گزارش
اميد زماني
آيين پاياني بيست و پنجمين نمايشگاه بينالمللي کتاب تهران با حضور محمدرضا رحيمي، معاون اول رييس جمهوري، سيد محمد حسيني، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، بهمن دري، رييس بيست و پنجمين نمايشگاه کتاب تهران، برخي روساي گذشته اين نمايشگاه و تني چند از اهالي قلم و رسانهها برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي سازمان تبليغات اسلامي: محمدرضا رحيمي، معاون اول رئيس جمهور در اين مراسم نمايشگاه کتاب تهران را رويدادي ارزشمند که در منطقه خاورميانه منحصر به فرد است ارزيابي کرد و گفت: بايد اين افتخار را به وزير دانشمند، فرهنگي و با کفايت ارشاد، آقاي دري و همه همکارانش تبريک گفت.
وي همچنين اقدام مسئولان نمايشگاه امسال را در تقدير از روساي دورههاي قبلي نمايشگاه کتاب را ستود و تاکيد کرد: بايد از کساني که اساس اين کار ارزشمند را در سالهاي گذشته نهادهاند به شکلي شايسته تقدير کرد، ما برخلاف بعضيها که با مفهوم تقدير و به جاي آوردن شکرانه، آشنا نيستند معتقديم که اين کار خوبي است که از زحمتکشان دورههاي قبل هم تقدير شود.
معاون اول رئيس جمهور در ادامه از فراهم شدن امکانات لازم براي کلنگزني محل دايمي نمايشگاه کتاب تهران خبر داد و گفت: يکي از کارهاي اساسي که تا پيش از پايان دولت فعلي بايد انجام شود ساخت محل دايمي نمايشگاه کتاب است.
رحيمي يادآور شد: همان طور که در اين دولت 330 هزار عنوان کتاب جديد منتشر شده که قابل مقايسه با تمام دورههاي قبل هم نيست، نبايد چنين نمايشگاهي که در فضايي که مطلوب آن نيست برگزار شود.
وي افزود: تازه اگر مصلي هم نبود ما نميدانستيم اين عظمت را کجا به نمايش بگذاريم. لذا من از وزير ارشاد ميخواهم حداکثر تا پايان اين ماه و در صورت عدم امکان در اول خرداد مقدمات کلنگ زني نمايشگاه بينالمللي کتاب تهران را فراهم کند تا بتوانيم اين نمايشگاه را در سالهاي آينده در فضايي که تمامي امور مربوط به يک نمايشگاه استاندارد در آن رعايت شده باشد برگزار کنيم.
محمدرضا رحيمي کسب رتبه نخست توسط ايران در انتشار کتاب در خاورميانه و رتبه دهم جهان را در اين زمينه افتخاري بزرگ براي کشورمان توصيف کرد و با اشاره به تحريمهاي صورت گرفته عليه ملت ايران تاکيد کرد: ما بايد به هر طريقي که شده از تحريم کنندگان که ما را مهيا کردند تا زمينه هاي توسعه کشور را از جهات مختلف اعم از علم و فناوري و دانش فراهم کنيم، تشکر به عمل آوريم.
معاون اول رئيس جمهور ادامه داد: گرچه اين تحريمها براي ما زحمت درست کرد اما مقدمه خيزش و پرواز ما را در عرصههاي مختلف علمي، فرهنگي، اقتصادي و سياسي فراهم کرده است.
وي همچنين با اشاره به ارزش صادرات غيرنفتي ايران به مرز 53 ميليارد دلار و گسترش و توسعه توليدات داخلي در سال توليد ملي و حمايت از کار و سرمايه ايراني گفت: در چنين شرايطي 77 کشور در نمايشگاه کتاب تهران حضور يافتند و اين عليرغم تحريم هاي ناجوانمردانه و ظالمانه قدرتهاي بزرگ است.
رحيمي تحريمهاي اعمال شده عليه کشورمان را «لطف خداوند» توصيف کرد و گفت: آنها هر کاري هم با کشور ما بکنند چون ما در حال توسعه هستيم مطمئناً گام هاي بعدي را استوارتر خواهيم برداشت. شما کشور ژاپن با کشورهايي که به نفت متکي است مقايسه کنيد. ژاپن بدون نفت به نقطههاي رفيعي از توسعه رسيده است اما اگر نفت را از کشور ديگر بگيريد به 700 سال قبل باز ميگردند و از چهارپايان براي جابجايي خود استفاده ميکنند.
معاون اول رئيس جمهور همچنين با مقايسه وضعيت فرهنگي در ايران با کشورهاي ديگر افزود: اگر در بعضي از کشورها با استفاده از گروهي مطرب و مجالس موسيقي انبوهي از مردم را دور خود جمع ميکنند اما در 10 روز گذشته نمايشگاه کتاب تهران به طور ميانگين 500 هزار نفر از اين رويداد فرهنگي بازديد کردهاند و حتي در يک روز آن بيش از 12 ميليارد تومان کتاب فروخته شده است.
رحيمي سپس گفت: بايد دست نويسندگاني را که چنين متنهايي را توليد ميکنند، دست ناشراني که اين متنها را به چاپ ميرسانند و دست توزيع کنندگاني که کتابها را به دست ما ميرسانند، بوسيد.
معاون اول رئيس جمهور نمايشگاه بيست و پنجم کتاب تهران را افتخاري براي نظام و دولت دهم و شخص وزير ارشاد توصيف کرد و با قدرداني از مسئولان دورههاي قبلي نمايشگاه کتاب تهران گفت: امروز با همت همه اين عزيزان نمايشگاه کتاب تهران به يک درخت جوان پر برگ و بار و ثمر تبديل شده است.
وي سپس خطاب به وزير ارشاد گفت: ما بايد طراحي کنيم تا کتاب به آساني و فراواني در دسترس همگان قرار گيرد تا ما سرانه مطالعه را به هر طريق بالا ببريم، علاوه بر نمايشگاههاي کتاب تهران نمايشگاه هاي متعدد ديگر را در استان هاي مختلف برگزار کنيم.
رحيمي افزود: من همه استانداران کشور را براي همکاري با شما (وزير ارشاد) مکلف ميکنم.
وي همچنين بر لزوم کوتاه کردن دست سودجويان و دلالان در بازار نشر و عرضه کتاب تاکيد کرد و با اشاره به دستور چندي پيش رئيس جمهور مبني بر معافيت مالياتي کتابفروشيها گفت: بايد صنعت نشرمان را حرفهاي کنيم و يکي از اصلي ترين مسايل در اين مورد تقويت چاپخانهها است.
معاون اول رئيس جمهور همچنين با اشاره به شعار امسال و نيز بازديد مقام معظم رهبري از نمايشگاه کتاب تهران در هفته گذشته گفت: ما در همان روز (روز بازديد معظم له از مصلي) اولين دستور را براي تحويل ارز به کارخانههاي توليدکننده کاغذ صادر کرديم چرا که ايران نه تنها بايد از واردات کاغذ بي نياز شود بلکه بايد کاغذ هم صادر کند.
وي در پايان سخنانش به وزير ارشاد وعده حمايتهاي کامل را داد و گفت: بايد بازديدکنندگان نمايشگاه سال آينده به جاي 5.5 ميليون نفر به مرز 8 و 9 ميليون نفر و تعداد کشورهاي شرکتکننده هم به جاي 77 کشور به 177 کشور برسد.
همچنين در اين مراسم سيدمحمد حسيني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي ضمن تقدير از دست اندرکاران نمايشگاه بيست و پنجم و به ويژه ناشران و غرفهداران گفت: اگر بازتاب اين رويداد بزرگ را در رسانههاي غربي مشاهده کرده باشيد به اهميت آن پي خواهيد برد؛ يکي از روزنامههاي رژيم صهيونيستي و نيز روزنامه گاردين اعتراف کردند که حضور 77 کشور در نمايشگاه کتاب تهران که توسط مسئولان دولت ايران برگزار ميشود، نشان دهنده بيثمر بودن تحريمها است.
وي در ادامه گفت: همه اين حضور شکوهمند عليرغم اين بوده است که ما روي خط قرمزهاي خودمان اصرار داشتيم؛ ما هيچگاه اجازه بروز و ظهور به افکار افراطي که مسلمانان را به بمبگذاري و عمليات انتحاري ترغيب ميکند، نخواهيم داد. در عين حال همواره بر وحدت اسلامي تاکيد داشتهايم.
وزير ارشاد با اشاره به برگزاري نمايشگاههاي مختلف و تخصصي کتاب در سطح کشور، نمايشگاه بينالمللي کتاب تهران را رويداد منحصر به فردي توصيف کرد که در آن از فرهيختهترين افراد مانند علامه حسن زاده آملي تا مردم عادي حضور پيدا ميکنند.
حسيني در عين حال با اشاره به برخي کاستيهاي نمايشگاه امسال گفت: مطمئناً هر حادثه بزرگي ممکن است ضعفهايي هم داشته باشد، اما بعضي از خناسان و وسوسهگران بعضي وقتها به دنبال ايجاد نگراني در جامعه هستند که ما آنها را هم به رعايت انصاف دعوت ميکنيم.
وي همچنين با اشاره به نظر مقام معظم رهبري درباره نمايشگاه امسال کتاب تهران گفت: بله درست است که مقام معظم رهبري فرمودند «اين بازديد من را ارضا نميکند» ولي اين به معني آن است که ايشان مايلند يک يا چند روز کامل را در مصلي باشند و از بخشهاي مختلف نمايشگاه کتاب تهران ديدن کنند.
حسيني در عين حال از پيگيري جدي مطالبات مقام معظم رهبري در جريان بازديد از نمايشگاه بينالمللي کتاب تهران از جمله ترجمه کتابهاي خوب به زبانهاي خارجي، توزيع مناسب کتاب، برطرف کردن مشکلات ويراستاري کتابها و ارزيابي و آسيب شناسي محتوايي کتابها و نيز نمايشگاه کتاب خبر داد.
وزير ارشاد در عين حال از اين که برخي مسئولان هم از بيست و پنجمين نمايشگاه بين المللي کتاب تهران بازديد نکردند، گلايه کرد و گفت: وقتي همه در چنين مجموعهاي گرد هم ميآيند، بايد مسئولان هم عليرغم همه دغدغههايي که دارند از اين نمايشگاه بازديد ميکردند و ما از آنها انتظاري بيش از اين داشتيم.
حسيني سپس با بيان اينکه نمايشگاه صرفاً جنبه فرهنگي ندارد به ابعاد اقتصادي اين رويداد بينالمللي اشاره و آماري هم که با استفاده از نظرسنجيهاي صورت گرفته در اين نمايشگاه به دست آمده ارايه کرد.
براساس اين آمار و به گفته وزير ارشاد، 46.4 درصد شرکت کنندگان در نمايشگاه کتاب تهران از تهران و 53.6 درصد از شهرستانها آمده بودند. همچنين 43 درصد اين افراد گفتهاند که صرفاً براي بازديد از نمايشگاه به تهران آمدهاند.
براساس آمار ارايه شده از سوي وزير ارشاد همچنين 65 درصد بازديدکنندگان نمايشگاه امسال اعلام کردند که يک تا 5 بار در نمايشگاه حضور يافتهاند و عليرغم پراکندگي غرفهها، کمبود امکانات استراحتگاهي 70 درصد بازيدکنندگان از بازديد خود ابراز رضايت کردند.
براساس اين آمار تنها 35 درصد افراد گفتهاند که براي خريد از نمايشگاه بينالمللي کتاب تهران مبلغي را پس انداز کردهاند. همچنين ميانگين خريد افراد در نمايشگاه امسال کتاب تهران 25 هزار و 300 تومان بوده است. براساس اين آمار 27 درصد بازديدکنندگان هم بنهاي کاغذي همراه داشتند که به گفته وزير ارشاد نشان دهنده تاثير حمايتهاي وزارتخانه متبوعش از قشر کتابخوان است.
براساس اين آمار 37 درصد بازيدکنندگان اعلام کردند که بيشتر کتابهاي ترجمهاي و 63 درصد اعلام کرده اند که بيشتر کتابهاي تاليفي را خريداري کردهاند. همچنين 70 درصد بازديدکنندگان وضعيت نشر کتاب را مناسب و بسيار مناسب توصيف کردهاند، 62 درصد هم اعلام کردهاند که پيش از بازديد کتابهاي مورد نظرشان را انتخاب کردهاند.
براساس آمار اعلام شده از سوي وزير ارشاد 59 درصد بازديدکنندگان اظهار کردند که کتابخوان حرفهاي هستند و 83 درصد هم گفتهاند که نمايشگاه باعث تقويت فرهنگ عمومي و رشد دانش خواهد شد.
پيش از سخنان وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، بهمن دري رئيس نمايشگاه کتاب تهران هم در سخناني برپايي اين رويداد را مديون تلاش مسئولان اجرايي و نيز ناشران و غرفهداران توصيف کرد و گفت: بعضي مواقع اتفاق ميافتاد که مسئولان اجرايي ما 48 ساعت متوالي نميخوابيدند و اين نشانه زحماتي است که براي اين رويداد کشيدهاند.
وي تقارن نمايشگاه امسال با 25 سالگي اين رويداد را به فال نيک گرفت و با اشاره به برپايي سالنهاي بيداري اسلامي، ربع قرن جهاد فرهنگي و کارنامه نشر آنها را از ويژگيهاي نمايشگاه امسال عنوان کرد.
رئيس نمايشگاه کتاب تهران از بازديد 6 ميليون نفر از بيست و پنجمين دوره اين رويداد بينالمللي خبر داد و گفت: در اين دوره هم از کتابهايي عمدتاً آموزههاي ديني را ترويج ميدادند، بيش از ديگر آثار استقبال شد.
بهمن دري همچنين از مسئولان تشکلهاي مختلف نشر در سالنهاي متعدد مصلي به دليل رعايت حجاب از سوي بانوان بازديدکننده و غرفهدار در اين بخشها قدرداني کرد.
وي در پايان از خبرنگاران و رسانههايي که لحظه به لحظه بيست و پنجمين نمايشگاه بينالمللي کتاب تهران را پوشش دادند تشکر کرد و گفت: بايد از همه عزيزان عرصه خبر تشکر کنم؛ چه آنها که نقد کردند و چه آنها که ستايش کردند؛همه براي ما محترم هستند.
در اين برنامه همچنين گروه جمعخواني بلال به اجراي سرودهايي به زبانهاي فارسي، عربي و انگليسي به مناسبت روز ولادت حضرت فاطمه (س) پرداخت.
در ادامه اين آيين، از روساي پيشين نمايشگاه بينالمللي کتاب تهران قدرداني شد. از هفت نفري که براي اين آيين دعوت شده بودند صباح زنگنه، عليرضا برازش، محمدعلي شعاعي و محسن پرويز آمده بودند، اما احمد مسجدجامعي، محمدمهدي کرباسچي و احسانالله حجتي حضور نداشتند.
در پايان از ناشران، غرفهها و رسانههاي برتر اين دوره از نمايشگاه کتاب تهران نيز تجليل شد.
ناشران برتر سال ۹۰ به انتخاب هيات داوران
الف) حوزه ناشران بزرگسال
۱- بخش خصوصي تهران: در اين بخش هيات داوران هيچ ناشري را شايسته عنوان ناشر سال ندانست ولي مشترکا انتشارات «هرمس» و «نشر ني» را به دليل داشتن تعداد عناوين چاپ نخست، تنوع آثار، کيفيت کتابها از حيث رعايت اصول فني چاپ و نشر و داشتن آثار برتر شايسته تقدير اعلام كرد.
۲- بخش خصوصي شهرستانها: در اين بخش هيات داوران به دليل توجه ويژه به فرهنگ ديني و نيز تبيين هويت ديني، نگاه ارزشي به سياستهاي راهبردي نظام در عرصه فرهنگي، تنوع و تعدد آثار، تعداد عناوين چاپ نخست تاليفي، توجه به نياز مخاطبان، ترويج فرهنگ کتاب و کتابخواني، کيفيت آثار از حيث رعايت آرايههاي ظاهري و اصول فني چاپ و نشر و توجه شايسته به مفاخر و مشاهير اسلام و ايران «انتشارات موسسه فرهنگي دارالحديث» را به عنوان ناشر برگزيده سال ۹۰ معرفي كرد.
۳- بخش عمومي و دولتي: در اين بخش هيات داوران به دليل توجه ويژه به آثار ارزشمند ادبيات پايداري، ارزشهاي انقلاب اسلامي، دفاع مقدس، نگاه ارزش گرايانه به موضوع هاي مهم متناسب با سياستهاي راهبردي نظام در عرصه فرهنگي، عنايت ويژه به فرهنگ ديني، ملي، مفاخر و مشاهير اسلام و ايران، کيفيت آثار از حيث رعايت اصول فني چاپ و نشر، توجه به نياز مخاطبان جامعه و داشتن آثار چاپ نخست، انتشارات «سوره مهر» را به عنوان ناشر برگزيده سال ۹۰ برگزيد.
درضمن هيات داوران «انتشارات بوستان کتاب» و «سمت» را به دليل توجه ويژه به فرهنگ ديني و ملي و نيز تبيين هويت ديني و ملي و داشتن آثار چاپ نخست، کيفيت آثار از حيث رعايت اصول فني چاپ و داشتن آثار برتر، شايسته تقدير اعلام كرد.
ب) حوزه ناشران کودک و نوجوان
۱- بخش خصوصي تهران: در اين بخش هيات داوران هيچ ناشري را شايسته عنوان ناشر برگزيده سال ۹۰ نميداند ولي «انتشارات محراب قلم» به دليل توجه به فرهنگ ديني، بومي، ملي، چاپ و انتشار آثار مرجع شايسته تقدير معرفي شد.
۲- بخش خصوصي شهرستان: در اين بخش هيات داوران هيچ ناشري را شايسته عنوان ناشر برگزيده سال ۹۰ ندانست ولي «انتشارات عروج انديشه» را به دليل توجه به فرهنگ ديني، بومي و ملي و تعداد عناوين چاپ نخست تاليفي در اين حوزه، شايسته تقدير اعلام كرد.
بخش عمومي و دولتي: در اين بخش هيات داوران به دليل توجه به نيازهاي علمي و فرهنگي مخاطبان، توجه به مفاخر و مشاهير اسلام و ايران، ترويج فرهنگ ديني و ملي، حسن شهرت بين مولفان و مترجمان، تعداد عناوين تاليفي چاپ نخست، داشتن آثار برتر و نگاه ارزشي به موضوع هاي مهم متناسب با سياستهاي راهبردي نظام در عرصه فرهنگي، مشترکا «انتشارات موسسه فرهنگي مدرسه برهان» و «شرکت به نشر وابسته به آستان قدس رضوي» را به عنوان ناشران برگزيده سال ۹۰ معرفي كرد.
ناشران برتر حوزه بين الملل بيست و پنجمين نمايشگاه بينالمللي کتاب تهران
۱- بخش بازار جهاني کتابهاي لاتين ايران – موسسه تنظيم نشر آثار امام خميني (ره)
۲- بخش بازار جهاني کتابهاي عربي ايران – بنياد دايره المعارف اسلامي
۳- بخش ناشران الکترونيک ايران- موسسه خدمات کامپيوتر علوم اسلامي نور
۴- بخش کشورها – اتحاديه ناشران افغانستان
۵- بخش کتب ارزي – شرکت انتشارات جان وايلي
۶- بخش کتب لاتين (عرضه مستقيم) – انتشارات خدمات دانش کتيبه
۷- بخش کتب عربي (عرضه مستقيم) – شرکت انتشاراتي آوند دانش
۱- بخش خصوصي، حوزه ناشران عمومي: در اين بخش غرفههاي «انتشارات حکمت از تهران و انتشارات اسرا از قم» به دليل فضاسازي مناسب و مطلوب، نگاه ارزشي به آثار منتشر شده متناسب با سياستهاي راهبردي نظام و رعايت ضوابط و مقررات نمايشگاه به عنوان غرفههاي برتر در اين حوزه معرفي شدند.
۲- بخش خصوصي، حوزه ناشران دانشگاهي: در اين بخش «غرفه انتشارات جامعه نگر» به دليل تعداد عناوين قابل توجه، فضاسازي مناسب و مطلوب، توجه به نياز تخصصي مخاطبان در سطوح مختلف جامعه و رعايت ضوابط و مقررات نمايشگاه به عنوان غرفه برتر اين حوزه معرفي شد.
۳- بخش خصوصي، حوزه ناشران کودک و نوجوان: در اين بخش «غرفههاي انتشارات حوا از تهران و مشترکا انتشارات جمال و انتشارات حديث نينوا» به دليل نگاه ارزشي به آثار منتشر شده متناسب با سياستهاي راهبردي نظام، ترويج فرهنگ ديني، رعايت ضوابط و مقررات نمايشگاه، فروش کتاب با قيمت مناسب و همکاري و مشارکت با مديران اجرايي نمايشگاه و فضاسازي مناسب و مطلوب به عنوان غرفههاي برتر اين حوزه معرفي شدند.
۴- بخش خصوصي، حوزه ناشران آموزشي: در اين بخش «غرفه انتشارات تخته سياه» به دليل فضاسازي مناسب و مطلوب، رعايت ضوابط و مقررات نمايشگاه، همکاري و مشارکت با مديران اجرايي نمايشگاه، فروش کتاب به قيمت مناسب و نشر آثار علمي تخصصي مناسب، به عنوان غرفه برتر در اين حوزه معرفي شد.
۵- بخش ناشران عمومي و دولتي: در اين بخش غرفه «انتشارات سازمان پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي» به دليل چاپ و نشر آثار منتشر شده متناسب با سياستهاي راهبردي نظام جمهوري اسلامي، ترويج فرهنگ ديني و ملي، رعايت ضوابط و مقررات نمايشگاه، فضاسازي مناسب و مطلوب، فروش کتاب با قيمت مناسب، اطلاعرساني مطلوب و همکاري و مشارکت با مديران اجرايي نمايشگاه به عنوان غرفه برتر در اين بخش معرفي شد.
هيات داوران «انتشارات اميرکبير» را به دليل توجه به نياز مخاطبان و عنايت ويژه به تبيين فرهنگ ديني و ملي و همچنين غرفهآرايي مطلوب شايسته تقدير اعلام كرد.
معرفي رسانه فعال در بيست و پنجمين نمايشگاه بينالمللي کتاب تهران
ستاد برگزاري بيست و پنجمين نمايشگاه بينالمللي کتاب تهران، ضمن قدرداني از تمامي رسانههاي حاضر در نمايشگاه کتاب تهران به منظور فعاليت ارزنده در عرصه اطلاعرساني اين دوره از نمايشگاه، رسانههاي فعال را به شرح زير اعلام كرد.
در بخش صداوسيما:
۱- شبکه راديويي جوان
۲- شبکه دو سيما
۳- شبکه چهار سيما
در بخش روزنامه ها:
۱- روزنامه اطلاعات
۲- روزنامه کيهان
۳- روزنامه تهران امروز
در بخش خبرگزاري ها:
۱- خبرگزاري فارس
۲- خبرگزاري ايرنا (جمهوري اسلامي ايران)
۳- خبرگزاري ايکنا
بيست و پنجمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران كه از 13 ارديبهشت آغاز شده تا ساعت 20 شنبه (23 ارديبهشت) در مصلاي امام خميني (ره) تهران، پذيراي علاقهمندان به كتاب و كتابخواني بود.
يكشنبه 24 ارديبهشت 1391 - 8:42