گزارش
بابك راكخواه
گزارشي از نشست مديرانكل تبليغات اسلامي استانها در خصوص «تبيين راهبردهاي سازمان دارالقرآن الكريم»
«تبيين راهبردهاي سازمان دارالقرآن الكريم» در نشستي با حضور رئيس و مديرانكل تبليغات اسلامي استانها، رييس سازمان دارالقرآنالكريم و نيز معاونان و مديران اين سازمان برگزار شد.
رييس سازمان تبليغات اسلامي در بخشي از سخنانش پيرامون تحقق مطالبه مقام معظم رهبري براي تربيت 10 ميليون حافظ قرآن كريم سخن گفت و تصريح كرد: ايجاد موج قرآني براي افزايش تعداد حفاظ قرآن، نبايد منوط به صرف هزينههايي سنگين و انتظار اختصاص منابع مالي باشد. مسلمانان ايراني داراي هويتي قرآني هستند و با آن زندگي ميكنند پس بايد در جاي جاي اين كشور، حفاظ قرآن حضوري پررنگ داشته باشند. اگر به گذشته باز گرديم به ياد حلقهها و جلسات آموزش قرآن خواهيم افتاد كه مربيان اين جلسات، سالهاي متمادي با عشق و ايثار، قرآن را آموزش ميدادند.
حجتالاسلام خاموشي از مديران كل و كارشناسان قرآني سازمان تبليغات خواست تا در زمينه حفظ قرآن قدم بردارند و با بيان اينكه خود نيز چنين ميكند و به حفظ قرآن ميپردازد و حتي ميزان محفوظاتش را نيز ميتواند بيان كند و ادامه داد: حفظ قرآن مجاهدت فردي ميخواهد و وظيفه نهادهاي قرآني از جمله سازمان دارالقرآن ايجاد انگيزه است تا آن شور و جهاد مردمي شكل گيرد.
دوام نهادهاي فرهنگي در رسيدن به جايگاه مرجعيت در اين حوزه است
رئيس سازمان تبليغات اسلامي معضل مهم در حوزه فرهنگ كشور را به برخي رقابتهاي بيپايه بين نهادها و سازمانهاي فرهنگي مترتب دانست و افزود: رشد بسياري از امور فرهنگي با كنار رفتن اين رقابتها محقق ميشود؛ نهادهاي فرهنگي دوامشان را در رسيدن به جايگاه مرجعيت بدانند.
حجتالاسلام سيدمهدي خاموشي در اين نشست طي سخناني، معضل مهم در حوزه فرهنگ كشور را به برخي رقابتهاي بيپايه بين نهادها و سازمانهاي فرهنگي مترتب دانست و افزود: رشد بسياري از امور فرهنگي با كنار رفتن اين رقابتهاي بياساس و ناسالم محقق ميشود. بايد در حوزه فرهنگ به دنبال مرجعيت بود و سازمان تبليغات اسلامي نيز بايد چنين عمل كند تا در پرديس فرهنگي كشور باقي بماند و نيازي به چنين رقابتهايي نداشته باشد. نهادهاي فرهنگي دوامشان را در رسيدن به جايگاه مرجعيت بدانند.
رئيس سازمان تبليغات اسلامي ادامه داد: رسيدن سازمان تبليغات اسلامي به يك مرجعيت عاملي خواهد شد كه همگان در امور فرهنگي ناگزير به مراجعه به آن باشند و حذف آن غيرممكن گردد. رسيدن به جايگاه مرجعيت، نياز به كسب ويژگيهايي است كه خوشبختانه سازمان تبليغات در حوزه امور قرآني داراي مزيتهايي است كه ميتواند ياريگر آن براي رسيدن به مرجعيت در امور فرهنگي باشد.
با جوشش مردمي، كارهاي فرهنگي و قرآني به سرانجام ميرسد
وي تخصيص اعتبارات و بودجه براي راهاندازي مواردي چون طرحهاي حفظ قرآن را يك بهانه دانست و افزود: با جوشش مردمي، كارهاي فرهنگي و قرآني به سرانجام خود ميرسد؛ همانطور كه طي ساليان متمادي اين مردم بودند كه عزاي حسيني را باپرجا نگاه داشتند. اختصاص بودجه براي اين امور فقط ميتواند بهانهاي براي ايجاد اين شور مردمي باشد.
عضو شوراي توسعه فرهنگ قرآني در ادامه از زحمات رئيس و نائبرئيس اين شورا به دليل پيگيري براي تحقق و تخصيص نيمدرصد بودجه قرآني به نهادهاي و سازمانهاي قرآني قدرداني كرد و افزود: سازمان تبليغات اسلامي براي تبديل شدن به مرجعيت در امور قرآني كشور، مزيتهاي بسياري دارد از جمله آن عجين بودن بدنه اين سازمان با عالمان ديني است كه از اين مفسران و دانشمندان علوم ديني ميتوان براي توسعه بخش آموزش مفاهيم و تفسير قرآن چه براي عموم مردم و حتي خواص بهره گرفت.
وي از ديگر مزيتهاي سازمان تبليغات اسلامي را توليد محصولات فاخر قرآني و ديني برشمرد و آن را عاملي دانست كه ميتواند اين سازمان را به مرجعيت در امور فرهنگي برساند و ادامه داد: حمايت از داستاننويسان قرآني را بايد در دستور كار قرار داد. خوشبختانه اين افراد ارتباط خوبي با سازمان تبليغات اسلامي دارند. افزايس يافتن داستانها و يا رمانهايي كه براساس قصص قرآني نگاشته شده است ميتواند سرمنشأ نوشته شدن فيلمنامههايي براي توليد مجموعههاي تلويزيوني و انيميشن باشد.
توجه سازمان دارالقرآن به موضوع «خانواده قرآني»
رئيس سازمان تبليغات اسلامي ارتباط مناسب اين سازمان با آموزش و پرورش را يك مزيت و فرصت خوبي براي توسعه فعاليتهاي تبليغي و تروجي در حوزه قرآني دانست و در بخش پاياني سخنانش گفت: سازمان دارالقرآن به موضوع «خانواده قرآني» توجه ويژهاي داشته باشد. به دنبال ارائه تعريفي براي چنين خانواده باشد ويژگيهاي آن را برشمرد و نحوه ترتبيت چنين خانوادهاي را بيان كند.
رونمايي از پايگاه اطلاع رساني «انجمن خيرين قرآني»
گفتني است، نشست تبيين برنامههاي سال 91 سازمان دارالقرآن الكريم با سخنان مهدي قرهشيخلو، رئيس سازمان دارالقرآن نيز همراه بود، همچنين برخي از مديران كل استانها پيشنهادات و نظرات خود را مطرح كردند ونيز در اين نشست از پايگاه اطلاعرساني «انجمن خيرين قرآني» رونمايي شد، ضمناً نرمافزار «بانك جامع اطلاعات قرآني» فعاليت خود را به صورت آزمايشي آغاز كرد.
مهدي قره شيخلو رئيس سازمان دارالقرآن الکريم که اولين سخنران اين همايش بود پس از تشکر از زحمات ادارات کل تبليغات اسلامي استانها در اجراي برنامههاي قرآني کشور گفت: پس از 10 سال فعاليت سازمان دارالقرآن الکريم اينک اين سازمان گستردهترين شبکه قرآني کشور را در اختيار دارد.
وي تعداد پستهاي کارشناسي اين سازمان در سراسر کشور را 460 ، تعداد موسسات قرآني را 1700 باب و تعداد خانههاي قرآن روستايي را 2250 باب اعلام کرد.
سازمان دارالقرآن، آغازگر بسياري از طرحهاي قرآني کشور
قره شيخلو در ادامه سخنان خود با اشاره به اينکه نقطه آغازين بسياري از طرحهاي قرآني کشور سازمان دارالقرآن بوده است گفت: طرحهايي همچون احيا و اجراي 5 ساله نهضت قرآنآموزي کشور که طي برنامه سوم فراموش شده بود از اين دست از طرحهاست.
رئيس سازمان دارالقرآن الکريم با اشاره به اينکه اين سازمان براي اولين بار طرح جامع قرآني کشور را تدوين کرد گفت: هرچند که اين طرح به مرحله اجرا نرسيد اما ريشه حرکتهاي بعدي کشور در رابطه با مديريت قرآني قرار گرفت.
برگزاري 270 دوره آموزشي توسط سازمان دارالقرآن
رئيس سازمان دارالقرآن سپس به تشريح برنامههاي اجرا شده در طول 10 سال عمر اين سازمان پرداخت و در اين باره گفت: 270 هزار دوره آموزشي شامل دورههاي عمومي، متوسطه و تخصصي است و استفاده 6 ميليون نفر از اين طرحها، برگزاري 6 هزار برنامه تبليغي و ترويجي همچون مسابقات و جشنوارهها، صدور مجوز چاپ براي يک ميليون و 700 هزار قرآن، انتشار 2 ميليون و 500 هزار نشريه و نرمافزار قرآني، حمايت نقدي از موسسات به ميزان 40 هزار ميليارد ريال، برگزاري بزرگترين مسابقه تفسيري کشور با عنوان نورالهدي و تحت پوشش قرار دادن 35 هزار نفر طي اين مسابقه و اعطاي معتبرترين مدرک حفظ از معادل ديپلم تا دکترا از مهمترين اين فعاليتها بوده است.
سازمان دارالقرآن داراي جايگاه مستقل حقوقي است
قرهشيخلو سازمان دارالقرآن را داراي جايگاه مستقل حقوقي به عنوان يک سازمان عمومي غيردولتي وابسته به سازمان تبليغات اسلامي معرفي کرد و گفت: سازمان دارالقرآن از تاريخ 27 آذرماه سال 1390 با ابلاغ رئيس سازمان تبليغات اسلامي به عنوان يک سازمان عمومي غيردولتي وابسته به سازمان تبليغات اسلامي محسوب ميشود.
وي استناد اين ابلاغ را مربوط به ماده واحده قانون فهرست موسسات عمومي غيردولتي و مواد 3، 6 و 11اساسنامه سازمان تبليغات اعلام کرد.
سازمان تبليغات در شوراي توسعه فرهنگ قرآني مشارکت جدي دارد
رئيس سازمان دارالقرآن الکريم با اشاره به اينکه مسئوليت کارگروه قرآن و فضاي مجازي از سوي شوراي توسعه فرهنگ قرآني به اين سازمان واگذار شده است از ارائه برنامه جامع مدون با بودجه مشخص در اين خصوص خبر داد و گفت: سازمان با مشارکت جدي خود در اين شورا تاکنون اولين کارگروهي است که برنامه خود را ارايه داده است.
ضرورت ارتقاي جايگاه دفاتر قرآني به ادارات قرآني استانها
قره شيخلو همچنين خواستار توجه ويژه مديران کل تبليغات اسلامي به تشکيلات قرآني استانها شد و گفت: ارتقاء جايگاه دفاتر قرآني استاني به اداره قرآن ضرورتي اجتنابناپذير است.
وي جديت در جذب اعتبارات قرآني استانها و توانمندسازي دارالقرآنها از حيث سختافزاري را بسيار مهم ارزيابي کرد و گفت: اين مسئله در 90 درصد از مراکز استانها محقق شده است که بايد به سطح دفاتر شهرستاني نيز گسترش يابد.
قره شيخلو در انتها با اشاره به تحميل فضاي تنش به سازمان دارالقرآن از سوي برخي دستگاهها گفت: اينجانب در دوران مديريت خود بنا را بر تعامل با ساير بخشهاي قرآني کشور گذاشتهام و قصد داريم با توجه به جايگاه شناخته شده سازمان در سراسر کشور مديريت قرآني خود را به صورت معيني به پيش ببريم.
پس از قره شيخلو معاونان نظارت بر چاپ و نشر قرآن کريم ارتباطات و فناوري اطلاعات و آموزش و پژوهش به ترتيب برنامههاي راهبردي سازمان در اين سه حوزه براي مديران کل تبليغات اسلامي استانها تشريح کردند.
گفتني است، نشست «تبيين راهبردهاي سازمان دارالقرآن الكريم» يكشنبه سوم ارديبهشت در سالن كنفرانس سازمان دارالقرآن الكريم برگزار شد.
دوشنبه 11 ارديبهشت 1391 - 10:46