مقاله
غزال حسين زاده
نگاهي به معماري مسجد نگارا
مسجد نگارا در کوآلالامپور پايتخت مالزي قرار دارد. مسجد داراي گنجايش 5000 نمازگذار است و اين بنا در ميان 13 هکتار باغ قرار گرفته است.
مسجد نگارا در سال 1965 بنا شد. سقف اين مسجد به صورت ستارهاي 18 پر به نشانه 13 ايالت مالزي ساخته شد. در نزديکي اين مسجد آرامگاه بزرگان مالزي به نام مقام پهلوان قرار دارد.
در آغاز، طرح ساخت مسجد با مخالفتهايي از درون لابي هاي تحت نفوذ انگليس روبرو شد اما سرانجام به شکرگزاري استقلال مالزي از استعمار انگليس به عنوان مسجد نگارا نامگذاري شد.
حدود يک ماه قبل از استقلال مالزي برنامه ريزي براي ساخت مسجد آغاز شد؛ قرار شد اين مسجد براي بزرگداشت وزير تونکو عبدالرحمان و تلاش او براي استقلال مالزي ساخته شود.
کميته سازماندهي مرکزي، مسئوليت يافتن محلي مناسب براي ساخت اين مسجد و نظارت بر هزينه احداث آن را برعهده گرفت. اين کميته يک گروه نه نفره را تعيين کرد تا بر ساخت مسجد نظارت داشته باشد.
طراحي اين مسجد را سه نفر از معماران انگليسي و مالايي به نامهاي هوارد آشلي، هشام البکري و بحرالدين کسيم به عهده گرفتند. بحرالدين يکي از معماران پروژه در دانشگاه منچستر تحصيلکرده است.
بخش هاي مختلف مسجد عبارتند از نمازخانه، سالن کنفرانس براي پانصد نفر به همراه آشپزخانه، يک اتاق کفش کن مجلل، اتاقي براي امام جماعت و فضاي وضوخانه همچنين آرامگاهي براي قهرمانان ملي که جدا از مجموعه است و توسط يک پيادهراه طولاني و سرپوشيده به آن متصل ميشود.
اين دو قسمت توسط يک استخر مستطيل شکل بزرگ، از هم جدا ميشوند. يکي از ويژگي هاي طرح، استفاده از آب است که نقشي فراتر از يک عنصر تزئيني دارد.
آب فضاها را تقسيم ميکند و حدود مناطق قابل استفاده براي نمازگزاران را از ديگر فضاهايي که اهميت اجتماعي دارند مشخص و از خارج به محراب اشاره ميکند.
مجموعه از ورودي اصلي توسط يک حياط با 48 سايبان بتوني که با باريکههايي از آلومينيم به هم متصل است، پوشيده شده است.
در سه طرف نمازخانه، ايوانهايي به چشم مي خورند که توسط گنبدهايي با کاشيهاي آبي رنگ، پوشانده شده است. کف ايوانها هم توسط موزائيکهايي مرمرنما پوشانده شده است.
پلان نمازخانه به شکل مربع است. سقف همانند چتري به قطر 61 متر، روي 16 ستون قرار دارد، داخل مسجد به وسيله 16 چلچراغ روشن مي شود، البته مسجد توسط شيشههايي رنگي، از نور طبيعي نيز بهره ميبرد.
مسجد همچنين داراي ساختارهاي چوبي کوچکي است که ترکيبيي از عناصر چيني، ماليايي و هندي را در خود دارد.
محراب در ديوار غربي با کتيبههايي خطاطي شده و با کاشيکاري آبي رنگ و در يک قاب مستطيل شکل قرار دارد. منبر با سنگهاي مرمر سفيد رنگ پوشانده شده است.
اين مسجد 45 ساله بارها نوسازي شده، مهمترين آن سال 1987 ميلادي بود که سقف صورتي رنگ آن با کاشيهاي آبي و سبز به صورت کنوني در آمد.
به کارگيري طرح ها و نقوش اسلامي همراه با خطوط زيباي آيات قرآن و هنر نمايي هنرمندان اسلامي در تزئين ديوارهاي مسجد فضايي روح بخش را براي نمازگزاران ايجاد کرده است.
اين مسجد در نزديکي ايستگاه قديمي راه آهن کوالالامپور، باغ پرندگان، باغ پروانه ها و موزه هنرهاي اسلامي و در يکي از محله هاي قديمي و زيباي کوالالامپور واقع شده است.
از ابتداي افتتاح مسجد نگارا تا کنون 12 امام جماعت در محراب اين مسجد به اداي فريضه نماز پرداخته اند.
سهشنبه 9 آبان 1391 - 11:31