گفتگو
محمد عبدالهادي
گفتوگو با مديركل امور مجلس و استانهاي سازمان تبليغات اسلامي
به تازگي نمايشگاهي توسط سازمان در مجلس شوراي اسلامي برپا شده است با نام سند چشمانداز جمهوري اسلامي ايران در افق 1404 هجري شمسي. با توجه به اينكه مقام معظم رهبري در فرمايشات خود فرمودند: سازمان تبليغات اسلامي و همچنين صداوسيما در جهت تبليغ برنامه سند چشمانداز بايد تلاش كنند، آيا اين اقدام در راستاي سخنان معظم له قرار دارد و نيز بفرماييد چه ويژگيهايي در اين نمايشگاه است؟
سازمان تبليغات اسلامي يكي از اهدافش اين است كه در مسيري كه توسط مقام معظم رهبري ترسيم ميشود قدم بر دارد و به علت اينکه سازمان نهادي است وابسته به ايشان و رياست سازمان با حكم مقام معظم رهبري منصوب ميشود قطعاً توقعي كه از سازمان در اين زمينه وجود دارد بيشتر از دستگاههاي ديگر است. در مورد موضوع مورد اشاره بايد عنوان کنم که بعد از آنكه سند چشمانداز نظام جمهوري اسلامي تدوين و به دولت هم ابلاغ شد وظيفهاي درباره تبليغ اين سند مشخص شد و سازمان تبليغات اسلامي هم يكي از دستگاههايي است كه در رابطه با تبليغ اين سند بايد همكاري كند. اقداماتي را خود سازمان در اين رابطه انجام داده بود اما بعد از مدتي موسسهاي كه هم اكنون موظف به برپايي نمايشگاه در مجلس شده است به نام موسسه علمي و فرهنگي بصيرت، اقدامي را در اين زمينه انجام دادكه اين اقدام، آماده ارائه بود. هم نمايشگاه و هم كتبي جهت روشن شدن اهداف سند چشمانداز تهيه شد كه در آن كتب كل آن مطلبي را كه ايران در افق 1404 بايد به آن برسد با استفاده از روايات پيش برده اند.
در سند چشمانداز بيشتر از همه، ارگانها و نهادهاي اجرايي بايد به آن بپردازند که ابلاغ آن هم به دولت محترم ارائه شده است و حتي اصل 44 قانون اساسي هم با توجه به سند چشمانداز، از سوي مقام معظم رهبري ابلاغ شده است. در قسمتي از اين سند كه ما بايد در سال 1404 به آن برسيم آمده است: ايران كشوري است توسعهيافته با جايگاه اول اقتصادي، علمي و فناوري در سطح منطقه با هويت اسلامي و انقلابي، الهامبخش در جهان اسلام و با تعامل سازنده و موثر در روابط بينالملل.
اگر ما بخواهيم به همين مطلب بپردازيم اهميت آن اين است كه نه تنها سازمان تبليغات اسلامي بلكه همه دستگاهها موظف هستند به عملي كه هر روز نگاه مديران ما و كارگزاران ما و نگاه كارمندان دولت به افق 1404 معطوف ميشود و قدمي كه ميخواهند بردارند به كدام سمت و سو باشد.
قطعاً يكي از مجموعههايي كه بايد از اين سند مطلع شود مجلس شوراي اسلامي است. دوستان ما در مجموعه فرهنگي، علمي بصيرت المانهايي كه در مقابل مديران قرار ميگيرد و هميشه ذهن آن را معطوف به ايران 1404 ميكند به صورت يك پكيج جمعآوري و آماده كرده و يكي از جاهايي كه ارائه دادند به رئيس مجلس شوراي اسلامي بود. در سال 85 هنگامي كه اين اقدام صورت گرفت رئيس مجلس درخواست کرد كه اگر ممكن است اين محصولات را براي نمايندگان هم ارسال كنند تا همه آنها هم مطلع شوند.
تصميمي که گرفته شد براي اينكه بشود ذهن همه را در اين خصوص معطوف كرد برپايي نمايشگاه بود. اين پيشنهاد با روابط عمومي مجلس در ميان گذاشته شد و ما هم به عنوان کسي كه ميتوانستيم از آنها حمايت كنيم و مجموعه را زير پوشش قرار دهيم وارد اين كار شديم تا حمايت مالي لازم انجام بشود كه بحمدالله با حمايت هاي سازمان و همكاريهاي بسيار خوب مجلس شوراي اسلامي اقداماتي انجام و نمايشگاه برپا شد.
در اين نمايشگاه با توجه به بازخوردي كه دوستان ما در دو روز نمايشگاه گرفتند احساس شد كه نمايشگاه مورد قبول نمايندگان محترم بود و بسياري ديگر پيشنهاد دادند كه اين نمايشگاه در مكانهاي ديگر نيز برپا شود و يك يادآوري باشد براي برنامههاي سند چشمانداز.
بعضي از دوستان ما هم شايد از يك بعد قضيه مطالبي را احراز ميكردند كه فقط نمايندگان مجلس نيستند كه بايد از اين برنامهها اطلاع داشته باشند و اين موضوع را هم دوستان ما در موسسه فرهنگي بصيرت دنبال كردهاند تا بتوانند اين نمايشگاه را در هيئت دولت و مكانهايي كه ميتواند مثمر ثمر باشد برگزار نمايند.
محتوا و كيفيت نمايشگاه مبتني بر چه چيزي است؟
اين نمايشگاه مبتني بر يادآوري است. زيرا ما ميگوييم نظام در افق 1404 بايد طوري باشد که يك مسير مشخصي را تمام دستگاهها بدانند و طراحي كنند و در اين مسير حركت كنند تا به آن افق برسند. اين نمايشگاه بيشتر به بعضي دستگاهها پرداخته است و چون ما خود دستگاهي فرهنگي هستيم و اين موسسه بيشتر كار فرهنگي مد نظرش است ،اين محصولات نيز بيشتر در حوزه فرهنگي است كه اين نهادهاي فرهنگي ميبايست مسير را براي خودشان مشخص كنند و در سال 1404 به آنجايي كه ميخواهند برسند. لذا اين نمايشگاه جهت يادآوري است و برنامه كارها را خود دستگاه ها بايد مشخص كنند. اين يك طرف قضيه است. مطلب بعدي اين است كه دستگاههاي ما با اين کار به فكر تدوين سند چشمانداز خودشان بيافتند و سند چشمانداز دستگاه وابسته خودشان را تنظيم نمايند تا در برنامه پنج ساله به آن افق برسند.
نمايشگاه بيشتر به صورت متني است يا تصويري؟
متني است و تصاويري نيز در كنار آنها موجود مي باشد كه به صورت مرتبط و همخوان با هم و در كنار همديگر هستند.
آيا متنها توسط كارشناس براي ارائه راهكارهايي به دولت و مجلس تنظيم شده است؟
روي اين متنها توسط موسسه بصيرت بسيار زياد كار شده است كه اگر جايي پخش شد از لحاظ پشتيباني علمي مشكلي نداشته باشد. اما وظيفه اي براي دستگاهي مشخص نشده است. اين متنها پيشنهادي است كه دستگاه بعد از ديدن آنها به فكر ارائه راهكارها بيافتد.
شما همين اندازه تبليغ را براي حاصل شدن منويات مقام معظم رهبري كافي ميدانيد؟
خير، اصلاً. با اهميتي كه سند دارد و با اهداف آن من فكر ميكنم كه اصلاً كاري در اين خصوص انجام نشده است.
به نظر من ميبايست اين برنامهها به صورت كتابهاي درسي در آموزش و پرورش وارد شود و در كار روزمره افراد قرار گيرد و همان طور كه مقام معظم رهبري فرمودند صداوسيما بهتر و بيشتر ميتواند در اين قضيه نقش داشته باشد تا توجه مردم و مسئولين براي رسيدن به اهداف اين سند را بيشتر كند.
آيا نمونه مشابهي هم در اين خصوص انجام شده است؟
من نديدهام، شايد تعدادي همايش و 000 برگزار شده است اما به اين نحو كه موسسهاي بيايد اين كار را انجام دهد مشاهده نشده است.
چهارشنبه 9 خرداد 1386 - 15:42