گزارش
بابك راكخواه
نشست خبري معاون امور فرهنگي و تبليغ سازمان تبليغات اسلامي در آستانه سالگرد تاسيس سازمان تبليغات اسلامي و روز تبليغ و اطلاعرساني ديني با موضوع اعتکاف، ستاد اوقات فراغت و روز تبليغ دوشنبه سيويك خرداد برگزار شد.
معاون امور فرهنگي و تبليغ سازمان تبليغات اسلامي در نشست خبري با اعلام برنامههاي سازمان تبليغات اسلامي در حوزهي ستاد اوقات فراغت، مراسم اعتكاف و روز تبليغ و اطلاعرساني ديني خاطرنشان كرد: طرح اوقات فراغت امسال از اول تيرماه در 5 هزار پايگاه فرهنگي و آموزشي شروع خواهد شد كه مدت زمان اين طرح 40 روز برنامه مفيد پيشبيني شده است.
وي خاطرنشان كرد: بخشي از اين پايگاهها تحت عنوان هستههاي فرهنگي جوانان تدارك ديده شده كه در آن مقاطع دبيرستان و سالهاي اول و دوم دانشگاه حضور پيدا ميكنند و بخش ديگر تحت عنوان بوستان معرفت است كه در مقطع ابتدايي و راهنمايي پذيراي دانشآموزان خواهد بود.
حجتالاسلام والمسلمين حسين روحانينژاد تصريح كرد: در اين طرحها جمعيت مخاطب ما 150 هزار نفر خواهد بود كه بيش از 25 هزار نيروي انساني آنها را پشتيباني خواهند كرد و اين برنامهها در طول سال استمرار خواهد داشت و سازمان با شركت كنندگان در اين دورهها ارتباط خود را حفظ خواهد كرد.
روحانينژاد ادامه داد: سازمان تبليغات اسلامي در اين راستا از بستر سازمانهاي مردم نهاد، هياتهاي مذهبي و تشكلهاي ديني استفاده كرده و از آنها حمايت و پشتيباني ميكند.
وي با بيان اينكه 1500 نفر از مربيان و اساتيد ما دورههاي ويژه ديده و از تربيت شدگان حوزهي علميه قم هستند گفت: در 1500 هسته فرهنگي جوان بيش از 5 هزار مورد اردوي يك روزه برگزار خواهد شد و محتواي آموزشي تحت عنوان كتب ره توشه راهيان نور كه با همت دفتر تبليغات حوزه علميه قم و سازمان تهيه شده ارائه خواهد شد.
وي يادآور شد: همچنين برگزيدگان هستهي فرهنگي در 30 استان اردوي يك هفتهاي برگزار ميكنند و ارتباط سازمان با آنها در طول سال به لحاظ تربيت نيروي انساني برقرار خواهد بود.
روحانينژاد با اشاره به اين كه علاوه بر متون آموزشي و برگزاري مسابقات ورزشي، پرورشي و مراسمهاي مذهبي برگزاري گفتمان ديني دربارهي ولايت فقيه و بصيرت ديني در اين دورهها مورد توجه خواهد بود، گفت: هستههاي فرهنگي در اين طرح در بيش از 350 شهرستان جشنواره برگزار خواهند كرد و موظف هستند نشريه جوان را توليد كنند كه برگزيدگان آنها به مرحله استاني راه مييابند كه در اين مرحله 30 جشنواره استاني برگزار ميشود و پس از آن در جشنواره كشوري شركت خواهند كرد.
معاون فرهنگي و تبليغ سازمان تبليغات اسلامي تاكيد كرد: غير از اين 5 هزار پايگاه، سازمان تبليغات اسلامي پايگاههاي خودجوش مردمي را در طول برگزاري طرح اوقات فراغت تابستاني مورد حمايت قرار خواهد داد.
وي در ادامه به برنامههاي سازمان تبليغات در ماههاي رجب، شعبان، رمضان و به ويژه مراسم اعتكاف امسال اشاره كرد و افزود: در اين ماهها با توجه به كثرت مناسبتهاي مذهبي 52 تشكل ديني كه مجوز فعاليت از سازمان تبليغات دارند فعال ميشوند و مساجد نيز همانند گذشته برنامههاي خاص خود را خواهند داشت.
روحانينژاد از اعزام مبلغ و مبلغه به همهي مراكز مورد نياز كشور در طول اين سه ماه خبر داد و گفت: امروز به بركت حوزههاي علميه خواهران، بانوان نيز به عرصهي تبليغ روي پيدا كردهاند، به طوري كه محرم گذشته 5 هزار مبلغه به سراسر كشور اعزام شد.
وي يادآور شد: امسال براي اولين بار گروههاي تبليغي در قالب اعزام مبلغ طراحي شده كه اين گروهها متشكل از 15 تا 30 نفر خواهند بود كه با يك سرتيم درمناطق مختلف حضور مييابند و با مردم در رابطه با مسائل مختلف عقيدتي و فرهنگي به گفتوگو مينشينند.
معاون فرهنگي سازمان تبليغات اسلامي همچنين با اشاره به برگزاري مراسم اعتكاف در سراسر كشور و ارائه آمار حضور مردم در مراسم اعتكاف سال گذشته خاطرنشان كرد: در اعتكاف سال گذشته نيم ميليون نفر معتكف شدند و تعداد كل خواهران 330 هزار نفر و برادران 165 هزار نفر بود كه نشان ميدهد حضور بانوان بسيار پررنگتر بوده است.
روحانينژاد همچنين يادآور شد: تعداد كل شركت كنندگان بيسواد حدود 27 هزار نفر، افرادي كه سواد خواندن و نوشتن داشتهاند 59 هزار نفر، افرادي كه داراي مدرك تحصيلي سيكل بودند 93 هزار نفر، افراد داراي مدرك ديپلم 143 هزار نفر، افراد داراي مدرك فوقديپلم 65 هزار نفر، افراد داراي مدرك ليسانس 72 هزار نفر و بالاتر از آن 21 هزار نفر بودهاند.
وي با بيان اينكه آمار نشان ميدهد 66 درصد از شركت كنندگان در اعتكاف سال گذشته در رده سني 15 تا 30 سال بودند كه اين نشان از حضور گسترده جوانان در اين مراسم است، گفت: در مراسم اعتكاف سال گذشته 341 هزار و 728 نفر جمعيت شهري و 149 هزار و 439 نفر جمعيت روستايي در 3247 مسجد معتكف شدند.
وي همچنين از برگزاري مراسم اعتكاف امسال در 3717 مسجد سراسر كشور با حضور 667 هزار نفر خبر داد و گفت: اعتكاف در اسلام يك عمل مستحب است، اما در صورتي كه به وسيله نذر، قسم، عهد و شرط در ضمن عقد مطرح شود واجب ميشود، در غير اين صورت مستحب است كه حداقل آن سه روز كه روزهاي اول و دوم است فرد روزهدار باشد و البته اگر به روز سوم وارد شود ديگر فرد نميتواند از اعتكاف خارج شود.
اين مراسم تنها در مسجد جامع يعني مسجدي كه اختصاص به يك گروه و يا محلهاي خاص ندارد برگزار ميشود كه نوعا مساجد ما اين چنين هستند.
روحانينژاد خاطرنشان كرد: استقبال مردم از اين مراسم معنوي پيش از آمار ارائه شده اما ساز و كار و بستر لازم در مساجد از لحاظ سرويسدهي، بهداشتي، امكانات رفاهي و غيره وجود ندارد. به همين خاطر آن بخش از مساجدي كه امكان اوليه را دارند اعلام آمادگي ميكنند.
معاون فرهنگي سازمان تبليغات ابراز اميدواري كرد كه متصديان مساجد تلاش كنند تا با حمايت از مردم در سالهاي آينده بتوانند بيش از اين آمار حضور جوانان و مردم را در اين مراسم معنوي شاهد باشند.
وي با بيان اينكه در اين سه روز يكسري برنامههاي عمومي و يكسري برنامههاي اختصاصي براي هر مسجد برگزار خواهد شد، گفت: برنامههاي عمومي همچون مناجات علي(ع)، اعمال ام داوود، سخنراني روحانيون اعزامي، گفتمان اساتيد، زيارت عاشورا و قرائت قرآن و ادعيه صحيفه سجاديه خواهد بود.
همچنين دو مراسم در 13 رجب و سخنرانيهايي در ارتباط با برجستهترين فضيلت اميرمومنان(ع) دربارهي بصيرت و بصيرتبخشي و كور كردن فتنه توسط ايشان كه در تاريخ ثبت شده است برپا خواهد شد.
روحانينژاد در ادامه با اشاره به آسيبهايي كه در كمين مراسم اعتكاف وجود دارد گفت: مريد و مراد بازي، سوء استفاده نحلههاي انحرافي و حفظ نظم و نظارت به برگزاري اين مراسمات جزو آسيبهايي است كه بايد متصديان امر توجه بيشتري به اين موضوعات داشته باشند.
وي همچنين با اشاره به يكم تير سالروز تشكيل سازمان تبليغات اسلامي به فرمان امام راحل(ره) تصريح كرد: نامگذاري روز تبليغ و اطلاع رساني ديني تنها اختصاص به سازمان تبليغات ندارد و متعلق به همه ارباب جرايد و رسانههاست كه بايد اطلاعات درست را به مردم انتقال دهند و امين بودن ويژگي اطلاعرساني است كه خيرخواه مردم براي آگاهي و بيداري آنها است.
معاون فرهنگي و تبليغ سازمان تبليغات اسلامي تاكيد كرد: اين خصلت بايد در مجموعه اطلاعرسانان و مبلغان وجود داشته باشد تا مردم و جامعه كه از آنها اخبار و اطلاعات را دريافت ميكنند اطمينان داشته باشند كه كار آنها براي خدا و اصلاح و خيرخواهانه بوده است.
روحانينژاد در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاري دربارهي ميزان كمكهاي سازمان تبليغات به مساجد براي برگزاري مراسم اعتكاف گفت: خوشبختانه هزينههاي اعتكاف از طرف مردم تامين ميشود و سازمان و ساير نهادهاي ديگر در بخشهاي فرهنگي و تبليغي فعال هستند.
وي در پايان يادآور شد: ما محدوديت اعزام مبلغ در اعتكاف نداريم و مبلغيني كه همزمان در طرح اوقات فراغت حضور دارند ميتوانند در اعتكاف شركت كنند. همچنين اعزام 40 هزار مبلغ به مناطق مختلف كشور در ماه رمضان را پيشبيني كردهايم.
سهشنبه 1 تير 1389 - 12:20