كتاب
زينب احمدي
اسلام و بازي کودکان
تاليف: آيت الله احمد بهشتي
بازبيني و ويراست: سعيد بهشتي
شمارگان: 3000 نسخه
قيمت: 69000 ريال
انتشارات: چاپ و نشر بين الملل
اين کتاب به احتمال قوي اولين تحقيق است پيرامون بازي کودکان از ديدگاه اسلام و اميد ميرود که براي جامعه اسلامي و انقلابي ما رهنمودي باشد در جهت توجهي بيشتر به بازي کودکان، هم در خانه و هم در کودکستان و هم در مدرسه و انگيزهاي باشد براي نجات کودکان، از فضاهاي تنگي که به نام خانه يا مدرسه آنها را همچون پرندهاي در قفس محصور کرده و از جست و خيز و پرش و بازي و مسابقه باز ميدارد.
نويسنده در پيشگفتار سعي نموده است که بازي را به عنوان وسيلهاي موثر در خدمت رشد واقعي کودکان معرفي کند و خاطرنشان کرده که بازي يک فعاليت زائد و بيهوده نيست. اگر امري لغو و بيهوده بود قطعاً طرح آفرينش شور و شوق نسبت به آن را در نهاد طفل به وديعت نميگذارد و اينهمه رهبران بزرگ اسلام در اهميت آن داد سخن نميدادند.
در اين کتاب راجع به تقاضايي که برادران يوسف از يعقوب (ع) کردند و گزارشي که درباره مسابقات خود به پدر دادند گفتگو کرده و نشان داده است که پسران يعقوب براي اينکه بر توطئه خود سرپوش بگذارند از مسئله بازي و مسابقه استفاده کردند.
اين کتاب ابتدا در سال 1366 توسط اداره کلي تربيت بدني وزارت آموزش و پرورش چاپ و منتشر شد. اکنون بعد از گذشت بيست و پنج سال به همت و کوشش دلسوزانه فرزند گرامي جناب حجه الاسلام و المسلمين دکتر سعيد بهشتي و بازبيني و ويراست کتاب توسط ايشان بار ديگر به زيور طبع آراسته شده است.
در پيشگفتار اين اثر به عناوين بازيهاي سازنده و عناصر اصلي آن، انواع فعاليتهاي کودکان، معيار بازي، رابطه بازي با زندگي، بازي و مفاهيم اخلاقي، بازي و شخصيت کودک، نظراتي پيرامون اهميت بازي، نسبت بازي و جبر، و نگاهي به راه و رسم گذشتگان پرداخت شده است.
اين کتاب شامل بيست بخش است. در بخشهاي اول تا چهارم به ترتيب به عناوين، قرآن و مسئله بازي کودک، بررسي سيره پيشوايان ديني، توصيههاي اسلامي درباره کودکان و بازي مطلوب و بازي نامطلوب اشاره شده است.
در بخش چهارم به سرگرميهاي مومن و غيرمومن، دين خدايي و دين باطل و لهو و لعب در سراسر زندگي، تيپهاي سه گانه مردم، تفاوت زندگي دنيا و آخرت و تفاوت فرزندان مسلمين با فرزندان کفار پرداخت شده است.
برنامه ريزي لازم و پاسخ يک سوال نيز از محورهاي بحث در بخش پنجم (نظارت و هدايت) به شمار ميرود.
در ادامه درونگرايي و برونگرايي و سير آفاق و انفس در بخش ششم (وسايل بازي) مورد بحث و بررسي قرار ميگيرد. عناوين بخشهاي هفتم تا بيستم اين کتاب به ترتيب به شرح ذيل است.
بازيهاي دسته جمعي، بازيهاي رزمي، بازيهاي پدرانه، بازيهاي مادرانه و خانه داري و حضانت، بازيهاي علمي، بازيهاي نيرومندي و استقامت، بازيهاي ايدئولوژيک و اخلاقي، بازيهاي مديريت، بازيهاي معلمانه و سواد آموزي، بازيهاي هنري، بازيهاي هوش، بازيهاي تاکتيک، بازيهاي تکنيک و نقش تربيتي مادر از راه بازي دادن کودک.
در بخشي از اين کتاب ميخوانيم:
«اکنون ما در دورهاي هستيم که اسباب بازيهاي متنوع و حتي گران و پرخرج براي بچهها به وسيله صنعتگران ماهر در کارخانهها ساخته شده است. به عيان ميبينيم که اين اسباب بازيها بيش از لحظاتي بچهها را سرگرم نميکند و پس از آن بچهها خراب کردن و درهم شکستن را بر حفظ و نگهداري ترجيح ميدهند. مگر اينکه بزرگترها دخالت کنند و قلدرمآبانه وسايل بازي را از دسترس آنها دور نگاه دارند. اگر متخصصان اسباب بازي کودکان لطفي کنند و وسايل کم خرجي بسازند که کودکان بتوانند از آنها در صنعت و هنر استفاده کنند و به وسيله آنها وسايلي براي خود درست کنند خدمت بزرگي کردهاند. زيرا هم به اقتصاد خانواده کمک شاياني ميکنند و هم به رشد و تکامل صنعتي و هنري کودکان خدمات شايان توجهي عرضه داشتهاند.»
گفتني است، کتاب اسلام و بازي کودکان نوشته آيت الله احمد بهشتي بازبيني و ويراست سعيد بهشتي با شمارگان 3000 نسخه و قيمت 69000 ريال از سوي انتشارات چاپ و نشر بين الملل منتشر شده است.
چهارشنبه 5 مهر 1391 - 9:32