گزارش
شيما حسن زاده
« بين هنر و دين اسلام پيوند وسيع و عميقي وجود دارد که اين دين همان اسلام ناب محمدي است.» اين گفتههاي حجت الاسلام سيد محمد قائم مقامي است که در نشست حکمت و هنر حوزه هنري گفته شد. حجت الاسلام سيد محمد قائم مقامي در اين نشست با بيان اين مطلب افزود: در اين تعريف 2 مبناي فلسفي حکمتي وجود دارد که جدا از تعاريف فلسفههاي مختلف است که ما به آن ميپردازيم. وي مبناي فلسفي مفهوم گرا و واقع گرا را از تعاريف موجود در فلسفه حکمت و هنر دانست و گفت: از طريق مبناي فلسفي مفهوم گرا ميتوانيم سيري در حقايق و معارف داشته باشيم. او گفت: يک نوع فلسفه ديگر هم وجود دارد که واقع گراست و با حکمتهائي که مصداق بيروني و عيني دارد در ارتباط است و از اين طريق ميتوان آنرا تحليل و بررسي کرد.
حجت الاسلام قائم مقامي افزود: يک سري از فلسفه ها که معمولاً به فلسفه قديم برميگردد بيشتر نگاهش به مفهوم و سير مفهومي آن است. اين استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: برخي براي کشف درست حکمت و هنر در الفاظ سير ميکنند تا به نتيجه برسند اما نميتوان به طور يقين گفت که اين نتايج درست و کامل باشد. وي با اشاره به واکنش دنياي غرب نسبت به کشف حقايق و سير و سلوک يا همان متافيزيک افزود: دنياي غرب با اين مفهومها و سير و سلوک مخالف و معتقد است متافيزيک جنبه علمي ندارد و با واقعيت در تناقض است. به گفته وي در برخي از اين بررسيها و کنکاشها عقل بدون دستور گرفتن خود به دنبال حقايق ميرود اما در برخي از موارد چون نميتواند به مفاهيم و الفاظ برسد منصرف ميشود.
حجتالاسلام قائم مقامي با اشاره به ديدگاه پيامبران و امامان در اين خصوص گفت: اين بزرگان نيز در بسياري از موارد عنوان کردهاند که جست و جو در عالم غيب منجر به تشبيهسازي ميشود و بايد از آن دوري کرد. وي تأکيد کرد: گرايش حکمت الهي در زير سايه وحي و تعاليم اهل بيت شکل ميگيرد و واقعيت نيز همين است که عقل ميتواند در حقايق سير کند اما راهکار دارد. اين استاد حوزه و دانشگاه با بيان اين که سير فقط در مفاهيم نيست افزود: معتقديم حقايق غيبي واقعيتهاي عيني دارند. اما وقتي وارد آن ميشويم نميتوانيم به درک درستي از آن برسيم. وي در ادامه دو پديده دانائي و دوست داشتن را دو جنبه جدا نشدني از انسان دانست و افزود: انسان به جائي ميرسد که دانائي را عين دوست داشتن و دوست داشتن را در دانائي ميبيند و اين دو اتحاد صادقي دارند.
حجت الاسلام قائم مقامي گفت: گرايش حکمت الهي بر اين است که هنر و دين اگر قرار باشد در دستگاه فلسفه و مفهوم آن قرار گيرد نميتوان آنرا در يک مبحث گنجاند. وي يادآور شد: هرقدر در حکمت الهي جست و جو و کنکاش کنيم با دو مفهوم (همانيها) و (نهانيها) روبرو ميشويم. به گفته اين استاد دانشگاه هنر از مقولههاييست که بيشمار است و در تعريف ديگري نوعي ظهور و بروز است.
چهارشنبه 20 مهر 1390 - 10:47