يادداشت
عليرضا حسيني
آن روز که خورشيد نبوت در آسمان کعبه رُخ نمود، کسي باور نداشت که اين ناخوانده درس، براي بشريت خفته، درسها دارد و گفتنيهاي بسيار. محمد امين ـ صلّي الله عليه و آله و سلّم ـ پيامبر گرامي اسلام با رهتوشۀ ايمان، عصمت و صداقت، طريق رهنماي بشر را در پيش گرفت. با خرافههاي جاهليت عرب به کارزار برخاست و نداي توحيد سر داد تا روح معنويت در دل تشنگان حقيقت دميد. با درايت خويش سکّان رهبري امّت اسلامي را در دست گرفت و شکاف از ميان مسلمانان برداشت. مهاجر و انصار با هم برادر شدند و زنگار کينۀ جاهليت از دل زدودند. ياد مهربانيهاي آن ايام، بارقههاي اميد را بر دلهاي خسته از فتنههاي زمانه ميتاباند. اما اين پايان ماجرا نبود. پس از پنهان شدن آن آفتاب عالمتاب، زمزمههاي ناسازگاري و اختلاف در ميان امّت اسلامي پديدار شد. هر کس ساز خود نواخت و هر گروهي به آنچه خود داشت، دل خوش کرد. غفلت از آموزههاي پيامبر(ص) و دوري از اهداف ايشان و در نتيجه، از کف دادن اتحاد و يکپارچگي، زخمي بر پيکر جهان اسلام فرو نشاند که هنوز هم روي بهبودي به خود نديده است. غافل از اينکه پيامبر گرامي اسلام(ص) به يکپارچگي اين امّت، دل بسته بودند و مؤمنين را برادر هم ميدانستند. در حکومت ايشان نه از قوميت خبري بود و نه از دو رنگي و تاريکي. اما در ميان دلسوختگان امّت رسول گرامي(ص) و رهروان اين طريقت، همواره کساني بودهاند که صداي همدلي و همرنگي سر داده و گوشهاي شنوا را با خود همراه کردهاند.
در شرايط کنوني، انسجام و اتحاد اسلامي به عنوان دستور و رهنمودي قرآني، عاملي مؤثر و اساسي در تقويت فرهنگي، اجتماعي و سياسي مسلمانان، و در شکلدهي هويت جمعي آنان است، و زمينۀ اقتدار امّت اسلامي را در مقابل توطئههاي تفرقهآميز دشمنان دين فراهم ميکند و مانع غلبۀ فرهنگ بيگانه ميشود. استعمارگران علاوه بر انگيزههاي ضد ديني، همواره با انگيزههاي سياسي به ايجاد اختلاف و تفرقه در شکلهاي گوناگون نژادي، مذهبي، ملّي و... بين کشورهاي اسلامي پرداخته و ميپردازند.
از اين جهت، «انسجام اسلامي» هم يک آرمان و شعار اصيل اسلامي، هم يک تکليف عملي و اجرايي و هم يک ضرورت تاريخي است که در شرايط کنوني جهان، ضرورت نخست دنياي اسلام است. وحدت و همدلي بين مسلمانان موجب ميشود تا بهتر بتوانند در مقابل توطئۀ دشمنان اسلام بايستند.
انسجام اسلامي بايد به عنوان يک آرمان مشترک براي تمامي مسلمانان تلقّي شود و هم از نظر اعتقادي و هم از لحاظ عملي مورد توجه قرار گيرد. براي مسلمانان راستانديش جاي هيچگونه شکي نيست که دعوت به وحدت و پرهيز از تفرقه از دستورهاي اکيد قرآن کريم و پيشوايان ديني ماست؛ "وَاعتَصِمُوا بِحَبلِ اللهِ جَمِيعاً وَلا تَفَرَّقُوا"/ سورۀ مبارکۀ آلعمران؛ آيۀ شريفۀ 103
از سوي ديگر، مشترک بودن اعتقاد به خداي واحد و پيامبر اکرم(ص) و قرآن کريم به عنوان تنها کتاب آسماني، و قبله و دستورات ديني واحد، و لزوم تمسّک همۀ مسلمانان به سيرۀ پيامبر اسلام(ص)، همگي داعي عامل وحدت حقيقي مسلمانان به شمار ميرود.
براي تحقق هدف مقدّس وحدت و انسجام اسلامي بين مسلمانان و تشکيل جبهۀ متحد و مقتدر، مسلمين جهان بايد موانع دروني وحدت و همبستگي را شناسايي و به طور دقيق بررسي کنند و با تلاشهاي مستمر و روشهاي کارآمد آن را مرتفع سازند.
با توجه به وضعيت کنوني جهان اسلام و اقدامات استکبار جهاني براي تضعيف و نابودي اسلام و مسلمين، بر همۀ عاشقان اسلام و پيروان قرآن کريم و پيامبر اکرم(ص) لازم است تا با يکدلي و اتحاد، بار ديگر عظمت عصر طلايي جهان اسلام را به رُخ دشمنان ديرينۀ امّت واحدۀ اسلام بکشند و با پرهيز از دو رنگي و اختلاف، چراغ يکدلي را در اين تاريکخانه بيفروزند و رهنمودهاي ارزندۀ مقام معظّم رهبري و مراجع و علماي جهان اسلام را سرلوحۀ کار خود قرار دهند و با همبستگي و انسجام و برادري، و تشکيل امّت واحده، به مقابله با برنامههاي ضد اسلامي و ضد انساني استکبار جهاني برخيزند و عزّت و اقتدار اسلام را به نمايش بگذارند، که طبق وعدۀ الهي: "إِن تَنصُرُو اللهَ يَنصُرکُم وَ يُثَبِّت أَقدَامَکُم"/ سورۀ مبارکۀ محمد؛ آيۀ شريفۀ 7
سخن پاياني را به رهنمودهاي مقام معظّم رهبري مزيّن مينماييم که ميفرمايند:
«امروز، روز اتحاد دنياي اسلام است. شما ببينيد براي به هم زدن همين اتحاد ضعيف کنوني، دشمن چقدر سرمايهگذاري ميکند. اوضاع عراق را نگاه کنيد، اوضاع ديگر مناطق اسلامي هم کم و بيش با همان توطئهها دست به گريبان است. براي اينکه بين طوايف اسلامي، فِرَق اسلامي، اقوام اسلامي و ملّتهاي اسلامي، به بهانههاي مختلف اختلاف بياندازند، اينها، آنها بکشند، آنها، اينها را بکشند، اينها بغض آنها را در دل بپرورانند، آنها، متقابلاً کينۀ اينها را به دل بگيرند و نتيجه اين بشود که از دشمن اصلي دنياي اسلام، طرحان تسلّط و سيطره بر اين منطقه از دنيا، غافل بمانند.
اگر دنياي اسلام متّحد باشد، نبايد امروز فلسطين تنها بماند، نبايد امروز دولت برخاسته از رأي ملّت فلسطين زير فشار قرار بگيرد و به قطع کمکها، در صورتي که از اصول خود منصرف نشود، تهديد بشود. دنياي اسلام بايستي با صداي واحد و با کلمۀ واحده، حمايت خودش را از ملّت فلسطين و مسئولان فلسطيني اعلام کند و از پافشاري آنها بر اصولشان پشتيباني کند.
...وجود مقدّس نبي مکرّم اسلام ـ صلّي الله عليه و آله و سلّم ـ مهمترين نقطۀ ايجاد وحدت است... دنياي اسلام ميتواند در اين نقطه به هم پيوند بخورد؛ اينجا، جايي است که عواطف همۀ مسلمانها در آنجا متمرکز ميشود. اين، کانون عشق و محبّت دنياي اسلام است... اين، نقطۀ اصلي است.
سياستمداران، نخبگان علمي و فرهنگي، نويسندگان، شعرا و هنرمندان ما روي اين نقطه تکيه کنند و همۀ مسلمانها با اين شعار به هم نزديک شوند. موارد اختلاف را در نظر نگيرند، يکديگر را متهم نکنند، يکديگر را تکفير نکنند و يکديگر را از حوزههاي دين خارج نکنند. دلها در سراسر امّت اسلامي، به ياد پيامبر و به عشق پيغمبر طراوت پيدا ميکند، همۀ ما دلباخته و عاشق آن بزرگواريم.»/ بيانات رهبر معظّم انقلاب اسلامي در سالروز ميلاد باسعادت پيامبر اعظم(ص) و امام جعفر صادق(ع)
چهارشنبه 12 اسفند 1388 - 12:58