پاي منبر معرفت
حجت الاسلام داود كميجاني
تکثر اديان و مذاهب در جهان يک حقيقت انکار ناپذير است. عموماً هر ملت و قومي از يک نوع اعتقادات پيروي کرده و باورهاي مستقلي براي خود دارند. شيوة زندگي و مناسک معنوي که مردم جهان انجام ميدهند همگي بر اين باورها و اعتقادات مذهبي استوار است. لذا قسمتي از هويت انساني آنها در مذهبشان جلوه ميکند. بدين معنا که در تعريف و توصيف هر ملتي، مذهب و باورهاي ديني آنها نيز يکي از ارکان هويت ملي ايشان قلمداد ميگردد و بدون توجه و شناخت کامل آن مذهب، درک «کيستي» آن ملت امکان پذير نيست. چنانکه امروزه اروپائيان با مسيحيت، ايرانيان با اسلام شيعي، هنديان با آيين هندو، چينيان با آيين بودا و ... شناخت ميشوند.
با اين وصف، هر ملتي بر مذهب خويش به عنوان قسمتي از هويت ملي خود، مقيد و پايبند است، و بر آن تعصب داشته و از حريم آن به شدت دفاع مينمايد. لذا براي حفظ آن، سازکارهايي مهيا مينمايد. از جملة :
1- مناسک و آيينهاي مذهبي را با نظم و دقت لازم و با صرف هزينههاي کافي، اجراء مينمايد؛
2- تلاش ميکند تا ساحت مذهبي خويش را از همة شبهاتي محفوظ بدارد؛
3- براي انتقال آن به نسل بعدي، سيستم تربيتي گستردهاي تدارک ميبيند؛
4- متخلفين از مذهب ملي را به عنوان عنصري نامطلوب، با انواع مجازاتهاي رسمي و غير رسمي اجتماعي، روبرو ميسازد.
اما امروزه با پديد آمدن امکان برقراري ارتباطهاي نزديک جوامع و کوچک شدن مجازي دنيا (دهکدة جهاني)، نوعي همزيستي اجتماعي در جهان پديد آمده است که به نوعي حريمهاي مذاهب ملي را تهديد مينمايد. اکنون ديگر نميتوان مرزهاي فرهنگ، اقتصادي و سياسي را بست و در خانة خويش نشست؛ و ديگران را ناديده گرفت، زيرا امروز همه در خانههاي يکديگر هستند و عرصههاي ملي، فردي و حتي خصوصي مردم با وسائل ارتباط جمعي همچون ماهواره، اينترنت، تلويزيون و ... ، فتح شده است.
چهارشنبه 30 شهريور 1390 - 10:35