گزارش
ريحانه فتحي ثاني
ردپاي جشنواره ها از حوزه هنري مي گويند
جشنواره يا همان جشن گرفتن، اتفاق مبارکي است که در عرصه هاي مختلف علمي، هنري، فرهنگي، صنعتي و نظاير آن رخ مي دهد و صاحبان آثار ورود يافته به مرحله نهايي داوري مورد معرفي، تجليل و تمجيد قرار مي گيرند.
موسسات، سازمان ها و نهادهاي بسياري در كشور هم اكنون سالانه موفق به برگزاري جشنواره هاي مختلف فرهنگي، هنري، اجتماعي و ... مي شوند. جشنواره هايي كه هريك در شاخه هاي مربوط به خود توانسته اند در حفظ و ارتقاي فرهنگ و هنر ايران اسلامي موثر واقع شوند. يكي از اين موسسات فعال، حوزه هنري سازمان تبليغات اسلامي است كه از عمدهترين متوليان فرهنگي- هنري كشور به شمار مي رود. اين حوزه با محوريت عنصر الهي اسلام و حكومت اسلامي دستاندركار فعاليتهاي گسترده اي همچون برگزاري جشنواره در شاخه هاي مختلف در كشور است و براي حفظ و امتداد آرمانهاي انقلاب اسلامي ميكوشد.
به گزارش روابط عمومي سازمان تبليغات اسلامي، برگزاري جشنواره دوسالانه دفاع مقدس از جمله جشنواره هايي است كه سال جاري در حوزه هنري سازمان تبليغات اسلامي برگزار شد و حاصل كار جمع آوري 863 عنوان كتاب كه متعلق به سالهاي 87 و 88 است. همچنين ارتباط با ناشران و نويسندگان براي نشر آثار از جمله اقدامات انجام شده در اين جشنواره به شمار مي رود.
جشنواره طنز مکتوب نيز يكي ديگر از جشنواره هاي حوزه هنري است كه فرصت مناسبي براي فعاليت طنزپردازهاي حاضر در سراسر كشور به شمار ميرود تا استعداد، احساسات و طنز خود را به نمايش بگذارند. اين تمرکزگرايي جشنواره در تهران ظلم به ساير استان ها محسوب مي شود. برپايي يك جشنواره كشوري و يا بردن يك جشنواره به ساير استانها از ديگر مزاياي يك جشنواره تمركز زدا قلمداد ميشود. البته ناگفته نماند كه دولتي يا غيردولتي بودن جايزه اهميت چنداني ندارد بلكه مهم اين است كه يك جشنواره در دراز مدت اعتباري را كه براي آن تاسيس شده، بتواند در تمامي مراحل اجرا و پس از برگزاري حفظ كند.
افزون بر اين مطلب، يك جشنواره ممكن است داراي نشست هاي آموزشي باشد. اين جشنواره نيز با ارائه متون نظري در کارگاههاي آموزشي جشنواره طنز مکتوب، نقطه قابل تاملي براي به حركت درآوردن طنزنويسان به سمت توليد آثار با آگاهي و دانش به شمار مي رود.
جشنواره هنرهاي تجسمي هم يكي ديگر از جشنوارههاي موفق است كه غلامعلي طاهري دبير جشنواره هنرهاي تجسمي جوان، گفت: پيش از هرچيز از مرکز هنرهاي تجسمي براي برگزاري به جا و به موقع جشنواره هنرهاي تجسمي جوان تشکر کنم. برگزاري اين جشنواره آن قدر تاثيرگذار بوده است که داور دو بخش طراحي و نقاشي جشنواره هنرهاي تجسمي جوان آن را به عنوان يک جشنواره موفق ارزيابي مي كند به گونه اي كه هر دوره هنرمندان جوان منتظر اعلام فراخوان آن هستند تا آثار خود را به جشنواره ارسال کنند.
همچنين، جشنواره آثار و توليدات مراکز استاني حوزه هنري از ديگر جشنواره هاي موفق است كه شب هاي ايراني بخش جنبي آن به شمار مي آمد و هنرمندان موسيقي استانهاي قم، اردبيل، کردستان، بوشهر و گلستان در اجراي برنامه هاي مختلف آن حضور داشتند. در اين جشنواره از علي معلم دامغاني، عباس براتي پور، محمد رضا سرشار، قادر طهماسبي (فريد) ،هدايت الله بهبودي، ميرزا باقر عليان نژاد، سعيد فخرزاده، حسين عابد، سيد مسعود شجاعي طباطبائي و کاظم چليپا تقدير شد..
در اين راستا، اين حوزه هنري در راستاي پيام معظم انقلاب اسلامي نيز نخستين جشنواره فرهنگي هنري «ايران 1404» را خردادماه سال آينده در پنج رشته تجسمي، موسيقي، نمايش، سينما و ادبيات برگزار مي كند كه مرتضي گودرزي ديباج مدير مرکز هنرهاي تجسمي حوزه هنري، طي حکمي از سوي محسن مومني شريف رئيس حوزه هنري، دبير کل جشنواره ايران 1404 است.
در بخشي از اين حکم ميخوانيم: «سند چشمانداز بيست ساله مهمترين سند راهبردي نظام جمهوري اسلامي ايران است که تحقق اهداف آن نيازمند نگاه همهجانبه و آيندهنگر مسئولان کشور به ويژه هنرمندان وفادار ايراني است. تخيل هنرمندانه که به گواهي تاريخ، مبدا بسياري از پيشرفتها، ابداعات و اختراعات بشر در همه عرصههاي گوناگون بوده و هست بيترديد دروازههاي اصلي تحقق اهداف سند چشمانداز را در همه عرصهها خواهد گشود.»
از ديگر جشنواره هاي اين حوزه هنري، جشنواره هنرهاي آسماني ويژه طلاب جوان و هنرمند سراسر كشور است كه حوزه هنري هم در اجراي همه ساله آن سهم دارد و طلاب هنرمند مي توانند در بخش هاي ادبيات (شعر، داستان، نثر ادبي، وبلاگ و طنز) هنرهاي نمايشي (فيلم، فيلم نامه و نمايشنامه) هنرهاي تجسمي (طراحي، نقاشي، نگارگري، خوشنويسي، عکس، گرافيک، تصويرسازي و کاريکاتور) و پژوهش (هنر و دين، رسانه و دين، مباحث نظري و نقد هنري) در اين جشنواره شركت كرده تا در ارتقاي هنر اين قشر به سهم خود بكوشند.
همچنين، سوم آذر جاري هم شاهد ميزباني تالار انديشه حوزه هنري براي برگزاري جشنواره بينالمللي فيلم كوتاه تهران بوديم كه با هدف ارزيابي و معرفي بهترين توليدات يك ساله فيلم كوتاه ايران و ساير كشورهاي جهان، ارتقاي سطح آگاهي، تجربه و بينش نسل جوان براي نيل به سينماي ملي با هدف بسط و تعميم ارزشهاي والاي ديني و هويتي، تحكيم خانواده، پرداختن به متعهد، موضوعات اجتماعي و فرهنگي، اميد، عدالت، فرهنگ شهادت و دفاع مقدس، دستاوردهاي جديد علمي، ظرافتهاي فرهنگي، تمدني و تاريخي و پرورش هنرمندان خلاق و توانمند كه موجب دستيابي به آثار فاخر فيلم كوتاه ميشود، برگزار شد.
چشنواره رويش هم از جمله جشنواره هايي است كه ردپاي پررنگ حوزه هنري در اجراي آن به چشم ميخورد، بنا به گفته محسن مومني؛ رياست حوزه هنري، جشنواره رويش با هدف سازمان دهي و تقويت فيلمسازي ديني، ايجاد ويتريني شايسته در زمينه سينماي ديني، فضاي رقابتي سالم در پرداختن به موضوعات ديني و معنوي ، ترويج پژوهشهاي سينماي ديني و معنوي ساختارش را شكل داده است.
برگزاري جشنواره عصر سوره هم از ديگر جشنواره هاي موفق اين حوزه هنري است كه مي توان به نمايشگاه نقاشي و آثار حجمي دفاع مقدس، نمايشگاه عکس راهيان نور، نشست پژوهشي عکاسي دفاع مقدس، نمايشگاه عکس گلزار شهدا، نمايشگاه طراحي آثار دفاع مقدس، کارگاه طراحي با موضوع دفاع مقدس و کارگاه مجسمهسازي در بخش هنرهاي تجسمي به عنوان بخش هاي جنبي آن اشاره كرد كه به خودي خود روشنگر كيفيت محتواي اين جشنواره قلمداد مي شود.
همچنين، 21 آبان جاري هم شاهد برگزاري آيين پاياني چهارمين جشنواره بينالمللي سينما حقيقت در بخش هايي همچون فيلم كوتاه، فيلم بلند و فيلم ميان مدت، در تالار انديشه حوزه هنري بوديم.
از ديگر جشنواره هاي برگزار شده در اين حوزه هنري هم مي توان به جشنواره ملي جوان ايراني اشاره كرد كه بنا به گفته مهدي بذرپاش رييس سازمان ملي جوانان، اين جشنواره فرصتي براي مطرح شدن است كه مي تواند محدوديت ها را از بين ببرد و باعث شود تا جوان ايراني فرصت و بستري مناسب براي ديده شدن استعداد و توانايي خود پيدا کند.
يكي از نكات برجسته در زمينه برگزاري جشنواره ها تلاش براي عدم برگزاري جشنواره هاي ويتريني است كه رياست حوزه هنري در باب آن گفته است: «حوزه هنري به عنوان خانه همه هنرمندان مسئول و متعهد به آرمانهاي انقلاب اسلامي، ضمن پرهيز از هرگونه جشنواره ويتريني، انتظار دارد جشنواره ماه ضمن بسط و توسعه اين مفهوم، بكوشد علاوه بر هدفمندي و جريانسازي تئاتر مبتني بر معنويت و دين، تصوراتي درست و دقيقتر از دين در نزد هنرمندان جوان به وجود آورد.»
ناگفته نماند كه حوزه هنري با توليدات فاخر خود تاكنون توانسته است كه در بسياري از جشنواره هاي استاني و كشوري شركت كند. حضور و شركت خود در جشنواره فيلم فجر از اين جمله محسوب مي شود . اين حوزه هنري در سال جاري با سه فيلم سينمايي «يه حبه قند»، «سيب و سلما» و «پرنده باز» در بيست و نهمين جشنواره بينالمللي فيلم فجر شركت مي كند.
گفتني است، اين جستار كوتاه، تلاشي براي معرفي جشنواره هايي است كه از سوي حوزه هنري سازمان تبليغات اسلامي در راستاي ارتقاي هنر و فرهنگ اين مرز و بوم انجام گرفته است و به خودي خود نشان از موفقيت اين حوزه هنري دارد.
سهشنبه 9 آذر 1389 - 14:8