گزارش
آرش معظمي
مراسم نکوداشت محمدرضا جاسبي عليان، مدير انتشارات پيام آزادي عصر روز شنبه 22 مهر در تالار سوره حوزه هنري و با حضور وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، محمدحسين صفارهرندي، محسن مومني شريف، محمد حمزهزاده و جمع کثيري از فعالان حوزه نشر برگزار شد.
در ابتداي اين مراسم محمد حمزهزاده، قائم مقام هنري حوزه هنري در سخناني با اشاره به اينکه فعاليت در حوزه نشر انقلاب اسلامي يک فعاليت در جهت موافق با گفتمان حاکم بر انقلاب اسلامي است، اظهار کرد: جريان نشر در کشور نسبت به بسياري از ديگر فعاليتهاي فرهنگي با جريان انقلاب اسلامي همراهتر بوده است، اما همين فعاليت وقتي در رژيم گذشته مورد توجه قرار ميگيرد، تازه ميتوانيم بفهميم که سختيهاي کار نشر در دوران قبل از انقلاب اسلامي تا چه اندازه بوده است و اين موضوع اهميت فعاليت آقاي عليان را در سالهاي قبل و بعد از انقلاب اسلامي مشخص ميکند.
وي ادامه داد: بعد از پيروزي انقلاب اسلامي، حرکت در مسير واقعي انقلاب يک حرکت هوشمند و حاکي از تدبير بوده و آقاي عليان توانسته بود در مسير سربلند به راه خود ادامه دهد. در همين راستا فعاليت در حوزه کودک و نوجوان را نيز بايد ناشي از تيزبيني او بدانيم.
حمزهزاده تصريح کرد: مجمع ناشران انقلاب اسلامي از دو سال قبل تاکنون درصدد برگزاري مراسم تجليل از عليان بود اما او با خضوع مانع از اين امر ميشد تا اينکه اين اتفاق سرانجام در سال جاري افتاد.
مهمترين ويژگي عليان، استقامت در مسير انقلاب اسلامي است
حسين استاد ولي در مراسم نکوداشت محمدرضا عليان جاسبي مدير انتشارات پيام آزادي بزرگترين ويژگي او را استقامت و ايستادگي در مسير انقلاب اسلامي عنوان کرد.
حسين استاد ولي، مترجم قرآن کريم در سخناني پس از قرائت احاديثي از ائمه اطهار (ع) درباره اهميت نشر علم در ميان مسلمانان گفت: نشر همواره در ميان ساير مشاغل داراي اهميت بالايي بوده است و در ميان کار نشر کتابهاي ديني نيز داراي ارزش دو چندان است؛ به ويژه اينکه اين شغل نسبت به ساير مشاغل داراي ارزش اعتبار اقتصادي چنداني نيست و ارزش معنوي آن است که ميتواند محل اهميت باشد.
وي در ادامه با اشاره به سابقه آشنايي خود با محمدرضا عليان و برادر وي گفت: اين دو نفر را بايد ناشر اسلامي بدانيم. در واقع آشنا کردن مردم با دين خداست که به کار اين دو ارزش و اعتبار داده است. از سوي ديگر اين دو تنها ناشر کتابهاي اسلامي نيستند، بلکه بايد آنها را ناشر کتابهاي اسلامي موافق با جريان انقلاب اسلامي بدانيم.
اين مترجم و پژوهشگر نسخ خطي افزود: همسويي عملي عليان و برادرش با مردان و جوانان متدين و ديندار جامعه از حيث عملي نيز نکته ديگري است که بايد در کار آنها مورد توجه قرار بگيرد. تا جايي که من اطلاع دارم هيچ يک از مردان خانواده آنها نيست که زخم و جراحتي از جنگ تحميلي بر تن نداشته باشد.
استاد ولي در ادامه به موضوع پاک زيستي برادران جاسبي اشاره کرد و گفت: کمتر ناشري را در اين روزگار ديدهام که مانند آقاي عليان در پرداخت حق مولف کوشا باشد و هرگز به پايمالي حق مولف و نويسنده هرچند اندک نپردازد، اما در کنار اين موضوع بايد به مساله ماندگاري و استقامت اين دو برادر در جريان انقلاب اسلامي نيز اشاره کنم. ناشران زيادي در سالهاي اخير بودهاند که در جريان انقلاب ظهور کردند، ولي به تدريج خط و ربط آنها با انقلاب عوض شد، اما آقاي عليان از اين موضوع مبري است. او و انتشاراتش شايد در اوايل انقلاب آثاري از بنيصدر و سروش را نيز منتشر کرده باشند، اما به محض اينکه انحراف فکري آنها از خط انقلاب را مشاهده کردند از کار انتشار آنها دست کشيدند و اين يعني استقامت در راه انقلاب اسلامي.
«پيام آزادي» مروج آزادي از نگاه اسلامي در قالب نشر است
مدير انتشارات دارالکتب الاسلاميه در نکوداشت محمدرضا جاسبي عليان گفت: عليان و انتشارات پيام آزادي در تمام اين سالها تلاش داشتهاند، پيام آزادي را که پيامي از سوي خداست و بيانگر آزادي در بعد اسلامي آن است در قالب نشر به مخاطبان خود ارائه کنند.
در اين مراسم و پس سخنراني محمد حمزهزاده و حسين استاد ولي، مرتضي آخوندي، مدير انتشارات دارالکتبالاسلاميه در سخناني با اشاره به آشنايي خود با محمدرضا جاسبي عليان در انجمن اسلامي ناشران گفت: من و آقاي عليان به دليل همفکري با يکديگر آشنا و دوست شديم. در آن سالها مسئله نشر در کشور ما مسئله بيدروپيکري بود. قوانيني درباره آن شکل نگرفته بود و نظارت بر آن نيز چندان شايسته و بايسته نبود. در آن شرايط تنها دغدغه ما در انجمن، انتشار کتابهايي بود که با آن پيام خداوند را به جامعه اسلامي برسانيم.
وي ادامه داد: عليان با تاسيس انتشارات پيام آزادي دو هدف را توامان دنبال کرد. نخست بحث پيامرساني بود که معتتقدم کار آقاي عليان به معني واقعي تلاش در جهت رساندن پيامي بود که پيامبر اکرم (ص) به جهان آورد و هدف ديگر او نيز تبيين مسئله آزادي بود که پيامبر براي آن مبعوث شد. عليان در تمام طول فعاليتش در نشر با اين دو هدف سعي کرد به گونهاي گام بردارد که خودش و باقي ناشران تنها در راه رضاي خداوند دست به انتشار اثري بزنند.
وي افزود: البته بايد گفت که مراد از آزادي، رهايي بي در و پيکري که امروزه آمريکا از آن دم ميزند، نيست. اين آزادي چيزي جز دربند طاغوت قرار گرفتن نيست. دنيا از نظر من دو تيپ و گونه بيشتر ندارد. گونه نخست با کلام خدا به روي مومنان گشوده ميشود و گونه دوم شکلي عبوس و ناراحت داشته و از راه خدا منحرف شده است. عليان و انتشارات پيام آزادي در تمام اين سالها تلاش داشتهاند پيام آزادي را که پيامي از سوي خداست و بيانگر آزادي در بعد اسلامي آن است در قالب نشر به مخاطبان خود ارائه کنند.
حجتالاسلام والمسلمين اکبري از مولفاني که بيشترين آثار خود را در موسسه انتشارات پيام آزادي منتشر کرده است نيز سخنران ديگر اين مراسم بود که در سخنان خود نکوداشت محمدرضا جاسبي عليان را نکوداشت کتاب و علم و فرهنگ عنوان کرد و گرفت: حضور دينمدارانه عليان در فضاي نشر در طول چهار دهه گذشته او و شخصيت او را از ساير همکارانش ممتاز کرده است و در واقع همراه کردن جريان نشر با آموزههاي اسلامي است که از او يک ناشر موفق ساخت.
وي افزود: عليان بسيار دلبسته دين خداست و از آن مهمتر اينکه در کار و زندگي خود اخلاق ديني را همواره مورد توجه قرار داده است. از سوي ديگر او معتقد به انجام کار مفيد است، در تمام طول فعاليتش در نشر نشنيدم که علاقه و اعتنايي به موضوع کتابسازي داشته باشد و جذابيت را از اين مسير جستجو نميکند.
اکبري در ادامه به موضوع اخلاص در کار عليان اشاره کرد و گفت: شايد بدون اخلاص بتوان يک کتاب را منتشر کرد و فروخت، اما بدون شک در نبود اخلاص انتشار يک کتاب حرکتي پربرکت نيست و تاثيري را که بايد و شايد نميگذارد.
اين نويسنده و پژوهشگر افزود: عليان مردي است که با ثبات و تدين در حرفه نشر ماند و از بايدهاي اخلاقي و ديني خود در اين حرفه فاصله نگرفت. در واقع، بايد او را فردي دانست که دين داشت و مهمتر از آن ديندار بود؛ آن هم در شرايطي که امروزه ميتوان دين داشت، اما ديندار نبود.
حسيني: چهرههاي متدين نشر در مقابل روشنفکران بيشتر معرفي شوند
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي خواستار توجه و تکريم چهرههاي متدين و انقلابي عرصه نشر در مقابل اسطورهسازي از چهرههاي روشنفکر نشر و نويسندگي در کشور شد.
سيدمحمد حسيني، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با بيان اينکه بايد زودتراز اين فرصتي براي تجليل از فعاليتهاي محمدرضا عليان فراهم ميشد، اظهار کرد: اين يکي از خصويات اهالي دانش است که وقي به سراغ آنها براي برگزاري چنين مراسمي ميرويم، مانع از آن ميشوند. اما چنين مراسمي براي تکريم آنها نيست؛ چرا که به آن نيازي ندارند، ولي معتقدم که بسياري از اين دوستان پس از يک عرصه تلاش و مجاهدت بايد به جامعه شناسانده شوند؛ به ويژه افرادي که در حوزه نشر معارف انقلاب اسلامي فعاليت ميکنند.
وي ادامه داد: امروزه در جامعه ميبينيم که برخي از چهرههاي غربزده هر ساله معرفي و بزرگ ميشوند و هر روز به هر بهانهاي براي آنها مراسمي گرفته ميشود و سعي ميکنند از آنها اسطورهسازي کنند، اما در مورد چهرههاي فرهنگي متدين اين اتفاق کمتر رخ ميدهد.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، انتشارات پيام آزادي را همزاد با انقلاب اسلامي عنوان کرد و گفت: اين ناشر در بدو فعاليتهاي خود، آثار مرجع و نيز آثار حضرت امام (ره) را در شمارگان وسيعي منتشر کرد و در آن زمان به موضوع نشر کودک و نوجوان که نياز جدي جامعه نيز به شمار ميرفت، همت ويژهاي نهاد.
حسيني افزود: اساس همه فعاليتهاي هنري در کشور کتاب است و اگر بتوانيم کتاب مناسب براي جامعه منتشر کنيم، ميتوانيم به رشد ساير فعاليتهاي هنري نيز اميدوار باشم. به همين دليل بايد در راه نشر تلاش بيشتري داشت و به ويژه براي مخاطبان کودک و نوجوان نيز به شکلي برنامهريزي کرد که آثاري ساده و همه فهم منتشر شود.
وي ادامه داد: کار عليان و انتشارات پيام آزادي، رنگي الهي داشته و بدون شک جزو باقيات صالحات او قرار خواهد گرفت. ايشان برخلاف کساني که سعي کردند پس از انقلاب اسلامي همان شيوه و روش قبل از انقلاب را در کار نشر طي کنند و حتي اگر هنوز هم مجالي بيابند اين کار را ميکنند، راه و روشي درست را انتخاب کرد؛ آن هم در زمانهاي که موضوعي مثل عرفانهاي کاذب بسيار مطرح است و حتي تا قبل از دولت نهم برخي از نويسندگان اين نوع از تفکرات را به کشور هم دعوت ميکردند.
حسيني در پايان خواستار توجه بيشتر به تکريم ناشران از سوي نهادهاي فرهنگي شد.
در پايان اين مراسم پيام غلامعلي حداد عادل و علياکبر اشعري به اين مراسم قرائت شد و لوحهاي يادبودي از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، مجمع ناشران انقلاب اسلامي، حوزه هنري، کانون پرورش فکري کودکان و نوجوانان، اتحاديه ناشران و کتابفروشان تهران، رئيس سازمان دارالقرآن کريم، مجمع ناشران دانشگاهي و اتحاديه شرکتهاي تعاوني ناشران ايران به محمدرضا عليان تقديم شد.
سهشنبه 25 مهر 1391 - 13:24