گزارش
آرمين سليماني
گزارشي از كنفرانس «فرهنگ در فضاي فيزيكي و مجازي»
كنفرانس «فرهنگ در فضاي فيزيكي و مجازي» به همت دانشكده ارتباطات مؤسسه آموزش عالي سوره وابسته به سازمان تبليغات اسلامي، دانشكده مطالعات جهان دانشگاه تهران و كميسيون ملي يونسكو در ايران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي سازمان تبليغات اسلامي، در ابتداي اين كنفرانس و پانل افتتاحيه دكتر سيد مهدي خاموشي، رئيس سازمان تبليغات اسلامي به بررسي تاريخچه و سياستهاي جمهوري اسلامي ايران در عرصه مجازي و زيربناهاي فرهنگي حاكم بر آن پرداخت و تأكيد كرد كه مرزهاي مجازي به رغم ظرفيت بالايي كه براي عرضه عقايد و خدمت در عرصه جهاني دارند، بايد تعريف و پالايش شوند.
در بخش ديگري از اين برنامه دكتر سعيدرضا عاملي، رئيس دانشكده مطالعات جهان دانشگاه تهران و دبير همايش، پارادايم دو فضايي شدن جهان و شكلگيري لايههاي تركيبي فرهنگهاي دوفضايي شده را واكاوي و عنوان كرد: از هنگامي كه بشر امكان «حركت نامحدود» و «تصرفات آسان» را در جهان ذهن پيدا كرد، فضاي مجازي تولد يافت.
پروفسور ويليام كلمن، استاد دانشگاه مك مستر كانادا سومين سخنران كنفرانس «فرهنگ در فضاي فيزيكي و مجازي» بود و با نگاهي به موضوع جهانيشدن معاصر، فناوري و استقلال فرهنگي معتقد بود: فرآيندهاي جهانيشدن ميتوانند فرهنگها را به مخاطره بياندازند و شيوه ساخت و تطابق با سنتهاي فرهنگي را تعيين كنند.
در ادامه برنامه و پانل دوم كنفرانس دكتر اميد علي مسعودي، عضو هيأت علمي دانشگاه سوره به فرهنگ مجازي و نظارت الكتروني پرداخت و در اين راستا تأكيد كرد كه فرهنگ مجازي در برابر چالشهاي نظارت الكترونيكي، چارهاي جز پناه بردن به فرهنگ واقعي و حضور فيزيكي انسانها ندارد. از جمله اين مخاطرات، افشاي اسرار اشخاص و از جمله چالشها، شفافسازي رفتارهاست كه گرچه كمال مطلوب فرهنگ واقعي است، اما مسائلي را نيز به تبع خود دارد.
دكتر يونس شكرخواه، استاديار علوم و ارتباطات دانشگاه تهران نيز با مورد توجه قرار دادن فرهنگ مجازي و پرسشگري در زمينه فرهنگ سايبر (cyberculture)، اظهار داشت: به طور كلي بايد همه مسائل فرهنگي مرتبط با پيشوند «سايبر» را در تركيب با هر مضمون مرتبط با آن جست (سايبر- مضمون) تا بتوان به تعريفي از مفهوم آن رسيد؛ اما واقعيت اين است كه چنين امري، خود ميتواند مضامين صدها كتاب را در اين باره شكل دهد.
گفتني است در پانل سوم (فضاي مجازي و عرصه عمومي) از اين كنفرانس يك روزه كه در سالن كنفرانس دانشكده مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد، نويد عليزاده و اكرم نيرنيا به موضوع فرهنگ و خاستگاه آن در فضاي مجازي، دكتر حجتالله ايوبي به حق تأليف در فضاي مجازي، دكتر مسعود كوثري به سوژه هايدگري و سكنيگزيني در جهان مجازي و رضا كلاهي و سعيده الله دادي به تحليل و مقوله بندي عناصر شكل دهنده به عرصه عمومي در فضاي مجازي پرداختند.
در پانل چهارم (بازنمايي در فضاي مجازي) دكتر محمدرضا سعيدآبادي و زهره خوارزمي به موضوع بازنمايي هويت نسل دوم و سوم ايرانيان امريكايي در فضاي مجازي، زهرا نژادبهرام و مريم حسيني به بازنمايي زن امريكايي در رسانههاي مجازي ايران (ايسنا و ايرنا) و امين پروين و نجمه محمدخاني و صالح زماني به بازنمايي هويت ايرانيان مهاجر در فضاي مجازي پرداختند.
همچنين پانل پنجم (كاربري اينترنت)، پانل ششم (توريسم مجازي) و پانل هفتم (نهاد خانواده و دين در فضاي مجازي) نيز در بخشهاي بعدي برنامه برگزار شد.
چهارشنبه 1 خرداد 1387 - 15:15