گفتگو
ميلاد بهاري
گفت و گو با عباس محمدي؛مسئول واحد آفرينشهاي ادبي حوزه هنري تهران
حوزه هنري استان تهران در زمينه توليد کتاب فعاليت خوبي داشته و دارد و اين را ميتوان از تعداد کتابهايي که هر سال از اين واحد در سوره مهر منتشر ميشود دريافت. هر چند بيشترين توليدات اين حوزه هنري معطوف به دو مقوله ادبيات، شعر و پژوهش ادبي و همچنين نمايش است. عباس محمدي مسئول واحد آفرينشهاي ادبي اين حوزه مدعي است که اين امر به دليل فعاليت خوب اين واحدهاست. محمدي که خود نويسنده است از برنامههاي حوزه هنري استان تهران ميگويد و اينکه در آينده فعاليتهاي اين مرکز در زمينه تدوين کتاب در زمينه ادبيات مقاومت و حمايت از شاعران جوان گسترش بيشتري مييابد. با مسئول واحد آفرينشهاي ادبي حوزه هنري استان تهران گفتوگويي داشتهايم که ميخوانيد
چه کتابهايي در دست انتشار داريد؟
ما چندين کتاب در دست انتشار داريم که متأسفانه فرايند انتشار برخي از اين کتابها طولاني شده است. در حال حاضر کتاب «لبخند سعدي» از اسماعيل اميني، «عناصر جذابيت انيميشن» هادي ايراندوست،گزيدهاي از داستانها سومين دوره از جايزه ادبي تهران، مجموعه 6 جلدي «چگونه هنرمند شويم» و 7 عنوان نمايش نامه عروسکي با موضوع زندگي پيامبران را در دست انتشار داريم.«آب بر آتش» سيروس همتي،«پادشاهي كه نيلبک ميزد» منوچهر اكبرلو،«سراسر پنجره»،«سورههاي آب» و «درخت» مرتضي سخاوت (داريوندنژاد)،«شوراب و هشو» شهرام كرمي،«گرگ يوسف» مهدي پوررضائيان، «ميهمان سليمان» منصور خلج و افسانه شعباننژاد، «هاي و هوي» عباس جهانگيريان. اميدواريم با توجه و همکاري انتشارات سوره مهر هرچه زودتر اين کتابها منتشر شوند.
چرا بيشتر کتابهايي که از سوي حوزه هنري استان تهران منتشر ميشود محدود به دو حوزه نمايش و ادبيات و بعضا شعر و پژوهش ادبي است؟
دليلش اين است که دوستاني که در واحد نمايش، ادبيات، شعر فعاليت ميکنند فعاليت بهتري دارند که خب به طبع کتابهايي هم که از حوزه هنري استان توليد ميشود در اين زمينههاست. ولي ما رويکردمان اين است که هر کاري که به دستمان برسد و شاخص باشد مطمئناً براي چاپ آن اقدام ميکنيم. منتها اين را هم بايد بگويم که اين بستگي به پيش فرضهاي ما هم دارد اين که کتابهايي که به دست ما ميرسد بايد در راستاي اهداف ما باشد. مثلاً ما کتاب در زمينه محيط زيست چاپ نميکنيم و اين به دليل مشي حوزه هنري است.
در زمينه ادبيات دفاع مقدس چطور؟ برنامهاي براي توليد کتاب در اين حوزه نداريد؟
البته دفتر ادبيات مقاومت حوزه هنري مرکز، فعاليت خوبي در اين زمينه دارد و اين باعث ميشود که ما در اين حوزه خيالمان راحت باشد. ولي ما آلان طرحي را در حال انجام داريم که بر اساس آن دوستان ما در حال تحقيقات ميداني هستند که بتوانيم بعد از اين تحقيقات در زمينه خاطرهنگاري و ثبت و ضبط خاطرات فعاليت کنيم.
ميتوانم بپرسم بيشتر جامعه هدف شما چه کساني هستند؟ منظورم اين است بيشتر به سربازان خواهيد پرداخت يا فرماندهان؟
اين پروژه بيشتر در زمينه همسران سرداران شهيد است که در تلاش هستيم کتابهاي خاطرات اين عزيزان را منتشر کنيم.
فعاليت حوزه هنري در زمينه توليد کتاب خوب است؟ چرا اينگونه است؟
اينکه چرا حوزه هنري استان تهران در زمينه توليد کتاب فعاليت خوبي دارد، به دليل تاکيدهاي مقام معظم رهبري است که هميشه و در صحبتهايشان به کتاب عنايت ويژهاي دارند و ما بر اين عقيده هستيم که کتاب مهمترين شاخص فرهنگي است که ميتواند تأثير زيادي در مبارزه با تهاجم فرهنگي و جنگ نرم داشته باشد و ميتواند براي نسل جوان و مردم کشور، خوراک فکري مناسبي تدارک ببينيد. اعتقادمان اين است که ديگر فعاليتهاي فرهنگي همچون فيلم، نمايش و تئاتر به دليل اينکه ماندگاريشان کم است تاثير آني دارند. ولي کتاب تاثير به مراتب طولانيتري دارد و تأثير آن ماندگارتر و عميقتر است.
شايد يکي از دلايل اين توجه رياست فاضل نظري به عنوان يک شاعر بر مديريت حوزه هنري هم باشد، اين طور نيست؟
اين هم ميتواند باشد.
چقدر در توليداتتان به نيازهاي مخاطب توجه داريد ؟
ما هميشه به دنبال اين هستيم که بر اساس نيازسنجي تيمهاي کارشناسيمان اقدام به توليد کتاب ميکنيم. مثلاً ما مشاهده کرديم در زمينه زندگي پيامبران نمايش نامه عروسکي نيست که بر همين اساس آمديم ابتدا 5 عنوان و در ادامه 7 عنوان نمايش نامه عروسکي در اين زمينه توليد کرديم. يا در زمينه هنر شاهد به بيراهه رفتن هنرمندان کشور بوديم که آمديم مجموعه 6 جلدي «چگونه هنرمند شويم» را توليد کرديم. بنابراين رويکرد ما اين است که بر اساس مشاهدات عيني و مطالعات آماري که داريم و همچنين گفتوگو هايي که دوستان دارند به نياز سنجي اقدام کنيم و بر اين اساس کتاب توليد کنيم.
مسئولان حوزه هنري استان تهران چقدر به مسئله حمايت از نسل جوان اعتقاد دارند؟
اصولا تبليغ و شعار ما توجه به هنر جوان است. بنابراين سعي و تلاشمان اين است که به آثار نسل جوان توجه نشان دهيم و با حمايت از اينها زمينه فعاليتشان را در فضاي فرهنگي کشور فراهم کنيم.
چرا در زمينه معرفي کتاب همچون برگزاري جلسات نقد و مراسمهاي رونمايي از کتاب فعال نيستيد؟
يکي از دلايل اين امر شايد اين باشد که به دليل همجواري با حوزه هنري مرکز و انتشارات سوره مهر که مراسمهاي اين چنيني را برگزار ميکند چندان به اين نکته توجه نشده است. ولي همان طور که شما گفتيد بنا داريم اين برنامهها را در اولويت کاريمان قرار دهيم و براي کتابهايي که از سوي حوزه هنري استان تهران منتشر ميشود مراسمهاي رونمايي و جلسات نقد برگزار کنيم.
با توجه به حضور يک شاعر جوان بر راس مديريت حوزه هنري تهران برنامهاي براي حمايت از شاعران جوان کشور داريد؟
رويکرد حوزه هنري استان تهران حمايت از شاعران جوان و آثار شاخص است و بنا داريم که از شاعران جوان و شاعران که آثار شاخصي دارند حمايت کنيم و دفترهاي شعري اينها را منتشر کنيم. فعلا يک سري اقدامات اوليه انجام دادهايم و يک تيم کارشناسي جهت شناسايي و پيگيري اين کار صورت دادهايم که انشا الله در آينده خبرهاي خوبي در اين زمينه خواهيم شنيد. ما بيشتر به دنبال اين هستيم که در اين زمينه الگو سازي کنيم و خوراک فکري براي ديگر شاعران کشور فراهم کنيم.
در پايان اگر صحبتي داريد بگوييد؟
من از تلاش سوره مهر در زمينه توليد و انتشار کتابها تشکر ميکنم و اميدوارم با تدابيري که انديشيده ميشود آثار حوزه هنري استان تهران سريعتر منتشر شوند.
سهشنبه 22 شهريور 1390 - 10:34