گفتگو
عليرضا حسيني
گفتوگو با سيدحسن حسيني، معاون امور مالي و اداري سازمان تبليغات اسلامي
با توجّه به وجود چاپخانههاي متعدد در کشور و نيز چاپخانههايي که در اختيار مؤسسات تابعة سازمان قرار دارند، مانند چاپخانۀ سپهر اميرکبير و...، چه ضرورتي داشت که يک چاپخانۀ جديد راهاندازي شود؟
حضور سازمان در عرصه نشر و خصوصاً نشر فرهنگ و معارف ديني، سابقة تاريخي دارد و با تنظيم اساسنامه و مأموريتهايي كه توسط رهبري بر عهدۀ سازمان قرار گرفت، بحث توليد محتوا اهميت فزايندهاي پيدا کرد. فراهم آوردن شرايط عرضۀ محصولات مكتوب، مثل كتاب و نشريات قرآني از جمله برنامههاي سازمان در سالهاي اخير بوده است. در اين راستا مؤسسات مختلفي تشكيل شد. اميركبير از قبل موجود بود و مديريت آن به سازمان واگذار شد و بعد از انقلاب به طور اختصاصي براي نشر محصولات ديني فعاليتش را دنبال نمود. چاپ و نشر بينالملل و انتشارات سورهمهر هم به عنوان مؤسسات تابعة سازمان كار ميكنند و دهها مؤسسه و حوزة نشر و حوزههاي توليد محتوا، اعم از پژوهشكدهها و مؤسسات فرهنگي كه تحت حمايت سازمان بوده و در توليد محتوا و نشر و توزيع كتب فعاليت ميكنند. پس ما با حجم زيادي توليد محتوا مواجه بودهايم که بايد منتشر و در اختيار جامعه از قشرهاي مختلف قرار داده ميشد.
بازسازي چاپخانۀ سپهر بر اساس بررسيها، فاقد توجيه اقتصادي تشخيص داده شد و مديريت آن به بخش خصوصي واگذار شد. ما به اين نتيجه رسيديم که اگر چاپخانهاي بتواند بدون درگير شدن در امور مربوط به نشر فعاليت کند و دخل و خرج منطقي داشته باشد و نشر هم به کار خودش که توليد محتواست، بپردازد، ميتوان انتظار داشت که تبعات نوسان در فعاليت يکي به ديگري آسيبي وارد نميکند. در واقع ضرورت راهاندازي اين چاپخانه، لزوم اعمال روشهاي جديد در مديريت فرآيند چاپ و نيز استفاده از دستگاههاي جديد و همچنين جلوگيري از اتلاف هزينهها در جاهاي ديگر بوده است. اين چاپخانه براي ارائۀ خدمات به مجموعة سازمان تبليغات و در وهلة بعد خدماتدهي به مشتريان ديگر طراحي شده است.
فکر تأسيس اين چاپخانه از کي مطرح شد؟
چاپخانه، ابزار حوزۀ نشر است که از مأموريتهاي سازمان بوده و هست. زمان آقاي جنتي و آقاي عراقي بحث بازسازي و نوسازي چاپخانههاي سازمان در دستور كار بود ولي به دليل عدم توجيه اقتصادي آن، كار عقب افتاد. علّت هم اين بود که ضعف آن چاپخانهها ميتوانست حوزة نشر ما را دچار اختلال و ضعف شديد بکند. ميدانيد که حوزة نشر، يک حوزة کمکبگير است و صنعت نشر ايران به معني درست کلمه صنعت نيست که بازدهي بالايي داشته باشد. ميشود گفت که از قبل از دهة هشتاد فکر ايجاد چاپخانه در سازمان وجود داشته اما موقعيت و امکانات و بخصوص کارشناسي اين کار در دهة هشتاد جدّي و کامل شد و به نتيجه رسيد.
اين چاپخانه در چه مکاني قرار گرفته و مالکيت آن در اختيار چه کسي است؟
صد درصد مالکيت چاپخانه متعلّق به سازمان تبليغات اسلامي است. مکان آن هم در سرخهحصار و در زميني به مساحت بيستهزار متر مربع است كه سولهاي به متراژ پنجهزار متر مربع در آن ايجاد شده است. بنا بر اين است که اين چاپخانه با اولويت توليد کتاب فعاليت کند و خط توليد کتاب با ظرفيت بالايي براي آن تعريف شده است. به همين منظور بعد از مطالعات و بازديد مشاوران از نمايشگاه اروپايي سال 2008 در آلمان و طي مذاكرات با شركتهاي برجستۀ اروپايي و ژاپني، طرح احداث آن تهيه و ماشينآلات لازم براي آن پيشبيني و خريداري و نصب شد.
اين ظرفيت با چاپخانههاي موجود چه نسبتي دارد؟
اصلاً قابل قياس نيست. برخي چاپخانههاي بزرگ البته تواناييهاي زيادي دارند ولي به لحاظ سرعت و هزينه و کيفيت، اين چاپخانه از آنها بسيار مجهّزتر و برتر است. حتّي ميتوانم بگويم در خاورميانه هم رقيب جدّي ندارد. ما پيشبيني سفارشپذيري به صورت آنلاين را هم کردهايم که هم در وقت و هزينۀ مشتري صرفهجويي ميشود و هم مشتري ميتواند تمام مراحل کار خود را کنترل کرده و بداند سفارشش در چه مرحلهاي قرار دارد. امکان انتخابهاي بسيار زياد از نوع کاغذ گرفته تا نوع مرکّب و... در اين سيستم سفارش آنلاين به مشتري داده ميشود.
اسمي هم براي اين چاپخانه انتخاب شده است؟
بله. عنوان ثبتي آن «شركت واژهپرداز انديشه» است که در سال 1387 تأسيس شده و به نام «چاپ انديشه» شناخته ميشود.
ساختار مديريتي و کارکنان آن چگونه است؟
هيئت مؤسس و مديره توسط سازمان انتخاب شدهاند و مدير آن هم از مديران سازماني است. گروه ادارهکنندة چاپخانه نيز افراد بسيار زبدهاي هستند. در ساختار آن پيشبيني جذب هشتاد نيروي انساني شده و در حال حاضر حدود شصت نفر از اين تعداد جذب و مشغول به کار شدهاند. براي بقيۀ نفرات هم مجوّز استخدام صادر نشده است تا در مراحل بعدي بنا بر نياز اين امر صورت بگيرد.
از اينکه به سؤالات ما پاسخ داديد، سپاسگزاريم.
اميدوارم موفّق و مؤيّد باشيد.
چهارشنبه 15 تير 1390 - 9:35