گزارش
سازمان تبليغات اسلامي
چگونه اوقات فراغت کودکان را درتعطيلات پر کنيم؟
طولانيترين تعطيلات در ايران همهساله با تعطيلات نوروز پيوند خورده است؛ تعطيلاتي که وقت افراد را خواسته يا ناخواسته، هدايتشده يا نشده، با برنامهريزي يا بدون برنامهريزي مصروف كارهايي همچون مسافرت٬ ديد و بازديد٬ استراحت، و تفريح ميکند.
تعطيلات طولاني نوروز نيز از آن دست دغدغههايي است که همواره فکر والدين٬ متصديان، و متوليان کودک را به اين نکته معطوف ساخته که آيا اصولاً ميتوان ايام تعطيلات نوروزي را براي کودکان برنامهريزي کرد؟
همواره زماني که صحبت از برنامهريزي براي کودکان پيش ميآيد، والدين کودک عموماً علاقهمندند که فرزندانشان را به نوعي با کتاب و کتابخواني مأنوس ببينند. اين موضوع در واقع خاستگاه و آمال بيشتر والدين و سرپرستان کودک است. حال ميخواهد آن والدين خود اهل مطالعه باشند يا نباشند. خلاصه آنکه صحبت از برنامهريزي براي تعطيلات کودک در يک چيز خلاصه شده؛ آن هم مطالعه است. به راستي آيا تعطيلات نوروز ايام مناسبي براي خوانش و مطالعه است؟
جعفر ابراهيمي (شاهد) ، نويسنده کودک معتقد است که زمان نوروز فرصت مناسبي براي هر فردي است که اهل مطالعه کتاب باشد و کودکان نيز از اين قاعده مستثني نيستند. وي در اين باره اظهار ميدارد: در زمانهاي گذشته تکاليف فراواني در اين ايام بر عهده بچه بود٬ که امروزه از حجم اين تکاليف تا حدود زيادي کاسته شده و فرصت مناسبي براي مطالعه کودکان فراهم آمده است.
ابراهيمي (شاهد) درباره حوزه ترويج کتاب در بين کودکان و نوجوانان نيز ايدههايي دارد. وي در اين باره ميگويد: کتابخانههاي سيار در سرتاسر ايران در ايام نوروز فرصت مناسبي است که براي فرهنگسازي کودکان ميتوان انجام داد.
اين شاعر کودک ادامه ميدهد: در کتابخانههاي سيار بهويژه در شهرهاي پرجمعيت که سيل مسافران بدانجا سرازير است٬ اولاً کتاب در معرض ديد قرار ميگيرد٬ ثانياً با در اختيار قرار دادن کتاب به کودک ميتوان آنها را به کتاب و کتابخواني تشويق و ترغيب ساخت. ابراهيمي (شاهد) نقش آموزش و پرورش و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي را در ترويج اينگونه فرهنگسازيها مفيد ارزيابي کرده است. وي خواندن کتابهاي تخيلي٬ افسانهاي و خيالپردازي را براي ايام عيد مناسب قلمداد ميکند. ابراهيمي (شاهد) در پايان کتاب «جادوگران سرزمين بيسايه» را اثري مفيد براي کودکان بالاخص براي خوانش نوجوانان در ايام نوروز توصيف مينمايد.
رودابه حمزهاي ، شاعر و ترانهسراي کودکان، نيز معتقد است که برنامهريزي در تعطيلات نوروزي براي کودکان بسيار مهم است. وي در اين باره بر آن است که اصولاً مطالعه کتاب در ايام نوروز به دو دسته آموزشي و تفريحي تقسيم ميشود. حمزهاي همچنين معتقد است که مطالعه آموزشي را ميتوان به سبب نزديکي خانوادهها در ايام نوروز به صورت دستهجمعي براي کودکان به اجرا درآورد. وي در اين باره ميگويد: در اين روش، نوجوان ميتواند نقش يک کتابخوان را براي کودکان ايفا کند٬ به طوري که چون فرد نوجوان از نظر سني با کودکان داراي قرابت است٬ بنابراين کودکان نيز مشتاقانه به داستانخواني و قصهخواني او گوش فراميدهند.«شبهاي شيرين»، اثر محمد ميرکياني، و دو کتاب «خيال صورتي» و «مجموعهاي از مهرباني»، که از سرودههاي حمزهاي با چاپ انتشارات سوره مهر بوده، از کتابهاي پيشنهادي حمزهاي براي مطالعه کودکان در ايام نوروز ميباشد.
عبدالمجيد نجفي ، پژوهشگر و نويسنده کودکان، نيز اذعان ميدارد که نظاممند ساختن تعطيلات براي کودکان از طرف والدين کودک و والدين فرهنگي او (مدرسه) لازم و ضروري به نظر ميرسد.
نويسنده کتاب «زير گنبد کبود» در ادامه ميافزايد: فرض کنيد يک تيم فوتبال قريب به بيست روز تمرين و بازي نداشته و پس از آن براي اجراي يک مسابقه به ميدان برود. چه حالتي پيش ميآيد؟
نجفي کتابهاي تاريخي و سرگرمکننده را براي ايام نوروز مناسب توصيف کرده، خاطرنشان ميکند که «ترانههاي عاشقانه» مصطفي رحماندوست کتابي زيبا و دلپذير براي مطالعه کودکان در ايام نوروز است.
محسن اکبري
دوشنبه 7 فروردين 1391 - 9:37