنم، صفحههاي فراواني از شاهنامه را ميخوانم تا بدانم وقتي فردوسي با اين متن مواجه ميشود، چگونه آن را عرضه ميکند. بنابراين، به دانشجويان سفارش ميکنم براي آگاهي از منظور متن اصلي کتاب «هنجار گفتار» اثر مرحوم تقوي را مطالعه کنند.
وي عنوان کرد: ترجمه کار بسيار دشواري است، برخلاف بعضيها که بيانگر بياجري و بيارجي ترجمهاند، اگر ترجمه به درستي صورت بگيرد نه تنها با اجر و با ارج است بلکه هنر مترجم نيز به شمار ميآيد.
مدير انتشارات سمت گفت: يا کسي نبايد به ترجمه دست ببرد يا اگر ميبرد بايد متن مبدا را دريابد و آنقدر واژهها و ترکيبات زبان فارسي را از بر باشد که بتواند مقاصد مطالب را با اين واژهها و ترکيبات ارايه کند.
محمد دانشاشراقي يکي از خادمان حوزه نشر ضمن ابراز خوشحالي از اين که هنوز پيشکسوتان حوزه نشر فراموش نشدهاند اظهار کرد: از سال 1328 وارد عرصه علم و فرهنگ شدم و سابقه طولاني در حوزه نشر و توليد کتاب دارم. باعث افتخار من است که با استاداني چون بديعالزمان فروزانفر، استاد جلالالدين همايي و استاد سعيد نفيسي همکاري داشتهام. در سابقه کاري خود افتخار تجهيز کتابخانههاي وابسته به وزارت ارشاد را نيز داشتهام.
مدير انتشارات اشراقي عنوان کرد: در گذشته با توجه به اينکه کار نشر کتاب به صورت حرفهاي انجام نميشد و چندين روز طول ميکشيد تا کتاب به چاپ برسد اما تهيه کاغذ و صحافي به سهولت و با هزينه کم صورت ميگرفت. اکنون با وجود پيشرفت تکنولوژي به دليل هزينه بالاي کاغذ نميتوان کتاب را با سرعت توليد و در اختيار مردم قرار داد. بنابراين از مسوولان ميخواهم براي حل مشکل هزينه کاغذ تمهيداتي بينديشند.
وي در پايان گفت: از وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و همچنين از رييس جمهوري ميخواهيم براي تهيه اقلام مورد نياز ناشران به ويژه کاغذ ما را بيش از پيش ياري کنند تا کالاهاي فرهنگي با قيمت مناسب در خدمت دانشآموزان و دانشجويان قرار بگيرند.
مهدي صاحبفصول يکي از خادمان علمي حوزه نشر کتاب در ادامه اين مراسم از دستاندرکاران نشريه «کتاب هفته» که نشريهاي موثر در حوزه کتاب و کتابخواني به شمار ميرود، تشکر کرد و گفت: آمار مربوط به تعداد کتابهاي چاپ شده هفته گذشته اين نشريه بيانگر انتشار هفت عنوان کتاب چاپ نخست و 72 عنوان کتاب تجديدچاپي در حوزه کودک و نوجوان است.
وي در ادامه سخنانش گفت: کتاب چاپ نخست چشمه نوراني است که اگر کم يا متوقف شود مسير توليد کتاب را دچار نقصان ميکند، بنابراين بايد در توليد کتابهاي چاپ نخست بيش از تجديدچاپيها اهتمام ويژه داشت.
اين خادم حوزه علمي نشر کتاب با اشاره به اين موضوع که تمام ارگانهاي فرهنگي بايد براي افزايش سرانه مطالعه بسيج شوند اظهار کرد: کارشناسان وزارت آموزش و پرورش بايد کتابهاي خود را با هدف افزايش سرانه مطالعه، پژوهشمحور تاليف کنند. همچنين وزارت علوم، تحقيقات و فناوري بايد به توسعه کتابخانههاي دانشگاهي اقدام کند.
وي با اشاره به فعاليتي که وزارت ارشاد ميتواند در ارتقاي سرانه مطالعه انجام دهد گفت: اين وزارتخانه براي همگاني کردن کتابخواني بايد به توسعه کتابخانههاي عمومي و خصوصي بپردازد. همچنين صدا و سيما بايد برنامههايي را با هدف معرفي کتابهاي خوب، نقد و بررسي کتابها و برگزاري نشستهاي تخصصي در حوزه کتاب تهيه کند.
وي در پايان با اشاره به مشکلات حوزه نشر شهرستانها گفت: هزينه بالاي حمل، کمبود پردازشگر، ويراستار و همچنين صحاف حرفهاي و طول مدت مميزي و ارزيابي کتاب از جمله مشکلاتي است که باعث ميشوند بهاي کتاب در شهرستانها بالا رود؛ بنابراين، از مسوولان حوزه فرهنگي ميخواهم تا براي رفع اين مشکلات تمهيداتي را بينديشند.
در ادامه اين مراسم از خادمان نشر کتاب در دو حوزه علمي و فني تجليل شد.
در بخش علمي حجتالاسلام احمد احمدي مترجم، حجتالاسلام فياضي معلم در حوزه فلسفه، علي رواقي مولف در حوزه ادبيات و روانشناسي، ضياء موحد مولف در حوزه منطق، منوچهر صدوقي مولف در حوزه عرفان و تاريخ فلسفه و سيدحميد روحاني مولف تاريخ معاصر تقدير شدند.
همچنين در بخش فني دانش اشراقي، محمد سلحشور، طهماسب طيران، محمدحسين باغشاهي، محمدباقر چوبي، محمدحسين واحدي، حسين خرمي، محمد مشايي، حسن حريري، رضا يوسفزاده، حبيبالله شيرخاني، سيدمهدي صاحبفصول، اسماعيل هاشمي، حسين شيميايي و اسماعيل اقمشه تجليل شدند.
يكشنبه 21 آبان 1391 - 9:34