گفتگو
روابط عمومي اداره كل تبليغات اسلامي استان قم
گفتگو با دبير كانون شاعران و مداحان استان قم
عزاداري امام حسين(ع) يک سنت ديرينه است که از دوران امام حسين و ائمه اطهار(ع) براي زنده نگهداشتن دين و آيين در بين مسلمانان و شيعيان رواج داشته و نسل به نسل منتقل شده است.
برخي اوقات عزاداريها از آسيبها و تهديدهايي برخوردار هستند که سبب سوء استفاده دشمن ميشود. گفتگويي با علياصغر مالکينژاد، دبير کانون شاعران و مداحان استان قم و يکي از مداحان باسابقه استان قم درباره آسيبهاي تهديدکننده عزاداري و مداحي انجام شده كه در پي ميآيد:
توجه به برپايي عزاداريهاي سنتي تا چه اندازه اهميت دارد؟
امام خميني(ره) سفارشهاي فراواني مبني بر پاس داشتن عزاداري سنتي ارائه کردند چراکه تنها عزاداريهاي سنتي ماندگاري خود را دارد.
بنيانگذار جمهوري اسلامي فرمودند «شما نبايد مد، مدگرايي و تقليد از ديگران را پيگيري کنيد بلکه بايد سنتها را حفظ کنيم و اين سنتها از ماندگاري خاصي برخوردار است».
از صدها سال پيش سنت عزاداري نزد ما امانت مانده و ما نبايد خيانت به امانت کنيم؛ برخي اصل سنت عزاداري را از بين ميبرند و به دنبال عرضه و تقاضا هستند ولي ما بايد به اين نکته توجه داشته باشيم که اگر از اصل خارج شويم حرمتها شکسته ميشود.
حضور جوانان در عزاداريها را چگونه ارزيابي ميکنيد؟
خوشبختانه حضور جوانان در عزاداريها چشمگير است چراکه جوانان ما پاک هستند. نسل گذشته ما هم جوان بودند بايد هدفها، مداحيها و عزاداريها را مشاهده کنيم و اکنون نسل جوان ما با شور و شوق ميآيند و بايد خوراک فکري خوبي هم دريافت کنند و نبايد دست خالي بروند و پس از عاشورا و محرم بايد با تغييرات به جواني ديگر تبديل شوند.
اگر جواني نسبت به پيش از عاشورا و محرم تغيير نکرده باشد ما کاري نکردهايم و لازم است به اين نکته توجه شود جوان گناهي ندارد و اين ما هستيم که بايد کمک کرده تا آنها در مسير امام حسين(ع) تربيت شوند.
برخي از مداحان روضهها را بازخواني ميکنند و زماني که جواني روضهاي را به صورت مکرر بشنود ديگر احساسي نسبت به آن ندارد و رغبت نميکند در مجلس حضور پيدا کند اگر به تدريج تکرار شود بدون ترديد حضورش کمرنگ ميشود.
به نظر شما اشعاري که در مداحيها خوانده ميشود داراي محتوا اصيل اسلامي و مطابق با شئون ديني است؟
اشعار فراواني وجود دارد که اين اشعار خرافه ميگويند و متاسفانه در برخي اشعار مي، ميگساري و شراب وجود دارد و واژههاي زشتي است که به کار ميبرند. بدون ترديد يک سري اشعار در ولادتها يا عزاداريها در حال ضربه زدن به اهداف ماست.
به عنوان دبير کانون شاعران و مداحان استان قم بارها آسيبهاي مداحي را در برنامهها اعلام کرديم ولي برخيها که در قم انگشتشمارند که بايد گوش کنند، در جلسات شرکت نميکنند.
تعدادي از مداحان جوان هستند که در انتخاب اشعار دقت لازم را ندارند و بزرگترين ضربه را به نسل جوان ميزنند و آينده نميتوانند جوابگو باشند.
اين امر که مداحي هر پولي را براي معيشت و زندگيش کسب کند و اعتقادي به عزاداري اصلي ندارد پس از مدتي به حاشيه ميرود و اين امور به مداحي و عزاداري ضربه ميزند و طرفداران آنها يا از اصل کار زده ميشوند يا پيروان آنها سر از ناکجا آباد درميآورند.
براي اينكه مداحان جوان به اشعار بيمحتوا روي نياورند چه بايد کرد؟
رهبر معظم انقلاب در مناسبتهاي خاص و ديدار با مداحان تاکيد کردند چرا تنها به چشم و ابروي ابوالفضل ميپردازيد ولي متاسفانه عدهاي گوششان را به روي اين حرفها بستهاند و چهار تا از آقايان مداح همان شب مانند اين اشعار را خواندهاند.
جامعه نميتواند در برابر اين مداحان به برخورد جدي بپردازد ولي در عرصه مداحي مقداري بي در و پيکر شده و مکاني وجود ندارد که يک برخورد جدي با مداحان صورت گيرد و داراي دادگاه ويژه نيست بنابراين رسيدگي نميشود و اين است که سکوت ميکنيم و خود را ميخوريم تا حقانيت خود را نشان دهد.
آيا سبکهايي که مداحان براي مداحي استفاده ميکنند سازماندهي ميشود؟
متاسفانه سازماندهي صورت نميگيرد. من 12 سال پيش اين نکته را بيان کردم که برخي از سبکها از آن طرف ميآيد و وارداتي است ميگفتند شما چرا حساسيد.
امروز متاسفانه برخيها که بوقي در کرنا دارند عين همان شعر و سبک را براي امام حسين(ع) ميخوانند عاشق و معشوق را امام حسين قلمداد ميکنند که واقعا بايد براي اين اشعار توبه کنيم.
كانون شاعران و مداحان با چه هدفي تشكيل شده و تاكنون چه اقداماتي انجام داده است؟
كانون شاعران و مداحان كه با بهرهگيري از فرامين مقام معظم رهبري تشكيل شده و اعضاي آن با رأي مداحان و شاعران انتخاب شدند محلي براي شناسايي و ساماندهي اين قشر حساس جامعه است و شناسايي مداحان و شاعران و دانشافزايي آنها از مهمترين مأموريتهاي اين كانون محسوب ميشود.
در اين زمينه تاكنون يك دوره دانشافزايي ويژه مداحان و شاعران با همكاري دانشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار شد و دومين دوره دانشافزايي نيز در آيندهاي نزديك آغاز ميشود. علاوه بر اين، يك دوره دانشافزايي با همكاري جامعه المصطفي العالميه برنامهريزي شده و در آيندهاي نزديك آغاز به كار خواهد كرد.
البته اين دورههاي آموزشي براي نيل به اهدافي از قبيل افزايش محبت مخاطبان به اهل بيت(ع) از طريق اشعار و روضههاي مناسب و صحيح، بالابردن سطح شناخت مداحان نسبت به حادثه عاشورا و اهل بيت(ع)، افزايش دانش علمي و مهارتهاي لازم، پوششدادن به اهداف تبليغي دين اسلام و... به صورت حضوري برگزار ميشود.
همچنين طرح آموزش عمومي در كانون شاعران و مداحان تهيه شده و به زودي پس از تصويب نهايي در جلسه هيئت مديره كانون، اجرايي ميشود و مداحان و شاعران ميتوانند در اين دوره آموزشي كه با بهرهگيري از استادان برجسته برگزار ميشود شركت كنند.
تاكنون چه تعداد شاعر و مداح آئيني در قم ساماندهي شدند؟
بيش از 600 شاعر آئيني و مداح در كانون شاعران و مداحان استان قم ساماندهي شدند و همه ساله قبل از فرارسيدن ايام محرم سوگواره يا كنگر شعر عاشورايي برگزار ميشود و امسال چهارمين كنگره شعر عاشورايي با حضور مداحان و شاعران برگزار شد و در پايان آن از 5 نفر از برترينهاي اين كنگره تجليل شد.
اگر پيشنهاد و صحبتي در پايان داريد بفرماييد؟
در دوران پس از انقلاب و دفاع مقدس برههاي بود که جوانان خودسازي کردند تا به شهادت رسيدند ولي امروز متاسفانه خودسازي و شبزندهداري ندارند و با سيدي و نوار مداح ميشوند. گذشتگان ما همه شب زندهداري ميکردند و نماز شبشان ترک نميشد ولي مداحي که امروز نماز صبح آن به دليل مداحي شب گذشته قضا ميشود ننگ است.
اگر مداحان خودسازي کنند آينده آنها به نتيجه ميرسد و اگر خودسازي نکنند پس از مد افتادن شعرها پس از محرم چهار نفر ديگر جايگزين آنها ميشود.
شنبه 19 آذر 1390 - 8:49