كتاب
زينب احمدي
گامهايي در راه تبليغ
مولف: محمدحسين فضل الله
ترجمه و نگارش: احمد بهشتي
شمارگان: 3000 نسخه
قيمت: 23000 ريال
انتشارات چاپ و نشر بين الملل
نام اصلي اين کتاب «خطوات علي طريق الاسلام» است که يکي از کتابهاي کم نظير و شايد بي نظيري است که درباره تبليغ نگاشته شده است. دليل نام فارسي است کتاب اينست که اگر ترجمه نام عربي انتخاب ميشوند چندان گوياي محتواي کتاب نبود. اما نام فعلي بي درنگ بيننده يا شنونده را متوجه محتواي کتاب ميکند. اگر توجه شود که ناشر کتاب سازمان تبليغات اسلامي است متوجه ميشود که مقصود تبليغ ديني است آن هم دين مبين اسلام مولف محمدحسين فضل الله - دامت افاضاته – از علماي محترم لبنان و از چهرههاي انقلابي آن سرزمين است و اميد مي رود که با همکاري علماي متعهد آن ديار و فداکاريهاي بي دريغ حزب الله لبنان و انسجام نيروهاي ضد صهيونيسم و امپرياليسم بتواند کشورشان را از مصائب کنوني نجات دهند و دست صهيونيسم و امپرياليسم را قطع کند.
نگارنده در پايان کتاب نوشته است که مطالب کتاب را در حالي نوشتهاند که بيروت مظلوم گرفتار حملات موشکي و هوايي بود و چه بسا ناچار بودهاند که از نور ضعيف يک شمع استفاده کنند.
ترجمه کتاب هم در سالي صورت ميگيرد که ادامه سالهاي بمبارانها و حملات موشکي بعثيها به ايران و تهران مظلوم است و چند روزي از قطع بمبارانها و موشک بارانها نگذشته بود که اين ترجمه آغاز شد.
فصل اول کتاب پيرامون گامهاي تبليغ سخن ميگويد. فصل دوم کتاب درباره رابطه علم و تبليغ است. علم بايد در خدمت تبليغ باشد عالم بايد علمش را مورد بهره برداري قرار دهد. مسلمان وظيفه تبليغي دارد. مسووليت تبليغي متوجه همگان است. دستگاههاي بهداشتي گاهي به انتظار بيمار نمينشينند بلکه خود به سراغ بيمار ميروند. زيرا ممکن است او متوجه بيماري خود نباشند. مراکز تبليغي بايد اينگونه عمل کنند و خود به سراغ مردم بروند و حقايق ديني را به سمع مردم برسانند.
فصل سوم کتاب، مبلغ را در راه تبليغ دنبال ميکند. در اين راه مبلغ روحيهاش روحيه رسالت است نه روحيه حرفه و شغل، او تاجري نيست که در صدد جمع مال و ثروت باشد و به هر چيزي از ديدگاه رسالت خود مينگرد و حاضر است در راه رضاي خدا هستي خود را نثار کند. مبلغ به چشم رافت و رحمت به مردم مينگرد و حاضر است در راه رضاي خدا هستي خود را نثار کند.
فصل چهارم درباره روشهاي عملي تبليغ بحث ميکند. ما بايد در تبليغ تابع روشهاي قرآني باشيم. در اين فصل پيرامون اصالت روش تبليغ و امتياز آن، روش تبليغي قرآن و فلسفه، روش ما ميان انحراف قديم و انحراف جديد، با تحديات فکر و انحراف چگونه مواجه شويم؟، چگونه افکار ديگران را به مردم عرضه کنيم؟، روش تبليغي در برابر فشارهاي عمومي و رابطه آن با تقيه و روش، ميان جنبههاي منفي و مثبت واقعيت بحث و بررسي ميشود.
فصل پنجم درباره روش تربيتي تبليغ سخن ميگويد. در اسلوب تربيتي تبليغ درباره اسلوب موعظه و ارزش عملي آن، تعادل ميان خوف و رجاء در روش تبليغ، فلسفه ثواب و عقاب در روش عملي ما، به سوي يک روش تربيتي جديد در رابطه ما با خدا، آيا اسلام در اسلوب تعبير، الفاظ خاصي دارد؟ و اسلوب نادرست در نقد تمدن جديد بيشتر ميخوانيم.
در فصل ششم، کتاب پيرامون قضايا و موقفها بحث ميشود. اگر مسألهاي پيش ما واضح است دليل آن نيست که پيش ديگران هم واضح باشد. ما بايد سعي کنيم حقايق را با بياني واضح به مردم القا کنيم تا براي آنها قابل درک و فهم باشد. عناوين محورهاي بحث در اين فصل آيا آنچه براي ما واضح است، براي ديگران هم واضح است؟، تبدل احکام شرعي به تقليد و عادت، موقف ما در برابر انحرافي که نتوان در مقابل آن مقاومت کرد، موقف ما در برابر واقعيت سياسي، موقف ما در برابر انحرافات فکري و عملي و آيا در غياب حکومت اسلامي برنامههاي ديگر بي اثر است؟ نام دارند.
در فصل هفتم از فصول شيرين و آموزنده کتاب است. در اين فصل سخن از روشها و درسهاي نبوت، تجارت نبوت و چگونگي بهره برداري از آنها، درسهاي تبليغ در زندگي پيامبران، درسهاي تبليغ در زندگي پيامبر اسلام، قرآن از راه خطاب به پيامبر با امت سخن ميگويد و کلمه ختم به جاي مقدمه، است. در اين ترجمه بيشتر سعي شده است که مطالب کتاب منعکس شود و چه بسا از ترجمه آزاد هم آزادتر ترجمه شده است. البته جملات طولاني و اندراج جملاتي در دل جملات ايجاب ميکرد که چنين رويهاي انتخاب شود.
اين کتاب در 360 صفحه و هفت فصل تهيه و تنظيم و تدوين شده است.
گفتني است، کتاب گامهايي در راه تبليغ نوشته محمدحسين فضل الله ترجمه و نگارش احمد بهشتي با شمارگان 3000 نسخه و قيمت 23000 ريال از سوي انتشارات چاپ و نشر بين الملل وابسته به انتشارات اميرکبير، منتشر و راهي بازار نشر کتاب شده است.
سهشنبه 25 مهر 1391 - 13:40