كتاب
اميد زماني
مديريت و ارزيابي (مفاهيم و کاربردها)
تاليف: دکتر محمد ابراهيم اشکناني
ترجمه: زاهد ويسي
شمارگان: 3000 نسخه
قيمت: 33000 ريال
انتشارات چاپ و نشر بين الملل
اين کتاب سيستم ارزيابي عملکرد شغلي را به صورت کامل شرح ميدهد و بر اين باور است که ارزيابي عملکرد ستون فقرات و محور اصلياي است که همه مشاغل و فعاليتهايي را که مديريت منابع انساني بر آنها مبتني است به هم پيوند ميدهد.
در اين کتاب بسياري از الگوهاي متعدد و متنوعي که براي ارزيابي عملکرد وجود دارد نيز شرح و بيان شده است که از اين لحاظ ميتواند براي بسياري از خوانندگان آموزنده باشد و اين امر نشان ميدهد که ارزيابي بيش از آنکه ذهني باشد، امري عملي و سنجش پذير است. به علاوه براي اجراي آن سيستمها و الگوهاي متعددي وجود دارد که به تناسب هر کار و سازماني ميتوان از آنها بهره برد. در اينجا نيز مولف نکتهاي کليدي را خاطرنشان ميکند که توجه به آن ضروري است نکته اين است: چگونگي استفاده از سيستم ارزيابي عملکرد از خود سيستم مهمتر است و عامل اصلي موفقيت روند ارزيابي به شمار ميرود.
اين کتاب همچنين به بررسي سيستم ارزيابي عملکرد شغلي در سازمانهاي دولتي کشور کويت ميپردازد تا به اين طريق زمينه شناخت امور مثبت و منفي ملازم با کار ارزيابي نيز فراهم شود. هدف از اين کار نيز تعيين سيستمي است که شايستگي و کارآيي را در سايه گرايش حاکم به اجرايي کردن روند خصوصي سازي در بخشهاي متعدد تحت کنترل دولت و نيز در سايه پيشرفت سريع اداري و فناوري محقق ميسازد پيشرفتي که به منظور همراهي با تحول جديد جهاني، توسعه بسياري از مفاهيم و سيستمهاي اداري را ايجاب ميکند.
به منظور محقق شدن هدف اين پژوهش برخي مفاهيم و اصطلاحات متعلق به موضوع ارزيابي عملکرد شغلي، و روشهاي به کار گرفته شده در ارزيابي نيز ارائه شده است. همچنين به تحول تاريخي سيستم ارزيابي عملکرد در سيستم خدمات کشوري دولت کويت و نيز تجارب برخي از سازمانهاي دولتي اين کشور اعم از سازمانهايي که به اجراي قانون و سيستم خدمات کشوري پايبند باشند يا سازمانهاي دولتي مستقل پرداخته شده است.
بخشهاي آن عبارتند از:
چارچوب نظري سيستم ارزيابي عملکرد شغلي، بررسي تحليلي سيستم ارزيابي عملکرد در بخش دولتي کويت.
در فصل يکم (ارزيابي عملکرد؛ مفاهيم و ادبيات آن)؛ بررسي اصطلاحات و مفاهيم ارزيابي عملکرد (تعريف عملکرد، تعريف ارزيابي؛ تعريف ارزيابي عملکرد و تعريف مديريت عملکرد)، اهداف ارزيابي عملکرد (به دست آوردن بازخورد، اطلاع از پيشرفت و ارتقاي شغلي، توضيح اهداف شغلي، طراحي شغلي، آزمايش روند گزينش و استخدام، تعيين نيازمنديهاي آموزشي، اندازه گيري دستاوردهاي آموزشي، برنامه ريزي نيروي کار و جايگزيني شغلي، کمک کردن به تصميم گيريهاي مديريتي)، مشکلات ارزيابي (واضح نبودن هدف سيستم ارزيابي عملکرد، پنهاني بودن ارزيابي، تاثير هالهاي، سهل انگاري و سخت گيري، ميانگين گرايي، جهت گيري شخصي، محسوب کردن ارزيابي به عنوان بخشي از روند انضباطي، هدر دادن زمان زياد در ارزيابي)؛ بررسي ارزيابي عملکرد (اهداف مصاحبه ارزيابي عملکرد، مشکلات مصاحبه ارزيابي عملکرد، عوامل موثر در موفقيت آميز بودن مصاحبه عملکرد، دادن آموزشهاي گسترده به روسا براي اجراي مصاحبه عملکرد موفق، انتقاد سازنده، فراهم ساختن فضاي مناسب براي مصاحبه عملکرد)؛ تاثيرات محيط خارجي و داخلي بر ارزيابي عملکرد (محيط اجتماعي و سياسي، محيط قانوني، محيط اقتصادي، محيط تکنيکي، محيط مادي، محيط سازماني (درون سازماني)) و ارزيابي عملکرد در بخش دولتي مورد بحث قرار ميگيرد.
در فصل دوم (روش و تکنيکهاي ارزيابي عملکرد) نيز عناوين ذيل مورد نقد و بررسي قرار گرفته است:
راههاي ارزيابي عملکرد (روشهاي نسبي/تطبيقي، روشهاي معياري/ مطلق، روشهاي مبتني بر نتيجه، روشهاي مبتني بر توسعه)، فعال سازي سيستم ارزيابي عملکرد و سيستمهاي ارزيابي عملکرد در بخش دولتي ايالات متحده امريکا.
فصل سوم روش تحقيق ميداني نام دارد که در آن به مشکلات پژوهش، فرضيههاي تحقيق، اهميت تحقيق، اهداف تحقيق، روش تحقيق و الگوي جمع آوري دادهها، محدوده پژوهش و جامعه پژوهش پرداخته شده است.
فصل چهارم نيز با عنوان پژوهش توصيفي درباره سيستم ارزيابي عملکرد در بخش دولتي کويت به محورهاي موضوعي همچون تحول تاريخي سيستم ارزيابي عملکرد در سازمان خدمات کشوري، ويژگيهاي سيستم ارزيابي عملکرد در سايه نظام خدمات کشوري، فعاليتهاي ارزيابي عملکرد در بخش دولتي و بررسي تحليلي سيستمهاي ارزيابي عملکرد در برخي سازمانهاي دولتي اشاره ميکند.
فصل پنجم به تحليل توصيفي از پژوهشهاي ميداني ارزيابي عملکرد در سازمانهاي دولتي کويت اختصاص يافته است که در آن به محورهايي همچون بررسي نتايج پرسش نامه مشاغل اجرايي، بررسي نتايج به پرسش نامههاي مربوط به مشاغل نظارتي، نتيجه گيري و نتايج بررسي مشاغل اجرايي و مشاغل نظارتي پرداخته شده است.
فصل ششم نيز به نتايج و پيشنهادها ميپردازد.
در پايان نيز به منابع و مآخذ (عربي، لاتين و ترجمه) اشاره ميکند.
نويسنده کتاب، محمد ابراهيم اشکناني، دکتراي مديريت کار از دانشگاه ساندرلند انگلستان را در سال 2002 دريافت کرد. در سال 2004 نيز ديپلم تخصصي مديريت کيفيت را از کالج کايزن گرفت. وي حدود 22 سال در حوزه مديريت منابع انساني، توسعه سيستمهاي اداري و سيستم خدمات کشوري تجربه دارد. در پژوهشگري تحقيق و آموزش نيز داراي تجربه است. او عضو هيئت علمي دانشکده مطالعات بازرگاني کويت است و در بسياري از کميتهها و کارگروههاي اداري، مالي، قانوني و راهبردي مشارکت داشته است و در بيش از 50 برنامه و کنگره مربوط به مديريت منابع انساني و توسعه اداري در داخل و خارج کويت شرکت کرده است.
گفتني است، کتاب مديريت و ارزيابي (مفاهيم و کاربردها) تاليف دکتر محمد ابراهيم اشکناني و ترجمه زاهد ويسي با شمارگان 3000 نسخه و قيمت 33000 ريال از سوي انتشارات چاپ و نشر بين الملل منتشر و راهي بازار نشر کتاب شده است.
دوشنبه 10 مهر 1391 - 10:19