كتاب
ريحانه فتحي ثاني
لحظههاى غنيمت (سفرنامه حج)
نويسنده: رضا بنده خدا .
تعداد صفحات: 96 ، قطع: رقعي
نوبت چاپ: چاپ اول: 1375
معرفي کتاب:
كتاب حاضر سفرنامهاى از حج مىباشد كه در آن نويسنده ازلحظه خبردار شدن براى مناسك حج تا پايان مراسم و بازگشت بهايران، لحظه به لحظه وقايع رخ داده را به همراه برداشت و بيانمعنوى توصيف مىكند.
اين سفرنامه شامل شرح بازديد از اماكن تاريخى و مقدس شهرهاىمدينه و مكه و مكانهاى ممنوعالورود از جمله: باب جبرئيل،ستونهاى مسجدالحرام، محراب پيامبر، قبرستان بقيع و...، انجاممراسم حج همچون: سعى بين صفا و مروه، احرام، رمى شيطان، روزبرائت و...، ديدار با زوار ساير كشورها، انجام مراسم عيد نوروز كه بامراسم حج مصادف شده است، وداع با كعبه و بازگشت به ايرانمىباشد.
با کاروان حج
(تذکراتي لازم براي زائران و روحانيان حج)
قم، حوزه علميه قم، دفتر تبليغات اسلامي، مرکز انتشارات، چاپ 1، ۱۳۷۵، 103ص، رقعي.
معرفي كتاب:
مجموعه توصيهها و تعيين وظايف حجاج و روحانيون کاروانها است. اين نوشتار در سه فصل تنظيم شده است. فصل اول درباره بيست و شش عنوانِ فقهي و عبادي است، که به مکه و مدينه مربوط ميشود؛ فصل دوم، مطالبي درباره فلسفه حج و معرفي مواقف کريمه و مشاهد شريفه آن است؛ و در فصل آخر موضوع اعلان برائت از مشرکان و تاريخ و فلسفه آن، و نيز مطالبي درباره زيارت و فرهنگ قرائت قرآن آمده است.
مکه مکرمه، مدينه منوره
نويسنده: اسين، امل، ترجمه احمد آرام، تهران، اميرکبير، چاپ 1، 1358، 231ص، رقعي.
عنوان انگليسي: mecca the blessed madinah the radiant
معرفي كتاب:
بررسي تاريخ شهرهاي مقدس مکه و مدينه با استناد به منابع قديمي است. نويسنده که از خاورشناسان و اسلامشناسان است اين اثر را براي مردم کشورهاي اروپا و آمريکا به زبان انگليسي نوشته است از اينرو مطالب و ساختار آن براي ما مسلمانان جذاب است. مهمترين ويژگي اين کتاب اينست که تلاش کرده اثري مستند به منابع تاريخي و معتبر و کاملاً پژوهشي و علمي عرضه کند و با تزئين به نقاشيها و تصاويري زيبا و کمياب به خوانندگان اطلاعات و شناخت بدهد.
سيماي مکه: معبد عشق
نويسنده: سيدکباري، سيدعليرضا (متولد 1344) ، تهران، سازمان تبليغات اسلامي، مرکز چاپ و نشر، چاپ 1، ۱۳۷۶، 276ص، رقعي.
عنوان روي جلد: هفت شهر عشق: سيماي مکه، معبد عشق .
معرفي كتاب:
در اين نوشتار، شهر مکه از ابعاد تاريخي، جغرافيايي، سياسي، اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي بررسي شده است. همچنين اطلاعاتي درباره اماکن مقدس و تاريخي اين شهر بيان شده است.
سيماي مدينه: شهر پيامبر صلي الله عليه و آله
نويسنده: صحتي سردرودي ، محمد [14] (متولد 1343) و قليزاده، مصطفي، تهران، سازمان تبليغات اسلامي، مركز چاپ و نشر، چاپ 1، 1377، 256ص، رقعي.
عنوان ديگر: شهر پيامبر صلي الله عليه و آله .
معرفي كتاب:
بررسي جنبههاي مختلف تاريخي، مذهبي، معماري و شهرسازي و هنري مدينه است. نويسندگان تلاش کردهاند، اطلاعات مورد نياز حجاج را در اختيار آنها قرار دهند.
گنجينههاي ويران: نگاهي به آثار تاريخي ويران شده صدر اسلام
نويسنده: عبايي خراساني، محمد (متولد 1318) و حسينينسب، سيدمحمدرضا، قم، دفتر تبليغات اسلامي، مرکز مطالعات و تحقيقات اسلامي، بيتا،240ص، وزيري.
معرفي كتاب:
معرفي شماري از آثار تاريخي مربوط به صدر اسلام كه اکنون دچار ويراني است. از جمله اماكن معرفي شده در اين كتاب كه بسياري از آنها با تصوير يا طرحي هندسي همراه است عبارتاند از: محل ولادت پيامبر(ص)، خانه ارقم، خانه حضرت خديجه(س)، خانه امام جعفر صادق(ع)، خانه علي بن ابيطالب(ع)، بيت الاحزان، جايگاه عهدنامه مشركان عليه پيامبر(ص)، شعب ابيطالب، جاده غار حرا، مساجد ويران شده، حرمهاي ويران شده (حرم اهلبيت(ع)، حرم حضرت عبدالله، حرم همسران پيامبر(ص)، حرم خويشاوندان پيامبر(ص)، حرمهاي شهداي اسلام، حرم حمزه و شهداي فخ، گنبد و بارگاه اصحاب پيامبر(ص) و ديگر آثار ويران شده حرمين شريفين.
حرمين شريفين: تاريخ مکه و مدينه
نويسنده: قرهچانلو، حسين (متولد 1319)، تهران، اميرکبير، چاپ 1، ۱۳۶۲، 190ص، وزيري.
عنوان ديگر: تاريخ مکه و مدينه .
معرفي كتاب:
بررسي جنبههاي جغرافيايي و تاريخي و معماري مکه و مدينه است. در اين نوشتار، تاريخچه مکه و مدينه از قديمترين ايّام که صورت اسطورهاي در کتابهاي تاريخي و جغرافيايي درآمده، به خواننده معرفي ميشود. نگارنده تلاش کرده است که تاريخ و جغرافيايي اين دو شهر را بر اساس کتب تاريخي و جغرافيايي با توجه به تاريخ اسلام بيان نمايد.
جلوههايي از زيبايي و هنر در سرزمين وحي
نويسنده: نقيزاده، محمد (متولد 1331)، تهران، سوره مهر، چاپ 1، ۱۳۸۸، 201ص، رقعي.
معرفي كتاب:
بررسي آثار تاريخي مکه و مدينه از منظر هنر و زيباييشناسي است. مکه از مادرشهرهايي است که به دليل اهميت و جذابيت آن، مهندسان و معماراني نخبه براي ساختن آن اقدام کردهاند. نتيجه اين زحمات، شهري زيبا و آرام با جلوههاي هنري است.
تجاوز آل سعود به حرم امن الهي
نويسنده:حکمت، يوسف، تهران، سازمان تبليغات اسلامي، معاونت فرهنگي، چاپ 1، ۱۳۶۷، 76ص.
معرفي كتاب:
بررسي واقعه مکه در سال 1366 و کشتار تعدادي از حجاج خانه خدا است. مؤلف به علل و زمينههاي شروع عمليات مأمورين سعودي نميپردازد و فقط رفتار وحشيانه نظاميان سعودي در حرم را محکوم ميکند. شريعت اسلام تأکيد کرده که همه جانداران در حرم آزاد ميباشند و هرگونه آزار و اذيت آنها نامشروع است چه رسد به تجاوز به جان انسانها و کشتن انسانها. ادله مشروع نبودن اقدامات مأمورين آل سعود را آورده است.
سيماي کاظمين: آرام دجله
نويسنده: ايدرم، حسن (متولد 1344)، به کوشش معاونت پژوهشي سازمان تبليغات اسلامي، تهران، سازمان تبليغات اسلامي، شرکت چاپ و نشر بينالملل، چاپ 1، ۱۳۷۹، 228ص، رقعي.
معرفي كتاب: بررسي شهر کاظمين از جنبههاي تاريخي، جغرافيايي، جمعيتي، آداب و رسوم، آثار و گنجينههاي تاريخي است. مؤلف مطالب را در پنج بخش با اين عناوين تنظيم کرده است: کاظمين آرام دجله؛ کاظمين در نگاه زمان؛ کاظمين در چشمان يک زائر؛ کاظمين در گستره دين؛ و کاظمين از حماسه تا سالهاي فروغ.
سيماي نجف اشرف
نويسنده:بابائي حائري، سعيد، به کوشش معاونت پژوهشي سازمان تبليغات اسلامي، تهران، سازمان تبليغات اسلامي، مرکز چاپ و نشر، چاپ 1، ۱۳۷۶، 251ص، رقعي.
عنوان روي جلد: هفت شهر عشق: سيماي نجف اشرف: بارگاه نور
معرفي كتاب: بررسي تاريخ پيدايش نجف اشرف و معرفي زيارتگاههاي اين شهر و ديگر جوانب آن است. نجف اشرف از مراکز بسيار مهم شيعه است و تشيع از اينجا ترويج شده و گسترش يافته است. از اينرو مورد توجه شيعيان و مسلمانان بوده و هست. معماران و مهندسان بهنام شيعه آثار زيادي در اين شهر بر جاي گذاشتهاند. مؤلف به جنبههاي مختلف مثل معماري، شهرسازي، شخصيتهاي مهم مقيم يا مدفون در اين شهر، بخشها و نهادهاي مهم شهري و حوزه علميه پرداخته است.
سيماي سامرا: سيناي سه موسي
نويسنده: صحتي سردرودي، محمد [42] (متولد 1343) ، به کوشش معاونت پژوهشي سازمان تبليغات اسلامي، تهران، سازمان تبليغات اسلامي، مرکز چاپ و نشر، چاپ 1، 1374، 240ص.
معرفي كتاب:
اين کتاب تلخيص کتاب سيماي سامراء: سيناي سه موسي همين نويسنده است که درباره شهر سامراء و اماکن مقدسي و زيارتي اين شهر تأليف شده است. متن کتاب دربارهي تحولات تاريخي سامراء و چهره اجتماعي، ديني و جغرافيايي است. به نظر نويسنده سامراء مرکز تلاقي ديدگاههاي ائمه شيعه و رهبران مذهبي است و از اين نظر بسيار مهم است. چون غيبت حضرت وليعصر (عج) هم از همين شهر آغاز شد.
سيماي کربلا: حريم حريت
به کوشش معاونت پژوهشي سازمان تبليغات اسلامي، تهران، سازمان تبليغات اسلامي، مرکز چاپ و نشر، چاپ 2، ۱۳۷۳، 237ص.
معرفي كتاب:
مجموعه مطالبي درباره تاريخ شهر کربلا، آستان مقدس امام حسين(ع) و اماکن تاريخي و زيارتي اين شهر است. کربلا در مذهب شيعه سمبل و نماد مظلوميت است و در اين مکان دو جريان حق و باطل به مصاف هم رفتند. از اينرو موجب عبرتآموزي است. موضوعات ديگر نيز در کتاب بيان شده از جمله: فلسفه زيارت، فضائل و آداب زيارت امام حسين(ع)، آداب زيارت حضرت ابوالفضل العباس(ع)، آثار معنوي زيارت، تأثير اجتماعي زيارت.
مراقد اهلبيت (عليهم السلام) در شام
نويسنده: فهري زنجاني، احمد [47] (متولد 1301)،تهران، اميرکبير، چاپ 1، ۱۳۶۷، 113ص، رقعي.
معرفي كتاب:
تاريخچه مختصري از مراقد و بقاع متبركه در كشور سوريه است. نويسنده با هدف آشنايي زائران آن مكانهاي مقدس، به تأليف اين اثر اهتمام کرده است. مؤلف در ابتدا به موقعيت جغرافيايي كشور سوريه اشاره ميكند و در ادامه، آيات و رواياتي درباره شام ميآورد. خواننده كتاب علاوه بر شناخت زيارات و مقابر سوريه، با تاريخ مختصري از زندگي بزرگان مدفون در آنجا مانند حضرت يحيي، بلال، عبدالله بن جعفر بن ابي طالب نيز آشنا ميشود.
با کاروان حج: تذکراتي لازم براي زائران و روحانيان حج
نويسنده: ابراهيمي، محمدحسين (متولد 1329)، ، قم، حوزه علميه قم، دفتر تبليغات اسلامي، مرکز انتشارات، چاپ 1، ۱۳۷۵، 103ص، رقعي.
معرفي كتاب:
مجموعه توصيهها و تعيين وظايف حجاج و روحانيون کاروانها است. اين نوشتار در سه فصل تنظيم شده است. فصل اول درباره بيست و شش عنوانِ فقهي و عبادي است، که به مکه و مدينه مربوط ميشود؛ فصل دوم، مطالبي درباره فلسفه حج و معرفي مواقف کريمه و مشاهد شريفه آن است؛ و در فصل آخر موضوع اعلان برائت از مشرکان و تاريخ و فلسفه آن، و نيز مطالبي درباره زيارت و فرهنگ قرائت قرآن آمده است.
حج: وظايف اخلاقي عبادي و سياسي زائر بيت الله الحرام
نويسنده: سامعي، احمد (متولد 1339)، تهران، سازمان تبليغات اسلامي، شرکت چاپ و نشر بينالملل، چاپ 1، 1384، 354ص، وزيري.
چاپ ديگر :
تهران، امير کبير، شرکت چاپ و نشر بينالملل، چاپ 1، ۱۳۸۴، 351ص.
معرفي كتاب:
بررسي بسياري از موضوعات مربوط به حج اعم از آداب، احکام، مناسک، تاريخ، زيارات، ادعيه، داستان و شعر همراه با تصاوير است. نويسنده کتاب را به دو بخش مکه و مدينه تقسم کرده و در هربخش موضوعات مرتبط را آورده است.
حج در کلام و پيام امام. فرانسه
تهران، سازمان تبليغات اسلامي، چاپ 1، 1363/1984م، 78ص.
اين کتاب به زبان فرانسه است و اطلاعات مأخذشناسي به صورت زير است:
imam khomeiny: la revolution islamique et le hadj: (choix de messages et de discours de l'imam , teheran, l'organisation pour la propagande islamique, 1984, 78p.
چهارشنبه 18 آبان 1390 - 11:4