گزارش
نيما نوربخش
گزارشي از دومين جشنواره بينالمللي كاريكاتور فجر
فرهنگسراي نياوران امسال در دومين جشنواره بينالمللي هنرهاي تجسمي از ميان 7 شاخه هنري پذيراي 281 اثر در بخش كاريكاتور بود. اين آثار از ميان 2 هزار و 270 اثر از 800 كاريكاتوريست 79 كشور جهان از جمله برزيل، روماني، تركيه، چين، روسيه، بلغارستان، آرژانتين و... كه به دبيرخانه بخش كاريكاتور رسيده بود انتخاب شده و به معرض نمايش گذاشته شد.
بخش نمايش كاريكاتور امسال براي اولينبار بينالمللي شد و يكي از مهمترين دلايل آن ارتباطي بود كه هنرمندان اين بخش به علت داشتن جايگاهي برتر و خاص در ميان ساير كاريكاتوريستهاي جهان داشتهاند.
اين بخش از جشنواره تنها بخشي بود كه علاوه بر داوران ايراني براي انتخاب و گزينش نهايي، 2 داور خارجي مهم در هيأت انتخابي خود داشت. هيأت داوري ايراني اين بخش از جشنواره عبارت بود از: سيدمسعود شجاعي طباطبايي، دبير رشته كاريكاتور و عضو شوراي سياستگذاري و 3 عضو ديگر آن بهرام ارجمندنيا، بهمن عبدي و حسين نيرومند از اعضاي هيأت داوري بودند. همچنين 2 عضو خارجي گروه نيز با نامهاي هرناندز گوئهره رو كه با نام «آرس» شهرت دارد و كوبايي است و ديگري هيكابي دميرچي با مليت تركيهاي در بخش داوري در كنار داوران ايراني به انتخاب آثار پرداختند. دبيركل جشنواره هنرهاي تجسمي فجر در اين دوره سيدعباس ميرهاشمي و دبير اجرايي آن نيز مسعود زنده روح بود.
همچنين ميتوان از ميان شركتكنندگان در اين بخش جشنواره به اسامي كاريكاتوريستهاي برجسته ايراني مانند شاهرخ حيدري، مسعود ضيايي، بهرام عظيمي و بسياري از صاحبنامان اين عرصه اشاره كرد.
در بخش خارجي نيز هنرمنداني مانند ولادمير كازانومنسكي، جيوكس، رائد خليل، يوري كوزوبوكين و كونستانتين سيوسو در اين جشنواره حضور داشتند. تماي آثار بخش بينالمللي به دليل زمان كوتاه براي شركت در جشنواره از سوي هنرمندان خارجي از طيق اينترنت به جشنواره ارسال شده است. آثار كاريكاتوري كه در فرهنگسراي نياوران به نمايش درآمده در استانهايي مانند خوزستان، سمنان، گلستان و يزد نيز براي علاقهمندان در كنار ساير آثار هنري در بخشهاي مختلف به معرض نمايش گذاشته شد، كه علاقهمندان ميتوانستند براي بازديد به مراكز اعلام شده از سوي هر استان مراجعه كنند.
اين نمايشگاه كه در زمينه كاريكاتور موضوعي و آزاد بر پا شد آثار متنوعي را كه داراي مضاميني مانند صلح، جنگ آزادي، اسراف، زيادهخواهي و بسياري مسائل ديگر است در برداشت، چنانكه فرشته صلح در بسياري از آثار با چشمبندي، ترازوي ناميزاني در دست دارد و گريان است يا سربازي كه ساز جنگ ميزند و سيمهاي گيتارش سيمخاردار است، در جاي ديگر اشاره به مفهوم شاد بودن دارد و شايد خداوند براي دلقكها، شادي ميآورد؛ چه در باران و چه در جنگ.
در اثر ديگري طعنه به گرسنگي قشر عظيمي از مردم را در پس تبليغات و تجمع ثروت در دست اندكي افراد كه ظاهر دنيا را زيبا كردهاند ولي باطنش همانند سيب سرخي است كه از داخل كرم خورده است ميبينيم، يا رسانهها و ماهوارهها كه همانند بمب بر سر مردم فرو ميريزد و بيعدالتيهايي كه در جاي جاي دنيا صورت ميگيرد و در نهايت آزادي در انتخاب زندگي و قرار دادن پازلهاي آن به شكلي كه شايد انساني آنها را اينگونه نخواهد.
دومين جشنواره بينالمللي كاريكاتور از 12 بهمن لغايت 12 اسفند در محل فرهنگسراي نياوران برپا بوده و هنرمندان اين رشته نيز در كنار ساير هنرمندان رشتههاي ديگر به رقابت پرداخته و كسب تجربه كردند.
چهارشنبه 19 اسفند 1388 - 12:55