گزارش
عباس لهراسبي
گزارشي از سفر دكتر خاموشي به استان سيستان و بلوچستان
صبح روز سه شنبه ساختمان جديد سازمان تبليغات اسلامي زاهدان مركز استان سيستان و بلوچستان با عنوان مجتمع فرهنگي نور با حضور جمعي از مقامات كشوري و لشگري و همچنين مديركل مجلس و امور استانها، مديركل امور مالي، معاون دفتر رياست و رئيس روابط عمومي كشور افتتاح شد. در اين مراسم كه با تلاوت آياتي چند از كلام الله مجيد آغاز شد حجه الاسلام سليماني نماينده ولي فقيه و امام جمعه زاهدان با پرده برداري از لوح يادبود، ساختمان جديد مركز استان را افتتاح نمود.
در ادامه مراسم با حضور مدعوين در سالن اجتماعات حجه الاسلام قربانپور مديركل تبليغات اسلامي استان سيستان و بلوچستان ضمن خيرمقدم به حضار و توضيح علت عدم حضور رياست سازمان به ارائه گزارشي از فعاليت سازمان و نياز به ايجاد ساختمان با امكانات تبليغي مناسب پرداخت. وي اين ساختمان را از بركات سفر مقام معظم رهبري دانست و از مجموعه استانداري و همكاران ايشان و سازمان مسكن و شهرسازي و زحمات آقايان حسيني كوهستاني و ولي نژاد روساي سابق سازمان تبليغات اسلامي استان قدرداني كرد.
مهندس باران هاشم زهي رئيس مسكن و شهرسازي نيز در اين مراسم سخنراني كرد. وي نيز با اشاره به خلاء موجود در زمينه فرهنگي در سطح شهرستان و استان اين ساختمان را از بناهاي معظم دانست و آخرين تكنولوژيها در ساخت اين بنا را از ويژگيهاي مهم آن دانست. وي سازمان را با اسكلت فلزي و سقف تيرچه بلوك و نماي گرانيت و تراول تن از ساختمان هاي نادري دانست كه سقف و بدنه و پنجره ها ايزوله در مقابل صوت و انرژي ميباشند. ايشان تنها ساختمان قابل رقابت را بيمارستان 340 تخت خوابي زاهدان معرفي كرد كه با توجه به جابجايي دو مديركل در دوران ساخت، پايان آن را طبق قرار داد و در مدت سه سال كه از قبل تعيين شده بود اظهار كرد . وي هزينه هاي انجام شده براي اين ساختمان را هفت ميليارد و هفتصد ميليون ريال اعلام كرد. هاشم زهي ضمن تسليت ارتحال آيت الله مشكيني و قدرداني از دست اندركاران ساخت اين پروژه به سخنان خود پايان داد.
در ادامه حجه الاسلام سليماني نماينده ولي فقيه و امام جمعه زاهدان نيز ضمن تسليت ارتحال آيت الله مشكيني تشكر و قدرداني ويژه نسبت به سازمان مسكن و شهرسازي كه تلاش همه جانبه در سطح استان دارد ابراز داشت. وي افتتاح اين ساختمان را جزو نوادر برنامه هايي دانست كه از زمان كلنگ زني تا انتها در مدت مشخص شده پايان يافت. ايشان همچنين گفت: قطعاً مساله قلم و بيان همانگونه كه در قرآن مورد اشاره قرار گرفته از اجزاي تبليغ مي باشد. حجه الاسلام سليماني خير و بركت سفر مقام معظم رهبري را در استان فراوان دانست و شرايط حساس و ويژه منطقه را با ساير استان ها مقايسه كرد و گفت: سازمان در استان سازمان تبليغات اسلامي است نه فقط سازمان تبليغات شيعي . استاني كه از لحاظ عرض و طول و مساحت به يازده استان كشور طعنه مي زند قطعاً از لحاظ پراكندگي قوميت ها و نقاط كور كشور نيز داراي وسعت ميباشد و بايد نقاط كور و آسيب پذير را شناسايي و تحت پوشش قرار داد. اين استان با دو كشور برادر همسايه است و اگر بتوانيم سازمان تبليغات را سازمان دهي كنيم مي تواند براي كشورهاي همسايه نيز مفيد باشد و اگر مركز سازمان تبليغات روي اين موضوع انديشه نكند با همه سرمايه گذاريها و وسعت، در همان تبليغات سنتي غوطه ور خواهيم بود. لكن اگر به آداب زمان آشنا باشيم و سيستم تبليغي روز را بشناسيم و به آن مجهز باشيم مي توانيم آن سوي مرزها را نيز پوشش تبليغاتي دهيم و آنان را تغذيه فكري كنيم. ايشان نقش سازمان را در داخل و خارج مهم دانست و وظيفه سازمان را علاوه بر حركت سنتي و ارسال روحاني به روستاها داشتن كارگاههاي آموزشي براي پرورش مبلغان ويژه در نقاط مشترك مرزي توصيف كرد. وي ادامه داد: با آشنايي با زبان اقوام مختلف ميتوان در قلب و جان آنان ورود پيدا كرد. ايشان با اشاره به اشعار اقبال لاهوري و نقش وي در زبان فارسي اظهار داشت تا همين چندي قبل پاكستان زبان رسمي خود را زبان فارسي مي دانست و هم اكنون نيز زبان اردو را به عنوان دختر زيباي زبان فارسي قلمداد مي كنند. وي ادامه داد ميبايد براي مسلح شدن به فرم جديد تبليغي علاوه بر اشاعه و فهم و زنده نگهداشتن زبان فارسي به زبانهاي ديگر و روز تسلط كافي داشت.
ايشان اظهار داشت هم اكنون عربستان يكصد هزار مبلغ وهابيت با درجات علمي بالا را پرورش داده كه چنانچه هوشيار نباشيم مي توانند خطر بزرگي براي مسلمانان باشند.
نماينده ولي فقيه و امام جمعه زاهدان ضمن قدرداني از همه مسئولين براي ساخت اين مركز به سخنان خود خاتمه داد.
گفتني است حضور حجه الاسلام والمسلمين دكتر خاموشي رئيس سازمان تبليغات اسلامي به علت تاخير در پرواز شماره 478 هواپيمايي جمهوري اسلامي كه از ساعت 45/5 دقيقه صبح به مدت سه ساعت به طول انجاميد ميسور نشد.
صبح روز سه شنبه و در ادامه افتتاح ساختمان جديد شهرستان زاهدان جلسه آمايش سرزمين با حضور رئيس سازمان تبليغات اسلامي و روساي دفاتر سازمان در شهرستانها استان سيستان و بلوچستان در محل مهمانسراي فرهنگيان آموزش و پرورش برگزار گرديد. حجه الاسلام خاموشي در اين جلسه ضمن تقدير از مجموعه پرسنل و مديران كه در افتتاح ساختمان جديد زحمت كشيدند پرداختن به برنامه هاي جديد سازمان را محور برگزاري جلسه دانست.
ايشان در اين جلسه اظهار داشت: استانهاي ويژه بايد برنامههاي قرآني مفصلتري داشته باشند و سهم برنامههاي قرآني در برنامههاي فرهنگي زياد شود. در اين برنامهها نبايد فقط به روخواني و روانخواني اكتفا شود و مفهوم و مقابله تفسيري نيز بايد در برنامهها گنجانده شود.
وي اظهار داشت اجراي برنامهها در سازمان بايد در راس امور باشد و در اين راه حتي اگر هم با كسري حقوق پرسنل مواجه شويم ميبايست تمامي برنامهها با دقت و كيفيت انجام شود و در اين زمينه نبايد با كسي تعارف كرد. دكتر خاموشي ادامه داد اگر بودجه هشتاد و سه را با هشتاد و شش مقايسه كنيم مشخص ميشود كارهاي بسيار خوبي انجام پذيرفته. وي بوميسازي برنامهها را با ايراد سوالي پيرامون خللهاي موجود در برنامههاي بومي درخواست كرد.
در ادامه مسئولين دفاتر به ذكر مشكلات و همچنين برنامههاي جديد خود پرداختند.
حجه الاسلام بزماني از شهرستان ايرانشهر جمعيت ايرانشهر و سرباز را سيصدهزار نفر اعلام كرد كه تركيبي از شيعه و اهل سنت ميباشد كه 30% طبق آمارهاي رسمي اهل تشيع و 70% اهل تسنن و در دو منطقه متفاوت زندگي ميكنند. وي گفت: با توجه به اوضاع و احوال اخير، جريانهاي موجود يك جريان مختص است، ضمن اينكه روابط بين شيعه و سني روابط خوبي است لكن ما در بحث شيعهشناسي بسيار كم كار كرديم و كسي نسبت به اين موضوع در تحقيقات شيعه آشنايي ندارد. كه در دراز مدت مشكلساز مي شود و اين در برخورد دانش آموزان دو قشر مشخص مي شود.
وي گفت: در اين زمينه بايد عده اي عالم از مركز اعزام شوند. ضمن اينكه ما نيز براي جوانان اهل سنت حرفهاي بسياري داريم كه مي توان با برنامه ريزي، معارف عميق تشيع را با اعزام و پشتيباني افراد مطلع در طول سال به آنان انتقال داد. وي با اشاره به حضور تعداد بسيار اندك روحاني مستقر در اين منطقه خواستار رفع اين مشكل از طرق گوناگون از جمله ارتقاي وضعيت حقوقي و معيشتي آنان شد. ايشان شهرستان ايرانشهر را با توجه به سطح بالاي دانشجو نيازمند امكانات و تجهيزات براي اطلاع رساني وسيع دانست.
حجه الاسلام نوابي نيز جمعيت شهرستان خاش را يكصد و نود هزار نفر اعلام كرد كه 95% از اين جهت شيعه و باقي اهل سنت مي باشند. وي عدم امكانات و عدم آگاهي از اعتبار در طول سال و مستقل نبودن را از جمله معضلات آن شهرستان دانست. ايشان با اشاره به لزوم تحكيم وحدت مسلمانان، يكي ديگر از مشكلات موجود در زمينه روابط شيعه و سني را عدم اعتبار لازم براي ايجاد امكانات براي اهل تسنن دانست و همچنين در زمينههاي فرهنگي عدم ارسال كتابهاي مورد نياز در كتاب شهر و عدم حمايت مسئولين در مركز براي ارسال كتابهاي درخواستي را از معضلات مهم شهرستان در زمينه ترويج فعاليتهاي معارف ديني دانست و خواستار اختيارات و استقلال بيشتر در زمينه برنامهريزيهاي مختلف شد كه در پايان سخنان مسئول شهرستان خاش دكتر خاموشي خواستار ارائه برنامههاي جديد و مستقل از سوي ايشان به مركز استان سيستان وبلوچستان براي اجراي آن پس از بررسي و تاييد شد.
آقاي آرامش مسئول دفتر چابهار هم جمعيت شهر چابهار را 218 هزار نفر اعلام و فاصله مركز استان را هفتصد كيلومتر ذكر كرد.
وي ازجمله برنامه هاي فرهنگي را دعوت از گروه تواشيح با هزينه بالغ بر دو ميليون و هشتصد هزار تومان اعلام كرد كه در مدت هشت روز و هر روز چهار برنامه در سطح شهر به اجراي برنامه پرداختند.
ايشان تجليل از مداحان خواهر و برادر را يكي ديگر از برنامه هاي فرهنگي دانست و با اشاره به مكان فعلي سازمان كه در كانكس استقرار دارد خواستار ساخت ساختمان براي اجراي فعاليت ها شد. همچنين برگزاري گفتمان ديني را يكي از برنامههاي مثبت فرهنگي در چابهار اعلام داشت. در ادامه دكتر خاموشي براي ساخت مدرسه معارف در چابهار و همچنين پيگيري ساخت ساختمان جديد قول مساعد داد.
حجه الاسلام دهقان از شهرستان زابل نيز اين شهرستان را به همراه زهك و دوست محمد داراي جمعيتي بالغ بر سيصد هزار نفر با 70% اهل تشيع و 30% اهل سنت اعلام كرد و جمعيت شيعه آن را قبل از انقلاب 90% دانست. وي سه نمايندگي و 6 نفر پرسنل اداره با دويست و سي و يك هيات مجوز دار و اعزام بيش از دويست و پنجاه نفر روحاني مبلغ را از ويژگيهاي آن شهرستان دانست. ايشان يكي از اهداف مهم سازمان را پياده سازي مفاهيم قرآني و معارفي دانست كه در اين خصوص برنامههاي منطقهاي همگام با مطالعات در مركز در حال انجام مي باشد. دهقان ادامه داد: با توجه به تهاجمات فرهنگي و بيكاري و درآمدهاي كاذب، تاثير بر عمق افكار و دين مردم مي گذارد كه عنايت به روحانيون اندك كه حدود صد نفر روحاني براي هفتصد روستا مي باشند در درازمدت مشكلات بسياري را موجب خواهد شد.
در خصوص ساخت خانه هاي عالم كه جمعاً سيزده خانه بوده و يازده خانه هنوز تكميل نشده را نيز از ديگر معضلات مربوط به عدم حضور و جذب روحاني مستقر دانست. مسئول شهرستان زابل از ديگر برنامه هاي آن شهرستان را آموزش حدود سيصدنفر روحاني محلي برشمرد و براي هزينه هاي جاري آنان درخواست اعتبار نمود. ايشان اجرايي شدن كتابخانه تخصصي حوزه دين را با ايجاد فضايي مناسب و اعتبار مربوط با توجه به تعداد بسيار زياد دانشجو در زابل را از درخواست هاي مهم خود برشمرد.
حجه الاسلام عبداللهي از شهرستان سرباز به مركزيت داسك نيز آن شهرستان را داراي چهار بخش و هشتصد روستا با جمعيتي بالغ بر 164000 نفر دانست. وي گفت: سي حوزه علميه كه دو تاي آن از حوزه هاي بزرگ و معروف ميباشد از شاخصه هاي بارز شهرستان مي باشد كه سالانه هفتصد نفر در اين دو حوزه فارغ التحصيل مي شوند. وي گفت در اين شهرستان 5/98 درصد اهل سنت مي باشند و داراي 121 كيلومتر مرز مشترك با كشور پاكستان مي باشد كه دروازه ورود و خروج از اين دو كشور شهرستان سرباز مي باشد.
حجه الاسلام عبداللهي به همراه يك نفر نيرو در شهرستان مشغول به كار مي باشند. وي اظهار داشت امسال براي نخستين بار مراسم عزاداري ماه محرم در يكي از روستاها برگزار شد كه تاثير مطلوبي در منطقه داشت. ايشان همچنين يكي از مشكلات ويژه بزرگ شهرستان را عدم حضور روحانيون در اين شهر اعلام كرد و اظهار داشت در صورت عدم توجه به اين نكته، با مشكلات روبرو خواهيم بود. حجه الاسلام عبداللهي همچنين درخواست كرد با توجه به پراكندگي جمعيت در شهرستان اعتباري براي برگزاري دعا در هر هفته در يك منطقه درنظر گرفته شود، وي همچنين خواستار برقراري آموزش نهج البلاغه در شهرستان شد.
حجه الاسلام بامري از شهرستان دلگان نيز به ارائه گزارشي از جغرافياي آن شهرستان پرداخت و يكي از معضلات را دريافت اعتبارفصل دو اعلام كرد و گفت به جز اين مبلغ هيچ مبلغ ديگري از ساير فصول دريافت نشده است. وي همچنين درخواست كرد دفتر نمايندگي سازمان در آن شهرستان به اداره تبديل شود.
حجت الاسلام باقري مسئول نمايندگي شهرستان زهك ضمن تقدير از حضور رياست سازمان و هيأت همراه اين حضور را از الطاف خاصه امام عصر عجل الله دانست و ابراز اميدواري كرد به لطف حضرت وليعصر (عج) مشكلات مطرح شده در استان به زودي مرتفع گردد. وي اظهار داشت اگر بخواهيم كار فرهنگي خاص انجام دهيم بايد در هر روستا و سازمان يك رابط فرهنگي منظور نماييم. و در هر روستا كه جمعيت بالايي دارد شوراي فرهنگي تشكيل گردد. وي ضمن ابراز تأسف از اينكه سهميههاي فرهنگي به اين شهرستان نميرسد گفت همه روزه مقدار كثيري از cdهاي غير فرهنگي و مبتذل از مرزهاي همسايه به ايران ميرسد كه براي مبارزه با آن نياز به cdهاي فرهنگي و معارفي ميباشد. وي همچنين درخواست كرد براي هيئات مذهبي دورههاي آموزشي برقرار شود. وي ادامه داد يكي از درخواستهاي مردمي ساخت ساختمان اداري براي نمايندگي سازمان و تبديل نمايندگي به اداره در شهرستان زهك ميباشد.
حجت الاسلام جهانگيري شهرستان سراوان را شرقيترين شهر ايران با جمعيتي بالغ بر دويست و سي و شش هزار نفر معرفي كرد. وي همچنين اظهار داشت پنجاه درصد از جمعيت طلاب اهل سنت كشور در اين شهرستان ميباشند. ايشان همچنين با ابراز اينكه در ميان اهل سنت ميتوان كارهاي خوبي را انجام داد درخواست كرد با عنايت به جمعيت بالاي اهل سنت، سازمان تبليغات اسلامي برنامههايي براي آنان تدوين و اجرا نمايد.
حجت الاسلام محمدزاده از شهرستان نيكشهر بيشتر جمعيت اين شهرستان را از مهاجرين دانست كه از لحاظ معيشتي دچار فقر شديد ميباشند. وي بزرگنمايي چهرههايي كه در خط انقلاب نيستند يا چهرههاي منفور و ضد انقلاب و تبليغات براي مثبت نمودن آنان را از معضلاتي دانست كه به سرعت در حال شيوع ميباشد. وي درخواست ايجاد ستادي براي مقابله با اين گونه حركات را ارائه نمود. ايشان تنها راه ريشهكن كردن فقر فرهنگي به طور كامل را منوط به آموزش كودكان از مرحله دبستان به بعد دانست.
حجت الاسلام قرباني مسئول دفتر نمايندگي بخش ميرجاوه با وسعت حدود 5 هزار كيلومتر با حدود 50 هزار نفر جمعيت ، نيز گزارشي كوتاه از فعاليتهاي سازمان در اين بخش ارائه نمود. وي مشكل بودجه اندك و حداقلي را از مهمترين معضلات بخش ميرجاوه دانست و گفت مابقي نيازها از محل كمكهاي مردمي و شناسايي خيرين مرتفع ميگردد. ايشان عدم وجود وسايل تبليغاتي از جمله دوربينهاي عكاسي و تصويربرداري و همچنين نبود وسيله نقليه را از مشكلات ديگر دانست.
علي محمدي كارشناس علوم قرآني استان نيز به عنوان آخرين سخنران با اشاره به اينكه سعي شده با استفاده از روابط قرآني تعاملات اجتماعي برقرار باشد و گسترش يابد، اظهار داشت در اغلب موارد جزء اولين و تنها مدعوين در برنامهها و همايشهاي ادارات و نهادها در سطح استان ميباشيم. وي كمبود اعتبار براي هزينههاي پذيرايي قرآن آموزان و ساير موارد را از جمله معضلات بخش قرآني سازمان دانست.
حجه الاسلام والمسلمين دكتر خاموشي در پايان اين جلسه هفت ساعته ضمن تشكر از حضور و حوصلهي مسئولين دفاتر شهرستاني ابراز اميدواري كرد سازمان با استفاده از نيروهاي مجرب، برنامهريز و توانمند به سرعت به اهداف خود نزديك شود. وي ارزيابي درون سيستمي برنامهها را از امور مهم دانست و خواستار گسترش اين ارزيابيها شد. وي با ابراز اينكه مشكلات در كارهاي فرهنگي بسيار بيشتر از امور ديگر است گفت بايد در همه امور با خداوند متعال معامله كرد كه در اين صورت هيچ مشكلي لاينحل نخواهد بود و هيچ راهي ناهموار نخواهد ماند. عمده اين است كه رسالت ما در سازمان تبليغ اسلام رسالتي نبيگونه و امامگونه است و اين مديريت فرهنگي پيچيده مفهومش آن است كه بايد مسلح و عالم به ابزار مختلف فرهنگي بود.
ايشان در پايان اظهار داشت در مجموع شاخص فعاليتهاي سازمان در استان سيستان و بلوچستان داراي رشد است و از تلاش و زحمات حجت الاسلام قربانپور مديركل سازمان در زاهدان و ساير پرسنل و همكاران تشكر و قدرداني ويژه كرد.
بعدازظهر روز سهشنبه و در حاشيه جلسه مسئولين دفاتر شهرستاني با حضور مهندس اكبري معاون برنامهريزي استانداري و مالكي معاون آن سازمان و همچنين اعتصام مديركل آموزش و پرورش استان جلسه ديگري در محل مهمانسراي آموزش و پرورش تشكيل شد. در اين جلسه دكتر خاموشي ضمن ارائه گزارشي از فعاليت سازمان در مركز و همچنين زابل و اينكه فضاي سازمان تبليغات اسلامي يك فضاي تعاملي است خواستار محقق شدن مطالبات سازمان تبليغات اسلامي در استان سيستان و بلوچستان شد.
مهندس اكبري نيز ضمن تقدير از فعاليتها و اينكه در طول همكاري همواره نسبت به سازمان با ديد مثبت نگاه شد اظهار داشت هر بودجهاي كه از مركز براي سازمان در استان در نظر گرفته شود به همان مقدار نيز از طرف سازمان مديريت به اين سازمان در زاهدان پرداخت خواهد شد. كه در ادامه تفاهمنامهاي مبني بر تخصيص اعتبارات از مركز و استانداري به امضا رسيد. همچنين اكبري براي احداث ساختماني جهت دفتر سازمان در شهرستان چهابهار قول مساعد داد.
چهارشنبه 10 مرداد 1386 - 16:56