گفتگو
سجاد روشني
گفتوگو با دكتر منوچهر اكبري معاون فرهنگي و ارتباطات موسسه چاپ و نشر امام خميني(ره)
دكتر منوچهر اكبري معاون فرهنگي و ارتباطات موسسه چاپ و نشر امام خميني(ره) در گفتوگو با خبرنگار سازمان تبليغات اسلامي به بيان ديدگاههاي خود و اهداف و فعاليتهاي موسسه پرداخته است كه شرح اين گفتوگو را در ذيل ميخواند.
درباره فلسفه شكلگيري و روند تاسيس موسسه چاپ و نشر آثار امام خميني (ره) صحبت بفرماييد.
در سال 1376 مرحوم حاج احمد خميني با آيندهنگري صلاح ديد براي جلوگيري از تحريف آثار امام مركزي تاسيس و آثار امام در آن گردآوري و تدوين و منتشر شود. حاج احمدآقا برنامه خود را تقديم امام كرد و امام نيز با آن موافقت نمود. سپس حاج احمد آقا، حجتالاسلام محمدعلي انصاري را به عنوان قائم مقام موسسه معرفي و سرپرستي اين مركز را به ايشان تقديم كرد.
دقيقاً همين ماموريت را حاج سيد حسن خميني كه توليت حرم مطهر را عهدهدار بود انجام داد. همچنين حجتالاسلام محمدعلي انصاري، دكتر حميد انصاري را به عنوان قائم مقام خود معرفي كرد. مجلس نيز رسماً موسسه چاپ و نشر آثار امام خميني را تصويب كرد و اعتبار سالانهاي را به آن اختصاص داد. يكي از مهمترين مكاتبات در اين ميان نيز نامه حاج سيد حسن خميني به مقام معظم رهبري پس از ارتحال حاج احمد آقا جهت كسب تكليف و اذن گرفتن از مقام معظم رهبري بود كه آيتالله خامنهاي نيز با نظر مثبت مسئوليت موسسه و حرم را به ايشان واگذار مينمايد.
اهداف موسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني را برشماريد.
اهداف موسسه در 6 محور زير دنبال ميشود:
1- جمع آوري كليه اسناد و آثار امام و تمامي آثار پيرامون شخصيت، مبارزات، زندگينامه و انديشه امام.
2- نگهداري و محافظت از اسناد و آثار ياد شده به مناسبترين شيوه.
3- بررسي و تحقيق و پژوهش آثار به منظور تقويت تاريخ انقلاب اسلامي و زندگي امام و ترجمه آثار جهت نشر.
4- انتشار آثار به زبانهاي مختلف در داخل و خارج از كشور.
5- نظارت مستمر بر آنچه توسط هنرمندان پيرامون امام توليد شده است.
6- تنظيم و نشر آثار فرزندان امام
چه موسسات و نهادهايي زير نظر موسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني به فعاليت مشغولند؟
حسينيه جماران، موسسه چاپ و نشر عروج، بيت امام در خمين و نگارستان هنر در اصفهان، پژوهشكده امام و انقلاب اسلامي كه مركزي آكادميك زير نظر موسسه و وزارت علوم است و در مقاطع فوق ليسانس و دكترا دانشجو ميپذيرد. ستاد بزرگداشت مراسم سالگرد ارتحال امام از جمله مراكز تحت نظر موسسه هستند. بدليل آنكه مراسم ارتحال امام عظيمترين مراسم سالانه رسمي بجز راهپيماييهاست و همه ساله شخص رهبري و ساير سران نظام در آن شركت ميكنند. همچنين تدوين، ويرايش و آماده سازي و تطبيق نسخههاي خطي و چاپي در زمينه آثار فقهي، فلسفي، كلامي را نيز موسسه به دفتر قم سپرده است.
درباره فعاليتها و آثار موسسه صحبت كنيد.
اصليترين وظيفه موسسه، اول تنظيم و سپس نشر آثار است. چاپ آثار، عكس، تاريخ و زندگينامه امام از فعاليتهاي عمده موسسه است. تاكنون 46 عنوان از آثار مستقيم امام و يا آثاري كه امام حاشيهاي بر آن نوشته منتشر شده است و اثر ديگري از ايشان نيست كه منتشر نشده باشد. به دليل شخصيت فراكشوري امام آثار ايشان توسط معاونت بينالملل موسسه به 23 زبان ترجمه شده است. البته اين براي همه آثار نيست. بين 2 تا 25 اثر به زبانهاي عربي، انگليسي، فرانسوي، ايتاليايي، آلماني، اسپانيايي، چيني، ژاپني، استانبولي، تركي آذري، اردو، آذري كردي، سواحيلي، فيليپيني، گرجي، قرقيزي، هوسايي و لهستاني ترجمه شده است. زندگينامه امام، وصيتنامه امام و نامه ايشان به گورباچف بيشترين آثار ترجمه را تشكيل ميدهند. اخيراً نيز ديوان امام به ايتاليايي منتشر شده است. همچنين بيشترين آثار ترجمه به زبان عربي است چرا كه بسياري از آثار امام در اصل عربي بوده است. در ترجمه اين آثار بيشتر سعي بر آن بوده است كه مترجم محلي باشد كه با زبان و ادبيات امروز كشورش آشنا باشد.
علاوه بر اين آثار مكتوب موسسه cd با عنوان «خميني روحالله» را كه شامل مجموعه 22 جلدي صحيفه امام و 1200 عكس از ايشان و ديوان و رساله عمليه امام و متن قرائت وصيت نامه امام توسط مقام معظم رهبري را توليده كرده است. دو cd ديگر با عناوين «بر شانههاي باران» شامل بهترين سرودههاي شاعران پيرامون امام خميني(ره) و «بر شانههاي نسيم» شامل زندگينامه حاج احمد خميني توليد شده است.
همچنين ستاد 158 كه اعتباري سواي موسسه از مجلس بدان تخصيص يافته است از مولفين و انديشمندان و منتقدان دعوت مينمايد تا روي آثار تفصيلي امام كار كنند. كتاب حجت الاسلام عياذي در 5 جلد، خبرگان و قانون اساسي و ولايت فقيه و حكومت اسلامي از ديدگاه امام، حاصل فعاليتهاي ستاد 158 است.
آيا فعاليتهاي موسسه تنظيم و نشر امام تنها به نشر آثار شخص امام خلاصه ميشود؟
خير، آمار تاليفات موسسه به بيش از 750 عنوان ميرسد كه آثاري در راستاي افكار و انديشههاي امام است. پايان نامههاي دانشجويي پژوهشكده امام و انقلاب از اين جمله است.
جدا از آثار امام، موسسه اقدام به چاپ تبيانها و منشورات كرده است. تبيانها با 54 موضوع، بحثهاي موضوعي و مدخلي امام شامل مباحثي چون تبيان زن، تبيان جوانان، فلسطين، روحانيت و ... است. اين تبيانها در حقيقت مدخلهايي بيهيچ تحليل ميباشند كه به منظور تسريع براي دستيابي به مطلب مورد نظر در آثار امام ارائه گرديده است.
منشورات نيز تحقيق و مصاحبه پيرامون موضوعي خاص است. مثلاً در منشور تبريز در انقلاب اسلامي با عدهاي از مبارزان و انقلابيون و مردم تبريز گفتگو و تحقيق كرده و اين اثر را نگاشتهاند.
درباره ديگر فعاليتهاي موسسه صحبت بفرماييد.
اخيراً آخرين درسهاي فقهي امام در نجف را پيدا كرده و آن را در قالب cd عرضه كرديم و در نمايشگاه امسال با استقبال زياد علاقهمندان روبرو شد.
تاكنون نيز بيش از 2 هزار ساعت نوار از خاطرات شخصيتهاي مختلف درباره امام جمعآوري كردهايم كه آنها را نيز به تناسب ارائه خواهيم كرد. موسسه تاكنون 15 كنگره بينالمللي برگزار كرده است كه مجموعه مقالات اين كنگرهها نيز منتشر ميشوند. ديوان حضرت امام تاكنون پر فروشترين اثر موسسه بوده است كه اكنون براي پنجاهمين بار زير چاپ ميرود.
آيا موسسه تنظيم و نشر آثار امام نشريهاي را منتشر ميكند؟
فصلنامه «حضور» نشريه اختصاصي موسسه است. از آنجا كه اين فصلنامه در بهار هر سال مصادف با رحلت امام منتشر ميگردد همه ساله ويژهنامهاي را به صورت اهدايي، در كنار حضور چاپ ميكنيم. «آسماني»، «زائر ملكوت»، سال قبل «چشمه خورشيد» و امسال«رسول آفتاب» عناوين اين ويژهنامه هستند كه امسال در 100 هزار تيراژ به زائران حرم مطهر اهدا ميشود. بجز فصل نامه حضور، سه مجله دوست خردسال، دوست كودك و دوست نوجوان را به صورت هفتهنامه با روشهاي حرفهاي خبرنگاري چاپ ميكنيم كه خيلي هم اصرار نداريم در هر صفحه آن عكس امام باشد. معتقديم اين مجلات با استقبال بسيار خوبي روبروست.
ديدگاهتان نسبت به سازمان تبليغات اسلامي چگونه است؟
سازمان يكي از اعضاي اصلي ستاد بزرگداشت سالگرد امام است و امسال نيز دفاتر و نمايندگيهاي سازمان، پايگاه دريافت آثار و اهداي اقلام فرهنگي است.
دوشنبه 8 خرداد 1385 - 16:24