گزارش
محمدرضا صادقي
مراسم اختتاميه پنجمين مسابقه سراسري داستان کوتاه دفاعمقدس(جايزه ادبي يوسف) با حضور نويسندگان داستان دفاع مقدس، اهالي قلم و مسئولان فرهنگي بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاعمقدس برگزار شد.
در ابتداي مراسم،سرهنگ حسن رسولي، معاون ادبيات و انتشارات بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاعمقدس، با اشاره به رشد کمي و کيفي جايزه ادبي يوسف در طول چهار دوره اخير، گفت:«ما به اين وضعيت بسنده نميکنيم و انتظار بيشتري داريم.»
وي با تاکيد بر اهميت حضور پيشکسوتان، استادان و نوقلمان در جايزه ادبي يوسف، گفت:«مطالعه کتابهاي خاطرات دفاعمقدس و سفر با کاروانهاي راهياننور در نزديک شدن نويسندگان به حال و هواي آن دوران موثر است.»
معاون ادبيات و انتشارات بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاعمقدس از زمينهسازي اين بنياد براي تقويت داستاننويسي دفاعمقدس خبر داد و اظهار کرد:«از صاحبنظران ميخواهيم که دست جوانان را بگيرند و با برپايي کارگاههاي آموزشي، به پرورش استعدادها بپردازند.»
سپس دکتر اسماعيل منصوري لاريجاني، پژوهشگر و نويسنده گفت:«داستان در فرهنگ ما از هر چيزي سادهتر به نظر ميرسد. اين در حالي است که از نظر علمي، پيچيدهترين متن برخاسته از وجود انسان است. البته به شرطي که حقيقت و حدود داستان را بشناسد.»
وي با اشاره به شباهت نام جايزه ادبي يوسف با سوره يوسف افزود:«زيباترين و عميقترين حقيقت، در داستان حضرت يوسف(ع) در قرآن کريم وجود دارد. فراز و فرودهاي اين داستان، به دنبال کشف حقيقتي به نام عشق است.»
نويسنده کتاب «پيدايش عشق» افزود:«يک داستاننويس دفاعمقدس بايد با آموزههاي ديني آشنا باشد و اجزاي داستاننويسي را بشناسد. راوي جنگ بايد راوي ارزشها باشد و عشق، قدر مشترک ما با شهداست. بايد براي رسيدن به قله حقيقت در داستاننويسي دفاعمقدس اين مراحل را طي کنيم.»
منصوري لاريجاني در پايان سخنانش تاکيد کرد:«بعد از گذشت سي سال از دفاعمقدس، بايد قواعد يا علوم کاربردي نويسندگي و داستاننويسي در کنار معارف دفاعمقدس قرار گيرد. شعر را ميتوان بر اساس ذوق و قريحه سرود، اما اگر ادبيات مختص به اين موضوع را تعريف کنيم و در اختيار جوانان قرار دهيم، اين ارزشها منتقل و پايدار خواهند شد.»
در ادامه آيين اختتاميه پنجمين جايزه ادبي يوسف، عباس جعفري مقدم دبير اين جشنواره، گزارشي از روند داوري ارايه کرد و گفت:«بيشترين داستانها به ترتيب از استانهاي تهران، خراسان رضوي، قم، کرمان، همدان و کرمانشاه به دبيرخانه جشنواره ارسال شده بودند.»
وي با اشاره به حضور 214 داستاننويس زن و 161 نويسنده مرد در پنجمين جايزه ادبي يوسف، خاطرنشان کرد:«اگر برگزاري جشنواره آغاز نباشد، مقصد هم نيست. بايد انگيزه و نشاط در داستاننويسان ايجاد شود.»
دبير پنجمين جايزه ادبي يوسف يادآور شد:«جنگ در تمام دنيا محملي براي داستاننويسي است. دفاعمقدس هم سرشار از حوادث بزرگ و شخصيتهاي نمونه است و ما هنور کاري انجام ندادهايم.»
جعفري مقدم با تاکيد بر لزوم برپايي کارگاههاي داستاننويسي دفاعمقدس گفت:«هنوز مکتب ادبي دفاعمقدس را تبيين نکردهايم. پيشنهاد ميکنم داستاننويسان مستعد از شهرهاي مختلف به مدت دو هفته در تهران گردهم آيند و مباني و عناصر داستاننويسي و مباني دفاعمقدس به آنان آموزش داده شود.»
در پايان مراسم، برگزيدگان پنجمين مسابقه سراسري داستان کوتاه دفاعمقدس در دو بخش داستان کوتاه و داستان کوتاه سال به شرح زير معرفي و تجليل شدند.
رتبه نخست بخش اصلي جشنواره به داستان کوتاه «مردي در مقابل اثر» نوشته سجاد خالقي اختصاص يافت. رتبه دوم به داستان کوتاه «بوي بهشت» اثر اميد مرداني بروجني تعلق گرفت و رتبه سوم را داستان کوتاه «زندگي به وقت دوازده و بيست دقيقه» از احمد شاکري کسب کرد.
در بخش اصلي پنجمين جشنواره جايزه ادبي يوسف از 19 داستان کوتاه با عناوين «زنداني شماره 18» و «باغ مه گرفته» اثر معصومه عيوضي، «به ياد درياقلي» و «زني بر بام» نوشته مريم محمدي، «طرف حساب» اثر مونا اسکندري، «اي نامه که ميروي به سويش» نوشته عذرا موسوي، «سنگ چين» اثر محمدرضا خبوشان، «باباي من توي يک عکس شهيد شد» از عباس قدير محسني، «غواصي که شنا نميدانست» اثر مهرداد موسويان، «بينشان» از بهناز ضرابيزاده، «مزه نقل» طيبه ميرزا آقايي، «حضور» و «حضور محترم پدر عزيز و دوستان» اثر هاجر ملکمحمودي، «چون تو پسري» از فاطمه رئوفي تبار، «يوريک» نوشته احسان قديري، «در ميان دستها» از حامد امامي، «حنابندان» نوشته فرزانه ايران نژاد، «يادگاريها» و «من فقط يک عکاس بودم» از فرزاد بيات موحد و «شب ناگهان» اثر ذبيحالله ذبيحي تقدير شد.
در بخش داستان کوتاه سال دفاع مقدس نيز از «اندوه جاودانه» از کتاب «پيش از سپيدهدم» اثر فرشاد شيرزادي و «انگشت در مشت» از کتاب «آدمهاي هزار سال بعد» اثر ابراهيم باقري حميدآبادي قدرداني شد.
مسابقه سالانه و سراسري داستان کوتاه دفاع مقدس به نام و ياد شهيد کامبيز«يوسف» ملک شامران، نويسنده و رزمنده دوران جنگ تحميلي عراق عليه ايران برگزار ميشود. او 17 ارديبهشت سال 1361 در عمليات بيتالمقدس به شهادت رسيد.
شنبه 27 اسفند 1390 - 9:46