گزارش
عباس لهراسبي
گزارشي از همايش بررسي عملكرد استان خوزستان با حضور رئيس سازمان و مديران كل تبليغات اسلامي سراسر كشور در نشتارود
رئيس سازمان تبليغات اسلامي به همراه معاون اداري مالي، مديركل طرح و برنامه، رئيس روابط عمومي و مشاور اجرايي، صبح روز شنبه چهارم آذرماه به منظور بررسي عملكرد مديران دفاتر استان خوزستان در جلسهاي كه به اين منظور در اردوگاه شهر نشتارود ترتيب داده شده بود شركت كرد. در ابتداي اين جلسه دكتر خاموشي اظهار داشت: سازمان تبليغ اسلام بايد براي خود اهدافي داشته باشد و بايد بتواند مجموعه اهداف و شرح وظايف و ابلاغيههاي حضرت امام و رهبري را رصد كند و اجرا نمايد. در احكامي كه به مسئولين سابق سازمان و به اينجانب ابلاغ شد مواردي تذكر داده شده كه بتوان توقعات اجتماعي و فرهنگي را در هر منطقه پاسخ داد و سهم در نقش جامع منطقه ايجاد نمود. اكنون قابليت طرح اين موارد هست. در زماني داراي نقايصي بوديم اما امروز نقاطي پشت سر گذاشته شده كه به طور طبيعي، اين نقاط قابل اتكا ميباشند. به عنوان مثال در زماني كه كار قرآني را شروع كرديم كسي متولي نبود لكن اكنون دولت نيز در اين زمينه فعال شده است. تشكلهاي ديني نيز درست همين منوال را پشت سر گذاشته است و اين تلاشي بود كه در سازمان اتفاق افتاد تا سهم قرآن در جاي جاي مملكت افزايش يافت و اين نشاندهنده آن است كه حركتي در صف سازمان اتفاق افتاده كه مورد توجه قرار گرفته است.
رئيس سازمان تبليغات اسلامي افزود: هشت سند در طرحهاي سازمان تنظيم شده كه هريك از آنها بحثهاي متفاوتي را موجب خواهد شد. روح كلي طرحها حذف موازيكاري در زمينه فرهنگ ديني است. بحث منابع و اعتبارات در هر استان و استانيكردن آن نيز به طور جدي پيگيري شد كه ميتوان براي جذب منابع، كار بيشتر و جديتر انجام داد. در اين زمينه اعتبارات فصل 5 سازمان رشد خوبي پيدا كرده است.
دكتر خاموشي همچنين تصريح كرد: يك زمان بحث غير كارشناس بودن نيروي انساني مطرح بود اما هماكنون مسير جذب نيروي كارشناسي در عرصه فرهنگي هموار شده است. اكنون پازلي كه ترسيم شده بود براي بيان نقاط ضعف با كمك كليه نيروهاي ستاد و استانها مرتفع گرديده است. امروز حسابرسي راهبر به دنبال حسابرسي استاني است و بازرسي هم به كيفيت برنامهها توجه دارد كه اينها نشاندهنده پيشرفت در برنامههاي سازمان است. من فكر ميكنم به نقطه خوبي رسيدهايم تا به تبادل نظر بپردازيم. كل آمار كشور سال 75، چهل و هشت ميليون نفر اعلام شد كه از اين ميزان، 5 استان اول به ترتيب تهران، خراسان رضوي، اصفهان، فارس و خوزستان و 5 استان دوم شامل آذربايجان شرقي و غربي، مازندران، كرمان، گيلان بيشترين درصد جمعيت را تشكيل دادهاند. مشكل اينجاست كه برخي شهرستانها مثل كرج به تنهايي دو برابر برخي از استانها جمعيت دارد و كانون مشكلات فراوان شده است.
دكتر خاموشي در ادامه با تأكيد به اينكه اكنون اگر جايگاه خوزستان را در اين آمار بسنجيم يكپانزدهم كل كشور ميباشد كه نسبت بودجه اين استان نيز مناسب ميباشد، افزود: اعتراضي كه شده آن است كه چرا از مركز كمك نميشود، كه بايد گفت تشكيل اين جلسه نيز به همين جهت و پس از بحثهاي متفاوت ميباشد.
بايد كار ويژهاي براي ده استان پرجمعيت كشور انجام شود و در سالهاي بعد اين كار هدفمندتر و با برنامه ويژه انجام ميگيرد و اين لزوم احساس شد تا بجاي سفرهاي استاني، هر استان در اين مكان تجميع شده و ديدارها با برنامهاي منسجم و هدفمند انجام شود.
دكتر خاموشي سپس با توجه به همجواري استان با كشورهاي ديگر و نفتخيز بودن آن و اينكه بايد نگاه ويژهاي به اين استان داشت اين سوال را مطرح نمود كه آيا در استان طرح و برنامه شكل گرفته يا خير؟
مدير طرح و برنامه استان خوزستان در پاسخ به سوال فوق گفت: مواردي آماده شده است كه نمودارهاي مقايسهاي با عنوان آمايش سرزمين نام گرفته است و اين نمودارها در سطوح مختلف جمعآوري و مقايسه آماري سازمان تبليغات اسلامي با ساير دستگاهها در استان و با سازمان تبليغات اسلامي سراسر كشور انجام شده است.
وي ادامه داد: كل جمعيت 4300000 نفر با احتساب بخشها و دهستانها ميباشد و مشخص ميشود كه استان داراي جمعيت جوان است و با فاصلهاي كم، جمعيت مردان از زنان بيشتر ميباشد. ضمن اينكه استان داراي اقليتهاي مذهبي نيز هست.
وي تأكيد كرد: بودجه سال 85 بدون تغيير نسبت به سال پيش تخصيص يافته است كه با توجه افزايش حجم برنامهها كسري بودجه مشاهده ميشود.
سپس دكتر خاموشي اظهار داشت: ضمن ارتقاي كميت برنامه بايد نيازسنجي نيز انجام شود و نبايد به دريافت آمار جمعيتي بسنده كرد. در نيازسنجي قدم اول برگزاري جلسات منطقهاي و رسيدن به وفاق است. نكته بعد اين است كه مزيت استراتژيك سازمان تبليغات اسلامي در منطقه يا به عبارت ديگر كارهاي جديد است كه بايد انجام شود. به طور مثال وقتي ميخواهيم برنامهاي اجرا كنيم، اگر سياست اجرا را تبديل به سياست حمايت كنيم يعني در امور و كارها شراكت كنيم با يك وجه مالي اندك ميتوان به بهرهوري دست يافت. به اين ترتيب اين شعار كه ما ميخواهيم قرارگاه فرهنگي شويم محقق خواهد شد و پيشنهاد ميكنم با توجه به جوان بودن استان ظرفيت برنامهها به سمت نوجوانان و حتي كودكان سوق داده شود و در يك برنامه سهمبندي شده سهم اين جمعيت جوان بايد به طور جدي ديده شود. نكته ديگر آن است كه در عصر ارتباطات بايد شناسنامهاي در حال رشد داشته باشيم و با توجه به ايجاد اينترانت در استانها بايد دانست كه با افزايش جمعيت استفادهكننده از اينترانت بايد شاهد كمك به بهداشت رواني جامعه باشيم و نيز استان بايد در زمينه اطلاعرساني كه از اهم امور است با شدت و قوت هرچه تمام تر عمل نمايد.
سپس دكتر خاموشي با ذكر اين سوال كه برنامه جديد استان چيست، يعني اگر چنانچه فصل 5 سازمان در استان افزايش چشمگيري داشته باشد چه برنامه جديدي برنامهريزي خواهد شد و آيا در عرصه پژوهش كاري انجام شده يا خير، به سخنان خود ادامه داد.
در ادامه حجتالاسلام بلك مديركل استان خوزستان گفت: در خصوص طرحهاي جديد قرار شد منطبق با مجموعهاي مانند طرح و برنامهي مركز، برنامهاي تنظيم شود كه كل كارشناسان دفتر مركزي در چهار كميسيون ايجاد شده و در جلسات مصوب با حضور مسئولين دفاتر، نتايج در حدود 160 برنامه جديد تنظيمشده را اعمال كنند. ولي آنچه به نظر ميرسد اين است كه بايد به كارهايي كه عمق بيشتري نسبت به كارهاي مناسبتي دارد نظير تربيت كادرهاي فرهنگي تربيتي و تقويت بخشهايي مانند دبيرستان معارف و توسعه فعاليتهاي انفورماتيك پرداخت.
وي ادامه داد: بحث آموزش نيز از بحثهاي مهم در استان است كه هماكنون از امتياز پاييني برخوردار است. برخي از برنامههايي كه جديداً اعلام شده مانند طرح مسجدياري و مسجدمحوري و خصوصاً بحث گفتمان در تستهاي اوليهاش نتيجه بسيار مثبت و اثربخشي داده كه بايد به توسعه آن اقدام نمود.
مديركل استان خوزستان اظهار داشت: بنابراين بعضي از طرحها نياز به توسعه كمي دارد و تعدادي ديگر كه متناسب با نياز شهرستانها بوده بهريز استخراج شده كه بر روي هر يك كارشناسي و اجرا خواهد شد.
سپس رئيس سازمان تبليغات اسلامي كشور ادامه داد: در بحث مديريت، فهم مديريت فرهنگي و مديريت آموزشي و ساير مديريتها از اصليترين شاخههاي مديريت موفق فرهنگي است. اگر ميخواهيم بر سنتها تاثير بگذاريم و سنتها را بهينه كنيم بايد مديريت فرهنگي را به نحو مطلوب به اجرا بگذاريم .
دكتر خاموشي با اشاره به نوع پوشش و حجاب، سنتها و باورهاي ملي و آئينهاي برگزاري مراسم و عرفانهاي وارداتي گفت: مديريت اينها از جمله امثال مربوط به مديريت فرهنگي است.
دكتر خاموشي با اشاره به راهاندازي نهضت قرآن آموزي ادامه داد: همچنين كه آگاهي نسبت به قبح بيسوادي در جامعه فراگير شده است، بايد قبح جهل قرآنخواني نيز با اعمال مديريت فرهنگي فراگير شود. ايشان مديريت انگيزه را يكي از اركان پيشرفت در امور دانست و ساخت فيلمهاي داستاني، انيميشن، تلهتئاترها و ارائه براي پخش استاني با مبلغي اندك، ورود به مدارس، نوشتار و طرح درس معلمين و برنامههاي مختلف براي تاثير بر خانوادهها را از ديگر نمونههاي مديريت فرهنگ اعلام كرد.
همچنين در اين جلسه حاضرين به ايراد پيشنهاد در خصوص ايجاد طرحهاي نو در استان خوزستان پرداختند: در ابتدا، ايمن معاون اداري و مالي استان طي سخناني پيشنهاداتي در خصوص برنامههاي جديد استان از جمله ايجاد يك دانشگاه مجازي، ايجاد اطاق فكر و انديشه در ستاد ( براي بررسي طرحهايي قابل اجرا در استان، طرحهاي كلان قابل اجرا در كشور) و استفاده صحيح از ابزار هنر ارائه نمود.
سپس حجتالاسلام بيگدلي مسئول دفتر دزفول نيز برخورد با فرق و مذاهب مختلف، جشنوارههايي كه الگوهاي تبليغ را معرفي نمايد و حمايت از مساجد فعال و مراكز قرآني و راه اندازي نهضت قرآن را پيشنهاد داد.
در ادامه حجتالاسلام علواني مسئول دفتر خرمشهر برنامهريزي براي رسوخ فعاليتهاي سازمان در اذهان مردم، ايجاد خط و مشي اساسي و كلاسهاي توجيهي براي خطابه و واعظين و توجيه ميزبانان مراسم و متوليان حسينيهها، تكايا و مساجد و تحت پوشش قرار دادن كارمندان دولتي و موسسات و افزايش كمي روحانيون براي احياي نماز را پيشنهاد كرد.
همچنين حجتالاسلام حياتي از دفتر ماهشهر تربيت نيروي انساني براي اجراي بهينه طرحها، تشكيل شوراي هماهنگي نظارت بر امور فرهنگي در جهت سلامت و پالايش فعاليتهاي فرهنگي را از ديگر پيشنهادات اعلام كرد.
سپس حجتالاسلام مدني مسئول دفتر آبادان ايجاد يك پايگاه فرهنگي فعال در هر منطقه، استفاده از اهالي بومي، ايجاد برنامههاي فصلي و آموزش خطباء به عنوان اقشار تاثيرگذار در جامعه، ايجاد بخش يا معاونت براي پوشش مناطق عربزبان، ايجاد گروه كارشناس از اساتيد حوزه و دانشگاه براي كارشناسي گسترده اوضاع استان، ارتباط و ارشاد سينه به سينه، برگزاري مسابقات از جمله مسابقات كتابخواني، ايجاد شوراي حل اختلاف بين مساجد، بسيج، اوقاف و امور خيريه و ساير مرتبطين را به جلسه پيشنهاد داد.
در ادامه حجتالاسلام شهرياري از شوشتر با اشاره به اينكه اعتبارات صرف امور فرهنگي كردن هزينه نيست بلكه نوعي سرمايهگذاري است، گفت: انجام كار فرهنگي درباره اطفال و كودكان كه تاكنون به عنوان هدف از آن غفلت شده است، تغذيه فكري با ايجاد نشريات متنوع، مديريت واحد مساجد و توسعه تبليغ چهره به چهره، از ديگر پيشنهادهاي جديد است.
حجتالاسلام سپهوند از انديمشك و حجتالاسلام توراني از ايذه نيز پيشنهاد آموزشهاي مستمر براي مداحان، ايجاد كلاسهاي قرآن محلهاي، ايجاد مركز مشاورهاي اخلاق، احكام و عقايد، احياي خانههاي عالم و ايجاد سرانه براي عامل فرهنگي در كل كشور را ارائه نمودند.
حجتالاسلام برازش از بهبهان نيز استفاده از امر رسانه، ايجاد پايگاههاي فرهنگي در دانشگاهها، اعزام مبلغين به سطح مدارس و حداقل دبيرستانها براي نماز، قرآن، احكام و پرداخت مستمري به روحانيون براي مديريت آنها، ايجاد كانونهاي فرهنگي مساجد با برنامهها و تخصيص بودجههاي مناسب، ايجاد گروههاي ارشاد در محلات و بازار با مديريت سازمان و ايجاد هيئات مذهبي در ادارات را پيشنهاد داد.
سپس دكتر خاموشي ضمن اشاره به چگونگي امر پژوهش در استان، خريد تاليفات، حمايت از پاياننامههاي ديني، ايجاد دانشگاه مجازي، ارائه طرح در خصوص منطقه پتروشيمي، ارائه طرح در خصوص تقويت حوزه علميه، ايجاد كارشناس پيرامون عربزبانها، ايجاد سرفصل براي مبلغ مدرسه، ارائه طرح براي استقرار روحانيون مستقر در شهرها، افزايش كمي كتب در كتابخانهها و ايجاد نشريات تخصصي درصورت توانمندي را از ميان طرح هاي پيشنهادي، قابل بررسي و انجام دانست.
رئيس سازمان تبليغات اسلامي در پايان ضمن تقدير از خدمات آقاي بلك، جلسه را به عنوان بازديد استان تلقي كرد و گفت در بحث حتماً بايد زمينه سهمخواهي فراهم شود، همچنين رشد قابل توجه سازمان در شاخصههاي مختلف از سال 80 به سال 85 را نتيجه تلاش گروهي پرسنل دانست و از زحمات آنان تشكر كرد.
همچنين مديركل سازمان تبليغات اسلامي استان خوزستان ضمن تشكر از برپايي چنين جلسهاي، درخواست ترميم نيرو براي دفاتر سازماني را باتوجه به كمبود شديد نيرو و افزايش فعاليتهاي سازمان مطرح كرد.
گفتني است اين جلسه هفتساعته در ساعت 5 بعدازظهر به كار خود پايان داد.
چهارشنبه 8 آذر 1385 - 9:33